Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Cum vrea să fie PNL fratele mai mare în Coaliția de Centru Dreapta

Într-un interviu acordat postului Digi 24, Dan Barna, copreședinte al USRPLUS și vicepremier din partea acestei formațiuni a abordat și chestiunea remanierii unui ministru. N-a făcut-o ca să se afle în treabă sau ca să umple spațiul acordat emisiuni. Precizările s-au impus în chip necesar. În ultima vreme, premierul Florin Cîțu susține peste tot că el e șeful tuturor miniștrilor din Guvern, chiar și al celor care țin de alte partide decît PNL. Florin Cîțu face asta cu o anume isterie, tipică oamenilor care-și maschează slăbiciunile prin excese aiurea de autoritate. Despre felul în care poate fi remaniat un ministru în Guvernul de Coaliție de Centru Dreapta, alcătuit din PNL, USRPLUS și UDMR, Dan Barna a declarat:

„Premierul poate să remanieze un ministru din partid, dar asta presupune remanierea întregii Coaliții. Nu există varianta în care premierul ia cu o mână un ministru de la noi fără acordul nostru. Nu există nici varianta ca eu, unul dintre lideri să fac acest lucru cu un ministru PNL, restul sunt speculații, glume.”

Această declarație a stîrnit reacția a doi liderii PNL, a premierului Florin Cîțu mai întîi, și a lui Ludovic Orban, președintele PNL și președintele Camerei Deputaților, mai apoi. Amîndoi au ținut să afirme, la un anume interval de timp, că Dan Barna bate cîmpii, deoarece premierul este cel care decide remanierea unui ministru dintr-un Guvern, inclusiv de Coaliție.

Florin Cîțu s-a pronunțat în cadrul conferinței de presă de după ședința de Guvern:

Reporter: Marina Cioacă, România Tv – Referitor la declaraţia vicepremierului Dan Barna, are premierul sau nu are exclusiv dreptul de a remania miniştrii? Pentru că vicepremierul spunea că trebuie să cereţi acordul USR sau UDMR dacă vreţi să remaniaţi un ministru.

Florin Cîţu: Bine, ştiu că această discuţie este interesantă pentru dumneavoastră din alt punct de vedere, eu respect Constituţia şi în Constituţie spune foarte clar cum se face o remaniere, restul, discuţii politice, ce se întâmplă în spate, asta este altceva. Dar atributul remanierii şi, aşa cum spune Constituţia, în momentul în care se ia o decizie, este doar decizia premierului şi are ultima decizie. În rest, discuţii putem să avem şi vom avea discuţii tot timpul. Dar eu doar vorbesc despre Constituţie şi despre atribuţiile fiecărei persoane în Guvernul României.”

Tot într-o conferință de presă a zis despre asta și Ludovic Orban, dar la Camera Deputaților :

Reporter: Știm că acest buget vine și cu niște puncte de atins, niște ținte de atins pentru miniștri, vorbim de execuția bugetară care va fi verificată la șase luni. Deja premierul a anunțat că, dacă nu vor fi îndeplinite aceste ținte, ar putea exista schimbări în guvern. Cum se vor face aceste schimbări?

Ludovic Orban: Dacă vă interesează acest subiect citiți Constituția și știți foarte bine care e procedura. Procedura de mandat al unui ministru încetează prin demisie, prin – Doamne ferește! – deces sau prin demitere. Demiterea se face la propunerea premierului, prin decizia președintelui.”

Așadar, întrebați despre declarația lui Dan Barna, cei doi s-au referit la procedura demiterii din punct de vedere constituțional.
Într-adevăr, din punct de vedere constituțional, remanierea unui ministru o propune premierul. Orice remaniere – se știe din toată istoria postdecembristă – reclamă acceptul partidului care l-a trimis pe ministru în guvern. Dacă Guvernul e monocolor, lucrurile sînt simple. Premierul, care e și șeful partidului, merge la partid și obține rapid, ca o formalitate, decizia conducerii colective. Nițel mai dificil e dacă premierul nu e și șeful partidului, cum e acum sau cum a fost pe vremea lui Liviu Dragnea. În acest caz, înainte de a deschide gura chiar și să-l critice pe respectivul ministru, premierul trebuie să meargă la șeful partidului pentru a obține aprobarea. În cazul unui guvern de coaliție și nu orice fel de coaliție, ci una de colaborare, așa cum se întîmplă în prezent, premierul trebuie să obțină în prealabil acceptul partidului care-l sprijină pe demnitar. Firește, premierul poate obține acceptul convingîndu-l pe șeful partidului. După care merge cu propunerea de remaniere la președinte. La o adică, premierul poate decide remanierea unui ministru și fără să consulte partidul din care face parte demnitarul. De exemplu Florin Cîțu poate cere remanierea unui ministru USRPLUS fără măcar să anunțe pe cei de la USRPLUS. Din punct de vedere constituțional e posibil. Din punct de vedere practic e imposibil. Dacă procedează astfel premierul aruncă în aer coaliția de guvernare.

Așadar, din punct de vedere practic, Dan Barna are dreptate.
În cazul unui guvern de Coaliție, cum e Guvernul Cîțu, alcătuit din trei partide, nu poate fi decisă remanierea unui ministru propus de unul dintre partide fără acordul acelui partid. Dacă nu s-ar întîmpla așa n-am mai avea guvern de Coaliție, în care totul se decide împreună.

După aceste replici s-a vorbit în spațiul public despre un nou conflict în Coaliție. S-ar putea obiecta că nu e vorba de nici un conflict, deoarece părțile s-au referit la două lucruri net diferite. Dan Barna la cum se întîmplă din punct de vedere practic în cazul unei remanieri. Florin Cîțu și Ludovic Orban, la cum se întîmplă din punct de vedere constituțional. Și Florin Cîțu și Ludovic Orban știau însă că Dan Barna s-a referit la procedura din punct de vedere practic în cazul unui Guvern de Coaliție.

Dacă ar fi fost sinceri dedicați guvernării în Coaliție, ar fi răspuns că Dan Barna are dreptate. Da, într-un Guvern de Coaliție premierul, aparținînd unui partid prin înțelegerea de la baza Coaliției, nu poate remania cu de la sine putere un ministru aparținînd altui partid.

De ce s-au referit însă la procedura constituțională?
Pentru că au ținut să facă un nou exercițiu de autoritate din partea PNL față de ceilalți parteneri de Coaliție.

Coalițiile de Guvernare presupun însă credința tuturor partenerilor că nu există partide frați mai mari și partide frați mai mici.
Cei doi PNL-iști au ținut să sublinieze că, prin apartenența premierului la PNL, partidul lui Ludovic Orban e fratele mai mare.
Pentru un Guvern de Coaliție nu e semn bun.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „Cum vrea să fie PNL fratele mai mare în Coaliția de Centru Dreapta”

  • Încet dar sigur Iohannis isi îndeplinește misia de a distruge PNL.

  • ..ora 19, antena 3, radu tudor anunta valul 3. Tulpini noi, bla, bla..
    Se termina pasul inapoi. Urmeaza doi, inainte..
    Domnul Cristoiu, acuma cand v ati hotarat sa ganditi pozitiv..

  • As fi curios care este numarul firmelor private care au luat nastere dupa 1989 prin asocierea a doi sau mai multi întreprinzatori români. Si câte dintre aceste firme s-au desfiintat în scurt timp de la înfiintare, din cauza disensiunilor dintre asociati.
    Cam asa si cu guvernele de coalitie… C-asa-s românii…

    • Eee dragu tati ,domnu Geo ,astia nu s asociati ,sunt concurenti,s ar beli cu cutitele n public daca ar putea, USR istii cu Liberalii,iar Iohanita nu pe liberali i distruge doamna Elena,Iohanita il vrea pe delfinu Raresica succesor,si un PNL tare,ca sa l puna pe Delfin presedinte,ca sa aibe sasul imunitate si dupa mandate,adica,nu cumva Justitia sa l cate pe Iohan la trecut,dupa ce nu mai este Prezident si pentru asta isi vrea Delfinul pus Prezident dupa el,dar pentru asta vrea sa se asigure ca USR e praf si nu are nici o sansa sa l puna pe Barna sau pe Ciolosica prezident,ca sa ramana USR ul un partid mic,vesnic la remorca PNL(Nu de alta dar Iohanita nu vrea un USR ist presedinte ca sa ajunga ala sa i faca lui,Iohanului,ce a vrut sa i faca Iohan Basaului).Asa ca Iohan le a dat guvernarea pe mana USRistilor ,ca aia sa si rupa dintii la guvernare(de aia le a dat si ministerele grele la astia),si ca sa i menajeze pe PNLei in asa fel incat tot dezastrul guvernarii sa cada pe USR.Catu si liberalii vor spune”noi am vrut sa facem treaba dar USReii nu asculta de noi,si guvernarea e un esec datorita astora,nu noua care am vrut sa facem treaba”.Evident treaba mare ,dar in fine,treaba i mica(ca dimensiuni). 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 USReii lacomi ca au prins puterea si ciolanu s au repezit hulpavi la acest ciolan,astia neprinzandu se nici pana acum ca ciolanu i unul otravit si ca au cazut in capcana sulfei batrane Iohannis,care se da prost,dar care e o sulfa versata,de fapt.Asa ca USR va plati nota de plata a guvernarii,iar PNL va ramane gras,fratele mai mare pe Dreapta.Intre timp noi ne vom distra cu Soso,simpatica duduie guraliva a politicii romanesti,o virtuoaza(sau maestra) a comediei politice romanesti. 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

  • @domnu’ Cristoiu,

    Consider ca lucrurile devin limpezi de indata ce observam ca:
    1. Primul ministru si-a primit jobul INCLUSIV de la domnu’ Barna
    2. In clipa in care domnu’ Barna isi retrage sprijinul politic, primul ministru ramane fara job.
    3. Primul ministru nu-si poate alege singur ministrii nici macar intr-un guvern mono-color. El e obligat sa lucreze cu ce-i ofera partidul.
    4. In caz ca primul ministru nu accepta ce-i ofera partidul, singura optiune pe care o are de la sine putere este sa-si dea demisia.
    Prin urmare, ce ni se serveste este doar spectacol mediatic. Circ pe sticla, in timp ce painea-i tot mai scumpa…!

  • Ce-i cu tristetea asta la vulgul votant? In 2019 v-am promis distractie maxima. „Are you not entertained?!”

    • Incepe sa mi placa Sosoaca,incepe sa ma faca sa ma simt”entertained”,mai ales cand se da la USR isti,folosind metode USR iste.Macar cu Sosoaca nu te plictisesti,aduce femeia un pic de culoare in viata noastra,nu o suportam la inceput,dar incepe sa mi devina simpatica femeia.Face show politic,femeia le da la USRisti la temelie,ca sa rada lumea,macar circu i de calitate in tara asta.Hai tanti Soso,la mai mare ,hai ca poti,macar tu ne distrezi in perioada asta.Hai Soso. 😆 😆 😆

  • Stimate Maistre, nu mai inteleg nimic. Nimic, nimic!
    Despre pastila video de azi: pana mai ieri faceati clabuci la gura de furie ca Klausu cheama la el ministrii si asta inseamna curat incalcarea Constitutiunii si ca trebuie urgent suspendat.
    Acum ziceti ca astea sunt de fapt niste simple mofturi ale lui, ca nu trebuie luat in seama, ca el nu vrea sa faca nimic, ca el nici nu a vrut sa fie Presedinte si alte alea.
    Maistre, va intreb iar: ce se intampla cu Domnia Voastra? Nu cumva smekerul ala de la TVR care va alimenteaza cu tot felul de fakenews-uri va impinge pe acest tobogan spre derizoriu? Unde e seriozitatea analistului si influentzerului de mare anvergura Ion Cristoiu?

  • Pai prim ministrul este seful ministrilor,pai in orice slujba,daca te pune seful pe liber,cam pleci,parca asa era,nu ca mi ar pasa de Catu,dar asta i regula,seful isi demite oamenii daca nu corespund sarcinilor primite,asta cam peste tot.Ministrii se subordoneaza primului ministru si daca nu si fac treaba impusa de catre primul ministru,este firesc sa „zboare”.

  • Niste pampalai de curtea scolii toti politrucii astia de azi…da-i prostului puterea…

  • Eh…cu atatia sefi pe metru patrat…???? Stiti …copilul cu multe moase ramane cu buricul(ombilicul) netaiat, deci… ramane cum s-a stabilit.

  • Aici primul-ministru are dreptate , părerea mea. Atât timp cât el răspunde de guvernare, are acest drept constituțional de a demite un ministru care nu își face bine treaba. Treaba lui Dan Barna este, după demitere, de a propune un alt ministru care provine de la USR.

    • Si eu sunt de acord ca PM, care este primcipalul raspunzator de indeplinirea programului de guvernare, are dreptul sa revoce orice ministru fie de unde o fii. Mister barna nu are decit sa desemneze un al ministru mai bun.In rest constitutia este legea suprema, ca lui barna ii place sau nu. Nu cred ca se rupe coalitia din cauza demiterii unor ministrii. Impostorii de la usr+ nu mai pleaca de la TITA VACII, destepti nu sunt, dar lacomia este mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *