Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

De ce sînt șefii de partide niște mici Nicolae Ceaușescu? Pentru că beneficiază de Fericirea de a împărți

Luni, 22 februarie 2021, președintele PNL, Ludovic Orban a ținut o conferință de presă pentru a ne informa despre ce s-a discutat și ce s-a decis la ședința Biroului Permanent Național.
Potrivit Statutului, Biroul Permanent al Partidului Național Liberal e unul dintre organismele de conducere colectivă a partidului între congrese.
Partidul Național Liberal e cel mai important membru al Coaliției de Guvernare. Doi piloni ai regimului de Centru Dreapta – premierul și președintele Camerei Deputaților – aparțin PNL.
România din ultimul timp a fost zguduită de mai multe Crize:
De la cea provocată de tragedia de la „Matei Balș” pînă la mișcarea de protest a minerilor din Valea Jiului.
Ar fi fost de așteptat ca, în informarea despre ce s-a discutat la ședință, Ludovic Orban să ne destăinuie cum au fost abordate Crizele și care e poziția PNL față de reacția Guvernului la aceste Crize și poziția PNL ca partid politic important față de problemele de bază ale României din ultima vreme.

Crizelor li se adaugă o mie și una de probleme ivite din concubinajul PNL cu USRPLUS. Cele două partide își dispută electoratul de Dreapta. Mai tînăr, mai viguros, mai ambițios, partidul USRPLUS nu contenește să atace PNL, mai ales în privința moștenirii lăsate de anul de Guvernare de pînă la alegeri.

Așa cum arăta Nae Ionescu, după parvenirea la Guvernare, un partid politic adevărat are o viață proprie, aparte, o activitate cu precădere politică. Și chiar dacă toți liderii ar fi membri ai Guvernului, partidul trebuie să rămînă Stăpînul Guvernului. PNL e doar unul dintre partidele Coaliției de Guvernare. Nu e partidul unic al Guvernului. Cu atît mai mult principala preocupare a Partidului, mai precis a organismelor sale de conducere colectivă, trebuie să fie supravegherea activității Guvernului și, din perspectiva programului politic al Partidului.

Ce s-a discutat la ședința unuia dintre forurile de Conducere colectivă?
Ne răspunde Ludovic Orban, președintele PNL:

„Am finalizat în cadrul Biroului Permanent al Partidului Național Liberal validarea prefecților și subprefecților care urmează a fi deciși de guvern”.

Prin negustoriile îndelungate și controversate dintre cele trei formațiuni, PNL i-au revenit un număr de funcții de prefecți și subprefecți.
Fiind vorba de posturi de plătite de la Buget, putem spune că la ședința Conducerii PNL a avut loc o împărțire de bucăți din Marea friptură care e Guvernarea.

Sîmbătă, 13 februarie 2021, a avut loc o altă ședință a conducerii PNL.
Ce scop a avut ședința?
Validarea celor 72 de propuneri pentru funcțiile de secretari de stat, președinți și vicepreședinți de agenții.
Știți ce salariu are un șef de agenție?
16.000 lei, aproape 4000 de euro pe lună.
Vă imaginați ce înseamnă să ți se dea o asemenea funcție?
Înseamnă să-ți asiguri un salariu de 4.000 de euro pe lună fără a face nimic.
Deții mașină, secretară, birou, posturi în subordine pe care le poți da neamurilor și apropiaților.

Bogdan Iacob de la site-ul Inpoliticis.ro numea Politica drept cea mai mare agenție de plasarea forței de muncă din România.
Pentru că partidele politice postdecembriste cînd ajung la putere au la dispoziție pentru a împărți în dreapta și-n stînga cele mai rîvnite posturi de bugetari prin salariile uriașe și privilegiile adăugate.

Din 23 decembrie 2020 de cînd a fost investit Guvernul de Centru Dreapta, activitatea partidelor componente ale Coaliției s-a rezumat la un singur lucru:
Împărțirea posturilor grase, bine plătite, în întreaga administrație publică.
La conferința de presă de luni, Ludovic Orban ne-a anunțat că și conducerile USRPLUS și UDMR se vor reuni pentru a împărți funcțiile de prefecți și subprefecți.

În excelentul interviu de duminică, 21 februarie, de la Aleph News, Victor Ponta mi-a vorbit, urmînd unei întrebări puse de mine în legătură cu împărțirea posturilor, despre:
Fericirea de a împărți.

Fericirea de a împărți funcții plătite gras de la Buget e împărtășită de șefii de partide.
E lesne de imaginat ce se întîmplă din 23 decembrie 2020 cu Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș, Kelemen Hunor.
Sînt asaltați de membri de partid, de neamuri, de cunoștințe, de foști colegi pentru a li se da un loc de muncă bine plătit în cadrul administrației.
Fericirea de a împărți presupune Puterea de a împărți.

Ne-am tot întrebat în postdecembrism de ce partidele politice așa-zis democratice nu diferă de PCR în chestiunea puterii nemăsurate a Șefului de partid.
Răspunsul ni-l dă Fericirea de a împărți.
Dacă te-ai pus rău cu Dan Barna, te-ai lins pe bot de o funcție în aparatul administrativ.
Dacă ai lăsat impresia că-l simpatizezi pe Rareș Bogdan, nici să nu-ți treacă prin cap să-i ceri o funcție lui Ludovic Orban.

În ultima vreme USR a fost terenul unor mari scandaluri. Membri de frunte ai partidului au demisionat furioși.
Nemulțumiți de politica partidului la Guvernare?
Nu.
Nemulțumiți că, aflați în dizgrația lui Dan Barna, nu li s-a dat și lor o funcție
Puterea de a împărți cele mai rîvnite joburi din România de azi explică sîngeroasa bătălie pentru a fi șef de partid. Dar și camarila care se creează în jurul unui șef de partid.

Cînd se vor democratiza partidele?
Cînd șeful partidului venit la Guvernare nu va mai avea ce împărți!
Altfel spus cînd Politica nu va mai fi cea mai mare agenție de plasare a forței de muncă!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „De ce sînt șefii de partide niște mici Nicolae Ceaușescu? Pentru că beneficiază de Fericirea de a împărți”

  • Aparatul de stat e mare, greoi si cu oameni de f slaba calitate…trebui injumatatit nr de bugetari … 8 regiuni in loc de 41 de judete…parlament cu 100 de membrii….trebuie patrioti pt reforma asta…cine sa o faca?….numai giulumele azi in politica romaneasca

  • Maestre – Texasul si Minerii din Romania, stiti care e legatura? Foarte pe scurt:
    Texasul e in stare de catastrofa dupa ce alimentarea cu energie a fost intrerupta de valul de frig abatut saptamana trecuta.
    90% din populatie e bransata la un operator privat. Acest operator privat are energie verde (panouri solare si eoliene si centrale pe GAZE naturale), insa a vrut sa fie mai catolic decat papa si mai verde decat Planul de Rezilienta al EU… si anume, au facut ca mecanismul care permitea curgerea gazului metan din rezervoare catre uzina sau consumatori sa fie actionat de panouri solare (care nu merg pe viscol!).
    Cand a venit visolul in Texas, din cauza acestei idiotenii cu ventilul, gazele n-au mai curs pe teava, ca soare NIET! Va dati seama?! S-au sabotat singuri fiind mai verzi decat nebuna de Comisie Europeana!
    Iata de ce NE TREBUIE MINERI si CARBUNE ROMANESC, pentru o urgenta/catastrofa care inchide eolienele, panourile solare si gazele. Unde nu-i cap… mor oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *