Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

De ce nu cheamă nici un candidat la boicotarea primului tur?

Așa cum am mai scris, în premieră postdecembristă, campania pentru prezidențiale lipsește din spațiul public. Va mai avea loc la 10 noiembrie primul tur de scrutin sau fără s-o știm vor fi desemnați pentru turul al doilea Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, în timp de Dan Barna se va situa la coada listei? E o întrebare pe care și-o pun tot mai insistent cei interesați de politică și pe care nu și-o pun ceilalți, care oricum habar n-au că anul acesta au loc prezidențiale.

Ici-colo, anomalia e semnalată de publiciștii independenți, cei care nu sînt legați de Sistem printr-o țeavă făcută să se scurgă prin ea bani și ordine de zi. Curios rămîne că nici un contracandidat de-al lui Klaus Iohannis nu protestează împotriva acestei Diversiuni care-i afectează pe ei, candidații lipsiți de vizibilitatea lui Klaus Iohannis și a Vioricăi Dăncilă. Ar trebui, poate, ca măcar unul dintre ei să ceară boicotarea primului tur al alegerilor prezidențiale. Nu de alta, dar unei comedii sinistre a alegerilor îi e de preferat din punct de vedere democratic refuzul unei părți a electoratului (a electoratului care votează din motive de democrație și nu de friptură). Ar fi, poate, o modalitate de trezire a unui Popor convins că votul său nu contează. La 10 noiembrie 2019, prezența și rezultatele vor fi decise de softul STS.

Boicotarea primului tur de scrutin se impune și pentru că a accepta o campanie care nu diferă de campaniile de tip propagandistic din anii comuniști înseamnă a fi complice la crima în derulare împotriva democrației din această perioadă dinaintea primului tur de scrutin.

Așa cum am mai scris, campania pentru prezidențiale trebuie să fie în România postdecembristă, un curs public de democrație. Cetățeni mai puțin interesați pînă acum iau cunoștință de prerogative constituționale, de chestiuni de politică externă, de relația dintre președinte și instituțiile de forță. Acum e momentul să le insuflăm cetățenilor interesul pentru politică. Pe de altă parte, prezidențialele sînt momentul în care cel mai puternic din statul român e desemnat de Popor. E momentul în care Poporul își dă seama ce putere are el prin dreptul de a vota.

Indiscutabil, generalii din Camarila cu epoleți a lui Klaus Iohannis își vor impune voința prin stabilirea prezenței și a rezultatelor din primul tur. În România mămăligii demult fierte nu se va întîmpla nimic. Pe termen scurt, desigur. Pe termen lung, va slăbi și mai tare încrederea în votul liber ca instrument al domniei Poporului și firește în instituțiile democratice. Dacă ne gîndim și la mizeria negocierilor politice din ultima vreme, pentru înscăunarea unui guvern prin nimic deosebit de guvernele PSD din ultimii ani, sentimentul de resemnare, convingerea că Nu noi decidem se vor întări. Mai ales dacă Operațiunea pusă la cale de Generalii lui Klaus Iohannis de scoatere din joc a lui Dan Barna va reuși.

Dar nu numai atît.
Anul acesta campania pentru primul tur trebuia să intre în atenția electoratului și din motive ținînd de specificitatea celor două tururi de scrutin:

  1. Beneficiind de o protecție incredibilă din partea Presei, Klaus Iohannis n-a fost practic supus nici unui bilanț lucid în cei cinci ani de mandat. Șmecheria lui Klaus Iohannis a fost simplă, dar eficientă, în condițiile unei prese în cea mai mare parte aservită generalilor din instituțiile de forță. Nici o acțiune de a lui Klaus Iohannis n-a fost urmată de o dare de seamă făcută poporului. Așa se explică realitatea stranie că românii, cei care știu că-n democrație demnitarul e în slujba opiniei publice, nu au aflat nici azi ce face Klaus Iohannis la Consiliul Europei, evident, în afară de statul în poziție de drepți în fața Angelei Merkel sau ce a făcut la ultima vizită la Washington în afară de a se mîndri că Donald Trump i-a dat o șapcă de jockeu. Măcar acum, în campanie, Klaus Iohannis ar fi trebuit să ne destăinuie cîte ceva din viața și activitatea sa timp de cinci ani la Cotroceni.
  2. Mircea Diaconu observa corect la dialogul de la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu că practic primul mandat al lui Klaus Iohannis a fost cel de-al treilea mandat al lui Traian Băsescu la Cotroceni. Cu excepția unui refuz arogant de a da seamă opiniei publice, Klaus Iohannis a continuat practic toate lucrurile rele moștenite de la predecesor. Ca urmare, în cei cinci ani de mandat s-au acutizat problemele ridicate de politica de tip Președinte jucător. Cei cinci ani de mandat al lui Klaus Iohannis s-au redus la boicotarea activității guvernului, de o altă culoare politică decît cea a președintelui. Problema prerogativelor constituționale ale președintelui în raport cu Guvernul, cu partidele politice, s-a pus în acești cinci ani cu o acuitate dramatică. Bătălia pentru primul tur ar fi trebuit să supună dezbaterii publice această problemă, pentru a i se găsi soluții. Ea se adaugă altor numeroase probleme constituționale ridicate de mandatul lui Klaus Iohannis: relația președintelui cu Sistemul instituțiilor de forță, politica externă a președintelui în raport cu politica externă a Guvernului, motivele pentru care convoacă Referendum, cheltuielile pentru lux ale președintelui, relația cu opinia publică. Toate aceste probleme, devenite dramatice după mandatele lui Traian Băsescu și Klaus Iohannis trebuiau abordate în campania electorală. Mai ales că mulți candidați – după cum mi-am dat seama la interviurile de la Gîndurile lui Cristoiu – au soluții interesante pentru a pune capăt posturii președintelui de chibiț al unui partid.
  3. Anul acesta pe lîngă cei doi candidați cu funcții – Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă – s-au înscris în campanie și politicieni care se constituie într-o revelație pentru cei care îi urmăresc. Nici o candidatură dintre cele importante nu e de ochii lumii. Prin urmare, o campanie adevărată ar fi fost pentru electorat posibilitatea de a afla că există pe lîngă politicienii vechi, înțepeniți în clișee, și politicieni noi, care ar putea fi începutul schimbării la nivel de clasă politică.

Toate acestea ne îndreptățesc să susținem că asistăm la o crimă împotriva democrației: sugrumarea campaniei electorale.
Împotriva ei doar o boicotare a primului tur se impune ca soluție de salvare a democrației.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „De ce nu cheamă nici un candidat la boicotarea primului tur?”

  • @Emil Zmau
    Bă, tu ești ardelean, că numa’ ăia gândesc mai greu ? Ce desenul păcii liniștii mele (plm) vrei să-ți fac ? E așa de greu să înțelegi că după virgulă se lasă o pauză, apoi se scrie cuvântul următor ! Numai plastrongâții nu înțeleg, in afară de ardelenii amintiți la început !

  • Până la coadă, blatul la „președințiale”, este între cine și cine ?
    Eu cred că, mai repede este între între Barna și KWJ, decât intre Dancilă și „idem” !
    Se pare că usr-ul este, totuși, partidul „de suflet” al sasului !
    Cred că nu tre’ să mai vin cu argumente !

  • @Emil Zmau
    Fiindcă nimeni, pân’acum,
    (poate n-a vrut să ți-o zică)
    O regulă, este, oricum,
    Precum … buturuga mică !
    La virgulă, mă refer,
    Și la BLANK-ul, ce urmează, (!!!)
    Și, cred c-o să pot să sper
    Că, de acum, vei fi pe fază !
    Morala:
    Întotdeauna, după virgulă urmează un spațiu liber (blank) !

  • Violeta Tanti, DUPE cum te ESPRIMI, ai si tu locul tau in aia 16%… 🙂

  • Un candidat nu are cum sa solicite boicotarea alegerilor. E probabil sa-l asculte doar cei care l-ar vota pe el si, in loc sa ia un 5%, va lua 1% si s-ar umple de penibil.
    Mai mult, la cat de putin sunt mediatizati, demersul lui nici nu va fi sesizat de restul electoratului.

  • Acum vreo zece zile exact asta ceream eu, respectiv BOICOTAREA ALEGERILOR ! Se pare că maestrul nu „aplică” ideile, imediat, lăsându-le puțin la „dospit” !
    Nu-i nimic, BETTER LATER, THAN NEVER !

  • @ Nicu Cernat
    “Oricum, tu ești prost DEFEL” ??? !!! Esti chiar comic!
    Învata când scriem DEFEL si când scriem DE FEL si abia apoi da lectii altora, corectacule mojic! Uita-te bine la ceas sa vezi ca daca o sa-ti corectezi DEFEL, o s-o faci dupa ce ti-am atras eu atentia! Te-am prins din nou, gramatic mojic!
    °
    Era de ieri, gramatic agramat!

    • Nicu Cernat, iesi din ascunzatoare, nu-ti fie rusine! Îti ceri scuze pentru jignirile pe care mi le-ai adus în mod gratuit zilele trecute, când eu eram politicoasa cu tine… si… mai vedem! 😛 :mrgreen:

      • Ai venit si ai plecat, gramatic mojic, fara sa ne spui când scriem DEFEL si când scriem DE FEL.
        Nu ti-ai cerut scuze, asa ca voi fi cu ochii pe tine, corectacule agramat! Ai grija de propria-ti gramatica, te voi taxa întotdeauna, asa cum meriti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *