Moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Florin Cîțu a căzut la scor un surprinzător de bun pentru actuala Coaliție de Guvernare. 201 voturi în favoarea Moțiunii, cînd era nevoie de 234 de voturi pentru ca ea să treacă. Liderii partidelor de Coaliție au impus parlamentarilor prezența la vot, pentru a asigura cvorumul, dar i-a obligat să nu participe la vot, un fel de legare de scaun amintind de legarea de glie comandată de Mihai Viteazul. Decizia de a nu participa la vot a fost luată mai întîi de Ludovic Orban. Dan Barna, liderul Care nu ne spune nimic al lui USRPLUS, a ținut să se cocoșească la început, declarînd ritos că ai lui vor participa la vot. PNL-ul lui Ludovic Orban era pus într-o situație jenantă. Parlamentarii PNL erau suspectați c-ar putea vota împotriva Guvernului, iar cei ai USRPLUS se puteau făli cu o loialitate exemplară față de Florin Cîțu. Ca urmare a unor negocieri prin boscheți, Dan Barna (care sigur a cerut ceva pentru Famiglia din dotare) a cedat. Parlamentarii USRPLUS au rămas și ei lipiți cu fundul de scaun. Chiar dacă n-au avut bucile date cu clei.
La aflarea veștii că PSD va depune o Moțiune de cenzură, am reacționat cu textul Depunerea Moțiunii de cenzură de către PSD: un sprijin capital pentru Florin Cîțu. După ce reaminteam că de mai mulți ani depunerea unei Moțiuni de cenzură a devenit un simplu instrument electoral și – cum a dezvăluit ședința din 29 iunie 2021, un iarmaroc politic de prost gust, cu spectacole de Circ ambulant (a se vedea înjurăturile lui Cîțu-Mîțu, darea în stambă a senatoarei Șoșoacă și ridicatul poalelor în cap din partea legendarei Cosette Chichirău, venită de la Iași pentru a ne reaminti de vremea cînd vîna cu telefonul mobil parlamentarii PSD la WC-ul Bărbaților), semnalam că deși aritmetica parlamentară e în defavoarea PSD, prin tîrg se discuta posibilitatea ca Moțiunea să treacă. Șușotelile izvorau din ipoteza că Ludovic Orban, aflat în gălceavă cu Florin Cîțu pentru șefia PNL, ar putea să-și trîntească propriul Guvern pentru a-l despărți pe adversarul său de cămara în care ține fripturile guvernamentale. Deși mi-era limpede că Moțiunea nu va trece, am luat în calcul ambele posibilități. Și am arătat că în amîndouă situațiile -Trece, Nu trece – cîștigător e Florin Cîțu. Despre ipoteza că Moțiunea nu trece, scriam în comentariul din 7 iunie 2021:
„Moțiunea de cenzură nu trece. Pentru ca ea să nu treacă, trebuie ca tot PNL-ul să voteze împotriva Moțiunii de cenzură. Mai mult, în perioada premergătoare moțiunii de cenzură, întreg PNL-ul, deci inclusiv gruparea Ludovic Orban, se va strădui să condamne Moțiunea de cenzură, să atace PSD-ul cu rară virulență și să laude guvernul Cîțu cu o rară elocvență. Așadar, și în acest caz Florin Cîțu, ca premier, va cîștiga, pentru că Ludovic Orban și gruparea sa vor fi obligați să laude guvernarea; însă el va cîștiga și în calitate de candidat, deoarece ar fi practic imposibil, după moțiunea de cenzură, ca cineva din gruparea Orban să critice activitatea lui Florin Cîțu ca premier, și prin asta ipostaza sa de candidat.”
Moțiunea n-a trecut. Că nu era nici măcar o adiere de șansă de a trece, ne-a convins Klaus Iohannis. Făcîndu-se că are treabă prin Oraș, el a pus la cale o conferință de presă din mers pentru a face cu degetul unor posibili rebeli din PSD, zicînd misterios:
„Discut frecvent cu toți politicienii și eu cred că această moțiune nu va trece. Și cred că acele zvonuri cum că unii care n-ar trebui să voteze vor vota – eu nu cred în așa ceva. Avem o coaliție care a înțeles total că șansa lor este unitatea și acum au o foarte bună ocazie să dovedească această unitate. Eu sunt optimist.”
Atent la reacțiile de după eșecul Moțiunii mi-am dat seama că m-am înșelat nițel cu titlul din 7 iunie 2021:
Depunerea Moțiunii de cenzură de către PSD: un sprijin capital pentru candidatul Florin Cîțu.
Deoarece Moțiunea a fost o victorie evidentă pentru Guvern, aș scrie acum:
Depunerea Moțiunii de cenzură de către PSD – un sprijin capital pentru Coaliția de Guvernare.
Chiar dacă puțină lume se aștepta ca Moțiunea să treacă, totuși rezultatul votului a semnalat românilor o nouă victorie a Coaliției de Guvernare. Atît în textul Moțiunii, cît și în intervențiile din plen, liderii PSD au lansat multe acuzații împotriva Guvernului. Dacă o Moțiune nu s-ar supune votului, opinia publică ar fi rămas în minte cu aceste acuzații, îndreptățite toate, unele chiar tăioase. Numai că o Moțiune se supune la vot. Și ceea ce rămîne în memoria românilor e eșecul PSD și victoria Coaliției de Centru-Dreapta. Situația nu diferă de cea creată de un meci de fotbal. Nu contează cine a jucat bine și cine a jucat rău. Contează cine a cîștigat și cine a pierdut meciul.
Această realitate de psihologie colectivă e, ca și în cazul meciului, adîncită de declarațiile învingătorilor. După anunțarea rezultatului, liderii Coaliției au făcut coadă la intrarea în Bula de pe Facebook pentru a-și putea răcni victoria. Firește, din multe punct de vedere textele lui Florin Cîțu, Ludovic Orban, Dan Barna, Anca Dragu plesnesc de clișee triumfaliste. Florin Cîțu, cel puțin, cel care a introdus în politica de la noi Chiotul de bucurie, nu s-a dezmințit în cotcodăcirea sa făloasă. Totuși, el a fost întrecut de Dan Barna, autorul unei incredibile lăudăroșenii de a dreptul băloase:
„Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a picat. Revoluția bunei guvernări merge mai departe.
Spre deosebire de semnatarii exercițiului de demagogie ipocrită de azi, noi încercăm să facem țara asta mai bună. Am promis că vom construi infrastructură, construim infrastructură. Am promis că vom face spitale, am început să face spitale și le veți vedea la finalul acestei guvernări. Am promis o justiție curată, avem o justiție curată și vom consfinți asta în lege până la finalul anului. Am promis că vom fi cinstiți cu bugetul și posibilitățile țării și asta facem.”
Vi se pare că așa ceva a putut izvorî dintr-un om și nu dintr-un butoi cu apă de ploaie?!
Din punct de vedere electoral, n-are importanță. Importanță are că prin căderea Moțiunii de cenzură toate adevărurile spuse de Opoziție au fost puse la îndoială în fața opiniei publice. Un Guvern nevolnic, minat de caftelile interne pentru a lua o cît mai mare bucată de friptură, un Guvern care de la investire nu s-a preocupat decît de împărțirea sîngeroasă a posturilor între cele trei partide ale Coaliției și între zecile de Găști din întreaga Coaliție, a primit un neașteptat capital politic prin depunerea unei Moțiuni de cenzură din start fără șansă de reușită.
Nu știu ce-a urmărit PSD prin depunerea acestei Moțiuni de cenzură?
Nu cred că o victorie a Coaliției de Guvernare!
„toate adevărurile spuse de Opoziție au fost puse la îndoială în fața opiniei publice”
Gresit. Puterea n-a pus nimic la indoiala pentru simplul motiv ca N-A RASPUNS criticilor aduse. Puterea s-a multumit sa injure PSD ca o mahalagioaca. Ce sa raspunda la faptul ca au luat imprumuturi la dobanzi astronomice sau ca incalca statul de drept atat de tare incat se vede pana la Venetia?
Cat despre utilitatea motiunii, chiar dvs l-ati criticat pe Ciolacu in trecut ca de ce nu vrea sa depuna motiune ca nu e momentul oportun. Ei, acum a depus-o si a cazut, iar dvs tot nu sunteti multumit. 🙂
Am vazut pasiunea dumneavoastra pentru „lacatusi”.
Nu ati insistat prea mult si nu am inteles, daca tot a reparat toate yalele din casa x 180 lei/ bucata, ati prins miscarea. Data viitoare, le faceti dumneavoastra?
ps: ati vazut, a fost generos n a cerut 200, foloseste cifre psihologic atractive180..
VII Resurse ale reconstituirii
Surse si Concepte
A Surse
5. Arhive
(continuare )
Tinta este anihilarea documentelor care fac referire la implicarea anumitor locuitori in actiuni antiromanesti atunci cand armata si administratia romaneasca au evacuat Basarabia in 1940 .
De ce se cer arhivele ?
Se doreste :
-sa fie impiedicati anumiti cercetatori sa cerceteze arhivele ( Cunosc cazul a cel putin doi cercetatori de valoare care s-au plans de acest lucru : Alex Mihai Stoenescu si Petre Turlea )
-sa se puna mana pe arhive , astfel incat :
ceea ce e neconvenabil a dispara ( CNSAS cu Nagatsii ei au predat unele parti din arhiva CNSAS unor institute straine) iar
acestea sa fie “imbogatite“ cu noi „documente” .
Fragmente din “Armata , Maresalul si evreii “, AM Stoenescu :
“O analiză recentă încearcă să construiască o nouă ipoteză, şi anume că agresiunea evreiască din timpul retragerii ar fi fost în totalitate o invenţie a serviciilor secrete române [164] şi a propagandei antisemite”.
“…Arhivelor M.Ap.N., care cuprinde l 000 de pagini cu documente mărturii despre atrocităţile comise de bandele evreieşti în Basarabia împotriva armatei române (militari torturaţi, umiliţi, îngropaţi de vii, împuşcaţi). [582]”
De aceea S O M E Z MApN :
Avand in vedere faptul ca s-au scurs aproape 81 de ani de la desfasurarea evenimentelor ,
MApN sa scaneze documentele respective si sa le faca publice , astfel socotind “predata “ arhiva solicitata . Deasemenea sa pazeasca aceste arhive , ca pe ochii din cap .
Ar trebui deasemenea ca intreaga arhiva CNSAS sa fie scanata si facuta publica in acelasi mod .
Sa nu treaca motiunea Doamne Dumnezeule,sa ramana Catu si guwernul sau pana in 2024,asa s au rugat fierbinte pesedisti la Bunul Dumnezeu.Doamne,am depus motiunea numai la misto,sa vada fraierii ca si noi mai existam,astfel se rugau PSD istii la Dumnezeu.Sa ramana astia Doamne pana in 2024 la guvernare sa si rupa gatu Doamne.Asa se rugau fierbinte la Dumnezeu PSD eii.Si Bunul Dumnezeu i a ascultat.Cam asta cu motiunea de azi. 😉 😉 😉
Cam asa. Se pare ca ciolacu a fost tare certat ca a depus motiunea. El s-a aparat ca spera, ca data trecuta cind psd era majoritar in parlament, sa nu fie cvorum si motiunea sa nu se voteze. Dar saracul a fost iara inselat. Cvorum a fost , motiunea s-a votat si el a ramas de r…t.