Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Declarația de la București pentru încurajarea lecturii

Dragi educatori, părinți și copii,
Noi, scriitorii participanți la prima ediție a „Festivalului de literatură pentru copii și tineret DIMINEAȚA CUVINTELOR, destinat copiilor români de pretutindeni”, reuniți la București în zilele de 2-3 aprilie 2024, îngrijorați de nivelul din ce în ce mai scăzut al interesului pentru lectură în rândul copiilor, facem următoarea declarație comună:
Observăm, cu firească îngrijorare, faptul că preocuparea pentru lectură este din ce în ce mai rară la copii și că aceasta scade o dată cu vârsta, riscând să dispară aproape cu totul în rândul adolescenților și al tinerilor.
Ne îngrijorează faptul că, mai ales după ce trec în clasa a V-a, lectura dispare progresiv din viața copiilor, aceasta reducându-se, în mod diferențiat, desigur, la temele zilnice. Sunt extrem de rare cazurile când copiii au acasă propriile biblioteci sau abonamente la revistele destinate copiilor și adolescenților. Imensa majoritate a copiilor de astăzi nu intră aproape niciodată într-o librărie, nu frecventează bibliotecile, nu consideră că au nevoie de cărți, indiferent de formatul lor.
Cei mai mulți dintre copii nu au absolut nicio legătură cu lumea cărților, iar aceasta se oglindește cât se poate de repede în scăderea gradului de educație, în sărăcirea severă a limbajului, care se reduce la satisfacerea unor necesități minime de existență, în pierderea aproape în totalitate a valorilor culturale și spirituale.
Nu este de mirare că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de carte. Datele recente ale Institutului Național de Statistică arată că 11 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an. Printre motivele principale se numără faptul că nu au timp sau nu sunt interesați de lectură. Dacă am adăuga la acest studiu și copiii, cifra ar fi și mai mare.
Noi, participanții la „Festivalul de literatură pentru copii și tineret DIMINEAȚA CUVINTELOR” – scriitori, editori, directori de reviste pentru copii – considerăm că am ajuns într-un punct extrem de periculos pentru viitorul fiecărui copil, dar și pentru viitorul nostru, al tuturor.
Drept urmare, lansăm public următoarele propuneri menite să oprească prăbușirea interesului pentru lectură:
1) Organizarea unor campanii de conștientizare a părinților (a familiilor, în general) în legătură cu importanța cititului. Părinții trebuie să fie modele de lectură pentru copii. „Dacă tu citești, va citi și copilul tău!” poate fi mesajul generic al unor astfel de campanii.
2) Racordarea mai puternică a școlilor la politicile de încurajare a lecturii, prin eficientizarea listelor cu recomandări de lectură, a fișelor de lectură (la clasele mai mici), a lecturii în clasă direct din cărți, a organizării mult mai des a întâlnirilor cu scriitori, a organizării de proiecte de tipul „Așa apar cărțile”, vizite în tipografii, edituri, redacții, biblioteci, participarea la unele lansări de carte în librării, oferirea de cărți valoroase pentru educația elevilor și a abonamentelor la ziare și reviste destinate copiilor cu ocazia premiilor sau cu prilejul zilelor de naștere, organizarea unor întâlniri cu părinții pentru creșterea gradului de conștientizare a importanței lecturii, promovarea în școală a exemplelor de elevi care citesc etc.
3) Analizarea posibilităților pentru finanțarea în viitor, a unui program numit „Prima mea bibliotecă”, de care să beneficieze elevii din clasele I-XII sau cel puțin I-VIII și prin care, în mod eșalonat, aceștia să primească un număr de volume care să le permită asimilarea unui grad minim de cultură generală.
4) Permanentizarea tipului de activități care se organizează cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii (15 februarie). O singură zi pe an este mult prea puțin pentru a se recuceri terenul pierdut.
5) Implicarea mass-media, inclusiv a celei pentru copii și tineret, în activitățile de promovare a lecturii, prin emisiuni sau rubrici dedicate cărților pentru copii, realizate în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România și Republica Moldova sau cu reprezentanți ai Ministerului Educației care cunosc bine piața de carte și programa școlară.
6) Declanșarea unui amplu program prin care bibliotecile școlare să redevină puncte de atracție reale pentru elevi – reîncadrarea cu posturi a bibliotecilor închise, reamenajarea spațiilor, achiziție de carte recentă și perfectarea abonamentelor la ziare și reviste destinate elevilor, informatizare, găsirea unor metode atractive de lucru cu elevii.
Noi, scriitorii de literatură pentru copii și tineret reuniți la Festivalul „Dimineața cuvintelor” vom sprijini toate aceste inițiative sau orice alte idei care ar putea încuraja interesul pentru lectură, atât de important în educarea și dezvoltarea copiilor noștri.
Adoptat la București, în ziua de 2 aprilie 2024.
Semnează:
Petre Crăciun, Arcadie Suceveanu, Claudia Partole, Passionaria Stoicescu, Iulian Filip, Ștefan Mitroi, Ianoș Țurcanu, Carolina Ilica, Sergiu Afanasiu, Laura Grunberg, Titus Știrbu, Florentina Chifu, Simona Preda, Ion Anton, Marina Șapcă, Nicolae Șapca, Elena Vizir, Alexandru Mironov, Michael Haulică, Danuț Ungureanu, George Arion, Oana Mujea, Mihaela Oancea, Fevronia Spirescu, Iuliana Dinu, Mariana Țăpuș, Rodica Elena Lupu, Irene Postolache, Simona Epure, Elena Bolânu, Viorel Martin, Elena Lupșan, Nicolae Rotaru, Vera Crăciun, Cristina Andone.
O sinteză a festivalului găsiți aici

Petre Crăciun

Director EDITURA ZORIO
Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *