România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

De ce a fost huiduit la Iași Klaus Iohannis

Prezent la Iași, pe 24 ianuarie 2020, pentru a se chivernisi electoral, Klaus Iohannis a fost huiduit din mulțime tocmai cînd ținea obișnuitul discurs, urmat de deja penibila prin repetare bîțială în Hora Unirii, pentru a ne dovedi că nici el și nici nevastă-sa (purtînd ochelari de soare și cînd țopăia în dreapta și-n stînga, adolescentin) n-au uitat tradițiile poporului român.

Momentul de la Iași avea toate notele unui eveniment însemnat pentru televiziunile de știri.
Marele Klaus Iohannis, cel care a bătut-o pe Viorica Dăncilă la scor, cel care s-a întors de la Casa Albă cu o șapcă dată de Donald Trump (recomand cititorilor să urmărească pe HBO serialul Laryy David, inamicul public numărul unu, care descrie cu umor ce înseamnă să ieși în public la Los Angeles cu o șapcă de tip Donald Trump), cel care și-a pus Guvernul Său Doi, cel care deține manetele Sistemului, a fost huiduit de parcă ar fi fost întruchiparea Ciumei Roșii și nu a Febrei Galbene.

Cu toate acestea, așa cum arată Cornel Nistorescu în comentariul său savuros din Cotidianul, 26 ianuarie 2020, Iohannis, huiduit și băgat sub preș, (pe care-l reproducem la rubrica noastră Am citit, am citit, ca semn că ne-a plăcut) televiziunile noastre de știri, proprietăți ale mogulilor cu insomnii cînd vine vorba de închisoare, au fost zgîrcite cu difuzarea știrii și a secvențelor:

„În cazul huiduielilor de la Iași, «democrația vie» a determinat o difuzare cît mai zgîrcită a știrii. Ba spre seară, a dispărut cu totul. Unii n-au difuzat-o deloc, alegînd să ascundă sub preș imaginile cu președintele zîmbind stingher cînd spre huiduieli, cînd spre doamna Carmen Iohannis. (…)
Presupun că înțelegeți și singuri că această reținere a televiziunilor în cazul huiduielilor de la Iași nu vine dintr-o sfială jurnalistică de oameni candizi, ci ascunde cu totul altceva.
Ordine, interese, partizanate și subordonare! Adică o «democrație vie» numai la prima vedere!”

Sărind în ajutorul televiziunilor care aveau nevoie de o justificare pentru ascunderea sub preș a uneia dintre cele mai grele de semnificații momente din debutul anului 2020, Băieții le-au pus la dispoziție Diversiunea ieftină cu Gheorghe Dincă scriind familiei Alexandrei. Mană cerească pentru televiziunile care iau parale de la PSD pentru a fi escorte de lux ale lui Klaus Iohannis!

Cornel Nistorescu se înfurie cînd vine vorba de Klaus Iohannis. Eu însă, înțelegînd revolta confratelui nostru în ce privește prostituția prezidențială la care se dedau televiziunile mogulilor, vom încerca o analiză rece, fără emoție, a întîmplării de la Iași :

 1. E prima oară în istoria președinției lui Klaus Iohannis cînd beneficiază de huiduieli asemenea liderilor PSD precum Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă.

Ca și în cazul liderilor PSD, huiduielile pot fi suspectate că n-ar fi spontane. Da, dar nici Revolta din decembrie 1989 n-a fost spontană și totuși a dus la Căderea lui Ceaușescu. Asemenea Revoltei din decembrie 1989 huiduielile de la Iași, repet, o premieră în destinul de președinte al lui Klaus Iohannis, ar fi fost imposibile fără existența unei atmosfere de ostilitate în mulțimea care nu aparținea de nomenklatura PNL.

În Jurnalul meu video de sîmbătă, 25 decembrie 1989, mi-am amintit cînd a fost huiduit întîia oară Emil Constantinescu:
La adunarea populară de la Alba Iulia din 1 decembrie 1998.
A fost – așa cum am scris la vremea respectivă – semnalul că temperatura ostilității din rîndurile mulțimii depășise nivelul de dat în clocot.

Pentru ca un grup, fie el și de proporții modeste, să-și permită să huiduie un lider politic, înseamnă că în jurul grupului mulțimea, chiar dacă nu participă la huiduieli, e de acord cu ele.

 1. Prezența lui Klaus Iohannis la Iași se supune practicii politice de cînd lumea de folosire a aniversării unui moment istoric pentru a transmite un Mesaj cu tîlcuri pentru prezent.

Alegerea Iașiului n-a ținut numai de satisfacerea orgoliului moldovenesc rănit pentru totdeauna de mutarea Capitalei la București, ci și de luarea cu asalt de către Dreapta a unei Moldove considerate pînă nu demult a Stîngii. Alegerile europarlamentare și alegerile prezidențiale au părut semnele unei cuceriri de către Klaus Iohannis a moldovenilor acuzați pînă nu demult că se lasă miluiți de PSD cu pomeni electorale. Huiduielile de la Iași apar ca un semnal de alarmă și pentru Klaus Iohannis dacă ne gîndim că el și Ludovic Orban au venit aici încredințați că Moldova e a lor.

 1. Unirea Principatelor e un moment istoric suficient de complex pentru ca orice lider politic să găsească în el semnificații pentru prezent. Liderii comuniști exploatau momentul Unirii pentru a vorbi de Poporul care a făcut Unirea. Poporul muncitor, desigur, pe care îl reprezentau liderii comuniști. Nicolae Ceaușescu a văzut în Alexandru Ioan Cuza Conducătorul care nu ține cont în lupta pentru popor de fleacuri cum ar fi democrația.

Ce-a văzut Klaus Iohannis în Unirea Principatelor din 1859?
Un nou prilej de a ataca PSD!
O bătaie de joc la adresa Unirii Principatelor, a Trecutului nostru.
Să vorbești despre PSD într-un discurs despre Unirea Principatelor!
A fost unul dintre motivele pentru care mulțimea a fost de acord cu huiduielile.

Un altul l-a reprezentat ticăloșia politrucă a discursului.
Klaus Iohannis a cîștigat un al doilea mandat. Și-a pus Guvernul Său, Guvernul Obială. E Jupînul Sistemului. PSD în schimb e în Opoziție. PSD nu stă strălucit în sondaje.
În curînd se vor împlini trei luni de la investirea Guvernului Orban. S-au împlinit deja două luni de cînd Klaus Iohannis a cîștigat un al doilea mandat. Nu știu dacă prin asta Klaus Iohannis a dobîndit puterea deplină. Poporul însă crede c-a dobîndit-o. Mai ales cînd se gîndește la ce scor a cîștigat alegerile. Încredințat că Klaus Iohannis are deja puterea dorită, Poporul vrea ca el să livreze. Și Klaus Iohannis nu livrează. Zice că va face în fine ceva după anticipate. Și investirea Guvernului și cîștigarea alegerilor de către Klaus Iohannis s-au obținut prin exploatarea Bau-Baului numit PSD. Ba mai mult, timp de cinci ani, Klaus Iohannis și-a justificat statul cu mîna în buzunar prin boicotarea sa de către PSD. Dacă venim la putere – au zis și el și PNL, vom arăta noi ce putem! Klaus Iohannis are puterea deplină. Puterea pe care ar trebui s-o folosească la înfăptuirea a ceva în materie de reformare a țării. Deși are Puterea, Klaus Iohannis o ține langa cu alegerile anticipate. Nu e suficientă puterea deținută acum. Vrea și mai multă putere. Numai că orice om normal se întreabă:
Bine, bine, cine-mi garantează că după ce o să ai pe lîngă un Guvern al Tău și Un parlament al Tău o să faci ceva?
Dacă o să spui după anticipatele cîștigate de Partidul Tău că acum vrei ca și Dunărea să fie a TA? Și după ce-ți dăm și Dunărea, o să spui că nu poți face nimic dacă n-o să ai și Carpații?

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „De ce a fost huiduit la Iași Klaus Iohannis”

 • Chiar ma gandeam de ce nu ati scris nimic despre acest subiect. Si Moldova e in Romania, dar pare a nu fi vazuta deloc de guvernanti, a ajuns polul saraciei. Cateva universitati si scoli, mall-uri cat cuprinde vizitate de studenti doar cand primesc bani de la parinti, spitale vechi de cand Iasul si cateva firme IT organizate in foste incinte industriale si cam atat…
  Evenimentul de la 24 Ianuarie a fost tratat superficial de toti participantii. Presa cea cu cap plecat a spus la un moment dat ca erau 10 mii (?!) de oameni prezenti in piata Unirii. Nici poveste, doar exagerari si fotografii cu greu facute pentru a arata prezenta la manifestare.
  Lumea este nemultumita si saracita iar povestile si basmele electorale de orice tip nu mai tin. Poate s-au trezit diriguitorii prezenti ai tari si in sfarsit au inteles ca o minune, electorala de asta data, nu tine mai mult ca altele, adica tot 3 zile!
  99% din votanti regreta deja votul dat avand in vedere consecintele total neplacute.

 • Werner si Ludovic nu vor livra decat reincalzita ciorba a anticoruptiei sub comanda noului si proaspatului vataf trimis de licurici in Romania, spre prabusirea irevocabila si definitiva a oricarei brume de afaceri sau capital autohton care ar putea jena capitalului strain. Atat si nimic mai mult. Cat despre autostrazi care sa lege provinciile istorice, luati-va gandul. Cat timp Romania este inca intreaga, n-o sa le vedeti.

 • Are dreptate maestrul,acum iohanita si liberalii lui rezistenti au toata puterea,chiar toata,nici un presedinte nu a avut atata putere,de la ceausescu incoace,problema e ca astia acum trebuie sa livreze ce au promis,si o dau din colt in colt,ca nu pot,si lumea i simte,faza e ca dupa prabusirea PSDragnea,istoria se poate repeta,iar iohanita si rezistentii lui de dreapta se pot prabusi mult mai spectaculos si mai rapid decat PSD ul,chiar pe termen de luni,si atunci cauta scuze,inventeaza un ongist obscur sa blocheze pitesti sibiu,cu gandaci,ca sa se scuze ca nu pot face acea autostrada,si nici o autostrada,ca nu sunt in stare de fapt sa faca nimic,spun ca nu i lasa parlamentu sa guverneze,si ca de aceea tin gaia matu cu anticipatele,cand de fapt au majoritate,ca altfel cum au dat guvernu dancila jos,si cum s-a votat guvernu orban,daca nu aveau majoritate? Dar ei nu pot sa guverneze ca nu au majoritate,cica,haida de,ca trebuie anticipate,de fapt si asta e o scuza patetica,pentru ca astia chiar nu sunt in stare sa guverneze,chiar nu pot,ca sunt de fapt mai talambi ca PSD Dancila,macar aia erau smecherasi de sud,mai faceau o alba neagra,astia nici atat nu pot,si atunci vin cu scuze si pretexte,ca hat in sus,hat in jos,nu toate mustele fac miere,si gargara lu raresica nu tine loc de politica coerenta,si nici lozincile raresiste nu ridica tara,ci numai niste masuri politice concrete,gandite de oameni de stat,in mod
  rational,si la rece,fac bine unei tari.Oamenii au inceput sa se prinda de treaba asta,si de aia huiduie,gargara raresista nu tine nici de cald,nici de foame,si nici lozincile,oamenii vor masuri concrete,nu gargara raresista,iar iohanita trebuie sa livreze,si nu lozinci ca si pana acum,ci fapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *