De regulă fac un efort deosebit, inclusiv financiar, de a transcrie în variantă on line interviurile video cu liderii politici de la cristoiuTv. Emisiunea e transmisă în direct zilnic de la 18 la 19. Telespectatorii pot pune întrebări în direct interlocutorului (cum întrebările curg pe partea monitorul alăturat celui care ne arată pe mine și pe invitat, sînt constrîns să mă uit din cînd în cînd într-o parte, riscînd să par că nu sînt atent la zicerile celui din fața mea), înregistrarea rămîne pe cristoiublog.ro sub formă video. Cu toate acestea cred că e nevoie și de o variantă scrisă. Poate alcătui oricînd o sursă de știri de a gata și mai ales un document pentru posteritate.
Pe parcursul emisiunii cu Dan Barna, de luni, 11 mai 2020, am început să mă întreb dacă merită truda de a transcrie interviul acordat în direct. Pe Dan Barna l-am mai avut de două ori interlocutor în cadrul unui dialog televizat. O dată în campania electorală, a doua oară după prezidențiale. Amîndouă la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de pe Mediafax, moderată de Monica Mihai. De fiecare dată transcrisesem aproape în întregime pentru rubrica mea de pe cristoiublog.ro răspunsurile lui Dan Barna. Și de fiecare dată mă seduseseră ideile originale ale interlocutorului prin raportare la ideile liderilor politici ai partidelor tradiționale. Se vedea limpede că Dan Barna reprezintă un partid nou pe scena politică a țării, un partid care n-a ajuns să capete rugina rutinei, să se dedea la intrigile de tip bizantin al formațiunilor noastre moldo-valahe, întruchipînd un electorat născut și format în postdecembrism.
De data asta, din motive care-mi scapă, poate și pentru că nu fac chimie cu omul Dan Barna, interviul mi s-a părut un eșec al emisiunii. Și m-am gîndit să nu fac efortul de a-l transcrie. L-am revăzut însă pentru a găsi totuși cîteva fragmente mai interesante. Mi-am dat seama însă că interviul avea o încărcătură de idei cum rar mi s-a întîmplat să descopăr la mulți lideri politici de lungă tradiție postdecembristă. Și am conchis că interviul video merită efortul unei transcrieri pentru rubrica Gîndurile lui Cristoiu.
Ion Cristoiu: Domnul președinte, înainte de emisiune am primit un semnal care spunea așa „Domnul președinte e în plen”. În ce plen erați?
Dan Barna: Am fost pînă acum la „Ora Ministrului”. USR l-a invitat pe ministrul Sănătății, domnul Tătaru, să prezinte în fața Parlamentului starea sistemului de sănătate. Încă se desfășoară audierea. Colegii mei tocmai au intervenit, i-am urmărit adineauri și am intrat apoi în acest interviu. E un lucru interesant. După ce ni s-a explicat ani de zile că Parlamentul nu poate să funcționeze online, comisiile nu pot să funcționeze online, că vezi Doamne, parlamentarii nu s-ar descurca să lucreze de pe o tabletă, iată că această criză de coronavirus a făcut să fie posibilă inclusiv audierea unor miniștrii în plenul Parlamentului. Un plen virtual, evident, de pe tabletă.
Ion Cristoiu: Am 36 de interviuri luate video pînă acum, cu ăsta 37. Trebuie să remarc că sînteți printre cei mai bine ilustrați ca imagine. Aveți o cameră deosebită, nu-i așa?
Dan Barna: Nu, e camera din rama laptopului. Dar e surprinzător că imaginea e bună pentru că la un live anterior mi s-a reproșat că e foarte proastă și să-mi cumpăr una profesională.
Ion Cristoiu: Eu am una profesională, de aia am zis, și admir că aveți o cameră bună la laptop. Parcă astăzi era și o moțiune simplă împotriva domnului Cîțu. Mă așteptam să fiți la ea. Astăzi este?
Dan Barna: Nu este votul astăzi. Astăzi doar se citește moțiunea. Sînt colegii mei din zona de economie, Claudiu Năsui, colega mea Cosette Chichirău, care vor avea și intervenții. Miercuri va fi vot și probabil o să particip.
Ion Cristoiu: Ați postat astăzi în legătură cu această moțiune anti-Cîțu că nu veți vota și ați motivat, deoarece este inițiată de PSD, dar ați avut totuși unele observații la programul de relansare economică a PNL, a guvernului. La un moment dat ați spus, citez: „IMM Invest este un program foarte frumos dar s-a născut gata mort”. Dacă vreți să mă credeți, nu mă pricep la economie. Așa că nu înțeleg nici programul, nici de ce e frumos, nici de ce e mort. Dacă vreți să ne explicați dumneavoastră.
Dan Barna: Este un program care era gîndit să funcționeze ca un instrument de sprijin financiar pentru companii în această perioadă. În toată lumea dezvoltată, sau mă rog, mai mult sau mai puțin dezvoltată economic, astfel de instrumente au fost create de către stat tocmai pentru a evita o criză similară cu cea din 2008. Soluția de data aceasta nu e în zona neapărat de austeritate, ci în zona de a pompa bani în economie pentru ca industria și economia să rămînă funcționale, chiar dacă la foc mic, astfel încît după ce va trece criza să nu pornească din fundul grădinii, să folosesc o metaforă, ci să pornească de la un nivel de supraviețuire. Practic acest program a fost gîndit ca atare, doar că din ziua în care a fost lansat s-a și blocat. De asta spun că s-a gîndit gata mort. Băncile nu au, deocamdată, spun ele, instrucțiunile și informațiile pentru a putea acorda acele credite de funcționare companiilor. Programul a fost gîndit ca un elan care să ajute companiile, dar nefiind și din punct de vedere al competenței profesionale bine pus pe picioare, evident că s-a blocat din primul moment. Și asta e una dintre probleme mai largi legate de subțirimea măsurilor de sprijin economic ale actualului guvern.
Ion Cristoiu: În această perioadă au fost observații că dumneavoastră, USR mai ales, n-ați fost așa de vocali, așa de critici. De ce? A fost o politică însușită conștient sau nu ați avut cum să vă exprimați?
Dan Barna: Mă rog, sînt mai multe elemente de luat în calcul. Pe de o parte, un program care alocă resurse financiare către presă în mod semnificativ a făcut ca – nu știu dacă e o întîmplare sau nu, nu comentez – invitațiile pe care le-am primit de la presa mainstream să dispară aproape în totalitate. Asta ca modalitate de exprimare. În rest, ca poziție de partid, eu n-aș spune că n-am fost critici sau că n-am fost vocali pe temele actuale, dar noi am spus de la început că poziția USR în Parlament este o poziție responsabilă. N-avem cum să intrăm în logica populismului deșănțat pe care îl practică PSD-ul care privește bugetul țării ca pe un sac la propriu fără fund din care pot fi risipite resursele în toate direcțiile. Dar în egală măsură am fost foarte consecvenți în a semnala atunci cînd guvernul a greșit. E o perioadă de criză, nu avem nici noi, nici alte state – poate că noi cu atît mai mult – experiență la genul acesta de pandemie sau epidemie. Ultima majoră a fost la 1918, deci în afara generațiilor care administrează acum țara și din această perspectivă e o înțelegere că guvernul experimentează. Dincolo de asta, măsurile pe care noi le-am propus și despre care am vorbit, de exemplu, eliminarea impozitului la primii 2000 de lei din venit, tocmai pentru a lăsa niște bani la salariați, la angajați, menținînd astfel un consum și o capacitate de consum cît de cît funcțională și ajutînd cît de cît economia, au fost ignorate. De asemenea, am propus măsura prin care și cei care lucrează în centrele de vîrstnici să fie tratați ca și personalul medical. Tocmai pentru că se știe zona de vulnerabilitate, zona unde sînt persoane vîrstnice, pentru că ele sînt grupul țintă ale acestei epidemii. Deci sînt și poziții politice foarte clare, unele dintre ele criticînd guvernul. Astăzi, în momentul acesta, în timp ce vorbim, în parlament este ministrul Sănătății invitat de USR, sau convocat de USR, tocmai pentru a prezenta problemele pe care le are sistemul. Și a dat explicații despre aceste probleme. Nu aș spune, și în nici un caz nu împărtășesc ideea, că USR a stat și a aplaudat guvernarea PNL, pentru că n-a fost cazul. Și pe zona economică și pe zona medicală avem comunicări constate și poziții constante în această direcție.
Ion Cristoiu: Aveți dreptate. M-am uitat pe intervenția dumneavoastră, pe intervențiile on line. Ați fost uneori mai critic chiar decît PSD-ul față de unele lucruri făcute de guvern. Probabil că impresia s-a născut din faptul că nu ați apărut, și nu cred că din cauza dumneavoastră, la televiziune. Vi s-a părut normal ca oamenii guvernului să domine în aceste două luni comunicarea publică?
Dan Barna: Asta e o discuție reală în spațiu public, dacă măsura, Ordonanța aceea, prin care premierul Orban și guvernul au alocat zonei media niște milioane, niște resurse bune, dacă are sau nu un impact. Și am adresat întrebarea aceasta chiar premierului. Adică nu doar am ridicat problema. Dînsul pretinde că nu a solicitat niciunui trust media și nici unui beneficiar de astfel de resurse să favorizeze guvernul. Numai că apare reflexul acela subtil de autocenzură naturală de a fi favorabil celui care îți acordă resurse financiare. Și celui care te plătește. Și eu consider că sîntem într-o astfel de situație care în mod reflex, în momentul în care apare o măsură de sprijin financiar a zonelor de media, evident, guvernul să devină brusc mult mai popular în apariții și prezență.
Ion Cristoiu: Sînt de acord domnule președinte, ca gazetar am 52 de ani de activitate. Vă spun așa, ca să spun și telespectatorilor, cînd te miluiește nu e obligatoriu să fie un contract, cum crede lumea, adică un contract: tu îmi dai banii, eu te laud. Dar vine așa, un fel de stinghereală, omul ți-a dat bani, guvernul ți-a dat bani, și ai așa, culmea, o autocenzură morală, adică spui „totuși omul a fost de treabă cu mine, nu știu, mi-a dat un buchet de flori, bani și eu acum să-l înjur”. Eu spuneam în sensul următor: e pentru prima dată în istoria României cînd am avut o stare de urgență. Dacă ar fi să mai trăim o dată această experiență, dumneavoastră ce credeți că ar trebui să corectăm: noi, românii, clasa politică? Vi s-a părut, de exemplu, un dezechilibru între Putere și Opoziție în spațiu public?
Dan Barna: În primul rînd o stare de urgență presupune un exercițiu de solidaritate a comunității. Și faptul că România are, nu știu dacă e corect, rezultate sau efecte ale crizei mai reduse decît în alte state se datorează în foarte mare măsură tocmai responsabilității concetățenilor noștri. Adică faptul că oamenii în marea majoritate, cu puține excepții, și repet cu puține excepții, au înțeles cît de importantă este distanțarea socială, au înțeles cît de importantă este să respectăm aceste măsuri de igienă, a făcut să avem o răspîndire mult mai redusă a epidemiei și ăsta e un lucru foarte bun, apropo și de 15 mai și ce urmează să se întîmple. Pentru că nu vreau să privim 15 mai ca un 9 mai, ziua Victoriei, toată lumea iese afară, ne îmbrățișăm, ne sărutăm, Ura!, Ura!, veselie, pentru că nu e așa. Este, am spus-o și zilele trecute, o etapă, o bornă, în timp în care se schimbă o parte dintre măsuri. Iar purtatul măștii, purtatul mănușilor, spălatul pe mîini, evitarea contactelor nenecesare, evitarea de a ieși atunci cînd nu e obligatoriu trebuie să rămînă. Pentru că realitatea e că această epidemie e printre noi, trebuie să coabităm cu ea, să ne obișnuim cu ea și miza este să nu ajungem la niște vîrfuri de sarcină a epidemiei care să facă sistemul medical incapabil să reacționeze.
Și revenind la întrebarea dumneavoastră ce poate ar fi trebuit să funcționeze altfel sau mai bine?
Este exact capacitatea asta de a comunica pe bune și de a comunica transparent cu cetățenii. Pentru că în momentul de față nu știm încă de ce Suceava a devenit exemplu de foarte proastă practică a sistemului medical, deși s-a întîmplat asta în poate cel mai performant spital ca dotări și investiții și standarde pretinse a exista într-un spital județean. Nu vorbesc neapărat de cele din București, dar în restul țării. La Suceava ne-a fost prezentată perla coroanei medicale și iată că exact acolo avem o Lombardie a României. Ori asta e o problemă. Cealaltă problemă sînt aceste mesaje contradictorii venite dinspre guvernare. Una spune un ministru, alta spune ministrul Sănătății, alta spune ministrul de finanțe, premierul spune altceva, sau președintele vine și spune altceva decît a spus ministru de Interne. Toate aceste bîlbe constante nu fac decît să dea neîncredere în rîndul cetățenilor că într-adevăr situația este administrată. Și faptul că avem rezultate, să le spunem mai bune decît celelalte țări se datorează în mare măsură responsabilității cetățenilor.
Ion Cristoiu: Domnule președinte, nu mă refeream la rezultatele în privința stării de sănătate, ci la o chestiune care preocupă pe mulți și în lumea Occidentală. Nu există riscul ca după acest pericol care a justificat limitarea unor drepturi ale omului, anumite exerciții mai mult sau mai puțin autocratice să se nască, să se ivească în Europa și și-n România gustul de autocrație, să nu spun de dictatură?
Dan Barna: N-aș crede deocamdată la cum arată lucrurile. Deși asta e o întrebare interesantă pentru că avem tendința să credem că un nivel de democrație. PSD-ul tocmai asta ne-a arătat, să credem că dacă sîntem la un anumit nivel lucrurile nu pot să meargă decît liniar sau mai bine.
Ion Cristoiu: Corect.
Dan Barna: Este o altă explicație pe care o am pentru ceea ce s-a întîmplat în 2016 la alegeri, și în toată guvernarea Liviu Dragnea. Faptul că în timpul guvernării Dacian Cioloș, care a fost una dintre cele mai bune și cele mai decente guvernări de care a avut parte România, oamenii au crezut „Hai că-i bine, uite vine și PSD-ul cu niște măsuri, hai că-i în regulă, nu se poate decît să fie mai bine, mergem spre Europa, s-a respirat, am simțit că funcționăm; economia a început să miște”. Nu ne-am mai dus la vot și s-au văzut doar într-un rezultat electoral lucrurile, și am ajuns să ieșim în stradă. La fel cred că este și acum. De fapt trebuie să ne apărăm democrația și să ne apărăm funcționarea statului de drept și funcționarea democratică a statului în fiecare zi și la fiecare manifestare. Chiar de dimineață am avut o discuție cu premierul Orban în care mi-a spus că va trimite legea în Parlament, aceasta pentru măsurile de criză, noile măsuri, de după 15 mai. E firesc să se întîmple lucrul acesta și deocamdată, tocmai prin experiența ultimilor ani, cred că avem suficientă energie în societate, ca să nu alunecăm într-o zonă de autocrație dictatorială.
Ion Cristoiu: Da, am văzut la un moment dat, în timpul stării de urgență, ați insistat pe un dialog, pot să vă și citez, între partide, guvern, parlament, președinție, de ce? Nu contrazice radicalismul electoratului dumneavoastră? Cum să dialogați cu celelalte partide?
Dan Barna: Pot fi de acord că o parte din cei care mă susțin și care susțin USR și Alianța USR-PLUS sînt mai radicali în punctele de vedere, dar eu cred că este tocmai datoria mea ca lider al partidului, și datoria colegilor mei din Biroul Național să nu lăsăm ca USR-ul să fie un partid radical. USR trebuie să fie un partid care aduce modernitate, un partid care aduce aer proaspăt în politică, înțelegînd că este nevoie de mai mult decît strict electoratul nostru ca să putem schimba lucrurile acestea în România. Și soluția este, repet, în dialog, acela pe care l-am promovat și legat de situația dintre Parlament și guvern. Pentru că, hai să ne uităm ce se întîmplă acum, sau mă rog, zilele trecute. E o concurență pe a face legi și Ordonanțe între guvern și Parlament. Și de fapt, în loc să ne batem capul ce măsuri putem lua ca să ne fie mai bine sau să facem față mai bine crizei, de fapt e o competiție pe legiferare. Asta este foarte păgubos. Pentru că guvernul vine cu niște ordonanțe, pe care nu le discută cu nimeni. Evident PSD-ul după aia, în Parlament, le ia, le împănează cu toate tîmpeniile populiste. Evident că după aia sînt atacate la CCR sau sînt trimise înapoi de președinte. Și în loc să ne mișcăm, ca și clasă politică, și să facem pași, de fapt nu facem decît să ne punem piedici. Și de asta spun necesitatea dialogului este o realitate dincolo de viziuni și puncte de vedere politice.
Ion Cristoiu: Da. Probabil că în perioada următoare vom avea o confruntare între Guvernul PNL care trebuie obligat, n-are cum, viața îl va obliga, la niște măsuri de austeritate – cred că sînteți de acord – și, pe de altă parte, majoritatea parlamentară PSD-istă care am văzut pompează, dă cu banii în dreapta și-n stînga, pentru că ea nefiind la putere își poate permite. Cum credeți că se va rezolva? Adică va ceda la un moment dat și PNL-ul din motive electorale, acestei presiuni populiste, sau va spune „pot să și pierd alegerile dar nu voi ceda acestei presiuni”?
Dan Barna: Dacă ne uităm la mesaje, și PNL-ul și președintele sînt într-o logică electorală. Paranteza aceea din anii ’90 cu vîndutul Ardealului la unguri a fost un mesaj strict electoral. Toată lumea a înțeles că nu era mai mult de atît. Dincolo de asta însă, eu vă spun dinspre USR cum se văd lucrurile, mi se pare că această criză poate să fie, și trebuie să fie, și o oportunitate de responsabilitate bugetară și politică pentru țară. În momentul în care aruncăm țara într-un deficit necontrolat și intrăm într-o spirală a inflației în care se aruncă la gunoi toate eforturile pe care le-am făcut de niște ani de zile ca țară, această, să-i spun, creștere economică, care a existat pînă înaintea crizei, nu s-a întîmplat. S-a întîmplat, pentru că mediu privat chiar a tras în această țară foarte mult. Și dacă măsurile vor fi, dacă PNL-ul va ceda și va intra într-o zonă de populism din acesta deșănțat, pe care PSD-ul îl împinge dinspre Parlament nu vom face decît să o luăm la fugă înapoi. Era o metaforă foarte bună, ce-i drept a fost folosită pe Justiție de către un comisar de la Uniunea Europeană care spunea: „voi românii sînteți foarte interesanți. Ați alergat atît de mult la maratonul ăsta cu justiția, ați intrat pe stadion, sînteți la ultima tură și cînd v-ați apropiat de linia de sosire v-ați oprit, v-ați întors și ați început s-o luați la fugă invers”. Cam așa s-ar întîmpla și pe plan economic dacă cedăm la măsuri. Și USR se va opune foarte clar la măsuri din acestea populiste care să destructureze stabilitatea bugetară. Asta e o miză foarte mare apropo de ce se va întîmpla după criză.
Ion Cristoiu: Ați avut o discuție cu domnul Orban în legătură cu acest proiect de lege al stării de alertă. Îl votați? Faceți amendamente? L-am văzut și eu. Aveți observați încă de pe acum sau nu aveți?
Dan Barna: Sînt cîteva elemente în zona de turism, în zona de posibilități care trebuie date mediului economic. Pentru că aici e un mesaj foarte clar și asta i-am spus-o premierului în fiecare întîlnire pe care am avut-o. Faptul că pînă la coadă pare că doar mediul economic plătește factura, mediul privat plătește factura crizei este un lucru nedrept și este un lucru revoltător. De fapt, pînă la urmă, vom plăti cu toții această factură. O slăbire și o destructurare a mediului economic prin efectul acestei crize nu va face decît să fie afectată întreaga populație și întreaga societate. Asta e foarte clar. Să nu uităm că premierul a promis că va suporta și sectorul public costurile crizei. Nu s-a întîmplat lucru acesta. Au renunțat la acel plan și asta e o nedreptate, pentru că rămîne în continuare mediul economic să plătească factura. Și atunci, apropo de măsurile care ar trebuie să fie luate după 15, și de ce se are în vedere, eu am foarte multă încredere – spun și din experiența personală din perioada mea înainte de politică – în ceea ce înseamnă capacitatea mediului economic și a antreprenorilor de a se adapta la cerințe și reglementări. La creativitatea asta de a-ți dezvolta legitim și legal afacerea. Astfel încît măsurile în loc de închidere totală a unor sectoare ar fi măsuri care să spună „ca să funcționezi trebuie să”. Și, de exemplu, o terasă care înainte avea 30 de mese, acum poate să funcționeze cu 10 mese. Sau un spațiu de cazare să aibă cinci camere în loc de 20 închiriate pe palier. Pur și simplu dîndu-se niște limitări de respectare distanțare socială probabil că ar fi mult mai ușor și ar fi mult mai simplu pentru mulți agenți economici să-și reînceapă activitatea și să reintre într-o funcționalitate. În momentul în care nu ți se dă nici o posibilitate, atunci ai o problemă. În momentul în care ți se spune „sigur poți să funcționezi dar cu aceste constrîngeri”, o parte, și eu cred că o parte importantă din agenții economici, ar putea să se adapteze la aceste constrîngeri legate de sănătatea publică și respectîndu-le să poate să și funcționeze, să poată să și plătească salarii, să poată să aibă și activitate economică. (…)
Ion Cristoiu: Deci legea o s-o votați în Parlament, înțeleg.
Dan Barna: Bun. E un proiect de lege necesar fără îndoială, dar are o problemă de timing. Ar fi trebuit să vină mai devreme. Presupunînd că miercuri ar ajunge la Plen și am vota-o, merge apoi la Președinte pentru promulgare, cel mai repede ar putea să intre, probabil, în vigoare luni, ceea ce ar însemna că riscăm să avem un weekend cu vid de reglementare. Și asta s-ar putea să ridice o problemă. Adică această lege ar fi trebuit să vină mai demult. Pentru că încetînd starea de urgență vineri, pe termenele actuale e foarte greu ca această lege să intre în vigoare tot vineri, sau mă rog, de sîmbătă dimineață. Și atunci vom avea un weekend în care nu va mai fi nici o reglementare legată de asta.
Ion Cristoiu: La francezi premierul s-a dus în Senat, deși nu era obligat, și a prezentat planul de relansare pe etape. Legea aceasta nu e planul, nu-i așa?
Dan Barna: Acesta este unul dintre reproșurile pe care le facem guvernului. Dincolo de administrarea de zi cu zi și de reacțiile „Nu sînt măști, hai să cumpărăm măști, hai să cumpărăm combinezoane, hai să mai luăm niște ventilatoare, hai să creștem capacitatea de testare”, dincolo de asta, ceea ce așteaptă România este un plan pentru săptămînile și lunile următoare. Acest plan nu există. Dacă la tactic să spun că s-a mai punctat pe ici, pe colo, s-a mai pus un plasture pe cîte-o julitură, pe cîte o rană, în realitate la strategie toată lumea ridică din umeri. De fapt asta e marea problemă cînd vorbim și de mediul de afaceri și de perspectiva economică a României. Faptul că sînt foarte puține măsuri cu o viziune și cu perspectivă mai largă, astfel încît oamenii să știe cum să-și rînduiască – ca să folosesc un termen din zona mea, de la Sibiu – cum să-și rînduiască viața afacerii. Și chiar în finalul acestei săptămîni, undeva pe vineri, vom prezenta o serie de măsuri pe care USR le vede necesare pentru, ca plan strategic în perioada următoare. Lucrăm la asta tocmai pentru a veni cu soluții și cu date concrete, cu soluții pe care guvernul ar putea să le asume.
Ion Cristoiu: Ce schimbare fundamentală ar putea sau ce profit ar putea să aibă România din această criză? Adică ce ar trebui să schimbăm strategic, nu tactic, că dăm drumul la frizerii mâine și poimâine la coafură? Spuneți-mi un punct de vedere. Să dezvoltăm agricultura?
Dan Barna: Noi nu trebuie să inventăm apa caldă. Practic soluția este una de a-ți alege cîteva domenii foarte clare în care să investești, în care să aloci la propriu resurse pe criteriu de competență și, în momentul acelea, zonele respective, dacă le-ai ales corect – și aici avem cîteva exemple destul de clare – vor începe să-ți genereze dezvoltare. Și spun asta pentru că noi susținem de mult timp necesitatea de a face investiții în suprastructura mare. De a le face nu de a vorbi despre ele. Pentru că, chiar în această dimineață, spre exemplu, colegul meu deputatul Ionuț Moșteanu, deputat de Argeș, care este în comisia pentru transport i-a fost interzisă participarea la prefectură, la semnarea contractului pentru tronsonul 1 de autostradă, el lucrînd în domeniu și fiind specializat pe treaba asta. PNL a vrut să fie doar un eveniment exclusiv PNL, ceea ce e stupid pentru că vorbim de strategie. Strategie înseamnă să-ți asumi că investești bani în infrastructură, pentru că infrastructura e ca un sistem circulator la om, îți dezvoltă, după aceea toate celelalte servicii de suport. Ai zeci de mii de muncitori care-ți fac autostrăzi, care îți construiesc spitale regionare. Oamenii aceia trebuie să mănînce, trebuie să doarmă, trebuie să se îmbrace. Brusc creezi o zonă de locuri de muncă și de creștere economică unde nu știu dacă e necesar să aducem oameni din Vietnam, și din India și din China. Dar foarte probabil putem să aducem români care lucrează în construcții, în momentul de față, în Vestul Europei. Pentru că anul trecut în campania de prezidențiale am vizitat mai multe țări, am fost candidatul care chiar a făcut turneu electoral. Am fost în toate județele, am fost și în Europa, în foarte multe state și am discutat cu muncitorii români plecați, unii cu familia, unii singuri. Și 90% dintre ei mi-au spus că s-ar întoarce acasă, chiar la un venit ceva mai mic care să le permită însă să-și ducă copiii la școală și să aibă o viață decentă, și asta vorbind de măsuri economice, care ar fi soluția, dacă ar fi de lucru și dacă ar fi lucrări, nu doar așa că renovezi o vilă, ci lucrări mari de infrastructură. Revenind acum, ca să încheiem linia asta de strategie: alegi cîteva domenii – infrastructură mare, IT, sectoare agricole punctuale. Pentru că la noi, nu știu dacă ați observat, ceva aproape hilar, o dată la doi trei ani se schimbă prioritatea. Într-un an este prioritar porcul, după aia a venit un alt ministru, și a zis: „Domnule, oaia, mergem pe oaie”. Faptul că se schimbă prioritățile după cum trece Vodă prin lobodă la minister este un lucru care arată că n-avem nici o strategie. În momentul în care ai 4-5 direcții în care investești, și tu ca țară să aloci resursele, vei avea plăcuta surpriză să vezi că aceea îți produce valoare în Produsul Intern Brut, îți produce locuri de muncă. România este astăzi una dintre țările relevante în industria IT. Asta s-a întîmplat pentru că acolo, întîmplător, a fost un pic de strategie. Și un pic de strategie iată s-au văzut niște rezultate. Păi dacă luăm o strategie similară pe alte patru-cinci domenii probabil că am putea să facem niște pași importanți ca țară. Asta am spus și asta e și poziția USR și poziția alianței USR-PLUS.
România n-o să devină Elveția în patru ani. Dar trebuie să începem să facem pași înainte. Cît timp nu începem să dăm examene pe bune în administrație și să facem reforma aia în administrație care înseamnă exact asta să dai examene pe bune, să nu-ți mai pui cumnați, rudele, amantele, soacrele și verii în funcții publice. Pentru că ceea ce s-a întîmplat în această criză a arătat că în multe locuri unde era strict pe nepotism instituțiile respective n-au funcționat.
Ion Cristoiu: DSP-urile, direcțiile.
Dan Barna: DSP-ul era un spațiu în care nu era bătaie de cap.
Ion Cristoiu: Asta n-am explicat, de fapt erau ale partidelor, cînd ajungeau la guvernare la DSP puneau, nu era bătaie de cap.
Dan Barna: Bătaia de cap era o criză de varicelă la o grădiniță, maximum de problemă. În momentul cînd am avut epidemia am văzut situații jenante. Vă aminți de doamna aceea, nu știu, de la Timișoara, sau nu mai știu de unde era, ți-era și milă. Și mă rog, nu era un caz punctual. Oameni care clar n-aveau nici o precădere, cătare, nici o abilitate să fie în funcțiile respective.
Ion Cristoiu: Spre sfîrșitul crizei am văzut o disperare în Occident pentru aducerea muncitorilor români, cu orice preț, și ăia cu sparanghelul, și cei din Austria. Faptul că Occidentul nu mai poate trăi fără sezonieri români vă face să fiți mîndru că sînteți român?
Dan Barna: Nu știu dacă e un element de mîndrie sau…
Ion Cristoiu: Eu doar am întrebat. Că poate unii, nu știu, sînt mîndri.. E un fenomen, trebuie s-o recunoașteți, că nu mai pot trăi fără noi, fără muncitorii noștri.
Dan Barna: Nu cred că este un element de mîndrie ca după 30 de ani de veche clasă politică, postcomunistă mai mult sau mai puțin, noi ca țară nu avem capacitatea să ne ținem forța de muncă activă aici. Și oamenii sînt puși în situațiile disperate și jenante și dureroase să se înghesuie, cum am văzut la Cluj, să se înghesuie pe aeroport ca să plece pentru diverse munci sezoniere. Ceea ce s-a întîmplat acolo arată de fapt, că în bună măsură au fost niște ani în care am eșuat în ceea ce înseamnă bunăstarea României. Faptul că 50% dintre tineri continuă să plece din țară astăzi, într-o perioadă în care România e pe creștere economică – nu vorbesc de cele două luni de criză, trei, vorbesc de situația generală –, arată că trebuie să facem o schimbare majoră. Și trebuie să facem o schimbare majoră semnificativă și asumată. Vechiul titirez în care schimbăm partidele din USL și așteptăm să se întîmple minuni n-are cum să mai funcționeze, pentru că ne pleacă tinerii și în 20 de ani o să ne trezim că sîntem o țară de tranzit între Est și Vest.
Ion Cristoiu: Pe dumneavoastră, nu vă surprinde faptul că Occidentul, cetățenii occidentali nu mai vor să muncească la sparanghel? Adică ei de ce n-ar munci la sparanghel? De ce sparanghelul trebuie cules de români și nu de nemți?
Dan Barna: E interesant. Dar asta se întîmplă pentru că societățile respective au reușit să ajungă la un nivel în care generează locuri de muncă, bunăstare în sens larg, de un nivel peste culesul de sparanghel. Și atunci acum soluția este că vin românii și le adună sparanghelul.
Ion Cristoiu: Poate găsesc roboți care le va culege sparanghelul.
Dan Barna: Se va ajunge fără îndoială și acolo. Pasul următor va fi, după ce o să reușim să ne dezvoltăm și noi ca țară, ca și în România să vină culegători din zone mai estice.
Ion Cristoiu: Pînă s-o termina planeta.
Dan Barna: Nu, pînă se va dezvolta suficient sau pînă cum spuneți o se ne conducă roboții.
Ion Cristoiu: Ca să facem așa o paranteză de culoare, o știre extraordinară a fost faptul că dumneavoastră v-ați tuns. Și chiar vă invidiez că sînteți tuns zero. De ce zero?
Dan Barna: În fiecare vară de ani de zile, din facultate, în timpul vacanței vara obișnuiam să mă rad în cap, anul trecut n-a fost posibil pentru c-a fost campania electorală pentru prezidențiale și echipa de campanie mi-a interzis acest lucru.
Ion Cristoiu: Asta e o știre, cum adică? Echipa de campanie îți spune cum să te tunzi? Ce motivare a avut electorală? Iertați-mă, ce-a zis că dă prost la electorat sau ce?
Dan Barna: Nu, a fost mult mai simplu. Mi-au zis că dacă mă rad în cap ei se vor retrage din susținerea campaniei mele. A fost mult mai simplă abordarea.
Ion Cristoiu: Chiar n-am auzit pînă acum.
Dan Barna: Acum stînd în casă de atîtea săptămîni am zis că e o perioadă foarte bună și am recuperat tura de ras în cap. M-am ras în cap. A fost foarte simplu.
Ion Cristoiu: Apropo spuneți-mi din campania electorală. Cît de marionetă e candidatul în mîinile consilierilor?
Dan Barna: În cazul meu chiar n-a fost, sau dacă întrebarea vrea să fie dacă dau vina pe consilierii…
Ion Cristoiu: Nu, nu. E o realitate și politicieni în general foarte multe lucruri nu le fac că vor ei ci ce le spun consilierii, sînteți de acord cu asta.
Dan Barna: Noi fiind încă un partid tînăr și foarte real și foarte din societate și din viața reală fiecare decizie am luat-o la propriu împreună, am făcut doar lucrurile pe care le-am considerat. Au fost foarte multe lucruri pe care ni le-au sugerat și pe care nu le-am făcut pentru că n-am simțit eu în ficat că sînt necesare sau că aș vrea să le fac. Au fost și lucruri pe care le-am făcut de capul meu, unele au ieșit bine, unele prost.
A fost o echipă excelentă căreia îi mulțumesc pentru sprijin și implicare și asumare. Pentru că, de la colegii care au fost cu mine în autocar pînă la cei care au stat și-au scris, fiecare frîntură de comunicat sau au creat bucățele de film, au fost niște oameni care au crezut în campania aceea. Și cred că ăsta e lucru cel mai frumos, indiferent dacă cîștigi sau pierzi într-un demers să crezi în el atunci cînd îl faci. Colegilor mei le mulțumesc și voluntarilor, și colegilor din USR și din PLUS care au făcut o companie într-adevăr, din punctul meu de vedere cel puțin, memorabilă.
Ion Cristoiu: Partidele politice, politicienii au intrat în starea de urgență într-un fel, au ieșit altfel? Vor ieși altfel sau va fi același capital politic, aceleași partide, aceiași politicieni? S-au ivit în perioada asta noi politicieni?
Dan Barna: Și binele și răul se uită. Eu cred că vom reveni… Bine, acum poate ar fi frumos să dau un mesaj, să spun că este o mare iubire generală cu toate partidele. Sînt pragmatic și realist. În fine, aveam în copilărie o carte care spunea „cu dragostea și focul te obișnuiești”. O să treacă această criză și o să fie, probabil peste un an, doi, „mai știi cum era la criză?”. Dar ne vom întoarce tot la nimicniciile, și la bunele și relele noastre, la ideile inspirate care dau rezultate, la tîmpeniile care ne fac de rîs. Nu cred că se va schimba umanitatea, că se va schimba dramatic. Dincolo de aceste reflexe, și poate ăsta e un lucru cu adevărat bun, aceste reflexe de igienă personală care s-ar putea să ne fie de folos pe termen lung, dincolo de strict această epidemie.
Ion Cristoiu: Partidul dumneavoastră fiind un partid online a avut activitate în timpul Crizei. Am văzut ați avut o viață politică normală. La un moment dat postați că felicitați niște membri ai conducerii, la tineret. Ați avut alegeri în perioada asta?
Dan Barna: Da, am fost la ultimul Comitet Politic, și anterior s-a organizat. USR Tineret a avut o perioadă în care și-a ales noua conducere. I-am felicitat, i-am încurajat pentru că speranța vine întotdeauna de la tineri. Ei sînt în organizația noastră o bucată importantă de speranță și normal.
Ion Cristoiu: Vreau să spun celelalte partide credeți că se vor apleca mai mult asupra acestui spațiu – rețelele sociale, online – după această experiență?
Dan Barna: Noi ca țară trebuie să ne aplecăm. Sînt multe concluzii interesante apropo de perioada aceasta pentru că și în mediul de business, și în mediu privat, și în mediul public s-a dovedit că anumite servicii pot să funcționeze foarte bine online. S-a dovedit că nu e necesar să aduci pensionarii, și nu numai pensionarii, la coadă la Administrația Financiară ca să-și ia un certificat fiscal, sau o adeverință sau să plătească un impozit, sau toate celelalte. Lucrurile acestea se pot întîmpla comod, confortabil de acasă. Și cred că e un stimulent pentru cei care conduc aceste instituții publice să introducă pe logică de permanență serviciile acestea online digitalizate. Gîndiți-vă, că am vîndut acum niște timp o mașină. Am stat la coadă dimineața la 7 ca să pună două ștampile, ca să-i dau noului cumpărător talonul și toate celelalte certificate fiscale, și ce era necesar. Toate astea pot să funcționeze online. Cred că această criză tocmai ne-a arătat că se poate și nu e un capăt de țară. Și oricine poate să înțeleagă lucrurile acestea.
Ion Cristoiu: Credeți că va fi și un progres în telemuncă? Multe firme vor renunța la venirea la serviciu?
Dan Barna: Aicea sînt două planuri. O dată, revenirea din criză pentru o parte din agenții economici, nu puțini, presupune faptul că în lunile următoare nu vor avea încărcătura necesară pentru angajați, pentru norme de opt ore. Pe de altă parte telemunca pentru o altă parte din structurile unor companii și servicii s-a dovedit și probabil că va fi implementată ca o alternativă funcțională. Noi vom avea – vă spuneam de pachetul de măsuri pe care-l vom lansa la finalul săptămînii – cîteva propuneri în linia aceasta. Că despre asta vorbim, de variante flexibile de prestare a muncii, fie că vorbim de telemuncă, fie că vorbim de norme parțiale, fie că vorbim de diverse alte instrumente pe care le folosesc. Eu am văzut în Germania mecanismul acesta cu norma parțială și cu sprijin de stat în perioade dificile. E chiar un exemplu de succes. Ar trebui preluat și la noi, lucrăm la proiecte de lege în direcția aceasta tocmai pentru că trebuie să începem să folosim practica din Vest și practica europeană și practica internațională pe astfel de servicii. Dacă vrem să vorbim, apropo de strategie, să vorbim de economie în care oamenii să simtă stimulentul că pot să funcționeze în economia din România, și nu în economia din Germania, Spania sau Italia.
Ion Cristoiu: Credeți că școala online a prins. Aveți încredere în această școală online?
Dan Barna: Ar putea să prindă. Aici problema este de altă natură. Problema ține de infrastructura de acces la internet. Pentru că ne-am uitat pe proiectele pe care le finanțează acum ministerul Dezvoltării, ministerul Fondurilor Europene pe ceea ce înseamnă zona de educație. Și sînt din păcate o parte dintre ele, o parte semnificativă – vorbim de 50 de milioane de euro, nu de doi lei – sunt proiecte mai degrabă de birocratism educațional. Adică este foarte frumos să faci un registru online al serviciilor educaționale disponibile, și alte lucruri necesare la un anumit moment înainte de criză, o parte chiar relevante, dar în momentul de față în care ai 62% dintre elevi care nu au un acces real la internet despre ce vorbești. Adică ce școală online dacă, de fapt, doar în marile orașe copiii au acces la o tabletă, la un laptop conectat la internet astfel încît să poată să-și vadă dascălul, să poată într-adevăr să facă teme. Avem și noi în USR doamne profesoare care fac lucru acesta, și e lăudabil, și copiii sînt implicați și sînt încîntați. E o tehnologie alternativă, e frumos, dar acoperirea e foarte slabă deocamdată.
Ion Cristoiu: Dar dintre interlocutorii mei au spus că ar trebui totuși cînd se va reveni la școală, păstrată măcar o zi pe săptămînă de experiență online. Credeți o zi, o oră?
Dan Barna: Ar putea să fie o componentă, fără îndoială, o componentă de intereacțiune, vinerea sau poate o zi. O oră nu prea are sens, adică ori o zi ori o perioadă așa o lună, o săptămînă, cîndva, la un moment dat. Este clar că trebuie să ne educăm copiii pentru o lume digitală. Mulți dintre ei, cei care au resurse, că asta e important, acum sînt pianiști pe telefonul mobil sau pe laptop sau pe tabletă. Da, dar asta sîntem în logica oamenilor din marile orașe.
Ion Cristoiu: Da, corect.
Dan Barna: În urbanul mic sau în mediu rural, în care familia este cu un telefon sau două, și copilul de fapt n-are acces la internet tot timpul, lucrurile stau foarte diferit. Și dacă nu vrem să avem o fractură în societate între unii alfabetizați digital, și unii care habar n-au, trebuie ca școala să furnizeze inclusiv acest serviciu de educație digitală, să-i spun larg, de învățămînt online.
Ion Cristoiu: Domnule președinte, parcă ați fi de la un partid de Stînga.
Dan Barna: Nu. Economia se dezvoltă. Și se dezvoltă și Centrul-Dreapta modern. Iar aceasta presupune tocmai această încurajare a competenței și încurajarea valorii. Asta se întîmplă dacă există instrumente, dacă tineri, copiii în sens larg, pot să-și dea măsura valorii. Despre asta spun și tocmai asta este una dintre direcțiile noastre.
Ion Cristoiu: Și în perioada asta nu prea am auzit de PLUS, ce s-a întîmplat cu ei? E totuși o diferență. Dumneavoastră, USR, ați fost foarte activ. Domnul Cioloș nu prea. De ce?
Dan Barna: N-aș spune. Și colegii de la PLUS au avut mesaje și reacții în această perioadă, au comunicat și în spațiul public. Obiectivul și miza este însă aceea ca proiectul Alianței să devină în perspectiva electorală și a alegerilor locale și alegerilor naționale acea alternativă în care România are încredere. În această perioadă am fost în întîlniri de dimineață pînă seara. Am folosit această perioadă tocmai pentru a lucra împreună cu Dacian Cioloș la acest proiect, și împreună cu colegii mei din USR și PLUS, tocmai pentru că avem alegerile locale în față și e o miză.
Ion Cristoiu: Cînd le vedeți puse?
Dan Barna: Depinde foarte mult ce se întîmplă cu virusul, cu epidemia. Foarte probabil final de septembrie, început de octombrie ar putea să fie o perioadă pe datele actuale în care să aibă loc aceste alegeri locale. Iar Parlamentarele vor fi evident undeva în luna decembrie, pe Constituție și pe date. Să ne amintim că au fost pe 11 decembrie data trecută alegerile, deci tot în zona aceea ar trebui să fie. Totul însă în contextul în care epidemia rămîne sub control. De asta fac apelul acesta la responsabilitate, la purtat măști, la purtat mănuși, la rămas în logică de protecție individuală fiecare. Dacă ne scapă de sub control epidemia și avem situații dramatice ca în alte state europene mari, subiectul alegerilor s-ar putea să nu mai fie, să trebuiască modificat.
Ion Cristoiu: Înainte de criză ne pregăteam de anticipate, aproape că erau inevitabile, anticipate care plecau de la premisa unei victorii zdrobitoare a Dreptei. Criza a schimbat ceva? A amînat căderea PSD-ului, a micșorat șansele Dreptei, ale PNL, le-a crescut pe ale dumneavoastră? Adică a schimbat ceva, nu în umanitate, în scena politică această perioadă de două luni? Sau ne vom întoarce la situația de dinainte de criză?
Dan Barna: Dacă înainte de criză vorbeam de anticipate acum există perspectiva posticipatelor, care să fie duse și mai încolo. Dincolo de asta depinde foarte mult de ce se va întîmpla pe plan economic în lunile următoare. Pentru că aceste două luni au fost cumva ca o măciucă în cap. Ești un pic buimăcit, acum începi să-ți revii. Oamenii au intrat într-o logică în care acceptăm că epidemia aceasta va trebui să coabităm cu ea o perioadă mai lungă, va trebui să ne adaptăm reacțiile și modalitatea de a funcționa la această epidemie. Și din perspectiva asta ce se va întîmpla economic în lunile următoare va fi definitoriu pentru perspectivele electorale din toamnă la locale și din iarnă, eventual, la parlamentare. E greu de spus în momentul acesta care e impactul crizei pe contextul electoral, din punctul meu de vedere cel puțin. Pentru că oamenii abia se dezmeticesc. În sens larg vorbesc societatea, comunitatea, abia se dezmeticește după această criză care a venit destul de… Mă rog pentru cei mai înțelepți a fost previzibilă, pentru marea majoritate a fost o surpriză deși ar fi trebuit să știm și noi, și restul Europei că lucrurile vor evolua în felul acesta.
Ion Cristoiu: Din acest punct de vedere, evocînd posibilitatea ca partidul de la guvernare să se erodeze, voturile se vor duce spre dumneavoastră sau spre PSD?
Dan Barna: Eu sînt foarte optimist în ceea ce înseamnă înțelepciunea electoratului. Pentru că avem de 30 de ani o aceeași secvență rotită și reșapată. Avem o structură. USL e cea mai bună etichetă a vechii clase politice care funcționa prin rotație: stai tu o tură, stau e o tură. În momentul de față, din 2016 încoace există o alternativă. Ea se numește USR. Și din urmă cu un an se numește Alianța USR-PLUS. Această alternativă are niște principii, niște valori și niște oameni atipici pentru ceea ce înseamnă vechea clasă politică și asta e o realitate pe care o vedem cu toții. Chiar dacă uneori am fost criticați, chiar dacă mie și lui Dacian Cioloș ni s-au reproșat diverse lucruri, în realitate vorbim de un nivel de încredere și de seriozitate și de a-ți păsa de ceea ce înseamnă România, lucruri pe care electoratul le va aprecia și sunt foarte optimist că USR-PLUS va fi brandul cîștigător al următoarelor runde electorale. Pentru că România trebuie să se miște mai departe, trebuie să mergem mai departe. Ori ofertele pe spectrul politic actual sînt în aceeași logică în care ok se rodează PNL-ul și vine PSD-ul. Își imaginează cineva că PSD-ul are resurse să facă ceva? PNL-ul vedem că este în logica în care în continuare vorbim e contracte cu dedicație, vorbim de aceeași logică de nepotism, de pun oamenii mei în locul oamenilor tăi, nu vorbim de competență, nu vorbim de examene pe post pe bune, nu vorbim de exact lucrurile de care România are nevoie. Asta propune USR și Alianța USR-PLUS. Eu cred că este o ofertă pe care românii o vor aprecia și vom ajunge să contăm semnificativ în ceea ce urmează.
Ma uit la tv si ma gandesc la o chestie tare: niste prosti care nu pot gestiona o situatie devin militieni. Deja mi-e scarba!
Nene, fara suparare dar nu v-ati prins. Maestrul l-a intervievat pe om tocmai ca sa vada toata lumea cam ce are/ n-are ala in bila. Normal ca ala nu s-a prins. Chestie de ziarist harsit, jos cu palaria. Radiografie la dosu’ gol, taticu. Felicitari Maestrului!
Si cu ocazia asta l-a secerat si pe prostu´nostru.. 🙂
Tâmpito, uite ce am scris eu cu vreo patru ore înaintea lui Cib:
.
„Lasa prostiile, potaie! Am dat citatul ala, doar ca sa te oftic pe tine! La drept vorbind, pe mine m-a lasat perplex întreaga introducere. Cum naiba se poate sa zici ca prima data „interviul mi s-a părut un eșec al emisiunii” si dupa doua zile sa te exprimi asa: „Mi-am dat seama însă că interviul avea o încărcătură de idei cum rar mi s-a întîmplat să descopăr la mulți lideri politici de lungă tradiție postdecembristă.” (Asta suna a exagerare voita!)
Ba, eu cred ca I.C. si-a batut joc de Barna care s-o fi suparat pentru primul articol despre interviul asta. Sau este vorba despre altceva, dar este clar qu’il y a quelque chose qui cloche dans toute cette hystoire!”
Tâmpita-i ma-ta! Da, geto, toata lumea a vazut cum ai dat-o la intors, nu prostesti pe nimeni..vezi ca ai mai jos o postare in sensul asta.
Tâmpito, à propos de ceea ce ai scris mai jos…
Eu am spus ca în franceza veche exista cuvântul HYSTOIRE si amicul tau a zis ca-si face harakiri, daca îi dau un exemplu.
Am venit cu exemplul si tu-l lingi în c-r pe diliu, spunându-i ca i-am dat drept exemplu un titlu de carte prea veche?!
Lingusitoare scârboasa!
Uite ce a scris ala pe care-l lingi tot timpul:
„În NICIO limbă din lume , nouă sau veche , nu se scrie Istorie cu y”
.
Stricato, în loc sa remarci ca eu am avut dreptate, te freci de mârlan ca la bordel, mintind pentru el!
Nu vezi papagalule ca te faci de kkt? Ca sa demonstrezi ca ai scris corect, vii cu exemple de la 1450, imbecilule!??
Baaa, dupa ce esti prost de puti, mai esti si scabros.. Vezi ca-i spun lu´ ma-ta sa te spele la gura cu Dero!
Tembelo, eu am spus de la început ca-i vorba de franceza veche! Ce conteaza cât de veche, toanto, ca doar nu ai fi vrut sa fie veche din secolul XX !
Sa-ti dezinfectezi tu gura aia spurcata, întotdeauna dupa ce-l lingi pe sonat!
Ba limaxule a linge pe cineva sau a lingusi inseamna a-l lauda pe acel cineva, cum faci tu cu fiecare nou venit. Da-mi un singur exemplu de lingusire la mine, dihorule, iar faptul ca-ti mai administrez tie cate o flegma nu intra in categoria asta..
Auzi bă, limax puturos, unde ai spus tu ¨de la inceput¨ că-i vorba de franceza veche??
Prima postare au scris-o gresit, a doua postare ai venit cu o justificare patetică copy-paste si abia in A TREIA postare ai spus ¨de la inceput¨ de franceza veche.. 😀
Marsh mă, jigodie, nu-ti crapă obrazul ăla de rusine in ce hal minti???
Ticaloaso, ce exemplul lui peste sa-ti mai dau, când aici, în seara aceasta ai dovedit ca nu din prostie, ci din lingusire îi dai dreptate netotului în postarile despre cuvâtul HYSTOIRE!
Zic, nu din prostie, pentru ca nici prostu’ nu ar zice „asta nu-i un cuvânt din franceza veche, ca-i prea vechi.” Dar tu ai zis-o, ca sa-l scoti pe el „câstigator”, ca sa te LINGUSESTI pe lânga el, lipitoareo!
Bai cretinule, tu ai ales sa ignori de unde a plecat discutia si te-ai agatat, cum faci de obicei, de un cuvant, nuanta etc. Pai daca te-ai facut de kkt pe tema principala, tu te strofoci sa demonstrezi restul de 1%, ca sa te declari invingator?? Cat de rupt de realitate esti,tembelule, daca crezi ca ar mai fi o singura persoana care sa-ti dea dreptate??
Citeste înca o data dialogul de sus despre HYSTOIRE, mincinoaso!
”
Vasile Bazgan
Gabi Serban
Ete, na, ai învatat sa scrii frantuzeste? Doar pe „n’est-ce pas” l-ai uitat !
.
Ia d’aci Monsieur Le Gâteux :
.
„Variantes
estorie
histoire
hystoire”
Like · Reply · 7h
Gabi Serban
Vasile Bazgan Te-ai dilit , borîtanie ! Ce-mi scrii tu mie acolo imbecilități inventate de tine ? Ia d-aciia , din Larousse, că așa zic și io că se zice nespa , nu n’est-ce pas , că ți-am scris „nespa „ exact cum scrii tu Hystoire , adică prost , da de unde să se prindă unul ca tine , cu simț al umorului cît o cizmă ?
Larousse
histoire
nom féminin
(latin historia, du grec historia, recherche, de histôr, qui sait)
DéfinitionsExpressionsSynonymesDifficultésCitations
DÉFINITIONS…See More
Like · Reply · 1 · 6h
Vasile Bazgan
Gabi Serban
Larousse este unul dintre cele mai slabe dictionare frantuzesti, prostovane!
HYSTOIRE, in franceza veche, salope!
Uite cum schimbi subiectul, dupa ce ti-am demonstrat ca ai mintit în favoarea potaii!
Si dupa ce ti-am demonstrat ca minti, de ce nu-ti crapa tie obrazul de rusine?
Pentru ca esti o nesimtita!
Ba tristule, tu nu realizezi ca te-ai facut de kkt de la inceput, cand in loc sa recunosti greseala, ai tinut coada sus ca e corect si p-orma ai venit cu exemple de acum 600 de ani??? Ce conteaza ca a zis Serban ca nu se exista in pe planeta, tu cauti acum un trib in Amazon unde se foloseste si gata, ai dreptate?
Trage aer in piept maimutoiule si fa doi pasi in spate, sa ai vedere de ansamblu, nu convergenta ca stramosii tai tortionari..Esti incredibil de prost!
Ce greseala, vaco? HYSTOIRE este o varianta în franceza veche a cuvântului HISTOIRE !
Am avut tot dreptul sa folosesc ce varianta am vrut eu!
În DEX, întâlnesti o gramada de cuvinte în dreptul carora scrie „învechit”, dar care se folosesc si în ziua de azi!
Exact, ba! si aia care le folosesc se numesc TARANI!!
Du-te ba, PAMBLICA si plimba o oaie, poate te mai destepti… 😀
Uite ceva mai nou, idioato:
„Hystoire de Fou”
http://www.legrog.org/jeux/hystoire-de-fou
Gata,
fiche le camp, slugo!
Nu e gata, spălător de babe la c*r! Păi cu asta vii bă neputinciosule, cu nume de jocuri?? Este uzual să se altereze cuvinte la nume de jocuri, din motive de marketing. Cum e Fortnite in loc de Fortnight.. Asta nu inseamnă că e corect, tărănoi incredibil de prost!
Ha, ha! Da, cretino, nu cunosti limba franceza, dar o tii pe a ta, adica pe a lui Serban! Continua sa o tii pe a lui, perverso, daca asa-ti place, dar fa-o mai cu perdea, ca mai sunt si altii pe aici care citesc ceea ce scrii!
Cara-te ca mi-e greata!
Ce ti-am scris nu are legatură cu franceza, netotule, iar franceza ta sigur nu o stie nimeni, ca are 6 secole vechime… 😀 Hai, mai spala o babă, fă dragoste cu o capră sau ce ai tu prin casă, poate iti revii! Dacă tot ti-e greată, ia o lamaie, cum pronuntă grecii.
Hai, ca începe sa-mi fie mila de tine, penibilo!
Ai verificat tu însati si te-ai convins ca sunt MEDIC, ai si postat ceva pe blog despre cabinetul meu de acasa si din Franta, si-acuma, în lipsa de argumente pentru magariile pe care le sustii, ataci din nou cu „spalatul babelor”. Vai de capul tau, mahalagioaico!
Fous-moi le camp, si continua sa-l lingi pe Serban, ca încep consultatiile, urâto !
N-am cum sa verific diliule că tu esti ăla..Chiar atat de imbecil esti, să fii lipsit de cea mai elementară logică??? Răspuns corect: DA!!
Dacă iti spune unu pe blog că e Gică Hagi, si tu verifici pe net că există, asta inseamnă că e el?? Esti o cioropină infatuată care spală babe la c*r, un MEDIC nu scotea dude că merge in vacantă in septembrie, pt că-n august e coronavirusi.. 😀
Hai sictir, mujicule!
Văd că esti obsedat, maimuto, de lins c*r*ri! Chiar asa te-au traumatizat babele alea, te puneau să le faci happy ending?? 😀 😀
E clar, tu suferi de retard mintal profund, de-aia nu te jenezi sa debitezi nonstop niste prostii lipsite de logica!
Auzi la ea: „un MEDIC nu scotea dude că merge in vacantă in septembrie, pt că-n august e coronavirusi..”
În primul rând, nu cred ca am spus asa, în al doilea rând, si daca as fi spus, puteam s-o spun ca pe o parere proprie sau ca pe o gluma, în timp ce, din precautie, am amânat concediul din iulie, cum îl aveam programat, pâna în septembrie.
Marș si amușineaza-ti stapânul, ca te asteapta!
Bă prostălăule, păi tocmai faptul că o spuneai ca părere proprie te defineste ca cea mai rudimentară formă de viată?? Hai SICTIR!!!
Dar nu pot sa nu remarc ca ai inceput sa faci aport la apelativul ¨prostu´nostru¨,
nu mai e nevoie sa te strigam pe nume. 😀 😀
😛 😛 😛 😛
Bazdaganie, nu-s cum se face, dar se pare ca esti singurul tembel de p-aici.. singurul care a apreciat reportajul cu Barna. Mai mult, sugerezi si că ai putea fi motivul acestui editorial si, in loc sa te ascuzi sub o piatră, continui sa bați cu grație campii. Vorba ăluia: “atunci când ești prost, tu nu știi, e greu doar pentru cei din jur”. 🙂
Bonsoir, Nikola!
Du-te naibii!
Iar cauti scandal?
Valea!
Ba nu , bă , Ghio e singurul normal . Aidoma ăluia care stă după gardul de la Bălăceanca cu oala de noapte pe cap și rîde de toți nebunii care se plimbă dincolo .
Bă , să știi că am vrut să scriu asta și eu , că Ghio e ca Iisus printre tîlhari , singur-singurel adică , dar tot nu se lasă .
E bine că avem prostul nostru , nu contează că știe ori nu știe !
Tot asa cum la UE se afla mereu de partea gresita..
De fapt corectă..dacă luăm exemplul de mai sus.
Doi „mârlani jegosi”, vorba lui Lucian Avramescu. Serban si umbra lui, Nikola!
Trei, cu umbra mea, ma-ta.. 😀
Nikola
Bre, te-a injurat medicu’ rau! Da’ rau de tot. Mi-am adus aminte de gradinita. Muahahaha!
PS Serbane, ai remarcat surasul meu plagiat pe vreme de pandepsihopupu?
N-am remarcat , că ești prea subtil .Unde l-a-njurat pe Niccollo așa rău , nu c-ar fi ceva raritate , că-z doară știm că Ghio e Dottore , tip finess , nu înjură , nu se-ncaieră , doar umblă cu Beamveu’
Aaaa , bine , m-am prins acuma . Ca fetița din Once upon a time în Hollywood , mai greu , așa . Bă , ce drăguță era Trudi aia ,micuța , și ce bine juca , fantastic cum îi găsește Tarantino pe actorii ăștia geniali toți . Cam ca Frații Coen , de altfel …
Buni, desi au mai dat si gherle..cred ca si pe Ridley Scott l-as mai baga si poate Guy Ritchie, din astia mai actuali.
Da ce-a întors-o viermele din poignet , ca șmenarii de la alba -neagra . Întîi se lăuda cum a cerut el să mai publice Titanul ceva cu Barnezul , apoi zice că nu , că știe el și că a vrut să vadă dacă ne prindem noi .
Sinistră jivină ești , bă Ghio !
Ba, dar du-te sa vezi ce exemple ti-a dat cu hystoire, ce franceza veche, din evul mediu.. 😆
Si atunci cand s-a detonat ca e Sanepid, a inceput postarea cu ¨Dau de stire tuturor¨..eu zic ca e time traveller, ceva.
Păi zi și tu ,nu e simpatic ? Unde mai găseam noi așa idiot util , care să mai și vorbească AZI în franceza veche ? Că-n româna de anal și fabet vorbește demult !
Tarantino , da , că a făcut și porcăriile cu Kill Bill și From dusk till dawn , Frații Coen jame . Toate sînt bune , ca și ale lui Miloș Forman sau Ridley Scott .
Ladykillers, Intolerable Cruelty sau The balad of Buster Scruggs, nu m-au dat pe spate..
Intolerable cruelty a fost super . Balada aia n-am văzut-o
E amuzant, dar e foarte usor, parcă ii lipseste scanteia pe care o au altele.
cibule,
Surâsul tau copiat de la un „mârlan jegos” (asa cum îl numea Lucian Avramescu) îti creste valoarea, sa fii convins! Mai putin si o sa pasesti pe urmele Nikolei, plagiindu-l pe mitocan în întreg vocabularul si faptele lui de vitejie de p-acilea!
Succesuri, literatule!
In ceea ce priveste turismul romanii au dreptate sa nu se incordeze prea tare, fiindca abia acum s-a vazut cat este de labil domeniul si nu trebuia exagerat cu ramura asta in detrimentul altora, mai ales pentru o tara asa „bogata” ca a noastra care are multe, multe oportunitati economice, incat ne e greu sa ne hotaram si sa le alegem a le implementa si dezvolta. Ha, ha, ha!
Utilitatea gasita de Gabi Serban este indreptatita. Doar si pentru posteritate si e o initiativa buna a stoca pe mai multe suporturi genialitatile politicienilor „de marca”. Ca in tv-uri nu prea poti sa ai incredere fiindca tocmai avusei o proba acum cateva minute. Un politician spune: „romanii nu au stat in casa neaparat de frica amenzilor….” si in timp ce aud cu urechile mele, tv-ul de „maxima audienta” care „lupta pentru popor” scrie in josul ecranului pe banda galbena numele politicianului: „romanii au stat in casa de frica amenzilor”. Mai avem ceva de zis?
Si cum adica nu ne trebuie autostrazi? Pentru ca sinedriul sa interzica circulatia pe ele in urmatoarea „stare de trecere”. Si sa avem mai multe hotare, ca la o adica sa „implementam” pe regiuni „pas cu pas” oarece dorinte neimplinite inca. Si in perspectiva ca nu ar mai merge cu razboiul hibrid sa folosim infanteria, si doar nu vrem sa dam iar in gropi.
Musai sa ne ocupam serios de agricultura ca sa avem ce da de papica la ue. De aceea ne-au si lasat sa insamantam norii cu iodura de argint zilele trecute ca altfel degeaba faceau popii slujbe pe covor persan intins pe miriste. A barait avionul meteo de muica, muica vreo cateva zile la rand zi si noapte pentru doi stropi de ploaie si cateva graunte de mazariche.
Exista mai multe stari: starea de urgenta, starea de alerta…..”starea de trecere”…… starea de ebrietate……Observati ca cea mai „importanta” e „starea de trecere” cand iti tremura mainile. In starea de urgenta deja vezi sobolani, serpi si alte alea.
Maestre, dezamagiti. Unde-s transcrierile in engleza, chineza, germana, franceza, rusa si spaniola?…si apoi va mirati ca usristii + militienii lu’ Ciolos va injura si va acuza ca sunteti psdist.
Bă , eu îl înțeleg . Trebe să scrie ceva . De ce treuie ? Nu știu , așa a hotărît ‘mnealui . Iar subiecte cum a avut ultimele 3-4 zile nu găsești chiar ușor . De aia zic că i-a venit ideea șugubeață de a interviewa măscăricii neamului , Ponta , Băsău , SOV , Barna și care or mai fi fost . Poate o fi făcut-o special , să vedem cum ne dau sfaturi înțelepte netrebnicii ăștia care au comis toate ticăloșiile imaginabile .Cum duci vaca stearpă la tîrg , s-o faci de rușine . Bine , asta cu Barna , 2 în 1 , m-a surprins și pe mine .
Dar uite , zic și eu , uneori scriu lejer texte pe aici mai lungi ca editorialul .Bune , proaste , nu contează , le scriu cu plăcere și fără mare efort .Mai ales cele pt Ghio mă încîntă maxim . Dar mă gîndesc că, dacă ar trebui să le scriu ca obligație , nu mi-ar mai ieși un cuvînt din taste , m-aș chinui 1 oră să scriu 1 rînd . Nimic nu pot să fac din obligație , fac lejer și fără efort doar ce-mi place .
Viața mea e mai tare ca un roman , o mulțime de prieteni , după ce m-au ascultat povestind diverse episoade , m-au sfătuit să scriu o carte , că s-ar vinde clar . Nici nu mi-a trecut prin cap , să încep prima pagină cu ideea că trebuie să ajung la ultima , deci obligație , mi se pare imposibil .
Da chiar , și eu zic să fie strînse toate cugetările profunde ale pekinezului Barna , împreună cu cele ale Chiorbăsului , SOV-ului și ale altor mari somități , și să fie bătute-n piatră și lăsate posterității ca Tablele lu Moise .
Ptiu , că m-am și scîrbit , Barna emițător de „încărcătură de idei cum rar mi s-a întîmplat să descopăr la mulți lideri politici de lungă tradiție postdecembristă.”
Fac si eu haz de necaz, Gabi. Cand mai auzi si ca Maestrul isi cheltuie banii ca sa transcrie pe hartie zicerile unor nimeni in drum te apuca nervii.
Stii cu talent scrie Maestrul atunci cand vrea. Un gand de zece randuri gandit de Maestru ar fi citit cu mult mai multa placere decat toate platitudinile astora de-ti scurcircuiteaza ecranul. Ba sincer n-as avea nicio problema daca intr-o zi Maestrul n-ar avea chef sa scrie si ar zice-o simplu, gen: ba, azi n-am chef sa scriu…bateti si voi campii despre ce vreti voi.
Citește ce-a scris azi Cristian ăsta , nu-ș ce-o fi pățit , o fi băut Red Bull și i-a dat aaaariiiipi !
În 5 rînduri a desființat editorialul și personajul , scurt și la obiect , geaba efortul de a-l întinde pe milogul mediocru de Barna cale de 2 editoriale .
Nici eu n-aș fi scris mai bine , aia poate și pt că aleg să ignor partidul ăsta securist și pe viermii paraziți , ce-l populează
Penultima lui postare
Apă de ploaie. Nici Barna nu are viziune sau ocrotește interesele celorlalte țări din UE.
Ne vorbește tot de drumuri și spitale regionale.
Adik în următorii 30 de ani o să construim numai drumuri să ne plimbăm fără rost pe ele.
Bre, Barna se gîndește așa: ce ne doare cel mai tare? păi deficitul, dependența de importuri în special în zona alimentară.
Deci putem să ne axăm pe agricultură: producție+desfacere.
Ce mai trebuie? utilaje agricole accesibile: tractoare, semănătoari etc. deci dezvoltăm fabrici de utilaje.
Dezvoltăm creșterea animalelor+abatoare+depozite frigorifice.
Ce ne mai trebuie? bănci românești și identificarea piețelor de desfacere ptr. exporturi.
Cosilierea agricultorului, ce să cultive.
Avem o imensă zonă deluroasă nefolosită, plus un mare podiș în mijlocul țării, am putea planta pomi fructiferi, arbuști etc. să luăm locul Olandei la export. (apropos, sunt multe soiuri de prune și pere românești pe cale de dispariție)
Sunt multe de făcut, dar nu se dorește.
Până atunci, importați cocă congelată că nu sunteți în stare să asigurați din țară pâinea românului.
Să-mi explice Barna la ce folosesc autostrăzile alea?
Ce producem noi în punctul A ca să-l transportăm rapid în punctul B?
Că momentan transportăm doar persoane către sparanghel.
Poate putem să ronțăim autostrada ca pe biscuiți să ne țină de foame.
Să se întrebe de ce au fost romanii cei mai mari constructori de drumuri? Ca să ce, ce să facă cu ele?
Pai nu trebuie sa producem noi. Tre sa aiba pe ce circula tirurile care vin cu mancare din vest.
Niciodata nu s-a pus problema ca Romania sa-si produca singura mancarea, nici macar la nivel individual cu 3 gaini si o parcela de pamant. Romania a fost gandita ca piata de desfacere.
N-are ce explica, săracul. E doar o trompetă în care suflă alții. Mintea lui este o tocăniță de clișee globaliste, clișee bune pentru hipsterii cu gleznele goale și mințile așijderea!
Adriana, îl meriți pe Cristoiu și el pe tine! Doi tâmpiți pesedisti!
Bă Tănase , da-ți-aș la oase , tu ești tîmpit PUR ȘI SIMPLU . Vezi , mîrlane , c-ai rătăcit calea , adevărul și viața , ia marș la Gigi 24 Băneasa ori la Dogioaica ziarecom , acolo se adună securiștii ca tine
In ce priveste agricultura,sunt de acord cu Adriana,trebuie sa pornim treaba serios in acest domeniu,dar totusi ne trebuie si niste drumuri,pentru ca la un moment dat vom redeschide si turismul,pentru ca si coronavirusul va trece,si pentru turism,drumurile sunt esentiale,intradevar 2-3 ani turismu e cam mortaciune,dar dupa,va trebui reinviat,si pentru asta avem nevoie si de drumuri.
Nu e interes pentru asa ceva in Romania. Daca era interes, facea statu foraje si se baga apa pe canalele de irigatii.
N-o sa alerge nimeni pe nimeni, ca ori vom fi lihniti si fara vlaga, ori vom alerga toti dupa mancare, sau altele in cascada.
Mai exista o metoda pentru a afla adevarul din lume. E suficient sa masori o singura data „energia primordiala”. Adica mai simplu efortul, natura si amplitudinea lui la inceput. Si afli tot ce se pune la cale. Ca nu merge „tuti”, sigur va merge „mandi” si unul si altul oglindindu-se reciproc. Si asa afli ca universul e totuna cu o cascada.
Onorabilii si venerabilii din presa vor sa-l faca pe unul presedinte si pe altul majoritar in parlament. Localele nu prea conteaza, fiindca la acest nivel merge de minune si usor, ca uns, dresajul. Unul e vai, vai la comunicare si logica (avem preambul deja), dar se pricepe la „afaceri” si a bagat sloganul vesnic reincalzit cu „iubirea de tara si popor”, dar fara etnie. Se vede din fapte ca lipseste o chichita. Nu vorbeste nimeni oricat de critic si vehement ar fi, de faptul ca personajul putea fi infectat deja cand s-a dus sa imparta imbratisari pe post de mesaje si daruri electorale. Asta arata dispretul insului fata de etnie, care mereu e calul de bataie pentru toti. A gasit alt mod de a face exact ce fac organele, si „fostii” dar mereu actualii, etniei vesele si neascultatoare. Si e corcolit: nu tu luat pe sus de catre mascati, nu tu propus pentru arestare la instanta, nu tu internat cu forta, nu tu testat si el si etnia iubita electoral, ci numai mimare si sfidare de la „palat”. Pentru celalalt se depun eforturi si mai mari ca sa uitam ca unul cu acelasi nume si origine l-a ars simbolic pe Avram Iancu in piata orasului. In oglinda „Schnalle&Gerenda” se machiaza „Werner&Orban” pentru implinirea „miracolului” fascisto-hortist a „unicei” Austro-Ungaria. Eu m-am saturat de palatini care nu sunt de-ai pamantului stramosesc. Nu trebuie sa-mi spuneti numele cuiva sau alte informatii, ca numai ce le vad mutrele si stiu din ce trib fac parte si toata istoria acestuia.
Numele tău e Stan belitu!
Daca nu iti place Cristoiu de ce scrii aici ? Si nu l mai injura pe Stan,ca nu s a luat de tine.Mie nu mi plac PSD eii deloc,i luam la refec cand i pastorea Dragnea dar nici cu astia lu Iohanila nu e bine,astia s mai prosti chiar si decat aia lui Dragnea.
Nu sunt de acord cu tot ce scrie Cristoiu,si sunt AntiTrump,se stie,dar respect toate opiniile tuturor,indiferent de crezul fiecaruia,iar daca ceva nu mi convine folosesc argumentul sa combat,nu injuratura.
E intersant ca „presa oficiala” adica marile trusturi, bubuie de zgomot de fond si fake-news in aceste zile pentru a lovi si mai mult sub centura populatia slabita.
OMS ne anunta, de pilda, ca virusul va ramane in populatie pe termen nedefinit. Nu ca noi credeam altceva dar de ce o astfel de institutie care are un rol bine definit, tot trage astfel de semnale de alarma? Ca sa ce? Daca tot o sa ne infectam cu totii si vom muri, la ce ne ajuta?
Daca o sa monitorizati presa oficiala de pe glob o sa vedeti ca e plina de tragatori de semnale de alarma.. care nu ajuta totusi cu nimic.
De asta plateste omenirea miliarde la OMS ca sa iasa unul si sa anunte ca o sa ne ia drku pe toti daca nu de boala sigur de foame?
Pai nici un virus nu dispare ,odata aparut,poate fi redus,tratat,dar el nu dispare.
Pai si atunci ce rost mai au masurile totalitare, pentru ce mai stam cu masca pe figura? Ai vazut noua lista de amenzi. Are vreo 6 pagini. E mai mare decat un meniu de restaurant.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/cat-de-mari-sunt-amenzile-in-starea-de-alerta-si-pentru-ce-se-dau-legea-a-fost-votata-1306840
Online are mare dreptate din pacate. Ca sa vezi adevarul din lume trebuie sa stai cu capul in jos, spun inteleptii si cartea de Tarot „Spanzuratul”. Se mai spune si sa stai cu „susul in jos”, „sa intorci pe toate fetele”, „sa stai stramb si sa gandesti drept”…Pamantul se oglindeste in cer ca Narcis in oglinda lacului. Legile unor intelepti spun ca „ceea ce e sus e si jos, si ceea ce e jos e si sus, ca sa se implineasca miracolul unicitatii”. Unii sunt asa de socati de imaginea din oglinda incat daca nu au curajul sa se sinucida sparg oglinda.
maestre, ca vad ca vorbiti despre capitalismul de stat…
pai el e o fata a acelelasi monede, maestre, care sta in buzunarul aceluiasi piept…gol,
–
bucuria pe care o identificati,
atunci cind priviti catre multinationalele… neputincioase,
…intoarse cu fata catre stat,
nu cumva povesteste despre cel mai adinc globalism posibil, adica fix pe dos decit spuneti dvs?
–
ce vedem se prea poate sa fie o vectorizare a globalismului, adica the final frontiere…
maestre, mai stai de vorba pina cind energiile se fac mari, capatindu-si valenta vectorizare. dupaia vorba are…sens.
–
capitalismul de stat,…adus la zi!, despre care vorbiti, nu cumva e fix comunismul pur, intors pe dos, despre care vorbeam, si care implineste…maretul crez, ‘de la fiecare dupa nevoi, fiecaruia dupa capacitati’ ?
in rezumat, maestre, care e sensul, de la multin la stat sau invers?!
nu Globalizarea, care, atunci cind creste da in Unificare, e intrebarea, ca ea e un proces natural, deci implacabil,
singura intrebare ar putea fi, eventual, cum anume se implineste ea!…
–
punerea la indoiala a Globalizarii e tot una cu punerea la indoiala a Naturii, ca Globalizarea, de fapt variata ei desavarsita, adica Unificarea,
e un Efect, Cauza fiind Armonia!
–
si Civilizatia, dar si Natura, tre sa se miste la fel, ca…altfel cum?!, ca Armonia…una e!
faza e ca Civilizatia, nefiind Natura, e oglindirea ei, deci e fix Natura…intoarsa pe dos.
–
si Civilizatia, dar si Natura, se misca la fel, atita tot ca ‘la fel’ ul asta e dat de modul, ca sensul dat de vectorizare e dat de Cer, nu de Pamant, asta spre fundamentala diferenta.
deci daia atunci cind se va cere si vectorizare, Pamantul, Tot!, se va inchina Cerului, chit ca Pamantul, in modul!, va ajunge sa se echilibreze singur…in mod absolut. pacea e una, Pacea e alta.
mai sint disponibile doar doua feluri de a conduce, unul fiind oglindirea celuilalt.
Natura… sau ‘Natura intoarsa pe dos’.
–
ce se stie e ca taramul Mandriei e chiar Oglinda.
cind pe linie cind sub ea,
ma invart in jurul Punctului.
–
ce e linia?!
pai…e ‘Linia Golita de Punct’ SI ‘Punctul’, tot asa cum Maria isi tine Pruncul in Brate…
–
online si another, oricum as fi, zic la fel:
lumea e cum e, si n-am nimic impotriva
@another-online, ti-am mai explicat:
„De la fiecare dupa capacitati, fiecaruia dupa nevoi”.. .N-ai citit deloc tezele din aprilie ale doctorului Streinu Cercel.
Si nu e comunism ci socialism corporatist.. adica banci-guverne-corporatii aliate toate impotriva cetateanului, privit ca fiinta tolerata de stat in societate. Comunismul e o chestie mai inalta, care pune pret pe om. Sistemul actual NU pune pret pe om nici cat negru sub unghie.
Cam asa e doar ca nu e vorba de socialism corporatist,este vorba doar de corporatism,pur si simplu,sau mai corect as denumi vremurile actuale drept Capitalism Salbatic,sau Darwinism social.
Omul nu valoreaza nimic,omul este o unealta folosita de Sistem(patroni,corporatii,societate,banci),bun cat aduce beneficii,iar mai apoi aruncat la cosul de gunoi,lasat sa moara de foame,exclus social,abandonat,cand este socotit(de Sistem) inutil.
Pnl-ul e nevasta-sa. Sa fiti atenti la ocheade ca sa aflati adevarul.
E pentru prtima data cand nu incerc sa citesc ceva. Am o repulsie grozava si fiti siguri ca este justificata de cunoastere. Usr si Barna e ca un copil mort in uter, si stiu ce spun. La fel si plus-ul lui cocolos. Amantele pres-e-dintelui.
Cu parere de rau dar cu greu am urmarit cca 1/2 din dialogul cu presedintele USR. Un interviu atat de arid cum rar mi-a fost dat sa vad,moartea rating-ului daca e invitat la un post tv! Parca vorbeati cu robotul de la Vodafone.
Așa este. Un papagal care turuie necontenit. Nici eu n-am mai rezistat să-l citesc până la final. Mi se strepezeau ochii. Iar afirmația aia cu guvernarea bună a lui Cioloș este revoltătoare. Barna încearcă să ne prostească în față, cu un aer foarte natural. La cei de teapa lui, ține. Dar el omite faptul că mai sunt și oameni care au citit mai mult de-o carte la viața lor. USR-ul nu face decât să pună piedici, să conteste orice, pe oricine și oriunde. Inițiativele lor legislative țin doar de agenda sorosistă: legi favorabile homosexualilor, educație sexuală obligatorie în școli, vaccinare obligatorie, persecutare a Bisericii și a tuturor elementelor naționaliste etc. Cu alte cuvinte, USR-ul este și mai periculos pentru români și pentru democrație decât PNL-ul. Să ne ferească Dumnezeu de accederea lor masivă la putere!
Felicitări , Gabrielo , pt 1/2 . Eu n-am urmărit nici 2 rînduri din cele 2/1 interviuri cu acest individ mediocru , cu intelect îndoielnic și din care pușcă securismul ca din tun . N-are ce să-mi comunice penibilul ăsta , nu l-aș crede nici dacă mi-ar spune c-a reușit să demonstreze din nou , nu după 357 de ani de la enunțare , Teorema lui Fermat.
Sînt toți securiști cu mic cu mare în gioarsa aia de partid , se exprimă stupid și haștagian în clișee simple , iar salvatorii României vor fi următorii rrrrrrrromâni neaoși :
Seidler, Echert, Schuster, Sachetti, Gutium, Ozmen, Iank, Wiener, Osman, Findrihan, Dobrovie, Wagner, Abu Amra, Gorczynski, Tascu-Stavre, Boloveschi, Kloyber, Memet, Mark, Iurisniti, Andrusceac, Coliban, Sawaia, Bulfon, Chichirau, Teleki…
Am incercat sa citesc dar m-am blocat la primele clișee și n-am mers mai departe. Păcat de efortul de transcriere.
Din păcate în Barna și-au pus speranța mii de tineri iar omul e praf, cu gândirea închistată in slugărnicie oportunistă.
Barna e un oportunist fara plan, fără viziune, fara principii morale, care se mișcă după cum bate vântul. E sluga de corporație care nu are niciun crez, doar diplomație, bărbatul de familie cu ochelari și chelie care împinge căruțul cu ăla micu in el.
Cam asa il vad si eu pe Barna,l a descris bine Cristian
Bravo , mă , Cristiane ! Era să zic altceva , pt emulățiune , cum zicea Dl Mariu Chicoș Rostogan .
Decît să citesc bombănelile confuze și bălărite ale potăii Dan Barna , pechinezul Secu și șchelălăitor la comanda lui Helvih sau Codlea , mai bine am citit de 2 ori !!! ce-ai scris tu .
Dacă aș avea pile la Titan , ca Cib sau … o clipă : Muuuhahaaaa!!!… Geo Bîzdîgan , l-aș sfătui să-ți publice textulețul în buclă , e mult mai tare , mai elocvent și mai concis ca interviul ‘mnealui , mai ales că a făcut 2 . Lungi și proaste !
?
Ce ? , bă , te dai modest ? Păi tu cu Aristică ați fost singurii citați de Titan în editorial . Copios , încă , în cazul tău . Mor de invidie
Am gresit. Promit sa nu se mai intample!
A facut un singur interviu, nu doua, prostovane!
exista vreo adresa de mail pe care poate fi contactat dl Cristoiu ?
In afara de cea pe care il contacteaza serviciile secrete, nu.