Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

De ce nu l-aș vota niciodată, niciodată pe Donald Trump (II)

Unul dintre primele gesturi pe care l-a făcut Donald Trump, odată ajuns la Casă Albă, a fost să retragă SUA din Acordul de la Paris pentru climat. Desigur, ca bun patriot, l-a făcut în primul rând pentru industria americană, care ar fi suferit fără îndoială un impact în ceea ce privește profitul și, în consecință, locurile de muncă.

Cercetătorii, în marea lor majoritate, susțin că activitatea umană are un impact asupra climatului. Există, însă, și o categorie, ceva mai restrânsă, care spune contrariul și fiecare dintre noi îi crede pe cei care convin convingerilor noastre. Demonstrația schimbării climaterice și cauzelor acesteia e complexă și ne putem pierde în ea.

Am să va pun însă câteva întrebări la care sigur aveți un răspuns.

Care este calitatea aerului pe care îl respirăm și ce impact are asupra sănătății ?

Aici vorbim, în primul rând, despre „particulele fine” (PM). Ce sunt acestea? Un fel de praf extrem de fin, după cum se vede în imaginea de mai jos, în care o particula fină (diametrul între 2,5 și 10 µm) este comparată cu un fir de par (diametrul de 60 de µm)

În cazul poluării aerului, această pulbere provine adesea din combustia incompletă. Este fumul pe care îl vedeți ieșind pe hornuri, pe țevile de eșapament ale mașinilor, în fumul expirat de un fumător.

Așadar, activitățile umane, ca de exemplu încălzirea (în special cu lemne), arderea combustibililor fosili (benzină, motorină) în motoarele mașinilor, centralele termice și numeroasele procedee industriale, sunt în mare parte la originea acestui tip de poluare, în creștere netă în ultimii două sute de ani.

O imagine elocventă furnizată de Airparif ne arată filtrele de colectare ale  particulelor (MP10) prezente în aparatele de măsurare a calității aerului în centrul Parisului. Cu cât filtrul este mai închis la culoare, cu atât este mai încărcat în particule fine. Imaginați-vă, așadar, ce se găsește în plămânii noștri!

Efectele particulelor fine asupra sănătății:
Particulele fine penetrează în profunzime în plămâni. Ele pot fi la originea  inflamatiilor și a agravării stării de sănătate a persoanelor atinse de boli cardiace și pulmonare. Mai mult, ele pot transporta până în plămâni agenții cancerigeni absorbiți pe suprafață. „Particulele aflate în suspensie și ozonul constituie un risc sanitar grav în multe din orașele țărilor dezvoltate. Putem stabili o corelație cantitativă între nivelul de poluare și unele dintre criteriile sanitare (creșterea mortalității sau a morbidității.)” ( Air quality guidelines for Europe. Copenhague, Bureau régional de l’Organisation mondiale de la Santé pour l’Europe, 1987 (Publications régionales de l’OMS, Série européenne, N° 23)

Valorile limita pentru protectia sanatatii pentru particulele fine MP10 :

  • -50µg/metru cub în medie zilnică, a nu se depăși 35 de zile pe an
  • -40µg/metru cub în medie anuală.

Obiectiv de calitate : 30µg/metru cub in medie anuala.
Pentru PM2,5 nu exista o reglementare insa UE si-a fixat obiectivul de calitate la 20µg/metru cub. OMS recomanda o valoare de 10µg/metru cub.
Conform OMS, 7 milioane de decese premature in lume sunt legate de poluarea aerului. (https://www.who.int/mediacentre/news/releases/2014/air-pollution/fr/)

Vă place să vedeți râurile, pădurile, mările și oceanele pline de plastic?

Plasticul face parte din același mod de viață pe care l-am dezvoltat în ultimele decenii și care este baza unei importante industrii mondiale. Planetă noastră este sufocată de miliarde de tone de deșeuri de plastic acumulate din anii 50, o situație care se înrăutățește în lipsa unui reciclaj eficient. Desigur, plasticul nu poate fi complet eliminat din viață noastră, el fiind indispensabil în anumite domenii. Problema apare atunci când producem și consumăm în exces mai ales acolo unde el poate fi înlocuit (pungi, ambalaje) și reciclarea extrem de redusă a acestor produse.

Revista americană Science Advances publică rezultatul uni studiu efectuat la universitatea din Georgia (California) care arată că din 1950  până în 2015 au fost produse 8,3 miliarde de tone de plastic, între acestea 6,3 miliarde de tone au devenit deșeuri foarte puțin biodegradabile și vor continuă să existe în natură. Peste 8 milioane de tone de plastic sunt deversate în oceane în fiecare an.

„Cea mai mare parte a materiilor plastice nu sunt cu adevarat biodegradabile, ceea ce face ca ele sa persiste sute sau chiar mii de ani in natura ”-spun autorii studiului.

Conform aceluiasi studiu, productia mondiala de plastic a trecut de la doua milioane de tone in 1950, la 400 de milioane de tone in 2015, adica mai mult decat cele mai multe dintre materialele fabricate de om.

Ce credeți despre biodiversitate și raporturile pe care omul le are cu alte ființe vii ?

Azi, o specie animală din 8 este pe cale să dispară, conform oamenilor de știință ai Platformei interguvernamentale asupra biodiversității și serviciilor ecosistemice (IPBES). Este o rată a extincției speciilor fără precedent și care se accelerează. Un raport sumbru al grupului de experți ONU asupra biodiversității (IPBES) spune că natură, care permite umanității să trăiască, este condamnată să își continue declinul dacă nu operăm o schimbare profundă a modelelor noastre de producție și de consum. Supraviețuirea omenirii depinde de natură pentru a respiră, bea, mânca, se încălzi sau se îngriji. „Suntem pe cale să erodam fundamentele economiei, mijloacelor de subsistenta, securității alimentare, sănătății și calității vieții în lumea întreagă ” afirmă președintele IPBES. Tăierea pădurilor, agricultură intensivă, pescuitul excesiv, urbanizarea galopantă, extracțiile miniere : 75% din mediul terestru a fost „ alterat grav ” de activitatea umană, 66% din mediul marin este și el atins. Un million din cele 8 milioane de specii descoperite pe Pământ sunt amenințate cu dispariția, unele dintre acestea în anii următori. O constatare care concordă cu începutul celei de-a 6e extinctii în masă, prima de care omul este responsabil, dar și prima care ar putea fi oprită dacă luăm măsuri imediate.

Din fericire, unele dintre măsurile luate pentru a reduce emiterea gazelor de seră ar putea antrena efecte benefice directe asupra naturii. Prima țintă: producția agricolă (agroecologie, o mai bună gestiune a apei) dar și obiceiurile de consum (regim alimentar, risipă alimentară…) se spune în raport. Agricultura intensivă este adoptată pentru a permite hrănirea animalelor în regim intensiv. O veriga ar putea fi sărită dacă regimul nostru alimentar s-ar baza mai puțin pe carne și mai mult pe cereale, legume și fructe.

Peste 90% dintre animalele care trăiesc azi pe  Pământ se află în serviciul omenirii, că este vorba despre scop alimentar sau animale de companie. Problema este însă că aceste „crescătorii intensive” sunt adevărate camere de tortură pentru animale, pe care UE le recunoaște „ființe sensibile, capabile să simtă durerea”

Zeci de miliarde de animale sunt crescute în sisteme intensive în care prioritatea este aceea de a produce cât mai multă carne, ouă sau lapte, cât mai repede și cât mai ieftin posibil, în detrimentul minimului respect față de suferință animalelor.

Pentru a economiza spațiu, animalele sunt înghesuite în cuști. În afară de frustrare și stress, această conduce adesea animalele să se atace și să se rănească între ele. Un pui crescut într-o baterie convențională își petrece scurtă lui viață într-un spațiu care nu depășește mărimea unei foi de hârtie A4.

În scopul de a reduce rănile, mutilarea a devenit moneda curentă : ciocurile păsărilor sunt tăiate, dinții mamiferelor piliți…

În crescătoriile de somoni, aceștia sunt atât de înghesuiți încât, pentru a-și face loc, ajung să se mănânce între ei. Norvegia, primul producător din lume, este un exemplu macabru. Peștii de mic calibru folosiți pentru hrană somonilor sunt pescuiți în mare în sistem intensiv și asta duce la înfometarea balenelor, focilor, pinguinilor; excesul de mâncare (făină animală impregnată cu antibiotice) se scurge pe fundul marii unde putrezește și intoxică flora și fauna locală iar cei 200.000 de somoni care scapă din crescătorii in fiecare an  se încrucișează cu somonii sălbatici, contaminându-i cu bacterii și contribuind la extincția lor.
Somonul a devenit astfel unul dintre alimentele cele mai toxice, încărcat cu antibiotice, metale grele, bacterii.

Va las să conchideți singuri dacă modul nostru de viață este unul respectuos față de noi înșine și de natură care ne hrănește. Și dacă e timpul să schimbăm ceva în modul nostru de viață.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „De ce nu l-aș vota niciodată, niciodată pe Donald Trump (II)”

  • Absolut fără nicio legătură cu Trump, poluarea este una și propaganda ”schimbărilor climatice” cauzate de om este cu totul altceva.

  • Ii rog pe ecologisti ca de maine sa nu mai consume hrana procesata. Sa pape iarba. Nu, nu e bine. Ca daca mananca iarba, vaca nu mai are ce manca si moare, lupul nu mai are vaca pe care s-o manance si moare iar omul nu mai are lupul pe care sa-l jupoaie de blana si nu mai are cu ce se imbrace si moare. Uitati de petrol care e fundamentul civilizatiei actuale. Lasati la o parte toate produsele industriale, lasati mancarea si medicamentele, lasati transportul, lasati totul. Reveniti in pesteri. Da’ aveti grija ca nu sunt destule pentru 7,5 mld de oameni! Deci, procurati-va o ghioaga de lemn natur! Doamna, nu va suparati ca intreb, dvs ce vreti de la noi? Sa ne intoarcem in pestera?

    • Scuza-ma, dar esti penibil!

      • Argumente, Titi?

      • Buey, fara petrol si chimizare suntem pa,pa. Din ce faci bre toate produsele industriale care au in componenta polimeri recte plastic, recte petrol si gaze? Din ce faci izolatorii si rasinile folosite in circuitele electrice (electronice)? Fara electronica si automatizare, cum controlezi toate procesele industriale? Cum faci agricultura aia inteligenta de tip olandez care-ti produce mere care nu se strica niciodata fiind din plastic, daca nu controlezi prin automatizare microclimatul din sere? S.a.m.d. A, o punem pe Greta sa decreteze ca suflam in lemnul de foc si iese lingoul de aluminiu sau otel exact la caracteristicile dorite. Si cu ce il masori Titi. Cu sfoara? Buey, fara petrol si gaze, ne intoarcem in Evul Mediu. Sau poate chiar asta se doreste. Am gresit cand am intrebat undeva aici pe forum pe cand Eugenia. Ea se desfasoara acum sub ochii nostri. Doar ca nu vrem s-o vedem. Hai pa, ca poate trebuie sa faci injectii cuiva cu o seringa din sticla de Murano si ac din otel de katana. Succes!

        • Ma rog, mere, rosii, nu conteaza. Alea olandeze nu se strica niciodata. Nici viermii n-au curaj sa le manance!

  • Da si nu. Daca „cercetatorii” pretind ca au o solutie reala ca 7,5 md de oameni sa traiasca in armonie cu natura, inseamna ca sunt praf. Asta se cheama ipocrizie pe fata si nesimtita. Toti marii „ecologisti” ai planetei se deplaseaza la congresele si reuniunile lor stupide cu Jet-uri care consuma jdemii de litri de kerosen. Vezi marele ecologist Prins Sarl. Cine a citit oarece geologie, stie ca planeta a trecut prin perioade de glaciatiune si incalzire inca de cand omul era (sic) nici macar in proiect. Or fi folosit trilobitii masini Diesel? Poate dinosaurii au baut apa la PET? Cu alte cuvinte, intelepciunea populara ne invata ca nu se poate trai si cu aia in dos si cu sufletu’ in Rai sau nu se poate si cu buzele unse si cu slanina-n pod. Hai sa nu fim ipocriti. Daca vreti ecologisme, dati-va cu caruta pe Calea Victoriei. Voi fi primul care va va intampina cu flori si aplauze. Astept cu nerabdare inventarea primului computer cu componente din hartie reciclabila! Of Doamne! Vedeti ca va stricati Feng-Shuiu’ cu astfel de articole conformiste!

  • „Cercetătorii, în marea lor majoritate, susțin că activitatea umană are un impact asupra climatului. Există, însă, și o categorie, ceva mai restrânsă, care spune contrariul”
    -> Asta de fapt e fraza cheie si se traduce prin: „Noi avem toti banii din lume si putem influenta intreaga cercetare. Exista insa si unii mai putini care vor ei musai sa fie independenti. Dar aia nu conteaza.”
    -> Mai pe larg: „Noi avem toata massmedia la dispozitie, putem face tantarul sa devina elefant. Noi putem modifica wikipedia sa zica ce vrem noi. Noi controlam Google si opiniile contrare vor fi marginalizate la cautare si vor fi sterse de pe youtube. Nu mai incerca nici pe Facebook sau Twitter, ca acolo vei fi sters si mai repede. Si nu-ti face site special, pentru ca il vom suspenda pe motiv de copyright, fakenews sau de pandemie. Iar daca chiar te incapatanezi, vom trimite niste hackeri sa iti atace amaratul de site cu un DDOS de nu te vezi.”
    –-
    PS. Articolul incepe despre Trump si climate change, dar argumenteaza cu argumente despre poluare.
    NIMENI NU CONTRAZICE POLUAREA!

  • cea mai hidoasa manifestare a Civilizatiei,
    care e ‘creatia omului’,
    deci e creatia care pune la indoiala Natura,
    …deci e creatia care face din om un dumnezeu de sine statator,
    e…clamarea dinamicilor naturale!

    …brrrrr!:)))

    bineinteles ca dinamicile Civilizatiei vor tinde sa fie in armonie cu natura, insa prin nefiinta!:))), adica ele vor arata fix ca cele naturale, insa pe masura imaginii din…Oglinda!
    adica vor fi intoarse pe dos si cu capul in jos!

    atunci cind Civilizatia rvea sa fie ina rmonie cu Natura…e momentul in care am putea sa spunem…gata! asta a fost tot! de acum incepe…’raiul pe pamant’.
    dace efix iadul!, dar cui ii mai pasa!:))))
    pentru ca mai inainte sa fie pe pamant, el e…rai! si…iti ia ochii!:))))

  • Ori ne schimbam ca specie,ori nu vom mai apuca secolul 22.De asta sunt sigur.

  • Tot de la modul nostru de hranire a aparut si nenorocitul asta de virus,ca de la contactul cu carnea de liliac,si de la consumul alimentar al acestei mici vietati(o bomba biologica perfecta creata de Natura) am ajuns cu beleaua asta pe cap,ma gandesc cu groaza ce alti virusi ne mai pregateste mama Natura(am auzit ca a aparut o noua Ebola prin Bolivia zilele astea),si cu toate astea Sars Cov 2 este doar un mic avertisment al Naturii fata de noi un deget aratator ridicat,ma gandesc daca Planeta si ar pune cu adevarat mintea cu noi ,ce s ar alege de noi.Iar Planeta,cred eu,este o Fiinta vie cu ratiunea si gandirea ei veche de miliarde de ani,imi dau seama ca intr o zi vom plati cumplit trufia noastra fata de aceasta Planeta.

    • Acest virus nu există și chestia cu liliecii purtători de viruși este o poveste SF.

      • În schimb, exista covidioti…

        • Care poarta masca si sub plapuma si se roaga la icoana lui William III! Sa nu cumva sa-i sara la vaccinare. Doamne, mare Ti-e gradina!

          • Ai dreptate, în gradina Lui mare încap si covidiotii, dar, te rog sa ma crezi ca pâna în seara aceasta nu am realizat cu adevarat ca si tu esti unul dintre ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *