Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

„Dacă ți-ai cumpărat cîine, de ce să latri singur?”

O vorbă a unui indian. Scrisori către tovarăşa Ana, volum publicat de Ion Calafeteanu în 2005 la Editura Enciclopedică, redă fragmente dintr-un raport trimis Anei Pauker, ministru de Externe al României comuniste, de Simion Bughici, ambasadorul României la Moscova, la începutul lui 1951. Omul Anei Pauker relatează cele spuse de A. Vîşinski, ministrul de Externe sovietic, la recepţia de la Ambasadă, din 30 decembrie 1947. Diplomatul rus le-a povestit celor prezenţi, off the record, întîmplări de la recenta sesiune a Adunării Generale a ONU:

„La un moment dat – arăta Simion Bughici – tovarăşul Vîşinski a spus: «Să vă spun o anecdotă din lumea politică. Îl văd aici pe E(h)renburg şi îl previn că nu este publicabilă.
La Adunarea Naţiunilor Unite, la una din şedinţe, Truman a fost întrebat de reprezentantul unei ţări referitor la o chestiune la care acesta nu avea ce să răspundă şi nu-i era plăcut să spună ceva. Ca să scape de insistenţa celui ce pusese întrebarea, Truman a spus: – Eu îl am pe Acheson pentru întrebări. Întrebaţi-l pe el. Un delegat indian îi spune atunci lui Truman: – Eu înţeleg lucrurile cam aşa cum sună un proverb indian: dacă ţi-ai cumpărat cîine, de ce să latri singur?!»”.

Ion Calafeteanu transcrie acest fragment pentru a demonstra ce-i scriau Anei Pauker oamenii săi de la diferite ambasade.
Eu însă l-am transcris pentru zicerea delegatului indian: „Dacă ţi-ai cumpărat cîine, de ce să latri singur?!”.
Zicere valabilă pentru toate situaţiile politice (interne şi externe) în care cei mari îi folosesc pe cei mici pe post de lătrători!

*

Cultul secretului. Memoriile foștilor agenți CIA sînt supuse prin lege cenzurii oficiale a Agenției.
Primul autor confruntat cu cenzura a fost Victor Marchetti, fost agent între 1952 și 1969, între 1966-1969, asistent special al șefului Planificării, Programării și Administrației.

După plecarea din Agenție, Victor Marchetti se decide să scrie o carte de memorii.
La 19 aprilie 1972, lui Victor Marchetti i se interzice să dezvăluie informații legate de activitatea CIA.
Luîndu-și-l ca aliat pe John Marks, un alt fost angajat CIA, Victor Marchetti termină cartea în august 1973.
Cenzura CIA îi cere să intervină în 339 de locuri, ceea ce ar fi însemnat eliminarea a aproape un sfert din manuscris.

Împreună cu editorul, Victor Marchetti și John Marks se adresează Tribunalului.
Procesul începe în 28 februarie 1974.

La prima ședință, CIA reduce numărul modificărilor la 164.
O lună mai tîrziu, judecătorul Albert V. Bryon Jr. stabilește că Agenția n-a reușit să demonstreze necesitatea clasificării decît în cîteva cazuri.
De precizat că legea se referă la numele unor agenți în activitate sau la operațiune în curs de desfășurare.

Cenzura CIA viza în cazul cărții lui Victor Marchetti, activități aparținînd trecutului.
Cele 168 de pasaje ce ar fi trebuit eliminate se reduc la 27.
Cum însă Agenția face recurs, pentru a grăbi apariția cărții, autorul și editorul o publică acceptînd 168 de locuri goale.

În următorii șase ani multe dintre informațiile cenzurate în carte apar în presă, ca urmare a unor declasificări sau anchete ale Congresului.
În 1983, poate să apară o ediție practic necenzurată a cărții.
Sub titlul CIA și cultul informațiilor, cartea produce un veritabil șoc în presă și în opinia publică prin dezvăluirea în premieră a tacticilor CIA.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „„Dacă ți-ai cumpărat cîine, de ce să latri singur?””

  • Stan pățitul
    Am in casa un document
    O numire in funcție făcută de Theodor Melescanu in care concursul este joi și numirea marți doua zile înainte
    A existat o plingere penală pentru fapta
    Un NUP a doi procurori militari
    Un NUP dat de neprihănită procuror general al României in cazul procedurii de contestare cu toate ca falsul era evident și ca un corolar al situațiilor concursul și documentul au devenit secret de stat
    Acea este țara din care am fugit mincind pamintul și unde tuturor la spun FUGIȚI
    Au învățat asta de la CIA

  • Domnule Ion Cristoiu
    Paradoxal,acelasi principiu il aplicau unii din asii aviatiei din ww1 si ww2,plecau la „vanatoare” cu cate 20 avioane de vanatoare/escorta dupa ei…sau „sa nu dai intr-un caine pana nu vezi cine il tine de lant”…
    Cat priveste cia sau alte servicii secrete,tactica si strategie,conceptele astea erau valabile pana acum vreo 20-30 ani,azi,cand poti gasi pe social media cine lucreaza in serviciile secrete americane sau rusesti,mai bine cauti pe net o informatie decat sa platesti surse din „serviciile secrete” sau sa devii o sursa a lor…
    Toata Stima Maestre Ion Cristoiu!!!
    Valentin-Ionut Constantinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *