Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Democrația a accentuat eternele slăbiciuni românești

Am mai mărturisit că pentru mine un interviu care mi se ia poate fi un fericit prilej de a-mi descoperi gînduri interesante, pînă atunci neluate în seamă, deoarece nu-mi pusesem problema să le caut. Pentru a fi așa ceva – un fel de chibrit la flacăra căruia descoperi lucruri pînă atunci ascunse în întuneric – se cer interviului întrebări originale, unele chiar incomode.
Prin astfel de întrebări se verifică talentul de autor de interviuri al cuiva.

Cu mai mult timp în urmă Marian Nazat— un publicist de excepție nu numai prin stil, dar și prin îndrăzneala de a sfida cenzura consensului – mi-a telefonat pentru a-mi spune că lucrează la o carte de interviuri cu personalități ale lumii de azi, că vrea să fiu și eu printre oaspeții cărții sale și, dacă sînt de acord, o să-mi trimită întrebările. Cînd am primit întrebările, mi-am pus mîinile în cap. Erau nici mai mult nici mai puțin decît cinci pagini de întrebări, una mai grea decît alta. A le da un răspuns presupunea din partea mea timpul și efortul scrierii unei nuvele sau a unui studiu academic. Cum eram ocupat la vremea respectivă cu finisarea celor două volume despre decembrie 1989 i-am cerut lui Marian Nazat o păsuire. A fost de acord, și m-a prevenit că ține să răspund temeinic la fiecare întrebare, fără a fi presat de timp.

Am scos cele două volume.
Am trimis la tipar și cartea Crunta exploatare a sînului Julietei — Note satirice de călătorie din străinătate. Din cînd în cînd, Marian Nazat mă suna pentru a-mi reaminti de interviu. N-am avut încotro. Îl prețuiesc prea mult pe Marian Nazat pentru a-l amîna la infinit cu îndeplinirea unei profesiuni. Astfel că, într-o după amiază, am lăsat deoparte lucrul la noua carte, Jurnalul gîndurile mele, și m-am apucat de scris răspunsurile.

A dat Dumnezeu și am terminat. I-am trimis deja textul lui Marian Nazat. N-am nici o îndoială că volumul de interviuri – nu cred că doar eu am fost luat la întrebări – va fi un succes. Pînă atunci, pînă va vedea lumina tiparului, redau mai jos cîteva din întrebările și răspunsurile considerate de mine ca interesante pentru cititorii mei.


– E „democrația cea mai mare pacoste pentru România”, cum scria Emil Cioran?
Da, democrația e cea mai mare pacoste pentru România. Precizez, pentru România, și nu pentru alte țări. Democrația a accentuat eternele slăbiciuni românești:
Șmecheria, oportunismul, demagogia, dubla realitate, incapacitatea de verificare critică a vorbelor spuse de politicieni și a celor scrise de jurnaliști, dar mai ales ceea ce Arghezi numea Vino să mă păcălești!

– Cum era presa comunistă și cum este cea liberă, postdecembristă?
Presa comunistă, în care am lucrat eu din 1967 pînă în 1989 nu poate fi redusă la sintagma presă comunistă. Presa comunistă e una și presa ceaușistă e alta. Presa comunistă e presa din anii stalinismului românesc. Presa de tip Silviu Brucan, care trimitea oamenii în lagăr. Presa TeFeListă de azi, care cere trimiterea oamenilor la pușcărie, e nepoțica presei lui Brucan. Presa ceaușistă nu era unitară. Una e presa dintre 1966-1985 și alta Presa dintre 1985-1989. Presa primilor ani ai lui Ceaușescu e o presă preocupată de a fi pe placul cititorilor. Presa dintre 1985-1989 e o presă preocupată de a fi pe placul lui Nicolae Ceaușescu.
Ziariștii dinainte de 1989 aveau multe păcate. Le lipsea însă păcatul ziariștilor de azi: lipsa de profesionalism, guguștiucismul, cum îi spun eu.

— Mai avem presă în România?
Nu, nu mai avem. Și din mai multe motive:
a) La ora actuală, a publica un text e la îndemîna oricui. Chiar și a unui analfabet. Îi stă la îndemînă facebookul. Ba mai mult, între un text scris de un filosof și unul scris de un imbecil, pe facebook cel de-al doilea va avea succes. Am debutat în decembrie 1967, pentru că Nicolae Stoian, redactorul șef al Vieții studențești, și-a dat seama că am talent. Dacă ar fi fost facebook pe vremea mea, sînt sigur c-aș fi debutat cu mult înainte, poate chiar de pe la cinci ani. Și fără să fi avut pic de talent.
b) Cariera profesională a unui ziarist nu mai depinde de cît de bun profesionist e, ci de cît de bun slugoi e.
c) Facultățile de jurnalistică scot anual absolvenți care n-au pic de talent. Cum să aibă dacă profesorii lor, în frunte cu șeful de catedră, cu decanu, n-au talent de ziarist?

— Dacă ați fi președintele României, ce măsuri ați lua înainte de orice?
M-aș da peste cap să rămână pe urma mandatului meu și altceva decât o succesiune de spectacole de imagine. Măcar un podeț, dacă s-ar putea.

— Cum arată intelighenția dâmbovițeană?
Așa cum spune întrebarea e o intelighenție dîmbovițeană. Marcată pentru totdeauna de sindromul provincialului. Ați văzut vreun intelectual român care nu țopăie de fericire c-a fost publicat de o editură obscură din Occident?

— La ce să ne așteptăm în viitorul imediat?
La împărțirea omenirii nu în state bogate și state sărace, ci în câțiva oameni bogați și miliarde de săraci.
Puterea incredibilă a unor patroni de rețele sociale ne avertizează că în viitor Lumea ar putea fi condusă nu de câteva state, ci de câțiva oameni.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „Democrația a accentuat eternele slăbiciuni românești”

  • Maestre, ce a spus Gheorghita este si mai grav ce spune Arafat. Eu, cel putin pana acum, mi-am facut datoria ireprosabil. Din ce spune Gheorghita se intelege ca am voie sa incalc legea. Adica, sa astept doamnele pe la lift si sa le babardesc pt ca scopul meu este unul nobil. Sa cresc natalitatea in Romania si Romania sa devina un stat mai puternic decat este acum. Atentie la scopuri!

  • Uitati aici titlu de articol…va ziceam de jurnalistii care stilcesc tot si sint dusi cu capu’, analfabeti de succes, ce mai, fac cinste Romaniei si meseriei de jurnalist: https://evz.ro/vladimir-putin-nu-blufeaza-concluziile-trase-de-un-fost-ministru-de-externe-roman-cu-privire-la-conflictul-dintre-ucraina-si-rusia.html
    Nu ce se scrie in articol e „cheia”, ci cuvintele folosite chiar in titlu ‘”BLUFEAZA”….Blufeaza????????Unde a invatat asta?Cred ca s-a umplut tara de jurnalisti si scriitori, e timpu’ sa mai treaca si la munca, orice munca e mai utila decit ce fac multi azi…se cam taie frunza la ciini cind nu umbla cu curca la raze…

    • L-am trimis prea repede din greseala si nu terminasem ce-am vrut sa spun….Jurnalistii , mai ales cei care raporteaza stiri din lume, sau politica interna,si citeaza diversi mahari, scriu la fel de prost cum se exprima maharul. Daca politicianul se da in stamba folosind cuvinte pe care nici el nu le intelege, nu-i un motiv ca jurnalistul sa repede in textul pe care-l scrie toate prostiile spuse pompos de mahar. Poate sa-l taxeze pe mahar pt fanfaroneala si lipsa de vocabular, nu sa lase impresia ca e in ordine sa stilcesti aiurea cuvinte din alte limbi…de aia s-a ajuns azi aici… daca nu folosesti timpenii si nu termini cu „OK”, inseamna ca esti prost…iar daca nu stii ce-i aia „blufeaza” inseamna ca de aia nu ai ajuns politician…vai de muma noastra…

  • -E democrația cea mai mare pacoste pentru România”, cum scria Emil Cioran?
    -Romania e doar un caz particular. ce mai e democratia, azi?

    Mai avem presă în România?
    Intrebarea e un caz particular. Din momentul in care serviciile secrete au dorit sa fie…altceva decat un serviciu ds presa desavarsit, deci…barim de prin… o mie opt sute si ceva, presa s a mulat, in timp, pe ‘altcevaul’ asta.
    Insa presa chiar si pe vremurile astea e o presa…libera. Atata tot ca doctrina ziaristilor tinde sa fie…Antinatura, iar cititorii sa fie…antioameni.
    Presa care se mai manifesta la brat cu Natura si ii are ca cititori pe oameni devine pe zi ce trece minoritara, deci pe zi ce trece va deveni incompatibila cu Civilizatia,
    adica cu toate ca vorbeste, ea tinde sa fie o mută, pentru ca urechile care o aud tind sa surzeasca. Insa si ochii in stare sa o vada tind sa orbeasca.

    Cum arată intelighenția dâmbovițeană?
    Arata cum arata intelighentia oriunde in alta parte a lumii. la brat cu Natura, din care si izvoraste, de altfel.
    deci intelighentia e nascuta de Natura.
    radacina intelighentilor e Inteligenta(Naturala), deci intelighenti sint genialii.
    genialii damboviteni sint intotdeauna pe masura Cuiburilor care le au fost pregatite. deci nu despre intelighentia e de vorbit, ca astia sint un Efect, despre Cauza e de discutat!, or Cauza sta in Cuiburile pregatite pentru ca intelighentia sa aiba unde se naste.
    deci: cum arata Cuiburile in care se va naste intelighentia damboviteana?, ca dupa ce mi raspundeti va zic si io cum arata intelighentia nascuta pe masura cuibului.

    La ce să ne așteptăm în viitorul imediat?
    Păi…sa va asteptati ca dorintele sa se implineasca. Mai cu seama alea ramase neimplinite de mii sau poate ca de mii si mii de ani.Acum iata, stiti ce va asteapta, deci stiti si ca spre cele care va asteapta va indreptati, negresit.

    Dacă ați fi președintele României, ce măsuri ați lua înainte de orice?
    Creca aș rege Cuiburile, ca sint…varza. Abia dupaia are gaina unde si cloci oul, si omul de unde păpa unul.

  • Decaderea Julietei a inceput odata cu inventarea siliconului.
    Rolul Democratiei este sa lase caii verzi sa zburde liberi pe campii. Nimic mai mult. Metehnele indivizilor, implicit societatii, au fost acolo dintodeauna. La o adica, daca punem dop la conducta de net si calus in gura ziaristilor cretini (ziaristii sunt toti niste genii, se stie, dar sa presupunem ca ar fi si ziaristi cretini prinre ei) se cheama ca societatea s-ar schimba brusc in bine, whatever that means?
    Presupunand ca strutul chiar is baga capul in nisip cand vine balaurul sa-l manance (n-o face, dar sa presupunem c-o face), poate ca intr-adevar, in cele cateva secunde de liniste, strutul chiar e fericit imaginandu-si ca balaurul a disparut…si totusi, cat de mare trebuie sa-i fie dezamagirea, chiar in secunda finala, cand realizeaza inexorabilul deznodamantului fatal.
    P.S. „Cu toata dragostea” pentru Cioran (nu chiar, dar daca tot l-ati invocat), perceptia mea este ca daca s-ar fi nascut cu vreo 70-80 de ani mai tarziu, cred ca astazi ar fi fost un tfl-ist de succes.

  • Sinteti sigur ca dom’ Nazat nu va foloseste indirect?Nu stiu cine-i domnul respectiv, i-am vazut doar fata si inca nu l-am auzit vorbind. O fi deosebit cum ziceti dvs. Da’ cind spuneti ca dom’ Nazat v-a trimis o lista de nu stiu cite pagini, pline cu intrebari, mi se pare ca v-a pus practic sa-i scrieti un sfert din carte.Intrebarile date ca exemplu, mie-mi arata ca unora le e clar ce se intimpla abea dupa 31 de ani de la lovitutie. Unii,putini din pacate, au inteles inca de pe vremea studentiei ca lovitutia nu aduce nimic bun pt nimeni si au preferat sa stea in banca lor fiindu-le imposibil sa se lupte fie si verbal cu o adunatura de oi. Am mai scris de o anume situatie din Decembrie ’89.Cind a inceput balamucul, fabrica unde lucram avea undeva un televizor.S-a auzit in birouri de harmalaia din centrul Bucurestiului si de isteria care incepuse. Toate duduitele, si citiva „dudui”, s-au dus repede sa urmareasca in direct ce se intimpla. Se difuza momentul in „direct” se spunea la TV, cu bietul nea Nicu cum il scoteau din tanc si incerca sa-si aseze caciula de astrahan pe care o purta iarna. LA vederea acelor imagini, niste „duamne” economiste,care pareau,in general vorbind,persoane descuiate la cap si isi faceau bine datoria de economist, s-au luat in brate, asezate pe scaun, alta calare peste ele le cuprinsese cu bratele si plingeau de fericire…una dintre ele, cea care era vazuta ca fiind o valoare ca economist,printre sughituri si lacrimi de crocodil a spus”na’ nenorocitul, bine ca l-au prins, acum putem minca si noi banane”…nu pot sa uit defel „…acum putem minca si noi banane” si pe cuvint de onoare, m-am blocat in secunda aia cum nu mi s-a intimplat niciodata in viata nici inainte de Decembrie ’89, nici dupa ’89 si pina in ziua de azi. Am renuntat sa ma uit la ce se difuza, mi-am luat catrafusele si am plecat acasa simtind o scirba cumplita fata de ce se intimpla si fata de ce incepusera unii sa arate, adica felul cum isi dadeau arama pe fata m-a socat efectiv…Apoi din ’90 a inceput un fel de bambilici, jocurile de supravietuire, fabrici care pe rind erau lasate in paragina, „oamenii d’afaceri” se inmulteau, tupeul era de nedescris si fara precedent,ce birfe auzeai inainte de’89, dupa aia parca innebunise toata lumea, nimeni nu mai avea limita in ceea ce vroia pt el/ea,ar fi calcat-o si pe masa in picioare doar ca sa obtina ce dorea sau sa arate a ce nu a fost niciodata. Asa au aparut treptat multi”cunoscatori” ai democratiei,libertatii si ce bine era la altii, pt ca „aveau cunostiinte din afara, de la cunoscuti care plecasera din tara „damult””…apoi am constatat cu surprindere ca in invatamint de exemplu, cite o duduita profa nevoie mare, acum le stia pe toate de la alte „pretine” si „foste colege”, plecate si alea in cautarea democratiei si libertatii pe coclauri straine si simteau nevoia sa se laude in tara: „asa nu draga, pai sa vezi cum e scoala aici mai, iti alegi cursurile pe care le vrei si-ti place,nu,nu ca la noi, la noi e mult mai,programa e grea si incarcata mai”…acum stiu si eu cum e scoala la straini si pot sa afirm fara sa clipesc ca scoala strainilor in comparatia cu scoala romaneasca de dinainte de’89 e, simplu, un CACAT IMPUTIT.Vai de mama scolii capitaliste indiferent cine ar veni pe aici sa ma contrazica. Alina Mungiu Pipidi daca ar indrazni sa deschida subiectul si sa sustina verzi si uscate si tot ea s-ar face de cacao pe subiectul invatamint. La fel si aia care au incercat sa faca schimbari si mama schimbarilor si de 31 de ani incoace tot ce-au reusit e sa scoata generatii de analfabeti pur singe sau analfabeti functionali, corcituri, ei sarmanii citesc, da’ nu prea pricep ce-au citit.La asta se rezuma sistemul de invatamint prezent, trebuie adus la nivelul european cica si uite ca aproape au reusit. Nu mai spun ca s-au dus in pizda masii toate scolile profesionale, post liceala, meserii si ce mai era, asa incit s-a ajuns ca azi sa nu mai vrea nimeni sa fie instalator sau strungar, iar daca ajunge asa ceva, numai meserias nu e, ca nu mai are cine sa-l invete MESERIE.Deci cind vine vorba de „libertate si democratie” versus scoala serioasa si calitate a scolii, ce ati alege domnule Cristoiu, ca din pacate mari filozofi si ginditori ar spune ca astea vin mina in mina, desi realitatea a dovedit ca n-au nici in clin, nici in mineca una cu alta. A intrebat cineva oamenii daca intre a dormi in grajd sau sub un pod in libertate si democratie, prefera totusi un apartament, fie el si pirlit, dar apartament, proprietate personala unde din cind in cind ti se opreste curentul sa zicem???Ce credeti ca ar alege majoritatea?Vorbe-n vint sau lucruri de stricta necesitate, esentiale pt viata de zi cu zi a fiecarui om. Preferi somer in libertate si democratie, sau salariat pe vremea lui nea Nicu. Preferi scoala obligatorie pina la clasa a XII-a si examen de admitere la facultate, totul subventionat de stat, sau scoala pe bani grei cu diploma asigurata si sa nu mai conteze de unde o obtii, mai ales ca odata cu libertatea si democratia au aparut si scolile de fel si fel particulare, or alea din ce sa faca bani….Nu ma lungesc, dar dupa cum vedeti, doar daca consider lucruri elementare, de bun simt si totul se reduce la bani cind vine vorba de democratie si libertate.Banul dicteaza si fute creierii majoritatii.In hamerica se spune ca poti sa te faci ce vrei…ce nu spun ei e ca daca n-ai creier, poti sa te”faci” ce vrei pe hirtie, daca ai bani, da’ cind vine vorba sa faci meseria respectiva, sa te fereasca sfintii sa dai de unu’ care si-a luat diploma pt ca a avut bani si a dat examene grila genL alege raspunsul corect intre a,b si c.
    Vad ca ati dat citeva exemple despre jurnalisti si jurnalistica…dvs v-ati exprimat frumos ca sa scoateti in evidenta incompetenta in domeniu, dar ce parere credeti ca are cititorul care nu mai stie ce masa pe gheata sa citeasca cind toate subiectele, si alea serioase chiar, sint prezentate sub forma de birfa, cu un limbaj dubios care mi se pare nepotrivit pt jurnalisti in general. Nu mai zic cuvintele luate din alte limbi si pocite in fel si chip, ca: branduit, rebranduit, menegeriat,mentenanta,driluit, trainuit,”aftar scul”,’biznis”,finish, spicar, top, trend, targhet,fast fud, catering (bine ca nu-i zice caterinca), fee, networking,focusat,focusez, si nu mai stiu cite, ca nu-mi vin toate in minte…nu mai zic cind citesc cite un titlu si stiu imediat ca e scris de cite o fatuca care da pe afara de jurnalism si descrie situatii in cuvinte pe care le folosesti in scoala generala, de exemplu „l-a bushit cu o intrebare”, hahaaa, rid cind scriu asta ca imi si imaginez cita minte are …auzi „l-a bushit cu o intrebare”…sau „tardiv de tirziu”, am uitat in clipa asta cum o cheama pe fatuca cu „tardiv de tirziu” doar daca-i vad numele, nu ma mai intereseaza deloc subiectul articolului respectiv…apoi iti dai seama cind un articol e scris de cite o fatuca sau cite un „baiet” deshtept foc, ele axindu-se masiv pe a ridica in slavi „vedete” de la noi,subiectul copiii cu parinti plecati la munca in strainatate, ei sint axati pe subiecte financiare, bitcoin, jocuri pe calculator…din marea asta de articole fara valoare, m-am cam saturat, as vrea o schimbare si de ton si de subiecte. De 31 de ani se tot vorbeste de nea Nicu si Epoca de Aur.Daca nu le-ar lipsi asta, nu s-ar mai vorbi zilnic de ce-a fost…mai ales ca astia tineri, jurnalistii analfabeti,n-au mama habarului de subiectul pe care-l prezinta din punctul lor de vedere…Ca sa inchei, repet ce v-am mai scris, lumea e impartita demult in citiva bogati si restul, majoritatea saraci.Tataie a trait-o pe pielea lui si asa batrin cum era, doar cu 4 clase, era mult mai descuiat decit toti politicienii astia cu diplome de te miri unde…Tataie, Dumnezeu sa-i dea lumina acolo unde e, le-ar da lectii la politicienii de azi, jurnaslistii de azi,”spetzialistii” din multe domenii ar avea de invatat de la unul cum a fost tataie…Ca sa inchei, ca iar am lungit-o, n-am sa cumpar cartea domnului jurnalist pt ca nu-mi spune nimic nou, nimic din ceea ce nu stiu sau n-am trait pe pielea mea.Sper sa nu se supere cind cineva ii spune adevarul…Ii doresc succes cu cartea, dar daca e sa aleg, ma rezum la Dumas si „Cei trei muschetari”…cel putin stiu ca ma amuza, ba-mi mai si aminteste de citeva principii pe care azi nu mai pune nimeni nici un pret, sint considerate „invechite”, „demodate”, ce mai…niste prostii,nu? Va doresc o zi buna.

    • Uitati aici unde vor fi cheltuiti banii din PNRR: https://evz.ro/guvernul-a-deschis-visteria-unde-se-duc-primii-bani-europeni-din-pnrr.html
      Daca asta nu-i bataie de joc, nu stiu ce sa zic…miliarde cheltuite pe girla – baga masiv la ANAF, institutia asta inutila,plina cu trintori analfabeti, pt ca ei n-au inteles inca realitatea din teren…SE ELIBEREAZA BON FISCAL PINA SI LA COVRIGARIE, te striga sa-ti dea bonul daca-l uiti.Ce usor de arunca cu banii in buzunare fara fund,fara urma…ANAF cica….Pfffffffffff.Apoi miliarde la autostrazi,adica exact acolo unde cheltuielile n pot fi controlate ca la carte, alt sac fara fund, alte „situatii neprevazute” care apar in timpul constructiei si trebuie pompate mai multe fonduri ca nu sta nimeni sa verifice tot de la A la Z….
      Am citit articolul rcomandat de dvs si nu ma surprinde. Zilele trecute cucoana asta a dat un interviu la Tuca show…vaivai,vai ce panarama si ce serioasa vrea sa para…toate tiriturile se dau duri cind vine vorba de lupta pt dreptate, iar dreptatea e una singura…aia pe care ti-o prezinta ei…pina nu se nationalizeaza tot si nu se iese din UE, ne-a luat mama Gaii cu ticalosii care au pus labele pe putere si sfideaza cu nerusinare.Aia e.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *