Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Decizia de susținere a lui Nicușor Dan – doar o pocnitoare mediatică a lui Ludovic Orban?

Marți, 7 ianuarie 2020. Dialog la Digi 24 cu Violeta Alexandru, președinta PNL București:

Reporter: În ipoteza în care dreapta va avea un candidat comun, PNL va avea un candidat pe care îl va arunca într-o competiție internă cu celelalte partide ale dreptei sau veți face o negociere cu celelalte partide și veți desemna un singur candidat, care va fi formula?
Violeta Alexandru: Modul în care muncim în acest moment în PNL București ne obligă să avem un candidat susținut de Partidul Național Liberal din interiorul echipei PNL. Ne obligă acest lucru, pentru că am pornit într-un proiect în care trebuie să avem încredere în capacitatea noastră de a genera o soluție pertinentă, capabilă și credibilă în București. (…)
Reporter: Deci veți avea un candidat – că va rămîne doar el sau că va intra în competiție cu ceilalți candidați ai dreptei, un candidat al PNL București va exista.
Violeta Alexandru: Da.”

Joi, 9 ianuarie 2020. Conferință de presă la Cotroceni:

Jurnalist: Și în legătură cu alegerile locale care vor fi anul acesta, Partidul Național Liberal dădea semnale, prin liderul de la București, Violeta Alexandru, că ar trebui să vină cu un candidat unic, candidat al PNL. Cum vedeți acest lucru? Ar trebui dreapta să se unească, cel puțin pentru Primăria Capitalei?
Klaus Iohannis: Nu exclud unele negocieri între partide, dar, ca și principiu, un partid care guvernează și care are o reacție foarte pozitivă în populație – în sondaje, vedem că Partidul Național Liberal a urcat semnificativ – un astfel de partid ar trebui să meargă, de regulă, singur în alegeri, pentru a-și dovedi și puterea, și curajul.”

Sâmbătă, 11 ianuarie 2020. Aflat la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti la slujba de înscăunare a Monseniorului Aurel Percă, președintele PNL, Ludovic Orban, răspunde astfel unei întrebări venite din partea presei:

„Desemnarea candidatului la Primăria Capitalei se va face în baza unei cercetări sociologice ample pe care o vom face în București, prin testarea potențialilor candidați ai PNL. Va fi desemnat candidat la Primăria Capitalei acel candidat care are cea mai mare șansă să cîștige alegerile”.

Întrebat dacă este exclusă varianta ca Nicușor Dan să fie susținut ca independent, premierul României a precizat că Partidul Național Liberal va avea candidat propriu:

„Din partea PNL nu poate candida decît un membru al PNL”.

Marți, 11 februarie 2020. Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, declară la Realitatea Plus în emisiunea „Legile Puterii”:

„Din păcate, alegem primarii într-un singur tur. PNL nu are cum să nu aibă candidat propriu la Primăria Capitalei. Ca să candideze Nicușor Dan la Primărie din partea PNL, va trebui în primul rînd să intre în partid. Dar asta nu înseamnă că îl face automat candidatul PNL la primărie. PNL are azi în Capitală între 30-34%. Astăzi, primul partid din București nu mai este USR, ci PNL.”

Vineri, 21 februarie 2020. La emisiunea Cătălinei Porumbel, la care eram invitat, a intervenit prin telefon Rareș Bogdan. Prim vicepreședintele PNL s-a ocupat pe larg de angajarea PNL în bătălia pentru București.
Din start, el a zis că Nicușor Dan trebuie să intre în PNL pentru a fi susținut de partid la Primăria Capitalei:

„Nu vă ascund că dacă Nicuşor Dan intră în PNL, prin fuziunea cu partidul său, atunci lucrurile sînt rezolvate. Nicuşor Dan va fi candidatul şi noi îl vor susţine”.

L-am întrebat pe Rareș Bogdan ce se va întîmpla dacă Nicușor Dan vrea să fie mai departe independent. Prim vicepreședintele PNL (insist pe funcție, pentru a sublinia că e poziția unuia dintre cei mai importanți lideri PNL, zis și number one de Klaus Iohannis) mi-a răspuns că PNL va avea un candidat propriu dintre cei doi care sînt în fruntea sondajelor comandate de PNL. El sau Ludovic Orban. Despre Ludovic Orban, Rareș Bogdan a susținut că e bun pentru funcția de premier. Rămînea, evident, el Rareș Bogdan. La întrebarea mea dacă ar candida Rareș Bogdan mi-a răspuns că e gata să se sacrifice. Decizia privind candidatul urma să fie luată pînă pe 10 martie 2020.

Joi, 27 februarie 2020. La ora 10.21. Ludovic Orban ține o conferință de presă extraordinar pentru a putea declara:

„Vreau să vă anunț că în urma discuțiilor pe care le-am avut cu Nicușor Dan, am luat decizia de a-l propune pe Nicușor Dan ca și candidat la Primăria Capitalei susținut de PNL. Voi susține această propunere în fața PNL București, și în fața Biroului Politic al PNL”.

Așadar, zile și săptămîni  în șir, liderii PNL, ba chiar și Klaus Iohannis, au declarat că PNL va trebui să aibă candidat propriu la București.
Deși așa cum se vede mai sus, respectivii n-au justificat această decizie, motivele sînt lesne de înțeles:

  1. Dreapta e pe val atît la locale, cît și la parlamentare. Liderii PNL presupun că anul acesta votul la București va fi unul politic. Prin urmare și dacă ar avea drept candidat fantoma Elenei Lupescu, fosta chiriașă a sediului din Modrogani, PNL tot ar birui la primăria Capitalei.
  2. Încurajat de sondaje, PNL se crede cel mai puternic partid nu numai pe partea Dreaptă, dar și la nivelul întregii scene politice. Cum să rateze un asemenea partid mîndria de a cîștiga Bucureștiul? Și cum să îndure modestia de a nu avea un candidat propriu?
  3. PNL e un partid vechi, pentru care primează interesele baronilor locali și centrali. Cum să se rezolve astfel de interese dacă partidul nu va avea primar din partid la București?

Anunțul făcut de Ludovic Orban n-a avut la bază acceptul altor lideri ai PNL. Aceștia s-au trezit joi dimineața cu decizia luată de președintele Partidului.
Desigur, a doua zi au votat-o în unanimitate, dar numai după ce Ludovic Orban i-a asigurat că are acceptul lui Klaus Iohnanis.

Faptul că ea aparține în exclusivitate lui Ludovic Orban se adaugă altor ciudățenii pentru a ne întreba dacă nu cumva e vorba de o pocnitoare mediatică născocită de Ludovic Orban pentru a face față situației umilitoare c-a fost propus premier desemnat altcineva decît el. Din surse am aflat că luni Ludovic Orban știa că tot el va fi desemnat să joace teatrul majorității. Pentru asta, luni el se apucase să declare că de data asta se va strădui să-și treacă Guvernul. Și Klaus Iohannis fusese de acord cu asta. Marți însă a avut loc răzgîndirea. Președintele a fost convins că propunerea lui Ludovic Orban va fi contestată cu succes la CCR. Și atunci s-a apelat la Florin Cîțu, acceptat și de Ludovic Orban pe temei că ministrul Finanțelor are în spațiul public o imagine suficient de proastă pentru ca el, Ludovic Orban, să fie concurat de posibila vedetă Florin Cîțu. Cu toate acestea, el a simțit nevoia unei pocnitori mediatice pentru a rămîne în prim planul atenției publice.

Printre ciudățenii se numără și cea potrivit căreia nimic din zilele premergătoare deciziei lui Ludovic Orban nu semnala posibilitatea unei schimbări atît de mari la nivelul PNL, pînă nu demult adept înverșunat al unui candidat propriu.

Aș fi trecut cu vederea aceste ciudățenii dacă Ludovic Orban n-ar fi justificat în termeni de propagandă de sindicate comuniste decizia:

„Singurele discuții cu Nicușor Dan sînt cele legate de problemele Capitalei și de soluțiile pe care el le-a propus. Facem un sacrificiu pentru că renunțăm la voința de a avea un candidat propriu, un candidat care nu este al PNL.”

Măi să fie!
Un partid ca PNL, partid al baronilor locali și centrali care nu fac nici doi pași pe jos fără a se întreba ce profit politic sau financiar trag din asta, un partid care de cîteva luni ne convinge că zburdă în sondaje, că e mare și tare, cedează în fața independentului Nicușor Dan și fără să-i ceară nimic în schimb acestuia, decide să-l sprijine.
Din motive romantic revoluționare!

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *