Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

De la Cincinalul în patru ani și jumătate la Campania de vaccinare

Dintre cele aiurea din comunism puține lucruri mi s-au părut mai groaznice decît așa numitele campanii. Nu din cînd în cînd, ci aproape în fiecare zi societatea românească intra în trepidațiile propagandistice numite Debutul unei campanii.

Erau campanii clasice, repetabile în fiecare an:
Campania de însămînțări de primăvară, campania de însămînțări de toamnă, campania de recoltare.

Campania de recoltare se împărțea, la rîndul ei, în mai multe campanii:
Campania de recoltare a grâului, Campania de recoltare a orzului, Campania de recoltare a orzoaicei.
Se culegea în fiecare an și via, dar poate pentru că via trimitea la Bun îi vinuʼ ghiurghiului, recoltarea strugurilor nu devenea subiect de campanie.

Au venit apoi campaniile născute din ambițiile lui Nicolae Ceaușescu de a transforma fiecare petec din țară într-o plastilină care să se modifice după cum voiau deștele lui. În toamnă, în octombrie, începea campania de economisire a energiei electrice. Populația trebuia să consume cît mai puțin curent electric, întreprinderile trebuiau să facă economii și, în general, urma o perioadă de austeritate în materie de folosire a energiei. Erau și campanii de împădurire, campanii de strângere de fier vechi, campanii de promovare a „Cântării României”. Cele mai răsunătoare era însă campaniile de pregătire a congreselor partidului, prilej cu care se anunța încheierea cincinalului în patru ani și jumătate în pregătirea proclamării următorului cincinal ca încheindu-se și el tot în patru ani și jumătate.

Acest stil de viață sau acest stil de viață impus de Nicolae Ceaușescu, definit printr-un hei-rup-ism zgomotos, intra în contradicție cu însăși viața omului simplu. Viața omului simplu, dar nu numai a omului simplu, se desfășoară molcom, cu întîmplări mari și mici, marcate de ceea ce George Călinescu spunea despre Ion al lui Liviu Rebreanu, cele trei evenimente fundamentale din viața unui om: nașterea, nunta, moartea. Omul simplu merge la serviciu, se întoarcere de la serviciu, se ocupă de familie. În aceste 24 de ore mănîncă, doarme, face sex, admiră o floare, spune vorbe dulci sau vorbe rele.
Viața omului simplu nu este o viață de campanie.

Campaniile erau o prostie și din punct de vedere economic. În Occident fermierii nu însămînțau, nu recoltau în cadrul unei campanii. Mulgeau vacile în mod normal, arau în mod normal, fără ca la nivelul Franței, sau al Spaniei, sau al Italiei, de exemplu, guvernele să proclame campania de însămînțare sau campania de recoltat.

Eu uram campaniile, pentru că singura realitate a acestora era una propagandistică. Pînă la urmă se putea însămînța fără campanie, se putea economisi chiar și energia fără campanie, și, în general, se puteau face toate fără campanii. Prin campanii însă comuniștii înțelegeau un spectacol propagandistic. Și deoarece presa era unul din instrumentele propagandei, campania însemna, înainte de toate, un lucru normal în alte părți ale lumii sau în alte vremuri ale istoriei noastre care însă publicitat de presă, de televiziune, de radio și radiouri, trecea drept un eveniment ieșit din comun.

Uram campaniile, deoarece ca jurnaliști nu puteam să scriem despre lucrurile normale. Lucrurile normale, inclusiv crimele. Nu puteam să scriem negativ despre însămînțări, despre recoltări, deoarece ele erau concretizări ale unor campanii. Dar, din motive de înțeles, Partidul considera că trebuie ca presa să facă un zgomot publicitar uriaș, în așa fel încît să se știe că românii nu trăiesc în mod obișnuit, ci trăiesc într-o campanie.

Mi-am amintit de toate aceste lucruri urmărind în zilele din urmă așa-zisa campanie de vaccinare în România. Vaccinarea este un moment strict medical. Ca să ne apărăm de virus ne vaccinăm. Se poate discuta dacă este bine, dacă este rău, dar oricum este un moment strict medical. Autoritățile au datoria să organizeze în așa fel vaccinarea încît oamenii să nu mai întîmpine nici o dificultate în a se vaccina, să fie convinși să se vaccineze.

Din nenorocire, într-un stil strict comunist vaccinarea a devenit campanie. Campania lui Florin Cîțu, campania partidelor de la guvernare, și, mai ales, campania lui Klaus Iohannis. Se anunță obiective răsunătoare de tipul cincinalului în patru ani și jumătate:
Pînă la data de X vom vaccina atîta.

În fiecare zi Florin Cîțu iese în public și anunță că s-a mai vaccinat un număr de persoane.
În ultima vreme, campania de vaccinare a intrat în faza de montaj literar-artistic. Miniștrii s-au dus prin țară să vaccineze sau să se vaccineze, sau să îndemne la vaccinare. Un exemplu de o asemenea deplasare o reprezintă cea a ministrei Sănătății, care a fost și a vaccinat într-un sat din Giurgiu, Vedea, beneficiind de plecăciunile unui primar liberal, transpirat tot de gîndul că a venit Șefa de la București. O deplasare cu zarvă de presă care, pînă la urmă, așa cum s-a văzut, n-a avut nici o eficiență.

Tot din spectacol face parte și deplasarea lui Valeriu Gheorghiță în satul natal, unde el și-ar fi vaccinat, în calitate de felcer, verișorii, neamurile și consătenii. Că guvernul, că regimul Iohannis consideră o acțiune, un act medical subiect de campanie hei-rupistă e una. Că la acest spectacol, la fel ca în comunism, participă presa e alta. Am văzut cu stupoare cum toate televiziunile de știri și-au trimis echipe, cale de o sută de kilometri, pînă la Vedea, ca să o publiciteze pe doamna ministru ținînd o conferință de presă în bătătură și pe primar spunînd că oamenii din Vedea au zis „OK” în momentul în care au aflat că trebuie să vină să se lase vaccinați de însăși ministra Sănătății.

Prezența doamnei ministru la Vedea nu reprezenta o știre. Nu și-a făcut o injecție în cap, nu a fost violată, nici măcar nu s-a împiedicat.
Pur și simplu a fost parte a unei campanii publicitare.

Dar nu numai de la Vedea, ci și din toate locurile unde s-au dus miniștrii televiziunile de știri au transmis despre Campania de vaccinare așa cum transmiteau pe vremuri, de pe teren, reporterii Scînteii despre Campania de însămînțare.

Pe vremuri bombăneam de dimineață pînă seara cînd trebuia să ne implicăm, noi, jurnaliștii într-o campanie. Acum, iată, jurnaliștii așa-zisei prese independente participă bucuroși la spectacolul publicitar numit campania de vaccinare.

Campanie de partid și de stat.
Am trăit s-o văd și pe asta!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „De la Cincinalul în patru ani și jumătate la Campania de vaccinare”

  • Pai telul acestei pandemii e sa vinda vaccinu, printre alte lucruri…pai daca te-ai vaccinat, practic ai girat campania de vaccinare si pe cei care au creat-o….hmm…ute lumea de idioti…

    • cum poa sa fie aia „presidentie”, can malai mare sasu are cetatenie dubla, si can tasu si masa, desi nascuti in romania, au aruncat cetatenia romana si traiesc in tara straina, de ani buni acum.

      Aia nu mai poa sa fie „presidentie”, ci subjugare de tara, productie si resurse naturale etc. A trimis bataie de joc romanii sclavi cu avionu, sa munceasca pa bani de sclavi in germania capitalista, in miezul „corona” iar aia de la tv pa toate canalele isi bateau joc de ei. Chiar si acum isi bat joc de sclavii trimisi de sasu iohannu la stapanii lui din „vest”.

      De ce dormiti si nu iesiti la defilare, sa arestati si sa trimiteti in fata plutonului de executie tradatorii astia tatari si sasi, ce nenorocesc si jefuiesc tara acum de 40 de ani, nainte cu mult de lovitura capitalista de stat 1989. De ce dormiti ba vitelor?

  • Românilor li se spala creierii in mod sistematic..! Propaganda liberal-iohannist-neosecuristica, are acelasi metode si scopuri ca si cea comunist-ceausista, si, la fel ca si cea ceausist-comunista, si-a plantat ”acopritii” in toata presa..!
    Voi da numai un exemplu: site-ul adevarul.ro, care e in prezent pentru regimul liberal-iohannist-neosecuritic cam ceea ce era si pe timpul regimului comunist, cand Adevarul se numea Scanteia : un ”organ” de propaganda, unde cei care critica regimul pe corifeii lui sunt ”infierati” si ”intezisi” in spatiul destinat comentariilor, in timp ce gunoaiele propagandei liberal-iohannist-neosecuristice (trolii) care ”colcăie”, zburda in voie si-i insulta ”la liber” pe unii autori de articole si pe comentatorii care nu pocnesc din căccâie si nu-i pupa-n dos pe Iohannis si pe ”partidul meu” la fel de des si apasat cum o fac ei, sunt ”ocrotiti” de catre moderatori (cenzori) si incurajati astfel sa-i debiteze mizeriile propagandistitice.
    Veti vedea imediat cum un comentariu, care incalca clar regulamentul prin insultele directe pe care le contine si care apartine unui trol iohannist-liberal, a ramas afisat pe pagina dl Vlaston chiar si dupa 16 ore , in timp ce comentariile care sesizau insultele directe pe care trolul respectiv le aduce d-lui profesor Vlaston si la inca 511 useri, sunt sterse in mod abuziv de moderatorul din tura respectiva. Iata comentariul respectiv: ”Articol scris de un senil, articol apreciat de bolsevici (si de fanii lor cretini, teoretic in numar de cel putin 511, ha, ha, ha…), si de tocilarii nepriceputi pluseristi.”(@LAMURITORU) https://adevarul.ro/news/politica/ce-blestem-liberalisa-aleaga-orban-citu-1_60a9dec15163ec427154d200/index.html

    Vom da acest exemplu si pe alte site-uri si retele. Pentru ca nu mai exista nici cea mai mica indoiala: adevarul.ro si moderatorul din tura respectiva nu numai ca ajuta la fraudarea votului pe pagina inchizand ochii la ”manevrele” trolilor propagandei liberal-iohanniste, dar îi si ..ocroteste, stergand acele comentarii care-i ”deranjeaza”..!

    Vom lupta ”fiecare” cu mjloacele lui. Eu in niciun caz nu pot pierde si nici nu am ce pierde daca o fac..! Iar dovezi pentru a-mi sutine punctul de vedere am o multime.
    Voi lupta pentru ca cenzura abuziva iohannist-liberala, jigodimul neosecuristic care o caracterizeaza, si atisemitismul pe care-l incurajeaza trebuie sa inceteze. Si va inceta..!

  • Campaniile ii plac lui Iohannis asa cum ii placeau lui Ceausescu.
    Nu mergea el cu elevii in campania de recultare?Atunci a prins gustul.
    De cand e presedinte tot in campanii ne tine. Doar ca acum le spune programe.

  • …si cate vom mai vedea inca mult timp…ca sa se puna in umbra,(asta ca sa nu spun sa se ascunda sau sa se treaca cu „vederea”)adevaratele probleme care sunt de interes pentru populatie. Praf in ochi. Orb e cel care nu vrea sa vada!

  • O chestie comica,campania de vaccinare,in fime,mi am bagat si eu Borsecu in vene(ca asa imi parea doza de vaccin in sticluta cu doza,si ca aspect si ca efect),deci imi bagai si eu borsecu in vene sa pot si eu calatori in voie.Campania de vaccinare la nivel national insa e un caraghioslac tipic Romanesc,ca tot ce se mai face in Romania,caraghioslac in genul Ilf si Petrov,(celebrii romancieri rusi de satira).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *