Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Cum poate deveni România imună la diversiunile rusești

Angajament. Am descoperit în Sentinela poezia lui Niculae I. Herescu despre Transilvania. Am tras-o la xerox ca să i-o trimit lui Rareș Bogdan. I-am trimis-o însoțită de un text prefațator:

„O poezie pe care orice român ar trebui s-o știe pe de rost. A apărut în Sentinela, revistă pentru militarii români din Campania din Est, care luptau în Stepele Rusești, în timp ce Transilvania era la Aliatul ungur. Mareșalul, deși știa că ungurii ne vor pîrî la nemți pentru asta, dăduse ordin ca Diktatul de la Viena să nu fie uitat în opinia publică. Nu putem vinde, se referă la propunerile nemților de a da Transilvania în schimbul Transnistriei, ofertă de care Mareșalul nici n-a vrut să audă. Dincolo de semnificațiile ținînd de conjuncturi, mie mi-a plăcut poezia. Ca ardelean ce sunteți, v-o trimit drept cadou.”

Iată poezia:

„Nu te putem uita, nu te putem vinde

Dragă eşti inimii noastre, Transilvanie!
Numele tău şi gîndul şi ochii ni-i aprinde…
Nu te putem uita, nu te putem vinde,
Nu te putem face danie.

Oamenii stepei meargă aiurea să colinde
După înşelăciuni, după prădanie.
Ne eşti lipită de suflet, Transilvanie,
Nu te putem uita, nu te putem vinde

Destinul tău şi pe-al nostru îl cuprinde,
Cu-aceeaşi izbăvire sau cu-aceeaşi pierzanie.
Încă o mie de ani, Transilvanie,
Nu te putem uita, nu te putem vinde.

Moartea de ne-ar fi împărtăşanie,
Iadul pe pămînt de s-ar întinde,
Nu te putem uita, nu te putem vinde,
Trup din trupul nostru, Transilvanie!”

*

 

Nevoia de hărți. De la studiul despre Stalingrad mi-am dat seama că nu pricep nimic dacă n-am în cap harta teritoriului pe care au avut loc Operațiunile militare. Lucrînd la eseul despre BOR în Războiul Sfînt mă confrunt cu întinderea uriașă pe care au activat preoții militari. Brigada 1 Mixtă Munte a trecut Nistrul pe la Moghilev, în Nordul Transnistriei, a luat-o spre Est, spre Bug, după care s-a dus în jos, pînă la Odesa, a fost apoi trimisă la Nord de Marea de Azov, a luptat în Crimeea, pentru a ajunge în Kuban. Un asemenea parcurs cere o hartă a Ucrainei și a Rusiei de Sud. Cărțile despre Campania din Est conțin hărți perfecte în materie de trasee și unități, de linii de apărare și de cursuri de apă. Au însă, cel puțin pentru mine, o mare deficiență: se limitează la zona exclusivă a luptelor. Ori, eu, citind despre localitățile pe unde s-a abătut Recreștinarea Rusiei, am nevoie de imaginea de ansamblu a drumului străbătut de o mare unitate. M-am chinuit o grămadă să găsesc astfel de hărți pe Internet. Pînă ieri noapte, cînd mi-am amintit că am acasă o camionetă de atlase străine, scumpe, care zac pe un raft de jos într-una din încăperi.

Hai la raft!
Am găsit și fotografiat (cu telefonul mobil, cu tableta nu ies bine) 21 de hărți. Am acum imaginea de ansamblu a Războiului din Est. Și cînd mă apuc să recitesc o carte despre o anumită zonă, știu de unde a început și unde s-a terminat un traseu. Acum, cînd scriu, îmi amintesc că și în Sentinela se dădeau hărți de ansamblu ale Campaniei, poreclite ale Cruciadei. Colecția e pe fereastra sălii de lectură, lîngă locul meu de la ultima masă. Trebuie să mă ridic și să verific dacă e așa.

*

Scriam pe 30 aprilie 2014. Cum poate deveni România imună la diversiunile rusești

Luni seara, la Jocuri de putere, de pe Realitatea Tv, îi spuneam lui Rareș Bogdan că dezastrul din Ucraina își are principala cauză în statul de drept șui și pipernicit. Crimeea n-ar fi ajuns să fie cucerită printr-o acțiune rusească de puterea unui clipit de pleoape, dacă acolo, în respectivul teritoriu ucrainean, instituțiile statului ar fi funcționat. În Crimeea, ca și în Ucraiana de Est, ca și la Kiev, de altfel, își spun cuvîntul Oligarhii. Ca și România, Ucraina e feudalizată, împărțită între oligarhi, care dețin armată, poliție, presă și politicieni. Nici provocările sîngeroase de pe Euromaidan, nici lovitura de stat prin care președintele legitim a fost alungat de la putere, nici luarea cu asalt a instituțiilor din Estul Ucrainei, n-ar fi fost posibile dacă statul ucrainean ar fi fost puternic. Spuneam la Realitatea Tv că Rusia a acționat în Crimeea și acționează în Estul Ucrainei apelînd la diversiuni. Da, dar aceste diversiuni ar fi fost un eșec net dacă Ucraina ar fi fost un stat și nu o plăcintă cu oligarhi pe post de miez de nucă. De aceea – spuneam, replicînd într-un fel belicoșilor de la noi, doritori de sînge românesc vărsat de dragul ucrainenilor – ceea ce trebuie să facă România în perioada următoare e să întărească statul de drept. Asta înseamnă în principal demantelarea feudelor PSD-iste de baroni locali, sprijinirea DNA, scoaterea presei de sub puterea banului mînjit,pentru că a fost obținut de moguli prin jefuirea țării.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Cum poate deveni România imună la diversiunile rusești”

  • Da’ n-ar fi mai bine ca Romania sa devina imuna la diversiunile Licuriciului? Nu credeam sa traiesc sa citesc asemenea…n-am cuvinte!

  • poezia este o porcarie, mai prost versificata ca o oda P.C.R. este specifica patriotilor de urda, itari, varza s.a.m.d.(sic !)

  • cui ii pasa ‘Cum poate deveni România imună la diversiunile rusești’, cita vreme nu prezinta interes ‘Cum poate deveni România imună la diversiunile altor tari’ ?!

    de ce ar fi mai ‘bune’ diversiunile altor tari in comparatie cu cele rusesti?!

    oare nu cumva cea mai buna cale de a fi papat e sa ti indrepti directia catre …alt dusman, pierzindu l din fata ochilor fix pe cel care …e in spatele tau ( si care e fix cel care …ti a indreptat privirea spre alt dusman ) ?
    cui ii mai pasa ca tu esti specialist in ‘dusmanul din fata ta’, ca esti imun la diversiunile lui ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *