Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

De ce a pierdut PNL alegerile? Pentru că Ludovic Orban a ascultat orbește indicațiile de la Cotroceni

Duminică, 4 iulie 2021, aflat la Conferința filialei județene PNL Bacău, Ludovic Orban, unul dintre cei doi candidați la șefia PNL, a lansat în spațiul public Proiectul său de Partid. Altfel spus, angajat în Războiul civil din PNL, președintele Camerei Deputaților și președintele PNL a făcut ceea ce se aștepta de la el, din 2017, cînd a fost ales în fruntea partidului. Să propună întregului partid spre dezbatere un Proiect prin care se avansează locul și rolul PNL pe scena noastră politică. Pînă la europarlamentarele din 2019, PNL și-a permis să rămînă pe scena noastră politică fără un Program clar, ferm, menit a-l delimita de alte partide.

Alegerile din 2019 au propulsat în România un nou partid de Dreapta: USR.
În chip inevitabil, acest partid s-a afirmat ca principal adversar al PNL în bătălia electorală. Nu de alta dar amîndouă partidele aveau drept țintă același electorat, redus la – să-i zicem – jumătatea scenei noastre politice. Cealaltă jumătate aparține fără îndoială PSD și, mult mai important, unui PSD fără nici un concurent mai acătării la voturile electoratului de Stînga.

Cum o dată cu alegerile din decembrie 2016 – care au adus în premieră postdecembristă o majoritate zdrobitoare în Parlament unui singur partid, PSD – Programul PNL, sub influența lui Klaus Iohannis, s-a putut rezuma la Lupta împotriva Ciumei roșii, chiar și după ivirea și ascensiunea USR pe partea Dreaptă a scenei politice problema locului și rolului PNL a putut fi trecută cu vederea.

În octombrie 2019, PSD a plecat de la putere. Erodat dramatic de politica asumată de Liviu Dragnea și continuată confuz de Viorica Dăncilă, intrat într-un proces de transformare din temelii, sub conducerea lui Marcel Ciolacu, PSD a dispărut ca dușman menit a justifica absența unui Proiect de Partid în cazul PNL. Așa cum se întîmplă deseori în Istorie, alianța PNL-USRPLUS n-a supraviețuit victoriei. Cele două partide, puse în situația de a nu mai avea un dușman comun, s-au lansat într-o cursă fără scrupule pentru cucerirea electoratului de Dreapta. În această cursă URSPLUS a intrat cu un Program care-i fixa locul și rolul pe scena politică. Un partid internaționalist, de sorginte neoprogresistă, fără Dumnezeu, adversar al Bisericii, al tradițiilor, al Trecutului național. Principalul punct din Programul USRPLUS a constat în colaborarea sinceră cu DNA. Liderii partidului s-au oferit DNA să fie colaboratori pe gratis. Cătălin Drulă, ministrul USRPLUS, a acceptat să colaboreze cu DNA în interceptarea liderilor PNL George Stângă și Iulian Dumitrescu nu în urma unui șantaj al procurorilor, ci din proprie inițiativă. Mai mult, imediat după investirea Guvernului Florin Cîțu, Cătălin Drulă s-a adresat DNA oferindu-și biroul ca spațiu de interceptare a tuturor liderilor PNL (și aceștia n-au fost puțini) veniți la colegul lor de Guvern pentru a interveni în favoarea unui primar sau a unei firme.

Înscrierea colaborării benevole cu DNA în Programul URSPLUS se vede și din prestația ca primar a unei alte vedete a partidului: Clotilde Armand.
Din septembrie 2020, de un an aproape, activitatea ca primar a liderei USRPLUS s-a limitat la denunțarea la DNA a tot ce-a întîlnit în cale.

Confruntat cu un concurent înzestrat deja cu un Program, PNL ar fi trebuit să purceadă de urgență la alcătuirea unui Program propriu, menit în primul rînd al deosebi de USRPLUS.
Nu s-a întîmplat asta.

Ludovic Orban a fost din octombrie 2019 pînă în decembrie 2020 președintele unui partid fără program, fără nici o indicație publică privind locul și rolul său în partea Dreaptă. Mult mai grav, mărturisind o slăbiciune condamnabilă, Ludovic Orban a supus PNL la picioarele lui Klaus Iohannis. Sub presiunea lui Klaus Iohannis în campania electorală pentru parlamentare PNL a preluat aproape în totalitate Programul USRPLUS. Ca partid de Guvernămînt, PNL a hăituit Biserica, a acceptat temenelele de tip Klaus Iohannis la Bruxelles, a îmbrățișat multe din notele neoprogresiste ale USRPLUS. S-a întîmplat însă ceea ce se întîmplă fatal în astfel de cazuri, cînd un partid încearcă să ia locul altui partid imitîndu-i programul. Imitatorul pierde, pentru că niciodată nu va avea influența originalului.

Descumpănit și de alianța făcută de PNL cu USRPLUS (tot la presiunea lui Klaus Iohannis) la localele pe București o parte a electoratului de Dreapta a dat un vot important USRPLUS. Unii alegători și-au găsit în neoprogresismul URSPLUS propriile convingeri. Alți alegători și-au spus că la o adică nu e nici o nenorocire dacă votează URSPLUS și PNL, convinși de alianța de la București că n-are importanță dacă votezi cu URSPLUS sau cu PNL. Mulți alegători de Dreapta nu împărtășesc valorile zbanghii ale URSPLUS. Cum PNL s-a manifestat în campania electorală ca un imitator al URSPLUS, mulți alegători de Dreapta nu s-au mai dus la vot. N-au vrut să-și dea votul PSD sau AUR, partide care au beneficiat de imaginea de formațiuni tradiționaliste.

Să fie limpede!
De pierderea alegerilor vinovat e Ludovic Orban.
Și e vinovat pentru că n-a avut tăria să i se opună lui Klaus Iohannis nici măcar la decizia fatală de închidere a Piețelor.

De ce a impus Klaus Iohannis PNL neoprogresismul de tip USRPLUS?
E o întrebare al cărui răspuns îl pot da toți cei care urmăresc politica de temenele dusă de Klaus Iohannis la Bruxelles.

Duminică, 4 iulie 2021, Ludovic Orban, conștient că funia lui Klaus Iohannis i se strînge în jurul gîtului, a propus PNL un Proiect de partid anti-Iohannis.
Pentru că Proiectul unui PNL tradiționalist, axat pe valorile tradiționale românești, intră în conflict cu internaționalismul lui Klaus Iohannis.
Gruparea reformistă, deși avînd în rîndurile ei PNL-iști de orientare conservatoare, n-a răspuns pînă acum provocării lui Ludovic Orban.

Explicația e simplă:
Florin Cîțu i-a fost impus Grupării drept candidat de către internaționalistul Klaus Iohannis.
O parte a Grupării reformiste crede că PNL trebuie să fie un partid Conservator. A intra în dialog cu Ludovic Orban e însă riscant.
Și asta deoarece Florin Cîțu nu e PNL-ist, ci USRPLUS-ist.

Prin Florin Cîțu, Klaus Iohannis vrea să impună PNL neoprogresismul de tip USRPLUS.
Și va reuși dacă ne gîndim că președintele are de partea sa Sistemul instituțiilor de forță.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „De ce a pierdut PNL alegerile? Pentru că Ludovic Orban a ascultat orbește indicațiile de la Cotroceni”

  • Orban e o nulitate…ca si Iohannis…ca si Citu…

  • ‘la decizia fatală de închidere a Piețelor.’
    …nu mi se pare ca suna a decizie fatala, ci a setare fina:))

  • Si totusi iohannis este ultima borna a traseului securicilor…Ramane de vazut cam cum se rastoarna trenul cu ticalosi chiar in gara lor????

  • IX Evrei in Estul si Centrul Europei
    Selectez din noianul de informatii pe cele care in timp au avut relevanta in istoria Romaniei.
    In zona noastra , pana la venirea turcilor au existat doua puteri : Polonia si Ungaria .
    Ungaria a incetat sa mai conteze dupa 1526.
    Polonia a ramas multa vreme o putere ocupand un teritoriu care cuprindea pe langa teritoriul Poloniei de astazi o parte din vestul Ucrainei , Belarusului si tarilor baltice . Aici s-a adunat in cursul isoriei o mare masa de evrei .
    Declinul Poloniei care s-a soldat cu nenorocirea celor 3 impartiri ale tarii (1772, 1793 , 1795, si care au dus in final la disparitia ei , renascuta dupa IRM), a fost si inceputul nenorocirilor noastre (pierderea Bucovinei -1774 si venirea primilor valuri de evrei ) si a adus pe evreii din Marea Polonie in Rusia tarista ( majoritatea) si Austria habsburgica. Rusia a luat masuri imediate.
    In 1791 tarina Ecaterina cea Mare instituie “Zona de rezidenta “ delimitand teritoriul de locuire permanenta permis evreilor in partea de vest a Imperiului. Frontierele zonei au fost modificate administrativ in timp. Zona de rezidenta a existat de la 1791 la 1917. Astfel evreii au avut o istorie de 130 de ani in Rusia. Zona de rezidenta se intindea in teritoriile de azi ale Belarusului , Lituaniei , Rep Moldova, ( dupa rapirea Basarabiei din 1812) mare parte din Ucraina si Polonia si mici parti din Letonia si Federatia Rusa .
    Un recensamant din 1900 constata faptul ca cea mai mare comunitate de evrei din lume era in Rusia tarista : 6 337 000 (5 187 000 Rusia europeana +1 150 000 Polonia rusa ) [La Roumanie et les juifs , par Verax , Ed I V SOCECU , Bucuresti , 1903 , dupa tab XXXVI ]

  • Astea sunt calcule tinand cont de un parcurs liniar spre anul 2024.
    Eu zic ca ar fi cazul sa procedam ca si ungurii (ca tot i-a pus Dumnezeu, aici aproape de noi..), atunci cand au iesit in strada si i au debarcat pe liberali de la guvernare. Nu i o mare filosofie!
    Cativa generali, de prin multele servicii s-au gandit ei, cum sa ne organizeze si l au pus pe „macaitul”asta de kwj. Acuma prostovanii aia (care au acelasi IQ cu candidatul lor kwj), chiar daca isi dau seama c au comis – o, atunci cand au manipulat „vox populis” asteapta sa treaca vremea si sa incheie dulapu’mandatul.
    Io zic sa i aruncam pe toti in Dunare si sa punem lucrurile in ordine!

  • „De ce a pierdut PNL alegerile?”
    pai…abia asa a putut sa preia guvernarea, din pozitia perdantului :))
    si abia asa a putut usrplus sa ajunga la guvernare. moment de un fundamental folos.
    faza cu usrplus e că are tendinta umple tot spatiul in care se manifesta, iar cu udmr ca mama lor e peste granita:)), asa ca alegerile in pnl au devenit razboi pentru ca pnl era presat bine-bine:)), …ba chiar dincolo de liniile rosii:)

    din povestea in care se afla, pnl castiga daca si numai daca ajunge sa guverneze singur, chiar daca e minoritar. abia facand asta stie ce vrea.
    oricum, sistemul politic abia asa are de castigat. ( pentru ca si ceilalti ar dovedi ca stiu ce vor:)) )

    pe pnl il incurca n-ul:)), nu stie ce sa faca cu el:)
    pina la urma n-ul e cel care il defineste, prin prezenta sau absenta.
    logic vorbind, doctrina pnl tre sa imbratiseze plenar Lumea Noua, insa din pozitia lui n, ca cei fara n, dar care imbratiseaza si ei Lumea Noua sint usrplus.
    daca pe dreapta progresismul e obligatoriu sa fie prezent in definitie, pe stanga cel potrivit e nonprogresismul, adica progresismul rumegat:))

    intr o lume care se misca in stil Anti te mai poti misca exclusiv in stil Non.
    iar intr o lume care se manifesta pe vremurile astea progresismul, cu cele doua exprimari ale sale, Anti si Non, se manifesta in stil fibonacci, pina la prasele,
    de unde rezulta ca sint de folos lideri pe masura, adica lideri…din fabricatie:))

    • traditiile, datinile si obiceiurile se mai pot manifesta exclusiv printr o titrare nonprogresista,
      neoprogresismul naste nevoia de nonprogresism, caz in care nu potentialul de progres e cel fundamental, ci capacitatea de a-l digera.
      nonprogresismul da masura adaptabilitatii.

    • neoprogresismul e cale catre antiom, iar daca omul se comporta ca unii dinozauri, nereusind sa se adapteze, din el chiar antiomul va mai ramane.
      singura cale pe care omul poa sa se manifeste e calea nonprogresismului, caz in care n-are decat sa se hraneasca si cu papica neoprogresismului.

      s-a spus ca omul va mai incapea doar in crapaturile pamantului.
      pai…hai sa vedem cum vine asta: pamantul crapa cind nu are apa, pamantul crapa cind ‘caldura pamantului’ depaseste valoarea critica. prin urmare se prea poate ca omul sa-si gaseasca refugiul fix in mijlocul ‘pamantului’ :)) ( ca aici apar crapaturile! ), adica al ‘pamantului’ lipsit de ‘cer’ :))
      deci practic nu eschivandu-te neoprogresismului ramai om, ci…digerindu-l:))

    • iata un nou cuvant care si-ar gasi cu succes locul in dex: nonprogresismul :))
      sa-l vare cineva acolo!:))), ca s-ar prea putea sa fie de folos:))

    • ‘Și va reuși dacă ne gîndim că președintele are de partea sa Sistemul instituțiilor de forță.’

      pai…asta ar insemna ca Sistemul e neoprogresist! de la cap la coada:))
      io nu zic ca nu e asa, insa zic ca…hai sa vedem cum e:))),
      ca pina si la Waterloo a plouat,
      insa io nu zic c-o sa ploua, ci ca…hai sa vedem, ca dupa cum vedem vremea a luat o razna:))

  • Ce a vrut el si Sistemul sa i faca lui Base 😳 😳 😳

  • Si totusi Maestrul omite 2 lucruri,Orban a dat Romania pe mana USRPLUS pentru scaunul de sef la Camera Deputatilor,iar Catu(cu fudulii primite de la Cotroceni ce i drept),i a dat un bocanc viguros in fund unuia din marii corifei (piesa grea) a USR PLUS ,lui Vladut Diamant,intrand in coliziune cu USR.Plus ca Iohannis nu i a vrut pe USR la guvernare pentru ca i placea doctrina USR,Iohann i a adus la guvernare pe USR pentru ca astia sa si rupa gatii acolo(le a intins o capcana).In alta ordine de idei Iohannis este omul popularilor lui Merkel,iar USR al oamenilor lui Macron.Or fi nemtii cu frantujii in tandem,dar totusi sunt si rivali la hegemonia Europei.Exista si o rivalitate intre Populari(sefii liberalilor) si Renew Europe(sefii USR) pentru marele ciolan european,asa ca nici Iohannis si nici liberalii nu au de ce sa i iubeasca prea tare pe USRei(au stapani diferiti care sunt si rivali).Iar intre Franta si Germania,ne o spune si Istoria,Germania a fost mereu mai tare.Plus ca Iohannis nu vrea ca si succesor un USRist(stie bine ce a vrut el si Sistemul lui Base dupa ce Base nu a mai fost jupan)asa ca Iohannis nu vrea sa riste ,ci vrea mai degraba un succesor PNList ales de el care sa i asigure lui si nevesti sii imunitate si eventual si un post de prim ministru dupa 2024(o rocada de tip Putin Medvedev).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *