Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cum s-a dovedit în aceste zile că „omul nu e în primul rînd, decît un animal uns pe deasupra cu puţină civilizaţie, ca o felie de pîine cu untură”

Așa cum ziceam deunăzi la rubrica Jurnalul meu video, de la declanșarea Crizei Coronavirus la nivel de glob m-am tot gîndit la însemnările lăsate posterității de călugării din mânăstiri. La lumina zilei venită prin ferestrele mici  sau la cea a feștilei călugării au ținut jurnale ale vremurilor de ciumă, de dezastre naturale, de războaie, de năvăliri ale barbarilor.

Slavă Domnului că azi, spre deosebire de călugării de pe vremuri, beneficiem de lumină electrică, de internet (deși între noi fie vorba dacă se întîmplă o criză de energie electrică la nivel de planetă, tot ce se scrie acum riscă să se piardă pentru totdeauna, spre deosebire de scrierile de pe vremea călugărilor, care n-au depins de electricitate), de televiziuni, de radiouri.

Călugări ai vremurilor de Coronavirus, noi, publiciștii, putem lăsa posterității, dacă omenirea va mai avea o posteritate, însemnări mult mai bine documentate decît cele păstrate prin mânăstiri. Dacă din acest punct de vedere sîntem deosebiți de călugări, în ce privește melancolia care cuprinde omul gînditor în fața spectacolului oferit de o omenire lovită, totuși, de o adiere prin raportare la ce înseamnă de-adevăratelea Apocalipsa, nu diferim de călugării cronicari de pe vremuri. În mai multe rînduri am scris că politețea, atitudinile civilizate, omenia, altruismul, solidaritatea se verifică doar în împrejurări de Criză. Nu e nici o problemă ca la urcarea în tren să lași o doamnă să treacă înaintea ta cînd sînt locuri rezervate pentru toată lumea. Problema e dacă mai ești dispus la așa ceva cînd trenul e supraaglomerat, pentru că toată lumea vrea să fugă dintr-un loc de teama unui dezastru.

M-am gîndit mai mult ca niciodată în zilele din urmă la meditația amară a lui Erich Maria Remarque din romanul său Pe frontul de Vest nimic nou, concluzie trasă din comportamentul omului așa zis civilizat în timpul Primului Război Mondial:

 „La drept vorbind, omul nu e în primul rînd, decît un animal uns pe deasupra cu puţină civilizaţie, ca o felie de pîine cu untură”.

Cel puțin la nivelul statelor lumii, inclusiv la cel al statelor cu pretenții de înaltă civilizație, zicerea marelui scriitor s-a adeverit din plin o dată cu declanșarea Crizei. Conducătorii au dispus închiderea granițelor și declanșarea unei curse proprii națiunii respective pentru descoperirea unui antidot la Coronavirus. Cum e posibil ca într-o vreme în care se vorbește peste tot de solidaritatea umană, de colaborarea între state, să nu se găsească mai multe centre de cercetare care să pună în comun descoperirile fiecăruia în materie de luptă împotriva virusului? Cum e posibil ca statele puternice din Occident să nu colaboreze pentru a produce măști, teste, în proporție de masă, astfel încît toate popoarele Europei, dacă nu chiar ale lumii, să beneficieze de protecție? În filmele americane mai mult sau mai puțin proaste, la ivirea unui pericol pentru întreaga planetă, președinții americani se gîndesc la toate popoarele lumii. A zis ceva Donald Trump despre alte popoare decît cel american? Firește că nu. S-a grăbit să interzică zborurile din alte țări spre America. Și încă ceva, menit a adînci scepticismul față de firea umană eternă, diferită de cea spoită cu civilizație. În cel de-al Doilea Război Mondial națiuni pînă atunci dușmane și-au dat mîna pentru a învinge Fascismul. Roosvelt, Churchill au lăsat deoparte ostilitatea față de URSS și s-au aliat cu Stalin. La ora actuală nu putem vorbi de o ostilitate între Occident și Rusia, Occident și China la nivelul celei dintre națiunile care s-au aliat împotriva Fascismului. Cel puțin așa cum ne e prezentat Coronavirus e pentru națiunile civilizate un pericol asemănător celui întruchipat de Fascism. Ați auzit de vreo întîlnire între Donald Trump, Macron, Johnson, Merkel, Putin, președintele chinez avînd ca temă realizarea unei alianțe împotriva pericolului Coronavirus?
Firește că nu.
Să credem că liderii lumii de azi sînt mai orbi, mai nevolnici, mai egoiști decît cei care s-au unit în lupta împotriva fascismului?

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Cum s-a dovedit în aceste zile că „omul nu e în primul rînd, decît un animal uns pe deasupra cu puţină civilizaţie, ca o felie de pîine cu untură””

  • Buna seara,
    Stiati ca de ieri in Romania nu se mai fac firme noi ? 😡
    Aceasta este REAL NEWS ! 😳

    Am fost astazi cu un client sa-l ajut sa-si infiinteze o firma noua. BLOCAJ TOTAL incepand de ieri, de Marti inclusiv, adica din 17 Martie 2020 inclusiv, la Registrul Comertului Bucuresti nu se mai lucreaza cu publicul – ok. Se primesc on line, cu semnatura electronica extinsa, doar mentiuni, non ok. Pentru ca nu se pot infiinta firme noi nici daca ai semnatura electronica. NU MERGE niciun buton din asa zisa super aplicatie. Dar faza cea mai tare este ca nu se primesc dosare, nici prin postA, nici prin curier, nici pt. firme noi si nici pt. mentiuni.
    Ba mai mult, toate lucrarile care trebuiau ridicate incepand de Luni, de trei zile, si firmele noi si orice mentiuni, nu se elibereaza de catre Registrul Comertului si nici macar nu se trimit scanate pe mail.

    Rugam deblocarea situatiei, pt ca sunt mega solutii si fara contact direct.
    Registrul Comertului apartine de Ministerul Justitiei.

    NU O DAU IN CONSPIRATIVITA – DAR ESTE O COINCIDENTA / CORELATIE INTERESANTA.
    Sanatate !

  • Ciudățeniile românilor, în starea de urgență, la vreme de epidemie:
    1. Îi apucă tusea, sau strănutul taman când treci pe lângă ei, și o fac fără mâna sau cotul la gură!
    2. După tuse, de obicei scuipă pe jos, dar nu se sfiesc să scuipe și pe mânerele ușilor, sau butoanele interfoanelor sau lifturilor!
    3. Nu păstrează în nici un caz distanța „socială” de cel puțin 1m, când stau la rand la casele marketurilor, sau la farmacii!
    4. Aruncă pe jos măștile sau șervețelele folosite ca batistă, sau la deschisul ușilor!
    5. Nu respectă regulile izolării la domiciliu, adică ies la plimbare sau la cumpărături, in pofida faptului c-ar putea fi bolnavi asimptomatici!
    In aceste condiții, probabil că nu vom scăpa de Coronavirus nici de Sf Maria !

  • Domnule Cristoiu am o singura intrebare : CINE-I ACEST …anotherline ?

  • Andrei Caramitru propune localizare electronica, bratari RFID de control a vitelor diagnosticate cu coronavirus.

    • Corect, dar să fie doar Gucci, sau Versace, cu cristale Swarovski, că altfel nu le poartă!

  • „Ați auzit de vreo întîlnire între Donald Trump, Macron, Johnson, Merkel, Putin, președintele chinez avînd ca temă realizarea unei alianțe împotriva pericolului Coronavirus?”

    Nu s-au întâlnit pentru ca asa cerea scenariul scris în deplina colaborare de catre toti cei amintiti!

  • In al doilea razboi mondial,si chiar in deceniile trecute,existau barbati de stat,acum avem marionete corporatiste,care habar nu au de politica,acum toti concureaza,nu mai colaboreaza,care e mai ochos,cum se zice la ardeal,mai fudul adica,nu mai exista solidaritate,fiecare pentru el.Asta inseamna de fapt neoliberalismul mult trambitat,legea junglei mai exact.

  • Maestre, se aude prin toate pietele cum ca…gata!, a venit Vremea Natiunilor!:)))
    ce…Vremea Natiunilor?!:)))
    care…Natiuni, maestre?!,
    astea care abia acusica se apuca sa vada…cam ce tre sa faca ca si Natiunea lor…mareata!:))), sa produca…masti?:))))
    …maestre, Natiunile, azi, sint incapabile sa produca…mastile alea de doi lei!:)))) suficient!,
    …despre altele…mai are sens sa dicutam?
    io zic ca nu prea mai are. dar…logic vorbind, nuuu…dindu-ne cu parerea.

    cea mai adinca globalizare posibila e fix Calea Natiunilor,
    ca pe drumul asta…Natiunile vor afla ca, in general!, sint in fundul gol.
    Maestre, …nu vezi ca noi abia acu ne apucam sa…insailam niste masti si niscaiva combinezoane?! e adevarat, o facem cu succes, nu zic!

  • Maestre, simt nevoia sa incep cu…Apocalipsa:)))

    Cam toti oamenii, atunci cind privesc spre Apocalipsa povestita de Ioan,…vad urit in fata ochilor!:))
    Pai…hai sa vedem, oare…vad ei bine?!

    Pentru ca sa…vezi ce a vazut Ioan, io zic ca e nevoie de Ochi ca ai lui Ioan!
    Maestre, Ioan a vazut…infricosator…cu ochii lui, de Sfant!:)))
    Altfel spus, Apocalipsa arata infricosator doar daca o privesti prin ‘ochi de Ioan’, altfel…Apocalipsa e…atit de frumoasa:)))

    Pai, ce, maestre, nu va placea cum arata lumea mare… acum citeva luni?:))) Io zic va placea,…era chiar draguta!:))) nu-i asa?!

    De asta se si incurca oamenii…asteptind ‘sfirsitul lumii’, ca ei asteapta ceva…urit!, infricosator, horror!,
    cind, de fapt, ‘sfirsitul civilizatiei’ inseamna ‘desavarsirea civilizatiei’ :)))

    Maestre, ‘sfarsitul lumii’ e…ca linia de Finish:)))), e cu aplauze, cu zimbete, cu imbratisari, ba e si cu medalii,
    si….cum ar putea sa fie altfel, daca ajunsa la Finish…lumea mare se desavarseste?!:)))

    rezumat: pentru ca sa ‘vezi’ Apocalipsa as cum Ioan a povestit o, tre sa ai ‘ochi de Ioan’,
    altfel…ce se vede e de o frumusete…orbitoare!
    …precizez: orbitoare!
    :)))))

    • „Ați auzit de vreo întîlnire între Donald Trump, Macron, Johnson, Merkel, Putin, președintele chinez avînd ca temă realizarea unei alianțe împotriva pericolului Coronavirus?”

      …vaaai!:))), vreti sa sariti…intr un fel, direct la Finish-ul filmului?!
      Maestre, nu mai bine vedem filmul?!…:)))
      …pina la urma e despre Desavarsire, deci…e…foarte foarte tare!:))),…e Arta Pura, maestre…

      • pentru vremurile astea Civilizatia foloseste o referinta.
        ea se numeste ‘Computer cuantic SI Inteligenta Artificiala’

        prin urmare, de fiecare data cind Civilizatia se misca, raportati-i miscarea
        , orice miscare!,
        referintei potrivite, ca sa…vedeti un picut foarte clar:))),
        adica:

        ‘Computer cuantic SI Inteligenta Artificiala’

        • este probabil ca o inteligenta artificiala ,
          la brat cu un computer cuantic,…sau macar unul care tinde sa fie asa:))),
          sa disponibilizeze un tratament pentru virusul asta?!

          nu numai ca e probabil sa fie asa,
          dar e probabil si ca toate tehnologiile invechite sa se dovedeasca neputincioase,
          indiferent cite vaccinuri viseaza ele ca o sa descopere.

          Dumnezeul Civilizatiei tinde sa devina Referinta Civilizatiei,
          adica:
          ‘Computerul Cuantic SI Inteligenta Artificiala’

          …in curind chestia asta va rezolva toate problemele lumii mari,
          ba chiar si Nemurirea,
          adica ‘perpetuum mobile’ despre care vorbeam…

          🙂

          • Maestre, ai vazut…minuni, aievea?:)
            …doar stati si priviti!:)))

            pentru o lume, noua, minunata!, desavarsita!:))),
            minuni, maestre…:))
            minuni…minuni!. invie mortii, gen:)))

            io zic chiar mai mult: privind filmul asta vom vedea o reeditate,
            precizez: la virgula!:)),
            a tuturor minunilor pe care Hristos le-a facut:)

            bine, …intoarse pe dos!:)))),
            ca..ori ‘ochi ca ai lui Ioan’, or ‘ochi ca ai lui Ioan, dar intorsi pe dos!’
            :)))

    • pentru ca Apocalipsa sa fie recunoscuta ea trebuie sa fie mai intai cunoscuta
      🙂
      pentru ca Apocalipsa sa fie cunoascuta ea trebuie sa fie vazuta prin ‘ochi’ de tip ‘Ioan’
      🙂
      in timp ce, citind Apocalipsa, cam toti oamenii mai ca se infricoseaza,
      vazind acolo ceva….de-a dreptul horror,
      de fapt se cam pierde din vedere ca Ioan isi folosea proprii ochi, atunci cind…vedea Apocalipsa:))
      🙂
      mai simplu spus se prea poate ca vremurile pe care Ioan le vedea cam..horror
      sa fie vazute, prin ochi de oameni ai acestor vremuri
      ca fiind extrem de foarte frumoase! de-a dreptul minunate!
      o frumusete…care tinde sa fie pura!
      🙂
      si mai simplu spus,
      daca le vei spune, oamenilor, ca vremurile care tocmai ce stau sa se nasca,
      si care vor arata,,,stralucitor!. minunat!….ceva….de vis!,
      care de fapt vor fi cu minuni…aievea!,
      cu minuni pe care omul le va simti pe propria piele!,
      bucurindu-se…ca niciodata!,
      🙂
      …….deci daca le vei spune ca vremurile pe care le traiesc, mai…minunate ca niciodata!,
      sint fix Apocalipsa,
      nu i asa ca…devine probabil sa arunce cu pietre in tine, pe motiv de….hula?!:))))))
      🙂
      si mai simplu spus, ‘vesnicia’ se vede prin ‘ochi de tip Ioan’, altfel…ceea ce se vede e… doar Nemurirea.
      🙂
      io creca va fi coada la Nemurire!:))),
      oamenii vor cauta prin buzunare 30 de arginti si…chiar vor gasi!,
      daca vor cauta!,
      si…vor fi suficienti pentru a-si cumpara…Noua Vesnicie, adica Nemurirea!
      …seaca Nemurire.
      🙂
      :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *