Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

De ce a fost desemnat premier tot Ludovic Orban? Pentru că acesta e volanul cu care Klaus Iohannis conduce partidul

Joi, 12 martie 2020, seara, după lovitura de teatru (prost, evident), care a fost depunerea mandatului de către Florin Cîțu cu doar 10 minute înainte de a fi votat premier, am fost invitat la un dialog în cadrul emisiunii Marius Tucă Show. Ca în vremurile bune ale celui mai bun talkshow din istoria televiziunii românești, „Milionarii de la miezul nopții”, ținut de Marius Tucă la Antena 1 și în cuprinsul căruia eu mă număram printre invitații aproape permanenți. Alte vremuri, cînd, vorba poetului, eram mai tînăr și la trup curat. Ca și în alte dăți, Marius Tucă m-a pus să fiu profet al vieții noastre politice, întrebîndu-mă pe cine va desemna Klaus Iohannis ca premier. Eram joi, 12 martie 2020. Klaus Iohannis a anunțat că Ludovic Orban e premierul desemnat la capătul unui trucaj numit consultările de la Cotroceni și pe fondul Diversiunii Guvernul întreg suspect de coronavirus.

Redau din dialog fragmentele respective:

Marius Tucă: Cum iese din asta până una alta? Adică, cu alte cuvinte, mai pe înțelesul celor mai proști ca mine, pe cine va desemna prim-ministru?
Ion Cristoiu: Tot pe Orban.
Marius Tucă: Domnul Cristoiu, păi vorbesc serios, haideți totuși suntem în România. În momentul în care l-a desemnat pe Orban, putem închide România liniștiți.

Ion Cristoiu: Cunoaștem în post-decembrism doi președinți. Unul a fost Ion Iliescu…
Marius Tucă: Tocmai a împlinit 90 de ani.
Ion Cristoiu: Și celălalt a fost Traian Băsescu. Avantajul lor este că partidele erau ale lor. Iliescu făcuse FSN – PDSR, Traian Băsescu făcuse PDL. Deci puterea lor asupra partidelor era directă, că ei le făcuseră. E o nuanță la Emil Constantinescu că totuși PNȚCD-ul nu era al lui.
Marius Tucă: E adevărat. Nu, dar la Băsescu, i-a furat partidul lui Roman, ca să fim corecți până la capăt.
Ion Cristoiu: Da, dar el a fost șeful partidului…
Marius Tucă: El a fost șeful partidului, el a ieșit primarul Capitalei.

Ion Cristoiu: Domnul Klaus Iohannis a fost parașutat în fruntea acestui partid, ascultați-mă.
Marius Tucă: Și în ce moment.
Ion Cristoiu: În consecință, el nu poate să aibă această jucărie numită partidul direct ci prin intermediul unei slugi care este Ludovic Orban. Ludovic Orban, nu știu, teatral, i se pare lui că este omul care trebuie să fie neapărat în fruntea PNL. Pentru că dacă era acum Cîțu era o mare problemă.
Marius Tucă: În fruntea PNL, dar nu vrea neapărat să fie șeful executivului. Nu vrea neapărat.
Ion Cristoiu: Cum?
Marius Tucă: S-a văzut pentru că l-a pus pe Cîțu. Joacă o comedie ziceți.
Ion Cristoiu: Păi asta e teatral.
Marius Tucă: Da. Pasul următor cu Cîțu, era să scape de Orban totuși. Din punctul meu de vedere.
Ion Cristoiu: Nu cred.
Marius Tucă: Eu cred asta.
Ion Cristoiu: Știu, am văzut. Eu nu cred asta. Nu cred pentru că era cea mai bună ocazie…
Marius Tucă: Aveți perfectă dreptate. El are un intermediar prin care controlează partidul…
Ion Cristoiu: Da și joacă și el…
Marius Tucă: Bineînțeles că mai sunt în partid care fac drumul la Cotroceni…

Ion Cristoiu: Mai e încă o nuanță foarte importantă și o știți. Președintele, dacă are o nepoțică, n-are nicio putere să o pună, trebuie să sune pe premier. Dacă premierul nu e slugă, zice știți, e bună, dar… s-ar putea… Dar el zice să trăiți, facem. Pot să ridic două degete și să salut realegerea domnului Tudorel Toader ca rector?
Marius Tucă: Da, asta e o lovitură incredibilă pentru cei care îl contestau.

(…)

Marius Tucă: CCR a publicat motivarea deciziei prin care a fost blocată desemnarea lui Orban. Dizolvarea parlamentului, aproape imposibilă. Hai să vedem că ați zis că îl pune iar pe Orban.
Ion Cristoiu: N-are cum, s-a terminat pentru că nu e timp…
Marius Tucă: Păi nu, dar ați zis că îl pune pe Orban. Să vedem ce scrie în motivare, dacă mai poate să-l pună. Am pariat. „Judecătorii CCR precizează în motivare că dizolvarea forului legislativ se face în urma unor negocieri și înțelegeri politice.” Păi nu, dacă scrie ceva legat de Orban. „Desemnarea domnului Ludovic Orban în calitate de candidat la funcția de prim-ministru urmată de solicitarea votului de încredere pentru programul și lista guvernului prezentat de acesta parlamentului nu reprezintă prima solicitare de învestitură, în sensul art. 89, și prin urmare constituie momentul din care se calculează…”
Ion Cristoiu: Deci mai trebuie… Nu, anticipatele am terminat.
Marius Tucă: Păi nu de anticipate, eu vorbesc despre desemnare. Domnule, vreau și eu să câștig 100 de euro, lăsați-mă în pace. „Desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă la bază convingerea președintelui României că persoana desemnată va putea să coaguleze o majoritate parlamentară în vederea investiturii.”

Ion Cristoiu: Domnul Orban luni după-amiază atunci începuse să spună că poate să…
Marius Tucă: Da, poate să coaguleze. (…) Ne vedem din nou săptămâna viitoare să vedem cine a câștigat pariul.
Ion Cristoiu: Vedem, da. Vedem în seara asta.
Marius Tucă: Când credeți că va fi noul prim-ministru desemnat? Domnule, în România mai e un pic și se declară stare de necesitate.
Ion Cristoiu: Poate să fie, înclin să cred în a doua ipoteză, că va veni și va spune, având în vedere că e nevoie urgentă și nu mai putem…
Marius Tucă: Să-l pună pe Orban. Ferească Dumnezeu.
Ion Cristoiu: Pariem?
Marius Tucă: Da, pariem.”

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „De ce a fost desemnat premier tot Ludovic Orban? Pentru că acesta e volanul cu care Klaus Iohannis conduce partidul”

 • CV-19 pare sa fie pe placul multora. Reduce numarul pensionarilor, al celor cu boli grele. Italia, Spania si altii scapa de multi imigranti estici, pe Mediterana s-a cam golit traficul de persoane, economia mondiala va avea nevoie iar de „salvare” din partea unor „filantropi”, „solidaritatea UE” e pe butuci, Schengen e praf, stari de urgenta cu armata la butoane (chiar daca nu se recunoaste),etc. „Prea bun, prea ca la tara”!

 • De fapt nu se stie de fapt cine i volanul,si cine i conducatoru,ma gandesc ca orice pnl ist ar fi fost sluga lu iohannis nu doar orban,ideea era,de ce numai orban,si nu alt PNL ist,care era la fel de sluga,de lacheu al cotroceniului,de ce numai orban?Nu cumva iohannis e volanu lu orban de fapt,nu cumva lu iohannis i e frica de orban? Si daca da oare de ce? Si iohannis il considera lacheu tocmai pe Orban,care din postura de lacheu,si a injunghiat pe la spate fostii sefi,Tariceanu si Crin Antonescu,pe asta l pui vataf,cand asta isi injunghie fostii sefi? Daca iesim cu bine din pandemia asta,cu ajutorul bunului Dumnezeu,necum altfel,Orban va spune ca el a fost vajnicul capitan ce a trecut tara prin furtuna,si atunci va mai suporta ordine venite de la Cotroceni,sau va incepe sa faca cu Iohannis,ceea ce a facut el cu Tariceanu si cu Crin Antonescu? Ca de fapt azi Iohanita i a dat lu Orban toata puterea in maini,presedintele decreteaza starea de urgenta,dar comanda,masurile,si banii sunt la Orban si Vela acum.Mai ales ca si serviciile pot mai si trada,daca Orban le da bani,sau putere,si daca oricum iohanita e la al doilea mandat,serviciile pot presupune,precum a fost Base dupa referendumul din 2012,”cal mort”,in terminologia de specialitate,unul pe care il parasesti treptat,ca nu ti mai aduce beneficii.Vezi Base,cand au aparut casetele cu frati su,ala era semnalu ca serviciile il considerau „cal mort”,ca nu au aparut casetele alea asa intimplator la un anume post de televiziune,dusman a lui Base.Sa fi trecut serviciile cu Orban? Ma intreb si eu asa?

  • Aparu azi o stire,cum ca impielitatu asta de coronavirus ar fi aparut la chineji prin noiembrie,si ca astia in secretomania lor ar fi ascuns povestea pana prin decembrie,ianuarie,iar occidentalii foloseau acest lucru ca sa i atace pe chineji,cu manie capitalista.Bun asa o fi,dar tot mai deunazi aparu un tacanit de rang inalt din China care spune ca de fapt amerlocii au plasat virusul in china prin octombrie,printr un comando de soldati legendati ca si sportivi la o competitie sportiva de atunci tinuta in China,provincia Wuhan.Teoria chinezoiului pare o aberatie,si poate ca si este …Dar, cu toate astea ar fi niste intrebari care se pot pune,si niste coincidente care unei minti care gandeste i se par putin cam”intrebatoare”.Primul aspect,daca epidemia a aparut in China in noiembrie si nu in decembrie,ianuarie cum spune varianta oficiala,atunci ❓ se stie ca noiembrie este mai apropiata temporal de octombrie,data oferita de distinsul conspirationist chinez de rang inalt decat data oficiala,decembrie ianuarie,si atunci ❓ ❓ ❓ Cum se face ca cele mai afectate zone de catre pandemia asta nenorocita au fost China,Iranul si Uniunea Europeana,adica taman acele zone considerate inamice de catre regimul Trump? China si Uniunea europeana sunt principalele rivale economice ale SUA,iar Iranul e o tara pe care Trump a incercat sa o provoace la un conflict militar,chiar si cu riscul declansarii celui de al Treilea Razboi Mondial,si sa o distruga militar,iar Europa,impreuna cu China si Rusia l au impiedicat sa si duca planul la capat,insa Europa si China spre deosebire de Rusia sunt rivali si pe plan economic cu americanii nu doar militar,in fine,multe coincidente. ❓ ❓ :?:Se stia ca desi Trump,in razboiul taxelor cu Chinejii desi a promis ca pune China cu botu pe labe ,nu prea i-a iesit faza,iar pe strazile americane vezi masini made in Japan,sau macht im Deutscheland ori made in Coreea,iar subansamblele pentru industria americana vin tot din China,dar in fine.Ideea e ca taman in zonele indicate de Trump ca inamice,taman acolo circula coronavirusul ca voda prin loboda. Coincidenta,oare??? Chiar si Coreea de Sud tara socotita de Trump rivala economica,de rang mai mic ce i drept e bantuita de coronavirusu asta.Astea pot parea SF uri,dar parca sunt prea multe coincidente si atunci ??? Sa aiba distinsul nebun conspirationist chinez dreptate oare,putin probabil,dar mai stii??? Unii ar spune ca Trump si generalii lui sunt responsabili,si nu s ar preta la declansarea unei pandemii,pentru a dobori China si Uniunea Europeana economic,cu riscul de a periclita ordinea planetara,dar daca ne gandim la incapatanarea lui Trump de a porni cu orce pret un razboi cu Iranul,chiar cu pretul declansarii celui de al treilea razboi mondial,incapatanare egalata doar de incapatanarea lui Iohanita de a l impune pe Orban premier chiar riscand soarta tarii,atunci???(ca tot sunt prieteni Iohanita si Trump,si au iesit presedinti cam prin acelasi mod iesiti de pe turnanta in ultimul moment,aparuti din neant,asa neprevazuti,si castigatori,trasi de sfori de clici militarizate,poate gandesc la fel,au acelasi profil psihologic,cine stie Doamne fereste,dar ca si la dragoste,Doamne fereste pa n te nimereste si ala esti ❓ ❓ ❓ ) Poate e un scenariu exagerat,si poate chiar este,dar daca nu e asa,atunci??? Oricum ,multe coincidente.

   • Oricum coronavirusul a ajuns si in americuta,bursele sunt in picaj,China a trecut peste faza asta repede,chiar si coreeni par sa iasa din faza fara mari pierderi de vieti,cine stie,only time will tell.

  • F corect cu scrii. Nu stiu cine tine volanul mai bine, nu stiu are santeaza pe care, banui insa ca in spatele cuplului Iohannis-Orban sunt sforari cu interes sa detina controlul total al tarii ei practic asta se va intampla prin declararea starii de urgenta. Tot ce s-a intamplat in politica in ultimele zile a fost o manevra ticaloasa menita sa duca la declararea starii de urgenta.

 • Guvernul Orban LUCOVID,
  Jura-va, azi la COTROCENI,
  În fața lui Klaus, cel LIVID,
  Credința față de MELTENI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *