Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

De ce-l urau Marii Preoți pe Isus

Discuţii nesfîrşite s-au iscat de-a lungul secolelor  în explicarea atitudinii Marilor Preoţi față de Isus. Pentru că de la ei plecînd, antisemitismul s-a format şi a acţionat ca o doctrină responsabilă de pogromuri, au fost şi voci care au încercat să-i absolve pe Marii Preoţi de moartea Mîntuitorului. Atît apărătorii, cît şi acuzatorii Evreilor comit o gravă eroare de identificare. O simplă incursiune în istoria creştinismului ne convinge de acest adevăr.

Ce reacţie a avut Biserica Catolică faţă de Protestantism?
Una de necruţare absolută, împinsă pînă la arderea pe rug a dizidenţilor.
Religia lui Isus, deşi ivită în interiorul Religiei Evreieşti, o depăşeşte pentru a se constitui într-una de sine stătătoare:
Creştinismul.

E de ajuns să comparăm Dumnezeul milos, iubitor al tuturor seminţiilor, din Noul Testament cu Dumnezeul crud-răzbunător, arondat salvării unei singure semeţii, cea evreieşti, pentru a înţelege că Marii Preoţi l-au perceput pe Isus, în chip corect, ca un duşman al Religiei mozaice. Desigur, putem discuta dacă întemeietorul unei noi Religii merita să fie trimis la moarte de către Preoţii unei alte religii. Isus nu spune însă nicăieri că el e purtătorul unei noi Religii. El vorbeşte – şi vrea să fie înţeles astfel – ca un reformator al Religiei mozaice.

Numai că doctrina sa nu e una reformistă, ci una revoluţionară. Din interiorul religiei mozaice, folosindu-se de elementele de fond ale acesteia, Isus fondează o nouă religie, net deosebită de cea din punctul de plecare. Prin cîteva note determinante – accentul pe iubire, universalitatea, Împărăţia cerurilor a venit deja – noua religie e net opusă celei mozaice şi, mai mult, o pune sub semnul întrebării. Autorităţile iudaice sînt alarmate nu de prefigurarea unei noi religii, ci de naşterea acesteia în interiorul religiei deja existente. Dumnezeul invocat de Isus e Dumnezeul religiei mozaice. Numai că el e net diferit, ca ipostază, de cel al Dumnezeului evreiesc. Apărătoare ale religiei tradiționale, autorităţile iudaice aveau tot dreptul să-l considere şi să-l judece pe Isus ca pe un duşman al religiei mozaice. De altfel, deşi acţionează ca rabin, asumîndu-şi postura de reformator al religiei mozaice, Isus e, în realitate, părintele unei noi religii: creştinismul. Ulterior, religia mozaică va rămîne aşa cum era înţeleasă de Marii Preoţi, fără a fi reformată. Iar Creştinismul se va constitui într-o nouă religie.
Aceasta ar fi cauza spirituală – ca să-i zicem aşa – a ostilităţii faţă de Isus din partea Marilor Preoţi.

O altă cauză – cu adevărat importantă – trimite la contestarea de către Isus a marilor instituţii iudaice:
Templul, Cultul, Ritualul, Legea.

Aceste instituţii ofereau oficialilor bani şi putere. Obligativitatea de a merge la Templu nu putea fi pusă la îndoială fără riscul ca o întreagă armată de inşi să rămînă fără resurse materiale. Templului i se plătea o dare anuală de către fiecare evreu, chiar şi dacă se afla în diaspora. Respectarea strictă, rigidă a normelor rituale şi cultice se constituie într-un alt izvor de autoritate a clasei sacerdotale.

Pe acest fond, vine Isus, care reduce relaţia dintre Dumnezeu şi Individ, pînă atunci complicată şi mediată de Marii Preoți, la o relaţie simplă şi directă. Dacă poţi intra în relaţie cu Dumnezeu atît de simplu, crezînd doar în El, întreaga structură birocratică religioasă devine inutilă. Ceea ce înseamnă că toţi cei care-şi hrăneau puterea şi averea din medierea relaţiei Individului cu Dumnezeu îşi pierd raţiunea de a fi. Nu e prea dificil de intuit pericolul reprezentat de Isus pentru întreaga suprastructură religioasă a vremii.

Să reamintim – pentru că e nevoie – că Isus se înfăţişa drept Rabin, drept interpret al Legii lui Moise şi nu drept fondator sau sol al unei noi religii. De-a lungul şi de-a latul campaniilor sale, el se adresează evreilor, celor care împărtăşesc religia mozaică. Punerea la îndoială a Templului, a normelor ritualice rigide se face de pe poziţia de Rabin. Asistenţa nu e îndemnată să-şi asume o nouă Religie, net diferită de cea Mozaică. I se spune să-şi concentreze efortul pe credinţă pur şi simplu. Respectarea strictă a normelor nu asigură – cum se spunea pînă acum – contactul cu Dumnezeu.
Reacţia Bisericii Catolice faţă de Reformă ne-ar oferi o imagine cît de cît a felului în care a fost privită de către Marii Preoţi campania lui Isus.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „De ce-l urau Marii Preoți pe Isus”

  • @Domnu’ Cristoiu,

    Ca orice alta religie „de stat”, crestinismul, cu „textele” / dogmele lui, e o harababura.

    Pai daca nu exista „iertare” fara varsare de sange, atunci macelaru’ care ucide si varsa sangele ala e la fel de necesar ca si „jerfta”. Fara macelar n-ai nici jertfa. Si-atunci de unde pana unde unu’ e bun si sfant iar celalalt e rau si pacatos?…

    Ori sunt amandoi buni ori toata povestea asta despre „sange” si „jertfa” necesara e o abureala de-a preotilor.

    Iar oamenii au inghitit-o pe nemestecate pana-n zilele noastre…!

    • @Paul a scris pe 22/05/2023 la 00:37
      Paul…recunosti asta…Eu DA…SUNT CRESTIN.
      Legea talionului, una dintre cele mai vechi legi existente, consta în justa reciprocitate a crimei și a pedepsei.
      https: //ro.wikipedia.org/wiki/Legea_talionului
      Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul
      Capitolul 13
      10.Cine duce în robie de robie are parte; cine cu sabia va ucide trebuie să fie ucis de sabie. Aici este răbdarea şi credinţa sfinţilor.
      http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=4&cap=13
      Toate Bune!!!
      Valentin Constantinescu

      • ‘Cine duce în robie de robie are parte; cine cu sabia va ucide trebuie să fie ucis de sabie. Aici este răbdarea şi credinţa sfinţilor.’

        pai …se porneste de la ‘Aici este răbdarea şi credinţa sfinţilor’ si abia dupaia pricepi ce e scris mai inainte:))
        e …cu rabdare:)
        ‘Cine duce în robie de robie are parte’,…insa poate ca abia peste 2000 de ani, sau poate peste 5000 sau poate …cine stie cind?! :))
        ‘cine cu sabia va ucide trebuie să fie ucis de sabie’. insa asta nu e un indemn!:))), ci o rinduiala in univers, de care scapi doar aplicind o alta rinduiala: ce tie nu ti place altuia nu i face 🙂
        deci zicerea asta se intelege in cheia ‘rabdare=credinta-sfintenie’ :))

    • @Ionut,

      Din cate stiu, ideea din legea talionului este sa nu pretinzi „despagubiri” mai mari decat paguba suferita. „Dinte pentru dinte, ochi pentru ochi”. Adica nu te duci si-i tragi un glont in cap la ala care ti-a dat o palma.

      Ideea din textu’ cu „sabia” e aceeasi: sabie contra sabie, robie contra robie.

      Pentru islam si alte religii legea talionului e „sfanta”, dar pentru crestini e doar o relicva antica.

      Ideea ca „fara varsare de sange nu exista iertare” e non-sens … da’ e clar ca in orice religie e absolut necesara, ca fara ea se duce dracului tot „Templu’ Domnului”… 🙂

  • Mă tem că ați făcut o analiză destul de superficială în acest articol. Sunt foarte multe de zis și de discutat, nu se pretează la formatul unui comentariu de blog, dar țin să menționez câteva lucruri.
    /
    Evangheliile au fost scrise după distrugerea celui de-Al Doilea Templu al israeliților. De fapt, Creștinismul la începuturile lui, este una dintre reacțiile poporului evreu la acest fapt istoric. Este o încercare de a explica de ce Dumnezeu a permis (iar) acest lucru, de aici și ideea că preoții erau corupți și nevoia sacrificării lui Iisus, care face ca Templul să nu mai fie necesar pentru iertarea păcatelor. De asta apostolul Pavel spune în Epistola sa către evrei, Cap. 9, Versetele 22-25: „După Lege, aproape toate se curățesc cu sînge, și fără vărsare de sînge nu se dă iertare./ Trebuie dar ca chipurile celor din ceruri să fie curățite prin acestea, iar cele cerești înseși cu jertfe mai bune decît acestea./ Căci Hristos n-a intrat într-o Sfîntă a Sfintelor făcută de mîini – închipuirea celei adevărate – ci chiar în cer, ca să se înfățișeze pentru noi înaintea lui Dumnezeu;/ Iar nu ca să Se aducă pe Sine jertfă de mai multe ori – ca arhiereul care intră în Sfînta Sfintelor cu sînge străin, în fiecare an.”
    /
    Antisemitismul are de fapt la bază alte realități istorice. Oricum ai lua-o, crucificarea lui Iisus face parte din planul lui Dumnezeu și este văzută ca absolut necesară. E o prostie să dai vina pe oameni, preoți corupți sau nu. Interdicția de a împrumuta bani cu dobândă unui frate evreu sau frate creștin a făcut ca bancherii să fie în mare parte evrei care n-aveau nicio problemă să dea bani cu dobândă creștinilor. Așa și musulmanii mauri aveau o interdicție religioasă de a prelucra metale prețioase și se foloseau de meșteșugari evrei. De unde rezultă că evreii au fost urâți pentru că aveau bani și putere, nu că l-au omorât pe Iisus.
    /
    E greșit să spui că Iudaismul nu s-a schimbat după distrugerea Templului, care era central în practica religioasă. Normal că s-a schimbat. Accentul a fost pus din ce în ce mai mult pe text, pe Sfintele Scripturi. De aceea Bibliile vechi nu se distrug, ci se îngroapă, pentru că se consideră că Duhul lui Dumnezeu sălășluiește între paginile lor, prin Cuvântul scris.
    /
    Eu cred că succesul Creștinismului se datorează tocmai faptului că nu are un caracter cu adevărat revoluționar, în plan social și politic. Deși este inițial o mișcare anti-elite, egalitatea și dreptatea sunt realizabile/accesibile numai după moarte. Deși stăpânii ar trebui să se poarte frumos cu slugile, nici nu încape vorbă de desființat sclavia: Efeseni 6:5-9 „Slugilor, ascultați de stăpînii voștri[…] Iar voi, stăpînilor, faceți tot așa față de ei[…]”

    • @Curiozitatea a omorât pisica a scris pe 21/05/2023 la 19:51
      Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel
      Capitolul 6
      5.Slugilor, ascultaţi de stăpânii voştri cei după trup, cu frică şi cu cutremur, întru curăţia inimii voastre, ca şi de Hristos,
      6.Nu slujind numai când sunt cu ochii pe voi, ca cei ce caută să placă oamenilor, ci ca slugile lui Hristos, făcând din suflet voia lui Dumnezeu,
      7.Slujind cu bunăvoinţă, ca şi Domnului şi nu ca oamenilor,
      8.Ştiind fiecare, fie rob, fie de sine stăpân, că faptele bune pe care le va face, pe acelea le va lua ca plată de la Domnul.
      9.Iar voi, stăpânilor, faceţi tot aşa faţă de ei, lăsând la o parte ameninţarea, ştiind că Domnul lor şi al vostru este în ceruri şi că la El nu încape părtinire.
      http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=19&cap=6
      Asta a spus Apostolul Pavel intr-o epistola(scrisoare).
      Nu este Cuvantul Mantuitorului Iisus Hristos,vedeti ce scrie in Evanghelii.
      Toate Bune!!!
      Valentin Constantinescu

    • @Curiozitatea a omorât pisica a scris pe 21/05/2023 la 19:51
      ” De asta apostolul Pavel spune în Epistola sa către evrei, Cap. 9, Versetele 22-25″…Din nou…este o epistole(scrisoare) a Apostolului Pavel.
      Toate Bune!!!
      Valentin Constantinescu

    • @Curiozitatea a omorât pisica a scris pe 21/05/2023 la 19:51
      Sfânta Evanghelie după Luca
      Cap. 16
      16.Legea şi proorocii au fost până la Ioan; de atunci împărăţia lui Dumnezeu se binevesteşte şi fiecare se sileşte spre ea.
      17.Dar mai lesne e să treacă cerul şi pământul, decât să cadă din Lege un corn de literă.
      Cap. 22
      20.Asemenea şi paharul, după ce au cinat, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă, întru Sângele Meu, care se varsă pentru voi.
      Cap. 24
      44.Şi le-a zis: Acestea sunt cuvintele pe care le-am grăit către voi fiind încă împreună cu voi, că trebuie să se împlinească toate cele scrise despre Mine în Legea lui Moise, în prooroci şi în psalmi.
      http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=Lege&carte=-3
      Toate Bune!!!
      Valentin Constantinescu

    • @Curiozitatea a omorât pisica a scris pe 21/05/2023 la 19:51
      Sfânta Evanghelie după Matei
      Cap. 5
      17.Să nu socotiţi că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc.
      18.Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul şi pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce se vor face toate.
      Cap. 7
      12.Ci toate câte voiţi să vă facă vouă oamenii, asemenea şi voi faceţi lor, că aceasta este Legea şi proorocii.
      http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=Lege&carte=-3
      Toate Bune!!!
      Valentin Constantinescu

  • exista o Referinta Absoluta
    insa mai exista o referinta Absolut Relativa.

    Natura are ca referinta Referinta Absoluta.
    Artificializarea vine legata ombilical de referinta Absolut Relativa.

    Referinta Absoluta e Adevarul,
    referinta Absolut Relativa e Antiadevarul.

    despre Antiadevar ar trebui sa pricepem ca mai inainte de a fi Relativ e Absolut, prin urmare nu e chiar simplu de deslusit intre Adevar si Antiadevar,
    adica intre Absolut si Absolutul Relativ :)))

    totusi, Antiadevarul a fost disecat in fata voastra! :)))), fiecare urmand a pricepe cu proprii ochi ce a vazut 🙂 :)))

  • Iisus Hristos a venit în lume că să ia toate păcatele lumii asupra lui și să lase individul liber de orice fel de religie să trăiască după cum îi dictează conștiința lui nu după dogme și scrierile prost traduse și intenționat traduse pentru subjugarea indivizilor prin frică . Dumnezeu este iubire și nici o dată nu se răzbună pe copii lui .Fiți liberi de religii și lăsați inima deschisă lui Dumnezeu.

  • deci …sa retinem ceva esential :), Isus Hristos s-a nascut in mijlocul evreilor, pentru a le fi Referinta a credintei mozaice, nu …pentru a intemeia o ‘altfel de credinta’ :),
    isus Hristos s-a nascut in mijlocul poporului evreu pentru ca poporul, avand o asemenea referinta, sa se poata desavarsi 🙂
    sta scris ca ei isi vor folosi Refernta primita in dar 🙂

    Isus Hristos e povestea Referintei Absolute, deci poate fi ‘folosita’ dupa dorinta:),
    insa …pentru ca asa a si fost, e mai intai despre Referinta poporului evreu, despre desavarsirea credintei mozaice, ca doar in mijlocul lor s-a nascut Isus 🙂

  • Isus n a propovaduit vreo religie, el a spus Povestea Referintei.

    o religie a …lui Isus ar fi cu nimic diferita de oricare alta religie, intre acestea manifestandu se de a lungul timpului si vremurilor …chiar razboaie.
    o religie a lui Isus care genereaza razboaie …e o religie a Iubirii? :))))

    acuma,…daca ma uit spre ce am tot scris io spre ex paici :))), eu despre asta v am povestit, despre Referinta Absoluta, care e Isus Hristos 🙂 :))))))

    ‘Isus nu spune însă nicăieri că el e purtătorul unei noi Religii’
    pesemne pentru ca El e Piatra din Unghi, Referinta, Adevarul.
    Adevarul e o religie? …sau e Referinta ?! :))

    ‘El vorbeşte – şi vrea să fie înţeles astfel – ca un reformator al Religiei mozaice.’
    pai Da!, insa nu Actionind, ci devenind insasi Referinta religiei mozaice. ( care abia asa se! poate reforma in stil Non, adica in lipsa reactiunilor )

    doar avandu l ca Referinta pe Isus Hristos omul se poate suprapune peste Definitia Omului.

  • De ce? Pentru că l au văzut că pe …inca un jucător apărut în competiție, nu ca pe o Referința.

    Isus Hristos e Referința, …el nu face parte din joc, el nu s a manifestat ca parte a jocului, ci ca Referința a tuturor jocurilor .

    Isus E! Referința a orice mișună pe planeta, in galaxie, in Univers, ba chiar a Universului însuși.

    • @Online
      Sfânta Evanghelie după Ioan
      Capitolul 15
      23.Cel ce Mă urăşte pe Mine, urăşte şi pe Tatăl Meu.
      24.De nu aş fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut păcat nu ar avea; dar acum M-au şi văzut şi M-au urât şi pe Mine şi pe Tatăl Meu.
      25.Dar (aceasta), ca să se împlinească cuvântul cel scris în Legea lor: „M-au urât pe nedrept”.
      http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=15
      Zi Frumoasa Online!!!
      vali
      🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *