Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

De ce se ascunde adevărul deja știut despre Cauzele incendiului de la Matei Balș? Pentru a se putea crea condițiile trecerii la privatizarea Sistemului de Sănătate!

Incendiul de la spitalul „Matei Balș” a avut loc vineri, 29 ianuarie 2021, la ora 5 dimineața. Sîntem marți, 2 februarie 2021, tot dimineața. De la tragedia care a zguduit țara (oamenii au mers la spital ca să nu moară de Covid 19 și au murit din cauza unui incendiu, arși de vii, fie otrăviți de fum) au trecut patru zile. Patru zile mari și late.

Incendiul n-a dărîmat pereții salonului, n-a făcut scrum toată clădirea. Spațiul tragediei a rămas intact. Potrivit autorităților, la fața locului au fost pompierii. Procurorii, membrii Corpului de control al premierului și membrii Corpului de control al ministerului Sănătății. Așa cum am scris în primul comentariu despre accident, nu putem avansa nici o soluție de ansamblu cîtă vreme nu știm cauzele incendiului. Nu cine răspunde penal, și nici cine răspunde politic pînă la urmă, și cum s-a declanșat incendiul. Toți cei care au fost la fața locului puteau stabili cauza incendiului în doi timpi și trei mișcări. Pompierii sînt specializați în descoperirea neregulilor care pot declanșa un incendiu. Procurorii trimiși la Matei Balș știu să vadă, dintr-o singură ochire, dacă totul a pornit de la un reșou, de la o aerotermă, de la o țigară sau de la explozia unui bec.

Cum să vadă pompierii defecțiunea care a stîrnit scînteia sau flama declanșatoare cînd ei n-au observat că în baie era cineva?
Cum să descopere procurorii dacă a fost reșou sau aerotermă cînd ei susțineau vineri seara că de-abia a doua zi vor merge să vadă dacă a existat sau nu o aerotermă?
Și cu toate acestea, deși au trecut patru zile, timp presupus a fi fost dedicat în întregime investigațiilor, nu știm cum s-a declanșat incendiul. Nu cine e vinovat din punct de vedere penal. Nu cine e vinovat din punct de vedere politic. Ci un lucru mult mai simplu:
Cum și de la de ce a pornit incendiul devastator.
Nu știm ce obiect neînsuflețit e vinovat. Ce aparat a produs scînteia și cum s-a ajuns de la o scînteie, sau de la o flacără, la un incendiu care a carbonizat oamenii.

Ar fi fost de așteptat ca în tot acest timp presa independentă să fi publicat informații din surse menite a sugera, dacă nu chiar a spune de-a dreptul, cum s-a declanșat incendiu și cum s-a dezvoltat din punct de vedere tehnic. Presa n-a contribuit cu nimic la aflarea adevărului. Nici un jurnalist n-a avut curiozitatea să vadă măcar filmul incendiului.

A fost totuși o excepție.
Ion Spânu de la Cotidianul.

Ca și în cazul Caracal, ca și în cazul 10 august 2018, Ion Spânu a plecat de la premisa că Autoritățile ascund adevărul despre incendiu. Drept urmare, el a făcut rost de înregistrarea unei camere de supraveghere, a analizat secvență cu secvență, a fost la fața locului, a întrebat în dreapta și-n stînga, și a descoperit (și a denunțat) că la Matei Balș au avut loc mai multe scurtcircuite, în alte două saloane decît în Salonul morții.

A fost vorba de o avarie la întreaga rețea?
Iată întrebarea pe care ne-o punem după ce citim articolul publicat de Ion Spânu în Cotidianul din 1 februarie 2021 sub titlul Analiza fiecărui cadrul al filmului tragediei de la „Matei Balș”.

Într-un interviu pe care i l-am luat pentru Jurnalul meu video de pe cristoiublog.ro, Ion Spânu susține că Autoritățile, toate ținînd de regimul Klaus Iohannis, ascund adevărul despre adevăratele cauze ale incendiului. Se pretează la asta – adăugăm noi – pentru a minimaliza dezastrul întruchipat de incendiul de la Matei Balș. Din această minimalizare fac parte, alături de supralicitarea felului în care s-a intervenit, și efortul de a nu da informații despre cauzele tehnice ale incendiului. Pentru că una e ca incendiul să fi fost pornit de la un reșou și alta e ca el să fi fost declanșat de un șir de scurtcircuite pe o parte a rețelei. Dacă a pornit de la un reșou se pune problema unei reforme a felului de a lucra a celor din spitale. Dacă au fost cauze tehnice ținînd de întreaga rețea, atunci trebuie să construim noi spitale. Sau cum deja pledează Vlad Voiculescu, să privatizăm sistemul de Sănătate.

Dacă n-a fost vorba de o simplă scînteie, atunci se pune întrebarea, evidențiată și de articolul lui Ion Spînu:
De ce n-a funcționat instalația de avertizare a incendiului?

După cîteva zile de bîlbîială, mașinăria de propagandă a regimului s-a pus în mișcare începînd cu duminică seara, politruci, postaci, influenceri au primit ordin să abată atenția de la cauzele tragediei declanșînd campania PSD e de vină. S-a ajuns pînă acolo cu această diversiune încît se apelează la TeFeLiști să meargă în Kisselef și să demonstreze împotriva PSD.
Ștabii regimului Iohannis știu că Sloganul Dezastruoasa moștenire e de mult inutil pentru a evita responsabilitatea regimului Iohannis.
Coaliția de Centru Dreapta administrează Sănătatea din octombrie 2019, de mai mult de un an, așadar, și nu din 23 decembrie 2020, cum vrea să ne convingă presa de partid și de stat.

De ce s-a pus la cale Diversiunea PSD e de vină?
Pentru a abate atenția de la cauzele incendiului.

Mașinăria e simplă.
Atacat, PSD răspunde.
Dacă se pune la cale și de o demonstrație în fața sediului PSD (lucrătorii SRI nu se mai tem de Pandemie, ei s-au vaccinat deja, peste rînd), opinia publică nu se mai întreabă asupra cauzelor tehnice ale incendiului.

De ce e atît de mare interes de a abate atenția de la adevărul privind cauzele incendiului?
Pe internet circulă intens ipoteza unui incendiu provocat dinadins pentru a justifica privatizarea Sistemului de Sănătate, privatizare amînată din 2012 de teama reacției populare.

Privatizarea e visul de ani întregi al bandiților care pîndesc Sistemul public de Sănătate amețind la gîndul ce profituri uriașe ar putea obține.
Eu nu cred că s-a ajuns cu ticăloșia pînă acolo încît să moară oameni carbonizați de dragul unei privatizări.
Cred însă că adevărul e dinadins ascuns pentru a se putea pune pe seama sistemului public de Sănătate cauzele incendiului.

Există însă un mare pericol în această afacere.
Ca Diversiune de ascundere a adevărului privind cauzele Tragediei adîncește în opinia publică suspiciunea că la Matei Balș a fost mai mult decît un accident.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „De ce se ascunde adevărul deja știut despre Cauzele incendiului de la Matei Balș? Pentru a se putea crea condițiile trecerii la privatizarea Sistemului de Sănătate!”

  • Domnule Cristoiu”daca a trebuit sa moara oameni pentru a cadea un guvern” nu mai pot sa moara oameni pentru a privatiza sistemul de sanatate?Privatizarea sanatatii,ambulantei si shimbarea dlui Arafat era si dorinta dlui Basescu. Acum cine stie poate…?In doua luni si jumatate au fost deja sapte-opt incendii”mai mari sau mai mici”cum spunea dna Firea.Se vor gasi motive si cine sa le cante-n struna(gen dna Sosoaca si altii)cu siguranta.

  • @ Dacă sunteți de părere că despre calitatea actuală presei se poate spune că reflectă faptul că au fost vremuri când nu se găsea hârtie igienică , hârtie de împachetat , alte oferte de hârtie, chiar pe toate drumurile, articole precum cele ale lui Eugen Barbu, Fănuș Neagu, Ioan Chirilă, Adrian Păunescu, CV Tudor, PM Băcanu, nemaifiind în presa actuală, aceasta, presa actuală, culegând, probabil , „beneficiile” felului cum era folosită anterior presa scrisă după ce era citită, „beneficii” obținute însă cu o ofertă mai diversificată însă de o calitate probabil sub cea din vremurile când scriau cei anterior amintiți, ?

  • Inteleg ca actuala directoare a INBI Bals e doctorita cu ambulantele din iulie anul trecut….

  • Cel putin intr-o chestiune va dau dreptate: in nenumarate alte situatii, pompierii decid rapid cauzele incendiilor. Vezi case sau ansambluri de locuinte facute scrum (nu doar afumate pe pereti), hale industriale devastate, etc. O tigare aruncata neglijent, scurtcircuit, cos de fum necuratat, foc nesupravegheat, butelii, chibrituri, etc. Nici nu apuca presa sa-si instaleze bine carul de reportaj, iar cauza (cel putin banuita) este afirmata fara atata temere. Focul lasa urme, patternuri pe pereti, podea, obiecte. Specialistii ii recunosc cu usurinta amprenta. Acum? Tacere…. vinovata(?)

  • Maestre nu stiu cine va redacteaza gandul zilei, dar, ca niciodata, azi e plin de greseli de ortografie.
    Cauzele incendiului par a fi ca si in cazul de la Piatra Neamt: suprasolicitarea retelei electrice modernizate, supraaglomerarea spitalului, prezenta tuburilor de oxigen in incaperi si lipsa personalului de supraveghere a bolnavilor de la ATI.
    Cat despre interventia pompierilor si aici sunt lacune si superficialitate extrema…sa descoperi un bolnav carbonizat intr-un grup sanitar la cateva ore de la discursul pompos al comandantului actiunii e deja bomboana de pe coliva. Nervozitatea extrema la adresa reporterilor tv, lipsa de dialog calificabila drept aroganta a autoritatilor fata de cetatenii tarii nu sunt de bun augur.
    Pacientii nu sunt doar CNP-uri fara suflet vesnic vinovate ca s-au imbolnavit sau, mai nou, ca nu se duc sa imbogateasca buzunarul clinicilor private pentru a face teste RT-PCR asa, de amorul artei, sa dea bine la stastistica!
    Anul asta a inceput cu stangul si pentru guvernantii carora nu le mai ajung banii si pentru populatia tratata mai rau ca o colonie de babuini.

  • Diversiunea pupincuristului Monicai Macovei, aka Dan Tapalaga, abatea atentia asupra unei persoane care ar fi facut o cerere la conducere pentru a i se aproba introducerea unui radiator in salonul in care era internata o ruda de-a sa, deoarece in salon era frig.
    Este dovedit si exista marturii ale bolnavilor din spital si ale unor locuitori din zona care au reclamat lipsa de caldura (Mucusor , primarele, declara ca temperatura de 19 grade este suficienta!) Asta dovedeste ca mai multi bolnavi primisera aparate de incalzire, pe care le utilizau!
    Consumul de curent a suprasolicitat circuitele de prize; chiar si asa, incendiul nu se putea declansa decat de la o flacara! Ori radiatoarele sau aerotermele nu produc scantei; mult mai probabil cauza o reprezinta prizele defecte care nu asigura un contact ferm cu stecherele aparatelor de incalzire. Un contact imperfect intre priza si stecher duce la incalzirea locala si ca efect cresterea rezistentei in zona de contact si pierderi de energie in zona locala; are loc un fenomen de avalansa si topirea izolatiei conductoarelor ( de aici si fumul negru, dens observat de diversi) si aparitia flacarii (daca conductoarele electrice nu erau ignifugate) sau aparitia de scantei la legatura dintre conductore si clemele prizei.
    O instalatie corect executa, cu contacte sigure intre conductoare si priza si corelare intre sectiunea conductoarelor si intreruptoarele automate de protectie (presupun ca nu faceau protectia cu sigurante tip LF, necalibrate!) ar fi evitat producerea catrastofei.
    P.S.
    Pentru toti imbecilii de la pompieri, procuratura sau habarnistii de vuvuzele din presa intotdeauna cauza incendiilor este un scurtcircuit!

  • Cel mai grav este faptul ca la ora 8 Dl Arafat anunta sfarsitul operatiunii Bals, stingerea incendiului, evacuarea tuturor pacientilor si doar 4 morti. In acest timp, poate ca acel pacient, din baie poate mai traia, avea nevoie de ajutor. A fost gasit mort la ora 10. In acest caz, cea mai simpla vina ar fi nesimtirea celor care au tinut conferinta de presa de la ora 8. Poate ar mai fi si alte vine. A aflat macar mai tarziu dl Arafat cine este de vina de negasirea unui om in spital? Noroc ca personalul medical si politistii au evacuat bolnavii. Un succes mare si felicitari ISU sa nu gasesti in 10 mp un mort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *