Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

De ce s-a sprijinit pe comunişti Regele Mihai în Lovitura de stat de la 23 august 1944

Întrebare. Pentru a-mi reaminti (uit de la mînă pîn’ la gură) odiseea negocierilor din vara lui 1944, caut şi găsesc în biblioteca de acasă volumul scos de Mihai Fătu la editura Ministerului de Interne, Consens pentru salvarea naţională. Pe Mihai Fătu îl ştiu din anii ante-decembrişti, cînd cercetam Proletcultismul. Iscălise cărţi a căror misiune anti-burgheză sărea în ochi chiar din titlu. Scrisă după 1989, cartea despre vara lui 1944 avansează teza unui consens naţional pentru salvarea României. Citind-o sau, mă rog!, recitind-o, nu mă pot stăpîni să nu-l bombănesc pe autor: Care consens naţional?! A invoca o sîrbă în care s-au prins PNŢ, PNL, PCR, Regele şi Mareşalul pentru a salva România de tăvălugul rusesc înseamnă a nu vedea ce se întîmplă azi în jurul tău. Cum să crezi că toate forţele politice îşi dăduseră mîna ca să tragă România de păr din hăul în care căzuse cînd azi asistăm la spectacolul partidelor gata de orice pentru a răsturna pe cei de la Putere şi a le lua locul? Lectura cărţii îmi e însă de un mare folos. Un capitol e dedicat relaţiei speciale dintre comunişti şi Palatul Regal. O relaţie despre care Iuliu Maniu habar n-avea, pentru că Regele o ţinuse într-un secret absolut. Şi astfel îmi dau seama de un adevăr:
Înainte de 1989, comuniştii s-au sforţat să se înfăţişeze ca detaşament crucial în comiterea lui 23 august 1944.

Reacţie firească la exagerările comuniştilor, după decembrie 1989, istoricii noştri au micşorat participarea comuniştilor pînă în pragul negării. Însuşi Regele a contribuit la asta, invocînd numărul mic de membri ai PCR şi faptul că Aliaţii îi impuseseră colaborarea cu ei. Nu s-a ţinut cont de cîteva adevăruri:

 1. Comuniştii întruchipau singura forţă politică avantajată de duşmănia faţă de „dictatura fascistă“.
 2. Deşi puţini, comuniştii dispuneau de atuurile disciplinei perfecte şi, mai ales, ale obişnuinţei cu activitatea conspirativă.
 3. În vara lui 1944, comuniştii întruchipau în România conştiinţa de etern paşalîc al viitorului Stăpîn: URSS.

Cum să nu fie căutaţi şi curtaţi de politicienii burghezi, de Rege, chiar şi de Siguranţă, cînd bunăvoinţa lor depindea de bunăvoinţa iminentului Jupîn al României?!

*

Taras Bulba interbelic. În Curentul de luni 6 aprilie 1936 dau pe pagina opt din 12 pagini, sus pe întreaga pagină, peste anunțul publicitar:

„Azi la Aro. Premiera celui mai grandios film al stagiunii. Taras Bulba cu Ilarry Baur și Danielle Darrieuxf. După celebrul roman al lui Gogol. Azi matineu la ora 9 cu prețuri reduse.”

Am citit și recitit Taras Bulba. Am scris despre romanul lui Gogol. Sînt curios cum o fi tratat filmul din 1936 personajul lui Gogol, sîngeros, după opinia mea. N-am auzit pînă acum de acest film. Merg la internet. Descopăr mai întîi că romanul a fost preferatul cinematografiei. S-au realizat nu mai puțin de 7 filme după el. Primul în 1909, ultimul în 2009. Internetul nu ne spune mare lucru despre filmul din 1936, producție franceză. Mă atrage însă precizarea:

„Mulți membri ai grupului de producție sînt exilați ruși care au plecat din Rusia bolșevică.”

*

Scriam pe 13 aprilie 2014. Liviu Dragnea l-a dat cu nasul prin mirosul de moletiere asudate al Partidului-Stat, pe fostul liberal Călin Popescu Tăriceanu

Fătucele gîfîinde de la televiziunile de știri au considerat mult mai important pentru România momentul în care Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au mîncat covrigi în direct decît Declarația Victoriei Nuland despre starea democrației românești. Așa se explică de ce vineri seara televiziunile de știri s-au ocupat pe larg de întîmplarea petrecută la Pitești, vineri dimineața, unde Liviu Dragnea l-a luat cu el, ca să-l dea cu nasul prin mirosul de moletiere asudate al Partidului Stat, pe fostul liberal Călin Popescu Tăriceanu. Provocînd fătucelor emoții de la brîu în jos (poate și pentru că Liviu Dragnea are mustăcioară de frizer care cîntă la chitară, iar Călin Popescu Tăriceanu e un veșnic însurățel), momentul a fost văzut drept unul spontan, creat de capriciile omenești ale celor doi oameni politici. În realitate, Momentul Covrigilor Cumpărați și Mîncați în Direct a fost un moment de publicitate electorală, cultivat gratuit de televiziunile de știri neghioabe. Acest moment l-a vizat pe Călin Popescu Tăriceanu. Neîndoielnic, proaspăt aterizatul pe aeroporturile PSD-iste a fost luat la Pitești de Liviu Dragnea pentru a-l concubina cu electoratul lui Ion Iliescu. Fostul președinte al PNL e înghițit cu greu de electoratul Nevoii de liniște după ce mult timp s-a identificat cu Dușmanul anti-FSN din 1990. Momentul Covrigi Calzi s-a vrut unul pe placul Populimii din PSD. Că lui Călin Popescu Tăriceanu îi stătea ca dracu hîrjonindu-se flăcăiește cu Liviu Dragnea e o altă poveste. Deocamdată luăm cunoștință de o tentativă de PSD-izare deplină a lui Călin Popescu Tăriceanu în planul imaginii publice. Întrebare: Liderii PSD îl vor lua pe Călin Popescu Tăriceanu și la furat? Sau, în cazul acesta, nu mai e nevoie?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „De ce s-a sprijinit pe comunişti Regele Mihai în Lovitura de stat de la 23 august 1944”

 • Daca rusii nu-i bateau pe nemti, singura diferenta e ca azi vorbeam rom-germana. In rest, nu se vede nici o diferenta intre „democratia” americana si cea germana. Ce-i drept gramatica limbii engleze e mai simpla. Poate imi explica si mie cineva care e diferenta dintre democratii americani de azi si baietii veniti pe tancuri dinspre est, ca eu nu vad nici una. Ma rog, Abrams-urile sunt mai grele si au turbina. Si sunt mai scumpe si mai ineficiente. In rest…?

 • Erati acu 10 Ani intr-o verva fantastica.Nu CA acum v ATI abtine.Chapeau…
  Pai sa recapitulam…maresalul le zise parca politicienilor…luati puterea…
  Si nu s-a Bazat…ci a lasat sa se intimple .
  Jurnalul unei zile Mari…o cartulie simpatica…Desi nu se compara cu Perpetuum Comic.
  Poate da ti de ea .
  Spania ,Guernica . ..batalionul Ana Pauker
  Acolo s-au intilnit americani ,englezi,rusi,francezi si culmea Romani .Chair si Hemingway se filfiia PE acolo.
  Adevarat internationalism.
  Hai sa fiti sanatos

 • Comuniștii au participat la 23.08.1944 având în vedere că tăvălugul sovietic i-a zdrobit pe naziști cu un preț imens ! Lumea se împărțise deja și Stalin nu era nimic ,fiind principalul factor al lichidării hidrei naziste intens simpatizată in UCR, Țările baltice și Polonia !
  Comunismul a fost impus în România și de aparatcicii(majoritatea evrei rusi) trimiși de Kremlin, românizați apoi ,gen Pauker,Luca,Chisinevcki,T Georgescu,Tismaneanu,Patapievici,Botnarenko, și multi altii infiltrați pe la toate nivelele !

 • Domnu’ Cristoiu,

  Raspunsul se afla in premisa intrebarii.
  Lovitura de stat inseamna sa-i aduci la putere pe „dusmani”. Ori daca Antonescu era aliatul lui Hitler, cine erau dusmanii lui Hitler? Asta-i cheia. Nu evreii, ci comunistii. Pe ei i-a desemnat de la bun inceput ca dusmani. Ulterior a observat insa ca cele doua grupuri era de fapt unu. Dar ce n-a inteles Hitler este ca „diaspora” era deja atat de infiltrata peste tot, nu doar in comunism, incat nu avea nici o sansa sa faca „curatenie”. Iar azi asta se vede cu ochiul liber fix in societatea „libera” americana. Adica, orice faci, dai tot de dracu’…!
  Intrebarea care o pun eu este: da’ daca tot ce numim noi pompos istorie e de fapt unu’ si unicu’ „scenariu”?… Nu de alta, da’ prea converg toate „evenimentele” catre unu’ si unicu’ dezondamant…!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *