Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Dacă n-ar mai fi stare de alertă, ce s-ar face afaceriștii PNL care au importat milioane de măști și de termoscanere?

Hotărîrea de Guvern nr. 394 prin care se instituie starea de alertă prevede la Anexa 2, articolul 1, următoarele:

„În condițiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020, se stabilesc următoarele măsuri: 1. În spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne, emis în temeiul art. 13 și art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.”

Hotărîrea a fost dată și publicată în Monitorul Oficial luni, 18 mai 2020.
Ordinul prin care purtarea măștii e obligatorie în spațiul public a fost publicat abia vineri, 22 mai 2020, seara. Deoarece pînă acum nu s-a primit nici o explicație în legătură cu această întîrziere, circulă pe site-uri, ca provenind din surse, fel de fel de explicații. Cea mai intens apelată se referă la un conflict între ministrul Sănătății și premier în chestiunea excepțiilor la purtatul măștii. Se spune că premierul nu a fost de acord cu anumite excepții trecute în ordin. Indiferent de explicație, un lucru e sigur. Că într-o chestiune vitală pentru ceea ce se numește protecția împotriva infectării – purtatul obligatoriu al măștii în spațiile publice închise – prezentată de Klaus Iohannis drept condiție a reluării vieții (evit termenul relaxare, pentru că sugerează trecerea de la închisul în casă la mersul la discotecă și la bar, ceea ce dă posibilitate trîmbițelor guvernamentale din presă să anunțe zilnic Apocalipsa), se întîrzie documentul juridic menit a impune purtarea măștii.

Nu e singura bîlbă în materie de măsuri de reluare a vieții normale. În absența unui Plan precis, cu toate măsurile de reducere a restricțiilor decise deja și expuse ca urmînd să aibă loc pînă la revenirea totală la normal, nici acum proprietarii, dar și cetățenii posibili consumatori, nu știu cînd se vor deschide terasele. Despre deschiderea teraselor știm pînă acum doar sub forma datului cu părerea din partea diferiților demnitari (gen dacă lucrurile merg cum trebuie în materie de reducere a numărului de infectări, atunci va fi pe 1 iunie 2020). Nu avem însă nici o decizie. Ar fi trebuit s-o avem, deoarece deschiderea teraselor are nu numai o valoare comercială. Are și o valoare simbolică. Imaginea teraselor pline de clienți, chiar și dacă aceștia ar consuma doar apă plată, ar fi pentru români semnalul că viața a revenit la normal. Acest semnal e necesar pentru români: el ar întări optimismul necesar oricărei activități umane înfloritoare.

Așa cum am scris în dese rînduri, în materie de reluare a vieții și de relansare a economiei, România a rămas mult în urma tuturor statelor europene. În timp ce alte state s-au înscris într-o cursă aparte, gen Cine ia măsuri de reluare a vieții mai spectaculoase, România se tîrîie din toate punctele de vedere. Se tîrîie în materie de măsuri etapizate. Se tîrîie în materie de măsuri ferme și categorice. De ce sînt atît de multe șovăielile e în chestiunea revenirii la normal? De ce agenda publică impusă de Guvern e la noi starea de alertă (adică măsurile restrictive) și nu revenirea la normal (adică măsurile de eliberare)?

Una dintre cauze trebuie căutată în afacerile făcute de clientela politică a PNL sub pretextul materialului cerut de starea de urgență. Cum să renunți la purtarea obligatorie a măștii cînd afaceriști legați fie de Cotroceni, fie de Victoria au importat milioane de măști. Păi, dacă se renunță la purtatul obligatoriu sau dacă se admit anumite derogări, importatorii vor rămîne cu măștile în depozit. Avem astfel și o explicație a reticenței lui Ludovic Orban în fața excepțiilor. Chiar și imaginea unor excepții admise legal poate duce la micșorarea profitului întrezărit deja de clientela politică liberală.

O altă cauză stă în năravul nostru de a imita pe alții. În materie de restricții totul a fost simplu. Am copiat măsura arestării la domiciliu practicată de țări europene aflate înaintea noastră în materie de ivirea virusului. Lucrurile stau diferit în chestiunea reluării vieții normale. Aici nu există un model unic de imitat. Pe cine să copiem? Pe nemți? Pe francezi? Dar nu numai atît. Măsurile de reluare a vieții normale sînt luate în Occident pe fondul suspiciunii că s-ar putea produce o revenire a valului de infectări. Deocamdată, nici o țară occidentală, n-a revenit al restricțiile anterioare din cauza unei reveniri spectaculoase a infectărilor și morților din cauza relansări economiei. România e cu ochii pe ce fac alte țări. Numai că aceste țări, înaintea noastră în materie de reluare a vieții, n-au tras pînă acum nici o concluzie în privința revenirii Crizei. Așa se explică tărăgănările de la noi. Și Klaus Iohannis și Ludovic Orban așteaptă să vadă dacă se poate imita un model. Și cum pînă acum în Occident întîrzie concluzia unui model de succes, noi românii, stăm și ne uităm la alte popoare pentru că Guvernul dinadins o lălăie cu măsurile pentru a opta ce model imităm.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

17 comentarii pentru articolul „Dacă n-ar mai fi stare de alertă, ce s-ar face afaceriștii PNL care au importat milioane de măști și de termoscanere?”

 • Din aparate de masurat temperatura!

 • „Uite, Cibule, postarea de pe FB a unui medic, raspunsul pe care l-a dat unui adept al teoriei conspiratiei, sa nu crezi ca sunt singurul care gândesc asa.” Pai ce, am zis eu ca Voda Lapusneanu n-a avut dreptate?

 • Adrian Paunescu:

  Pacient la final de veac

  Şi află, doctore, c-aici mă doare,
  Acolo unde geme-un colţ de ţară,
  Acolo unde plînge fiecare
  Ca naţiunea noastră să nu moară.

  Iar dacă e de completat o fişă,
  Te rog, permite-mi să o scriu cu sînge,
  Începătura bolii este grijă,
  Am tricolorul ciuruit pe sînge.

  Farmacopeea stă să se răstoarne
  Asupra mea cu toate ale sale,
  Dar eu port rana veacului în carne
  Şi am în splină ţărăneasca jale.

  Tăiaţi-mă de-a lungul şi de-a latul
  Şi dumneata şi ceilalţi doctori, încă,
  Apoi să-mi iscăliţi certificatul
  Că nu ştiţi boala care mă mănîncă.

  O, doamne, cum vă înşelaţi cu toţii
  Mi-e capul greu de fiecare veste
  Şi nici un minister al sănătăţii
  De folosinţă, astăzi, nu-mi mai este.

  Sînt numai un creion care îşi scrie
  Problema ţării lui, încă o dată,
  Şi-şi copiază pe curat, tîrzie,
  Această dulce ţară zbuciumată.

  Deci, doctore, acestea se întîmplă,
  Acestea să le afle telegraful
  Mă trage mîlul veacului de tîmplă
  Din care nu vreau să se-aleagă praful.

  Mai am în mine bucurie multă,
  Mai am în mine dorul de-a vă spune
  Că nu doar voi, ci alţii mă ascultă,
  Să vadă dacă am cuvinte bune.

  De nici de sanatoriu nu m-apropii
  Că n-aveţi voi rezervă pentru mine
  Eu sînt bolnav de soarta Europei
  Şi Pacea doarme-n inimă la mine.

  Încolo, cîte-o tuse, cîte-o gripă,
  Dureri de şale, şoc de şapte arte,
  Artrită la picior şi la aripă
  Şi, mai ales, în tot, un pic de moarte.

 • secu ataca peste tot
  cuve platite
  exista o singura modalitate de livrare eficienta a armelor biologice
  direct in vena -Vaccinare

 • Intrebarea reala este: cand vine valul intai?
  Varful va fi de Paste sau de 1 Mai, sau dupa relaxare, sau acum, cand zilnic scade numarul de infectari si decese Ce interese are are OMS- Organizatia Mafiotilor Spagari de a bloca viata planetei? In afara de cele 8 miliarde$ pt vaccinuri?

 • Un grup de cercetatori britanici (sau, ma rog, francezi) a descoperit ca covrigu’ reapare dupa cinspe zile, exact ca Fat Frumos care crestea intr-un an cati altii in zece. Si dupa vreo saptezeci-optzeci de zile a murit. Bre, medico, aici in Mioritica-land, noi suntem fripti si parafripti mit ciorba und suppe. Deci, nu punem botu’ la decoperirile cercetatorilor britanici (francezi, uatever). Deci, ramane cum am stabilit, nu renunta la pozitia strategica de sub pat, cu lumina stinsa si plapuma-n cap. Hai salam de Paris!

  • Cam multi deci dar asa e trendy acum. Deci…trebuia sa incep cu deci, eram supercool!

  • erata; crestea intr- o zi da’ cred ca se intelege ideea. Numai cine nu munceste, nu greseste.

   • Nu se înțelege ! Dacă ziceai că creștea într-o săptămînă de 7 zile cît virusul lui Ghyo în săptămîna de minimum 10 zile , altă vorbă ….

    • 😀 😆

    • Ia vezi c-a aparut un rezistent tare sus. E incrancenat rau, babajatul!

     • Cum a apărut , așa va și dispărea . Ca roua dimineții cînd se ridică astrul ceresc , pen’că azi m-am molipsit de la Zmău .
      Bă , e de groază , vine cîte un idiot de ăsta , intră-n blogul Titanului ca porcu-n troacă , îl înjură , scuipă pi gios , apoi nu-l mai vezi veci , de ce dracu s-o fi obosit cu sudalma , chiar nu știu

    • Faza cu Grecia, ca vezi Doamne sa n-ajungem ca ei, e de noaptea mintii tulburata de whiskey cu doua cuburi si inghitita de imbecili. Bai, ce-as mai vrea eu sa ajungem ca Grecia. Viata misto ca la aia nici la broscari n-am vazut. Cred ca nemtii ii urasc. Cretinii aia robotizati habar n-au ce inseamna sa te bucuri de viata cum fac grecii. Doamne, da-ne si noua viata aia nasoala a grecilor!

 • Deci sa intelegem ca pandemia de Romania mai tine pana vand astia toate stocurile? Nu de alta da’ cred ca le arde buza in hotelurile alea mucegaite de cinci stele pe care si-le-au procurat inainte de jihad si care acum stau cam goale. Plus restaurantele si alte acareturi adunate cu greu la casa omului de driapta!

 • Am intrebat prietenii din Belgia,Scotia, Germania daca la declararea pandemiei, (Romania nedeclarand-o decat verbal) daca au ore de iesit din casa si declaratii pe proprie raspundere cand parasesc locuinta. Nici poveste! Aici e inventie romaneasca originala si discriminatorie pana in maduva oaselor.
  Ba mai mult, daca tot ai nostri au tendinte de a copia ce e in curtea vecinului, alte tari au marcat clar etapele de redeschidere a unor activitati economice,la noi de ce se ezita?
  Activitatile economice din ciclul pandemia (masti, materiale si produse igienico-sanitare, termometre cu infrarosu, termoscanere) sunt intretinute fatis de guvern, deci aprovizionarea s-a facut pentru o lunga perioada de timp. Nu inteleg de ce s-a iscat o problema in jurul termoscanerelor din aeroporturi; chiar nu stia MAI ca politia de frontiera are suficient de multe in dotare?!
  PS Tocmai am aflat ca dl Arafat a retrasat zona metropolitana Iasi (https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/arafat-traseaza-a-fasia-gazaa-in-judetul-iasi-brambureala-zonei-metropolitane–253508.html).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *