România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Cum vrea Călin Popescu-Tăriceanu să se răzbune pe Viorica Dăncilă

Sîmbătă, 14 septembrie 2019, s-au împlinit 19 zile de cînd Călin Popescu-Tăriceanu a decis plecarea ALDE din Coaliția de guvernare cu PSD.
Nu întîmplător am scris Călin Popescu-Tăriceanu și nu ALDE.
Decizia de ieșire din Coaliție a fost luată exclusiv de Călin Popescu-Tăriceanu. Cînd s-a pus problema intrării în Coaliția de guvernare cu CDU, conducerea Social-Democraților din Germania a organizat un referendum intern. Decizia de plecare din Coaliție n-a fost luată în ALDE nici măcar în hotarele unui Congres Extraordinar. Dincolo de repetarea nenorocitului nărav post-decembrist al partidelor vechi de a mima democrația internă, momentul de la ALDE e perfect explicabil. Ca și Pro România, ALDE e un partid alcătuit în jurul unui lider de forță. Partidul nu s-a ivit în jurul unei credințe, a unui program, după care a venit alegerea liderului. Liderul a fost înaintea partidului sau, mai precis, întîi a fost liderul și apoi partidul.

Sîmbătă, 14 septembrie 2019, Călin Popescu-Tăriceanu a explicat, în fine, membrilor ALDE, ținînd un discurs în fața Organizației de Tineret, motivele plecării de la guvernare.
Unele dintre ele nu sînt noi în Istoria postdecembristă a Coalițiilor dintre un partid mic, precum ALDE, și un partid mare, precum PSD. Călin Popescu-Tăriceanu a acuzat PSD că a blocat în Parlament proiectele ALDE. Eu cel puțin, atent prin profesie la nuanțele vieții politice, n-am întîlnit, în cei trei ani de guvernare PSD-ALDE, nici un moment de tresărire de independență din partea ALDE. Alte motive înfățișate de Călin Popescu-Tăriceanu țin de domeniul fanteziei burlești. Domnia sa a dezvăluit că eșecul ALDE de la europarlamentare își are cauza în lucrăturile din partea PSD:

„Scorul pe care l-au obținut niște organizații de-ale noastre, scorul prost se datorează acestor acțiuni, pe la spate pe care le-a întreprins PSD împotriva noastră.”

Să-ți face cruce cu amîndouă mîinile!
La alegerile europarlamentare, PSD-ul numai la înfundarea ALDE se gîndea!
Eșecul ALDE a fost – repet ce-am mai scris – urmarea fraudării alegerilor prin intermediul STS-ului condus la vremea respectivă de Ionel Vasilca. Și-a spus cuvîntul și valul anti-PSD creat de ura față de PSD-ul arogant. Chiar dacă aceasta ar fi explicația, era de așteptat ca ea să fie făcută publică de Călin Popescu-Tăriceanu a doua zi după anunțarea rezultatelor definitive. De la 26 mai 2019 au trecut patru luni. Timp în care n-am auzit de la Călin Popescu-Tăriceanu această explicație.

Decizia de rupere a Coaliției a surprins pe toată lumea. Din mai multe motive:

  1. Inexistența unei pregătiri anterioare. Din ianuarie 2017 pînă în august 2019, ALDE a fost un partener comod pentru PSD. N-a existat în acești doi ani nici un moment de Criză a alianței.
  2. Nu PSD a renunțat la ALDE, ci ALDE a renunțat la PSD.
  3. Era de așteptat ca ruperea să fie urmată de candidatura lui Călin Popescu-Tăriceanu la Președinție. Ar fi fost explicabilă astfel decizia de plecare în Opoziție.
    Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat însă că împreună cu Pro România, ALDE sprijină candidatul independent Mircea Diaconu.
  4. PSD propusese lui Călin Popescu-Tăriceanu o alianță pecetluită la Tribunal prin care partidul primea în chip automat un număr de locuri în Parlament la alegerile din 2020. Partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu privea cu neliniște viitorul alături de PSD. Propunerea avea menirea de a garanta ALDE rămînerea în rîndul partidelor parlamentare.
  5. Nu se întrevedea o victorie a Opoziției printr-o Moțiune de cenzură. În aceste condiții, ALDE nu ieșea dintr-o Coaliție pentru a intra într-una mai avantajoasă, ea cu PNL și USR.

Chiar dacă Opoziția ar fi dat jos Guvernul PSD-ALDE era greu de crezut că ALDE va intra într-o posibilă coaliție de guvernare cu PNL.
Toate datele spuneau clar că pentru ALDE rămînerea alături de PSD la Guvernare era o soluție benefică. Partidul urma să treacă în Opoziție împreună cu PSD. Alături de PSD ar fi dus o bătălie crîncenă cu noua Guvernare invocînd, printre altele, și reușitele guvernării PSD-ALDE.

Mult mai grav, membrilor ALDE nu li s-a prezentat viitorul pe termen scurt și mediu după trecerea în Opoziție. Ce va face ALDE? Va denunța, alături de PNL și USR guvernarea PSD? Care guvernare? Cea din ianuarie 2017 pînă în august 2019 sau cea din august 2019 începînd? Care va fi relația dintre ALDE și celelalte formațiuni de Dreapta?
De colaborare?
Greu de crezut.
PNL nu-și poate îngădui colaborarea cu ALDE cîtă vreme are în coastă un USR radical. Despre Klaus Iohannis nici vorbă.

Lipsa unei strategii de după adîncește confuzia în ALDE. Pe drept cuvînt, cei din ALDE se întreabă:
Care-i afacerea cu plecarea de la Guvernare?
Renunțarea la avantajele prezenței la Putere. Foarte bine! În schimbul căror avantaje, mai puternice decît cele ale prezenței la Putere?

Oricît m-am străduit n-am găsit nici o explicare logică a deciziei luate de Călin Popescu-Tăriceanu.
Prin momentul 26 august 2019, Călin Popescu-Tăriceanu risca totul. Risca să piardă șefia Senatului. Risca să piardă partidul. Am presupus, așadar, exstența unei șantaj. Au trecut de atunci aproape trei săptămîni. N-am găsit în acest timp nici o explicație logică. Discursul la școala de vară a tineretului ALDE nu m-a convins de existența unor motive logice. Printre altele C.P. Tăriceanu a semnalat că PSD se deplasa spre Stînga. Prin ieșirea din Coaliție, ALDE va avea independența de a practica un program de Dreapta. În privința motivelor nu mi-am schimbat aprecierea din zilele imediat următoare anunțului privind ruperea coaliției.

Mi-am schimbat poziția în privința motivelor ilogice.
Nu cred că e vorba de șantaj.
Cred că e vorba de o răzbunare a lui Călin Popescu-Tăriceanu pe Viorica Dăncilă. La Școala de vară, sîmbătă, C.P. Tăriceanu a povestit cum a fost tras pe sfoară de Viorica Dăncilă după arestarea lui Liviu Dragnea în privința candidaturii comune PSD-ALDE. Practic, sîmbătă, 14 septembrie 2019, Călin Popescu-Tăriceanu a reluat istorisirea de la interviul dat în cadrul emisiunii Gândurile lui Cristoiu de după plecarea de la Guvern.

În ce ar consta răzbunarea?
În a provoca eșecul Vioricăi Dăncilă de a trece de turul al doilea.
Călin Popescu-Tăriceanu insistă mai mult decît PNL pe necesitatea unei Moțiuni de cenzură. În condițiile pierderii majorității de către PSD, C.P. Tăriceanu are convingerea că Guvernul pică. Fără funcția de premier, Viorica Dăncilă e moartă din punct de vedere electoral.
Opțiunea pentru Mircea Diaconu aparține lui Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE speră că Mircea Diaconu va rupe masiv din voturile Vioricăi Dăncilă. Nu va intra în turul al doilea. Da, dar nici Viorica Dăncilă nu va intra.

E posibil ca un politician de experiența lui Călin Popescu-Tăriceanu să fie lovit de o asemenea patimă?
Da, e posibil, dacă ne gîndim că:

  1. Toate sondajele îl dădeau drept principal concurent al lui Klaus Iohannis din partea PSD-ALDE.
  2. Arestarea lui Liviu Dragnea l-a încredințat pe Călin Popescu-Tăriceanu că PSD nu poate paria pe un alt concurent decît el.
  3. Călin Popescu-Tăriceanu era convins că va fi președintele României sau măcar că va intra în turul al doilea.

Așa cum a istorisit el, Viorica Dăncilă i-a dat cu flit.
Dacă făcea asta Liviu Dragnea, mai treacă-meargă.
Dar așa, să-i dea cu flit Proasta lui Dragnea?

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Cum vrea Călin Popescu-Tăriceanu să se răzbune pe Viorica Dăncilă”

  • Nicu Cernat, esti de comedie. „Rime” rimeaza cu „râme”?!

  • Joiannis iar a luat-o in ✋, după decizia CCR ! Degeaba vrea să iasă deasupra, ca de obicei, căci nu-i mai merge !
    Trebuie să-i dea satisfacție … „proastei” lu’ Dragnea, semnându-i TOATE … interimatele !
    Dancilă nu e obligata sa vina in parlament , cu remanierile ! Vine daca vrea p***a ei !
    C’așa-i in politică !

  • Zmaule, Emile, nu mai compune, frate, dimineata, ca la ore mici nu-ti iese catrenul!
    Nu le mai da apa la moara lui Cernat si lui Nicola, invidiosii! 😆

    • Ada nu rimeaza cu Adi, ia încearca cu Dri. 😛

      • Eu am incercat sa ii spun ca trebuie sa vada cum cade accentul pe cuvintele pe care le forteaza sa rimeze, azi i-a zis si Cernat.
        Bolovanul a ales sa se supere. Eu cred ca nici nu le citeste cu voce tare.
        Ieri i se nazarise ca rimeaza intr-un mare fel ¨otrava¨ cu ¨ câțiva¨ (!!?)

  • Eu vad o singura explicatie : cineva se joaca cu los cojones ale lui Tariceanu .

  • Tariceanu, traseistul fara scrupule, cel care s-a prostituat nu demult pentru a obtine functia de sef al Senatului (asa zicea maestrul în 2014),
    schimba traseul (pentru a câta oara?!)
    si se prostitueaza din nou în fata unei tari care a devenit în ultimii 30 de ani bordelul politic al fripturistilor lipsiti de rusine. :mrgreen:

  • Asta ar fi încă o dovadă că istoria se repetă, respectiv va renaște NOUL USL, prin alianta dintre Ponta și Tăriceanu !
    Deci, … CAMARADE, NU FI TRIST … !

  • Nu sunt de acord. Tariceanu, perdantul, fuge de un PSD perdant, pentru ca perdantii aliati cu alti perdanti nu au cum sa dea învingatori. Barba Albastra al nostru s-a lipit de Ponta pentru ca stie ca în scurta vreme Ponta va învinge, refacând PSD-ul sub numele de PRO ROMÂNIA.

    • Corect. De ce sa se scufunde cu PSD dacă poate sa refacă un USL nou nouț cu Ponta? In afara de cea de presedinte, Tariceișăn a avut cam toate functiile grele in stat.

      Razbunarea lui Tariceanu e că va conta in continuare el si partidul ăla mic al lui pe scena politică si după alegerile prezidentiale, parlamentare si care or mai fi.

  • Slabă mișcarea, pe blog !
    Și la etaj, și la subsol !
    Probabil, dimineață v-ați uitat la „reconstituire”, iar acum vă uitați la meciuri !
    Asta, dacă nu cumva v-ați … culcat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *