Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cum cîştigă scoţienii din hachiţele vremii

Toate ghidurile ţin morţiş să te avertizeze că-n Scoţia vremea e impredictibilă. Pentru ghidurile despre lumea occidentală, ţara noastră nu există. Altfel, ele ar adăuga imediat: asemenea politicii din România postdecembristă.

Adevărul cu impredictibilitatea e confirmat din plin de capitala Scoţiei, Edinburgh.
La 1,30, e soare. Lumea se năpusteşte prin parcuri. Peluzele gem de inşi lungiţi pe jos, dormitînd ca pisicile.
La 1,35 începe să plouă. Unii îşi desfac umbrele, pe care nu-mi dau seama unde le-au ţinut. Alţii îşi pun nişte impermeabile galbene, ca de drumari. Cei mai mulţi însă rămîn aşa. În maiouri şi cu capul descoperit. Prilej pentru mine să mă uimesc încă o dată. Cu o seară înainte ieşisem în oraş. Bătea un vînt tăios şi rece, de noiembrie pe meleagurile noastre. Mă înfofolisem mai ceva ca la Polul Nord. Flanel, hanorac. Pe lîngă mine treceau fetişcane în bluziţe subţiri, cu buricul gol, cu braţele goale, în şlapi. Nici una nu tremura de frig.
La 1,40, răsare soarele. După care începe iar să plouă.

Cine cîştigă din imprevizibilitatea vremii? Dat fiind că Edinburgh e un oraş eminamente turistic, proprietarii de pub-uri, muzeele și prăvăliile care vînd umbrelele şi impermeabile.

Nimic deosebit pînă aici faţă de alte capitale ale lumii. Peste tot se vînd umbrele şi impermeabile. Ba chiar şi cizme de cauciuc. La Edinburgh însă cîştigă fabulos din impredictibilitatea vremii şi festivalul Military Tattoo. E vorba de o paradă a formaţiilor militare din Scoţia şi din lume care se desfăşoară pe esplanada faimosului Castel din Edinburgh. Punctul culminant al spectacolului de o oră şi jumătate, începînd cu ora 21, îl constituie, desigur, trecerea în revistă a formaţiilor scoţiene de cimpoaie. La vremea vizitei mele, Festivalul se petrecea între 5 şi 27 august. Mi-a fost imposibil să găsesc bilet. Fuseseră vîndute cu mult înainte de începerea Festivalului. Pentru a-mi mai îndulci amărăciunea, cei de la The Tattoo Ticket Sales Office mi-au dat un pliant. Preţurile sunt de la 10 lire pînă la 30 locul, după poziţia în tribunele special amenajate. Capacitatea tribunelor: 8000 de locuri. La un calcul aproximativ, un loc face în medie 20 de lire. Pe un spectacol se obţin 160000 de lire.

Pare normal.
Numai că broşura precizează:
În caz de anulare a spectacolului, inclusiv din cauza vremii, tichetele nu sînt valabile pentru un alt spectacol şi nici banii nu sînt daţi înapoi.

Aşadar, în caz de ploaie, organizatorii se pricopsesc cu nu mai puţin de 160000 de lire fără să fi mişcat un deget.
Şi cum în Scoţia vremea e impredictibilă, se înţelege nu numai că un cumpărător de bilet joacă la ruleta rusească, dar şi că festivalul n-a fost pus întîmplător la Edinburgh.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *