Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

De prin Africa adunate. Un continent plin de război și pace

Guvernul militar din Burkina Faso a ordonat ca sute de militari francezi să părăsească țara în termen de maxim o lună. Decizia a fost luată pentru a pune capăt în mod definitiv prezenței militarilor francezi pe teritoriul statului. Anunțul cu privire la alungarea francezilor a fost salutat de către cei care își pierduseră răbdarea cu Franța și trupele sale (detalii: https://www.africanews.com/2023/01/22/burkina-fasos-military-leader-demands-french-departure/). Demn de precizat este și faptul că, recent, Junta militară din Burkina Faso l-a expulzat pe ambasadorul Franței. Ambasada Franței a refuzat să comenteze decizia. Ce înseamnă să negociezi de pe o poziție de forță! Marile puteri ajung să se poarte cu tine cu mănuși, tot albe, doar că mai degrabă de medic sau de academician, nu de colonialist cu pălărie cu boruri late.

O altă știre interesantă: Mii de bărbați zulu s-au adunat sâmbătă, 21 ianuarie, în situl istoric de la Isandlwana pentru a marca ziua în care, în anul 1879, zuluții au obținut o victorie decisivă asupra britanicilor. Este unul dintre cele mai mari triumfuri din istoria zulu și singura bătălie în care sulițele și scuturile din piele de bou au anihilat tunurile și puștile armatei britanice. La eveniment a luat cuvântul și regele Misuzulu kaZwelithini. Războinicul Zulu, Muzi Nyandeni, a declarat: „De fapt, ne aflăm aici pentru a sărbători cucerirea războinicilor Zulu, unde Zulu a cucerit persoana albă”. Zuluții nu erau soldați profesioniști, dar sub conducerea lui Shaka Zulu, la începutul anilor 1800, au devenit foarte pricepuți la război. Pe data de 21 ianuarie 1879, aproximativ 20.000 de războinici zulu au atacat garnizoana britanică. În ciuda faptului că apărătorii aveau armament modern, atacatorii i-au copleșit într-o bătălie sângeroasă și apoi i-au învins pe soldații coloniali. Din cei 1.700 de oameni din garnizoana Isandlwala, în urma bătăliei, aproximativ 1.300 au fost masacrați. Victoria este una dintre cele mai importante surse de mândrie pentru zuluți (videoclip care ne transmite multe chestiuni în premieră:

YouTube player

Totodată, în laboratoarele din Tanzania și Nairobi, șobolanii au fost antrenați să adulmece tuberculoza. Folosiți deja cu succes pentru a găsi minele terestre, șobolanii ar putea transforma acum modul în care este detectată boala.

Pe de altă parte, și să nu se creadă că are vreo legătură cu rozătoarele, Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a vizitat sâmbătă o casă a suferinței de pe o insulă din largul Senegalului, unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale ororilor comerțului cu sclavi din Atlantic. Vizita face parte dintr-o călătorie de 10 zile menită să reconstruiască relațiile economice dintre Statele Unite și Africa. Clădirea era cunoscută sub numele de „Casa sclavilor”, locul de unde zeci de milioane de africani au fost expediați peste Atlantic, fără a se mai întoarce vreodată. Yellen a declarat: „Gorée și comerțul transatlantic cu sclavi nu sunt doar o parte a istoriei africane. Ele fac parte, de asemenea, din istoria americană. Știm că tragedia nu s-a oprit odată cu generația de oameni luați de aici. Chiar și după ce sclavia a fost abolită, americanilor de culoare – dintre care mulți își pot urmări descendenții prin porturi ca acesta din Africa – li s-au refuzat drepturile și libertățile care le-au fost promise prin Constituția noastră”. În SUA, sclavii africani și copiii lor au contribuit la construirea celor mai importante și celor mai încărcate o istorie instituții ale națiunii, inclusiv Casa Albă și Capitoliul, potrivit Asociației istorice a Casei Albe. Yellen a recunoscut ramificațiile actuale ale acestui trecut brutal și supraviețuirea multora dintre victimele sale. „În Statele Unite, ceea ce este remarcabil este cât de mulți bărbați și femei de culoare (pentru o traducere mai bună) au depășit șansele, și-au creat o viață mai bună pentru ei înșiși și pentru descendenții lor și au devenit un element central al economiei și democrației noastre, construindu-ne orașele, alimentându-ne industriile și înclinând conștiința Statelor Unite și a lumii spre dreptate și toate acestea în fața unei nedreptăți sociale și economice sistemice”, a spus ea. (videoclip: https://www.africanews.com/2023/01/22/us-secretary-of-state-yellen-visits-notorious-house-of-slaves-in-senegal/). Vezi, stimate cititor și dragă cititoare, cât de mult prețuiește un stat african pentru un partener Occidental?

O știre mai proastă: Autoritățile sanitare din Nigeria au confirmat vineri (20 ianuarie) un focar mortal de difterie. În statul Kano, unul dintre cele mai afectate state din nordul țării, Dr. Aminu Tsanyawa, comisarul pentru sănătate al statului, a înregistrat peste 70 de cazuri suspecte, precum și 25 de decese legate de infecția bacteriană. Numărul total de cazuri confirmate și decese nu este încă cunoscut (videoclip și detalii: https://www.africanews.com/2023/01/21/nigeria-confirms-diphtheria-outbreak-monitors-situation-in-4-states/).

O altă știre proastă: Cea mai gravă epidemie de holeră din Malawi din ultimele decenii a stârnit o cerere masivă de vaccinuri, dar se pare că stocurile sunt scăzute.

Un eveniment interesant a avut loc în capitala statului Togo. Aici a avut loc o conferință de două zile dedicată luptei împotriva terorismului. La reuniunea de la Lomé au participat peste 250 de persoane, printre care președinți ai adunărilor naționale, reprezentanți ai parlamentelor africane, ONG-uri de tineret și reprezentanți ai agențiilor ONU. Președintele Adunării Naționale togoleze a subliniat importanța unui răspuns colectiv. „Reapariția actelor de violență legate de terorism reprezintă o amenințare la adresa eforturilor de dezvoltare durabilă a continentului. Prin intermediul acestui cadru de schimburi, vom încerca să punem în aplicare o sinergie de răspuns colectiv pentru a lupta împotriva terorismului cu toată vigoarea și rigoarea determinării noastre de a construi o comunitate de destin armonioasă”, a declarat Yawa Djigbodi Tsegan, președintele Adunării Naționale a Togo. După cum scriam și eu mai demult, referitor la fenomenul extrem de complex al terorismului, un stat poate avea cele mai moderne blindate, însă este inutil, dacă uită faptul că teroriștii mizează pe o pradă ușoară, cea a inimilor oamenilor. Teroristul unora este luptătorul pentru libertate al altora (asta și din cauza mixului stricat făcut de către CIA, prin jocul riscant cu Usamah bin Muhammad bin Awad bin Ladin. Ca să nu mai pomenesc de mitul luptătorului pentru libertate, tot ceva inventat în Vest). Ce au realizat africanii și merită tot respectul dacă vor și acționa în consecință: Africa nu poate învinge provocarea terorismului prin simpla reacție armată. Îmbunătățirea inițiativelor orientate spre tineret va reduce numărul persoanelor care se alătură rândurilor teroriștilor. „Avem multe de învățat de la teroriști. Teroriștii le oferă tinerilor un kit complet: un kit economic și, mai ales, un kit de demnitate. Aceasta este ceea ce îi determină pe tineri să se alăture grupurilor teroriste armate. Trebuie să inversăm această tendință. Pentru a inversa această tendință, trebuie să dezvoltăm sectorul economic, în special sectorul informal, dar și munca pe cont propriu. De asemenea, avem nevoie de o fereastră de oportunitate pentru tinerii care au căzut, astfel încât să se poată întoarce”, a declarat Savadogo Mahamoudou, expert în politici de securitate și geostrategie (Detalii și videoclip: https://www.africanews.com/2023/01/20/anti-terrorism-conference-ends-in-lome/). Apropo, să medităm puțin asupra relației dintre piramida lui Abraham Maslow și terorism.

O știre pe gustul lui Caragiale. „Boala Parkinson”, „zgârcit”, „corupt”: principalii doi candidați la președinția din Nigeria livrează un final amar de campanie, fiecare cerând arestarea celuilalt, resuscitând vechi scandaluri de corupție. Politica nigeriană este afectată de acuzații de tot felul, mai ales în ceea ce privește afacerile cu bani negri. Iar favoriții pentru alegerile prezidențiale din 25 februarie – Bola Tinubu și Atiku Abubakar, ambii septuagenari, extrem de bogați, nu fac excepție: ei au fost acuzați în repetate rânduri de corupție, pe care o neagă cu fermitate. Peste 93 de milioane de nigerieni vor fi chemați la urne pentru a alege un succesor al președintelui Muhammadu Buhari, care nu candidează după două mandate. Cea mai populată națiune africană se confruntă cu nenumărate provocări, în special cu o insecuritate aproape generalizată, o criză economică severă și o spirală a inegalităților. În ultimele săptămâni, pe măsură ce campania se intensifică, între candidați au izbucnit insulte și acuzații (detalii: https://www.africanews.com/2023/01/20/nigeria-a-bitter-campaign-before-the-presidential-election/).

O veste extrem de bună pentru doamnele și domnișoarele din Sierra Leone: Președintele din Sierra Leone, Julius Maada Bio, a promulgat joi o lege care obligă toate organizațiile publice sau private să rezerve 30% din locurile de muncă pentru femei, inclusiv în funcții de conducere, într-o societate care în mod tradițional favorizează bărbații.

În Somalia, Guvernul și luptătorii legați de Al-Qaida au afirmat că peste 100 de persoane au fost ucise vineri în cea mai sângeroasă bătălie de când guvernul a lansat în august o ofensivă militară majoră împotriva extremiștilor.

În Sudan, acum câteva zile protestatarii sudanezi au încercat să mărșăluiască spre parlament, dar au fost interceptați de către forțele de securitate, care au tras cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă în mulțime. Protestatarii mărșăluiau împotriva acordului încheiat luna trecută între liderii loviturii de stat din Sudan și principalul grup pro-democrație pentru a stabili un guvern de tranziție condus de către civili în urma preluării puterii de către armată în 2021.

Referitor la Mali, conducătorii militari din acest stat au primit recent mai multe avioane de război și elicoptere de la ruși, ultima dintr-o serie de livrări din partea noului său aliat militar și politic de top. Opt avioane și două elicoptere au fost numărate în cadrul unei ceremonii la care au participat ambasadorul rus Igor Gromyko și șeful juntei din Mali, colonelul Assimi Goita. Armata din Mali a declarat că transportul a inclus avioane de atac Sukhoi Su-25, concepute pentru a sprijini trupele terestre, și Albatros L-39 de concepție cehă. Felicitări cehilor, noi am distrus tot și toate după lovituție. Deși au fost inițial concepute pentru scopuri de antrenament, L-39 au fost folosite și ca avioane de atac. Liderii din Bamako au primit Mi-8, un elicopter de transport rusesc de concepție sovietică care, pe lângă transportul de trupe și echipamente, poate fi dotat cu arme pentru apărarea trupelor terestre.

La bordul unor canoe, bărci cu motor și caiace confecționate din tulpini de papirus, credincioșii ortodocși s-au adunat pe un lac din centrul Etiopiei pentru a sărbători sărbătoarea ortodoxă a Epifaniei, cunoscută local sub numele de „Timkat”. Lacul Ziway, situat la 120 de kilometri la sud de Addis Abeba, se află în centrul sărbătorilor anuale din această regiune pentru a marca botezul lui Hristos, una dintre cele mai sfinte zile din calendarul ortodox etiopian. Festivitățile au început miercuri după-amiază, când marii preoți ai bisericii au plecat de la mănăstirile situate pe cinci dintre insulele lacului, flancați de clerici îmbrăcați în roșu, albastru, alb și auriu. Preoții au ținut în sus „tabot”, replici ale tablelor pe care creștinii cred că au fost înscrise cele zece porunci date lui Moise. De pe insule, preoții s-au îmbarcat pe bărci încărcate cu cruci și alte icoane și au călătorit până în centrul lacului, unde au săvârșit ritualuri înconjurați de credincioși. Credincioșii, îmbrăcați în alb din cap până în picioare, s-au înghesuit în toate vasele pe care le-au găsit, inclusiv în bărcile tradiționale confecționate din papirus, cunoscute sub numele de „tankwa”. Timp de două ore, bărcile s-au învârtit în jurul „tabotului”, în timp ce cei de la bord cântau și băteau din palme, înainte ca procesiunea să se întoarcă la malul lacului, numit și Tembel. Acolo, a început o sărbătoare zgomotoasă cu cântece, tobe, clopote și goarne, înainte de o veghe de rugăciune care a durat toată noaptea.

Parcul Național Virunga din estul RDC este amenințat. Conflictul dintre forțele guvernamentale și rebelii M23, care se presupune că sunt susținuți de Rwanda, a determinat zeci de mii de civili să fugă din zonă. Mulți dintre cei strămutați în interiorul țării au recurs la tăierea copacilor pentru lemn de foc și cărbune.

Africa de Sud, stat care a refuzat întotdeauna să condamne Rusia pentru invazia sa în Ucraina, a anunțat organizarea în februarie a unor manevre comune cu marinele ruse și chineze în largul coastelor sale. O știre care mai mult ca sigur că a provocat reacții împărțite și în coastele altora.

Autoritățile din Goma, în estul RDC, s-au confruntat miercuri cu demonstranții. Aproximativ o sută de demonstranți s-au adunat pentru a cere retragerea forțelor Comunității Africii de Est (EAC) desfășurate pentru a lupta împotriva grupurilor armate din estul țării. Forța regională este formată din sute de soldați kenyeni și burundezi. Alți 750 de soldați din Sudanul de Sud li se vor alătura în curând. „Forțele kenyene EAC, … nu vrem ca acești oameni să rămână în țara noastră ca turiști. Ei au venit să ne ajute, dar până acum fac turism în țara noastră. De aceea, astăzi spunem că ar trebui să se întoarcă acasă, pentru că nu vrem să rămânem cu turiști în țara noastră”, a declarat demonstrantul Gloire Bagaya. Frustrarea este din ce în ce mai mare după ce armata kenyană a organizat ceremonii pentru a marca retragerea rebelilor M23 și pentru ca EAC să preia controlul, în două sate la nord de Goma, la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie. De la sfârșitul lunii octombrie și în ciuda declarațiilor de încetare a focului și de retragere a trupelor sale, M23 continuă să se confrunte cu armata congoleză și cu alte grupuri armate.

Videoclip interesant din Etiopia:

YouTube player

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *