Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

De ce a susținut-o Ludovic Orban pe Ramona Săseanu pînă-n pînzele albe

Știrea că PNL (care a obținut la negocierile din Coaliție friptura numită TVR) a optat pentru Ramona Săseanu ca director interimar al televiziunii publice a declanșat în presa noastră o campanie spectaculoasă împotriva desemnatei. Față de o persoană propusă pentru un post important am mai întîlnit în postdecembrism multe campanii. Nici una n-a atins amploarea celei declanșate împotriva Ramonei Săseanu. Mai întîi prin realizarea unei Coaliții cum nu s-a văzut în postdecembrism. În hotarele ei Mircea Badea a fost umăr la umăr cu Dan Tapalagă, iar Antena 3 a fost partener nu cu CNN, ci cu SpotMedia.

Apoi, prin efortul uriaș depus de presă de a dovedi că desemnata e întruchiparea Răului pe Pămînt. Presa noastră, cea care a obosit din start să se mai ocupe de Cazul Ursul Arthur, suspect de a fi rodul bătăliei între Servicii, s-a ocupat zile întregi de personalitatea Ramonei Săseanu.

Cu toate că publicațiile cele mai înverșunate în caricaturizarea desemnatei au fost cele de care partidele de Centru Dreapta țin cont cînd ajung la guvernare, PNL a mers pînă la capăt cu îndeplinirea deciziei.
Marți, 11 mai 2021, Ramona Săseanu a fost votată ca director interimar la TVR.

Din cîte vor fi sesizat unii cititori, eu nu m-am înscris în această campanie.
Pentru că:

1) Eu cel puțin m-am străduit în postdecembrism să nu mă înscriu într-o campanie mediatică suspectă de la o poștă ca fiind rezultatul unei puneri la cale. Așa se explică refuzul meu de a participa la campania de suspendare a lui Traian Băsescu în 2012 orchestrată de Coaliția politico-mediatică Jos Băsescu! Țin să fiu independent și în acest caz.

2) Nu împărtășesc năravul multor jurnaliști și publiciști români de a pune la îndoială numirea cuiva într-un post pe motive ținînd de trecutul propusului. Asta deoarece dacă o decizie a fost sau nu corectă ne putem pronunța abia după un timp de activitate în post a numitului. Și Doina Gradea, cînd s-a aflat că e propusă șefă la TVR, a fost contestată. Ea s-a dovedit pînă la urmă un bun manager al TVR.

De cele mai multe ori, contestarea unei decizii de numire apelează la argumente fără nici o legătură cu fișa postului. Ramona Săseanu a fost contestată de unii jurnaliști de Dreapta pe motiv că n-au auzit de ea pînă acum. Notorietatea nu e un criteriu în desemnarea unui manager al TVR. Dacă s-ar ține cont de notorietate cea mai bună ar fi Diana Șoșoacă. Contestatarii Ramonei Săseanu au considerat în schimb numirea de la RRA ca excelentă. Nu de alta, au zis ei, dar Liviu Popescu e un bun jurnalist.

N-am nici o îndoială că Liviu Popescu e un bun jurnalist. Postul de manager la RRA nu cere însă să fii bun jurnalist. Cere să fii bun manager. Și nu totdeauna a fi bun jurnalist înseamnă a fi și bun manager. Eu, de exemplu, deși trec drept bun jurnalist, nu cred c-aș fi bun de director la Radio. N-aș putea conduce o asemenea hardughie.
Fostul director, Georgică Severin, deși nu e nici măcar jurnalist, s-a dovedit un bun manager.

3) Indiferent cine ar fi fost în locul Ramonei Săseanu votul din Parlament ar fi fost un dezastru. Coaliția de Centru-Dreapta s-a fălit în campanie cu obiectivul de Program:
Reformarea TVR și a RRA.

Îndeplinirea acestui obiectiv ar fi însemnat o amplă acțiune de stabilire a slăbiciunilor de decenii ale celor două instituții, acțiune ce ar fi trebuit să pornească de la o cercetare sociologică a profilului celor care se uită la TVR sau ascultă Radioul public. La capătul unui proces de analiză profundă a celor două instituții, s-ar fi trimis Parlamentului un pachet de măsuri. Viitorii conducători ai TVR și RRA urmau să fie propuși din perspectiva condițiilor cerute de Reformă. În acest sens s-a apucat de lucru (chiar dacă pășind cu stîngul) deputatul USRPLUS Iulian Bulai, șeful comisiei Media din Parlament.
Locul Reformei l-a luat numirea în grabă a unor interimari.
Dincolo de faptul că aceștia vor lucra în cadrul vechi, neschimbat, fiind vorba de interimari, nu vor avea putere să miște un pai structural în cele două instituții.

De ce s-a grăbit PNL (acest partid a impus renunțarea la reformă și numirea unui interimar) să numească la TVR pe cineva în locul Doinei Gradea? Cîtă vreme nu s-a votat o Reformă a TVR, Doina Gradea putea rămîne mai departe în funcție. Nu de alta, dar potrivit celor susținute în campanie de formațiunile de Centru Dreapta, obiectivul asumat nu e înlocuirea unuia de-al lor cu unul de-al nostru, ci schimbarea TVR din temelii.

A considerat Coaliția că Ramona Săseanu va angaja TVR într-o politică anti-PSD de amploare?
Răspunsul e nu.
Graba nu e nici a PNL, nici a Coaliției.
Graba e a lui Ludovic Orban.

În alte împrejurări, după campania din presă ar fi renunțat la propunere. Ludovic Orban a mers însă cu propunerea pînă-n pînzele albe.
Ca să facă pe plac nu știu cărui baron local PNL?
Nici vorbă.
Prețul plătit electoratului de Dreapta e prea mare pentru ca Ludovic Orban s-o susțină pe Ramona Săseanu doar de dragul unui baron local.

Explicația e alta.
Și trimite la crîncena bătălie din PNL pentru șefia partidului.
O bătălie mai importantă decît prezidențialele.
Șeful PNL ales la Congres va fi, pe fondul decăderii lui Klaus Iohannis ca autoritate asupra PNL, adevăratul șef al României. În această bătălie Ludovic Orban are nevoie de un TVR care, dacă nu-i va fi un instrument exclusiv, atunci măcar nu va fi instrumentul celor care-l concurează la șefia partidului.

Ramona Săseanu are pentru Ludovic Orban marele avantaj de a fi omul lui Ludovic Orban.
Și dacă-l trădează?
N-are cum.
E doar interimar.
Dacă iese din rînd, Ludovic Orban poate accelera trecerea Legii prin Parlament astfel încît interimarul să fie înlocuit cu un permanent.

În plus tocmai campania împotriva ei a făcut-o pe Ramona Săseanu dependentă de Ludovic Orban, fie și prin vulnerabilizare.
Fără nici un aliat, cu o presă ostilă, Ramona Săseanu va depinde categoric de binefăcătorul Ludovic Orban.

În opțiunea pentru Ramona Săseanu Ludovic Orban a folosit, conștient sau nu, toate trucurile prin care Nicolae Ceaușescu a transformat niște personalități în simple slugi ale sale.
Pe de o parte prin ținerea fiecăruia în șah, pe de alta, prin crearea sentimentului de recunoștință.

Mihai Chirica și Costel Alexe au fost apărați de Ludovic Orban pînă-n pînzele albe.
Cum să nu-l slujească necondiționat?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „De ce a susținut-o Ludovic Orban pe Ramona Săseanu pînă-n pînzele albe”

  • Cea care a randuit ‘punerea la indoiala’ in Creatie e Iubirea.

    Iubirea n are nimic impotriva ‘punerii la indoiala’, atata tot ca o biruie, vesnic.

    Peste tot pe unde vei gasi Iubirea vei gasi si Raul, pe care Iubirea il biruie, vesnic.
    Iubirea e SI-ul dintre ‘Bine’ si ‘Rău’.

    Cea care nu-l sufera pe ŞI este Mandria.
    Mandria nu sufera ‘punerea la indoiala’, ii ies bubite pe piele:))
    Caz in care din Bine SI Rau mai ramane doar…Raul.

    Becul aprins, din bordul Lumii Mari, care anunta Dezastrul acesta este: lipsa ‘ punerii la indoiala’.

    Securitatea unei natii sta in potenta ‘punerii la indoiala. Cu cat ea e mai potenta, cu atat natia aia e mai sanatoasa, indiferent cum arata ea la un moment dat.

  • Rolul presei/ mass-media e sa critice puterea. Punct. Daca Romania era o tara, sefii TVR si RRA erau intotdeauna oameni ai opozitiei. Indiferent de cine era la putere. Asta era regula la BBC (nu stiu daca mai este). Iar britii nu pareau sa fie tampiti. Chestie de principiu si aplicare a democratiei. Restul e gargara ieftina de doi lei!

  • Dacă sunt adevărate …presupunerile Maestrului, in mare rahat se află pe.ne.le!!!?

  • Interimara va avea de executat niste ordine, sa mai schimbe pe cei care deranjeaza, sa mai taie emisiunile agasante sa macar mutarea la ore imposibile, samd. Ehehe, cate nu se pot face cand vii asa peste noapte de la tzaronoaia pe Calea Dorobantilor, sigur nu-ti mai vine sa pleci. Cum zicea candva Mihaela Radulescu „fac orice”,si chiar a facut ,numai sa nu se intoarca in fundul Moldovei.Si a reusit,a ajuns la Monte Carlo ! Si sa nu uitam ca in TVR,pe banii statului,ca la privat nu merge, zbori din prima, fiecare face politica lui,sigur nu de florile marului, sau ati uitat episodul cu reporterita care o bombarda pe Firea cu intrebari care nu aveau nicio legatura cu evenimentul pentru care dusese trimisa ? Daca nu putea s-o incurce macar s-o enerveze poate scapa aia vreo dracuiala, bun si atat !

  • Parca regula este sa pui in functii publice oameni capabili. Daca ei invata in timpul mandatului lor ce au de facut, nu intereseaza pe nimeni. Asta cu urmarirea evolutiei lor in timpul exercitarii funtiei, este de domeniul infantilismului. Ce ne aflam la gradinita, sa-i invatam abc-ul sau ei sunt numiti acolo sa managerieze cu raspundere si pricepere ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *