Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

Dacă declarațiile lui Andrei Marga sunt de neacceptat, discriminarea românilor din Ucraina este?

Au stârnit, și cu siguranță vor mai stârn,i categorice și severe proteste declarațiile lui Andrei Marga despre Ucraina. Declarații care, recunosc, pot genera argumente pro și contra. Dar de aici și până la a-l declara pe Andrei Marga „o naftalină politică” și a-l acuza de „încălcarea integrității și suveranității unui stat”, așa cum a făcut Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, este cale lungă. Cale pe care domnul cu pricina o străbate cu multă nonșalanță. Ba chiar aș spune cu o insolență care nu are nimic, absolut nimic în comun cu uzanțele comunicării diplomatice. Declarații care și culminează cu amenințarea „răspunderii penale”, amenințare pe care, de data aceasta, domnul consilier, exprimându-se în termeni juridici și o numește „perspectiva răspunderii penale”.

Amenințare care, se vede treaba, nu i-a prea deranjat pe diriguitorii Ministerului de Externe. Oficiali care, în schimb, au dat o categorică declarație de presă în care îl acuză pe Andrei Marga că „preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia”. Poziție intransigentă pe care m-aș fi bucurat să o regăsesc exprimată și referitor la discriminarea sistematică pe care o practică oficialitățile de la Kiev față de etnicii români, atât de către Ministerul de Externe cât și de Adrian Cioroianu și Theodor Baconski, doi titulari ai portofoliului din perioada precedentă. Poziție care, vorba eternului și fascinantului Caragiale, este sublimă dar lipsește cu desăvârșire. Cei doi foști șefi ai diplomației de la București fiind, în schimb, de neînduplecat atunci când a fost vorba să se discute, cu cărțile pe masă, dacă declarațiile lui Andrei Marga sunt sau nu sunt corecte.

Mi s-ar putea, desigur, atrage atenția că încurc lucrurile sau, mai rău, că dată fiind originea slavonă a numelui de familie, că aș fi și eu, Doamne ferește!, un alt fel de adept și de propagator al „narativelor maligne” ale Kremlinului. Răspund fără ezitare: în nici-un caz nu susțin și nu voi susține invadarea Ucrainei de către trupele rusești! Dimpotrivă, ca simplu cetățean al României, stat membru al Alianței Nord Atlantice și al Uniunii Europene, condamn și eu în mod categoric atrocitățile care s-au soldat și, din păcate, se soldează cu atât de numeroase victime nevinovate și cu uriașe pierderi materiale. Asta nu însemnă, însă, că pot trece cu vederea faptul că sprijinului moral, politic, diplomatic și umanitar pe care autoritățile statului români și cetățenii României îl acordă, în mod necondiționat, Ucrainei, diriguitorii de la Kiev nu îi răspund prin măsuri de natură să pună capăt practicilor discriminatorii prin care etnicii români sunt împiedicați să își respecte și să își păstreze limba și identitatea națională. Practici care vin într-o flagrantă, ireconciliabilă contradicție cu normele și cu practicile Uniunii Europene, al cărei membru această țară dorește să fie.

Asta ca să nu mai discutăm mai detaliat despre importanța principiului reciprocității, al avantajului reciproc, teoria și în practica relațiilor internaționale. Subiect asupra căruia s-au pronunțat prestigioase personalități ale mediului nostru public, printre care, cu regret trebuie să spun că lipsesc, din motiv asupra cărora nu mă pot pronunța, Adrian Cioroianu, Theodor Baconski și alți foarte sonori și categorici cenzori de opinie care îl acuză pe Andrei Marga pentru opiniile sale privind Ucraina. Fără să cunoască, de fapt fără să ia în discuție, dovezile și argumentele sale. Ceea ce nu este decât o altă formă de propagare a unor narative maligne emise de Rusia, de data aceasta ale ideologiei bolșevice pe care ideologii Kremlinului le-au exprimat în sentința „cine nu e cu noi, e împotriva noastră!” În cazul de față: Andrei Marga este un putinist!

Puneți, vă rog, față în față cele două situații și cred că îmi veți da dreptate atunci când închei cu următoarea întrebare: dacă opiniile lui Andrei Marga despre Ucraina sunt în contradicție cu poziția oficială a României, practicile abuzive și discriminatorii pe care autoritățile de la Kiev la aplică etnicilor români sunt sau nu sunt într-o asemenea contradicție?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Dacă declarațiile lui Andrei Marga sunt de neacceptat, discriminarea românilor din Ucraina este?”

 • sa luam aminte! sa nu uitam sub nici o forma, ce declara sus si tare acum 70 de ani, referitor la teritoriul administrativ ucrainean, sfintul Lavrentie Așa cum este imposibil de despărţit Sfânta Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt – căci e un singur Dumnezeu, tot așa este imposibil de despărţit Rusia, Ucraina și Belorusia căci acestea împreună sunt Sfânta Rusie”. Aceste cuvinte ale Sfântului Lavrentie de Cernigov au fost citate la Kiev de viitorul Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, vorbind la sărbătorirea a 1020 de ani de la Botezul Rusiei în fața tinerilor adunați în piață. Cuviosul Lavrentie de Cernigov ne-a lăsat profeții și în ceea ce privește vremurile actuale – de exemplu, schisma bisericească din Ucraina. „…Toate învăţăturile false vor ieși la iveală, împreună cu demonii și cu tainele celor fără de Dumnezeu, şi se vor îndrepta cu tărie împotriva Bisericii Ortodoxe canonice, a unității și sinodalității ei în Ucraina. Acești eretici vor fi susținuți de autoritățile fără de Dumnezeu și, prin urmare, vor lua bisericile de la ortodocși și îi vor bate pe credincioși. Dar toate aceste păcate ale celui rău și învățăturile false din Rusia vor dispărea și va exista o singură Biserică, Biserica Ortodoxă Rusă… În orașul Kiev nu a existat niciodată un Patriarh. Patriarhii au fost și au trăit la Moscova. Feriți-vă de grupul ucrainean (biserica) autocefală și de greco-catolicism!” Cuviosul Lavrentie a spus cu fermitate şi severitate: „cuvântul nostru nativ este Rusia și rus. Și este necesar să știm, să ne amintim și să nu uităm că a existat Botezul Rusiei, nu Botezul Ucrainei. Kievul este al doilea Ierusalim și mama orașelor rusești”. Ocraina ,tara de la margine !total de acord cu afirmatiile domnului Andrei MArga! curajos!
  Dixit! q.e.d. asa sa ne apere Dumnezeu!

 • Domnul Andrei Marga mi_a fost decan la facultatea de filosofie din Cluj. Il respect pentru asta dar nu mi a fost prieten ca profesorul meu indirect la.vreun curs. Am intrat la Filosofie pe locul 1 cu 9,50 sau 9 (Nu- amintesc clar). Săraca fiind si fără ore de meditații, eu vrând să fac psihologie, de frica finanțării am urmat la fără frecvență.Eram de la tara! Neinformata!

 • Nu e nimic de spus ,atata timp cat suntem o turma ratacia in Europa.

 • Discriminarea minorităților s—a facut cu girul americii si ue pentru a ucrainiza minoritatea rusă in primul rând. Ceilalți au fost victime colaterale.

 • In Ucrana toate minoritile sunt discriminate foarte serios. Scopul discriminârii este minoritatea rusă. Nu există la momentul actual invatamant in limba rusă deloc.de mai multi ani.
  Ca românii nu mai au scoli toată lumea stie.

  • Si,dacă știe, asta justifică pasivitatea lașă?Mâine-poimâine ni se va propaga ca Tratatul de la Trianon a fost un rapt.Asta justifică ruperea sa din pământul patriei sub privirea îngăduitoare colaboraționiștilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *