Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost validat. Turul doi are loc în 8 decembrie cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

Descoperitorul de talente: Sabina Popovici ne oferă magia acuarelei

Am prezentat la această rubrică artiști mai mari ori mai mici. Mai pricepuți, ori mai puțin pricepuți la pictură. Dar acum, onorabili cititori, o mare bucurie. Un artist autentic din România este invitatul nostru special. Un creator impresionant. Veți vedea asta și după ce veți privi tablourile pe care subsemnatul le cunoaște deja.

– Pentru început vă rog să vă prezentați pentru cei care nu vă cunosc.
– Mă numesc Sabina Popovici și sunt un om într-o continuă căutare a sinelui, ceea ce a dus la descoperirea picturii acum 10 ani, la vârsta de 40 de ani mai concret. Inițial, am studiat singură desenul cu emisfera dreapta după Betty Edwards, după care am căutat să găsesc în orașul meu (Piatra Neamț) un curs de pictură. Întâmplarea a făcut să găsesc cursurile de pictură în acuarelă la Școala Populară de Arta. M-am înscris imediat și de aici începe studiul. Am fost eleva domnului profesor Arcadie Răileanu, un om talentat și cu o sensibilitate aparte, iar școala este plasată în cel mai frumos loc din Piatra Neamț, drept pentru care mi-a rămas în suflet. Acolo, fiecare este îndrumat să-și găsească calea proprie, ceea ce m-a încurajat foarte mult, eu fiind o autodidactă.

Concret, sunt un pictor în acuarelă autodidact și învăț zilnic câte ceva. Îmi plac portretul și florile, urmăresc să redau emoții și de obicei când pictez mă pun cumva într-un dialog cu personajul pe care îl am ca model, să-l înțeleg cine este, ce simte, ce visează. Cumva, marea mea inspirație vine din arta orientală, chineză și japoneză, în a cărei cultura tot ceea ce ne înconjoară e mai mult decât natura vie. Acolo am descoperit o adevărata magie si perfecțiune a acuarelei de care m-am îndrăgostit.

– Cum a fost anul 2021 pentru arta dumneavoastră ?
– Spus într-un mod simplu și concret muncă și pictură. Eu locuiesc în Wales (UK). Evit să spun Țara Galilor pentru că am înțeles ca e cumva impropriu. Timpul liber mi-l ocup în aproape în totalitate cu studiu și pictura. Am studiat corpul uman și am început să pictez flori. De asemeni, am avut bucuria de a fi invitată de Vanessa Schmitz Grucker pentru un articol la revista „Practique des artes” în legatură cu o pictura pe care o iubesc mult, „Medițatie”, pe care o veți vedea la finalul rândurilor.
De asemeni, am început să abordez pictura digitală deoarece e foarte facilă în crearea studiilor și stabilirea compoziției. Acolo poți desena, modifica și șterge cu ușurință.

– Cum a început 2022?
– Poate o să râdeți … pictând. Da, în noaptea de Revelion pictam. Sunt un om retras și prefer liniștea, drept pentru care pictura îmi aduce mintea (de obicei agitată ) într-o stare meditativă și de contemplație.

– Ce visați pentru anul 2022, dar și pentru următorii ani?
– De curând am descoperit pictura japoneză și nu mă refer la acuarela inspirată de artiștii japonezi cum am spus mai sus. Mă refer exact la pictura japoneză (nihonga), care mi-a furat sufletul pur și simplu. E cumva asemănătoare cu acuarela, dar și foarte diferita. Se pictează direct cu pigmenți în amestec cu liant pe baza de gelatină și se pictează jos pe podea. Este un răspuns al japonezilor la pictura în ulei și datorită liantului se lucrează ușor în straturi, pentru că stratul anterior nu se activează la apă, ca în cazul guașei sau acuarelei.

Ei bine, în doresc să o înțeleg mai bine și să găsesc modul propriu de a mă exprima prin ea, alături de acuarelă, deoarece aici chiar nu prea am de unde învăța. Mă refer că sunt puține referințe în lumea artei și puțini care o abordează, însă are atâta frumusețe și profunzime încât m-a cucerit cu totul.

Al doilea lucru pe care mi-l doresc este să am într-o zi o expoziție personală în orașul meu natal, Piatra Neamț.
Am participat la diverse expoziții de grup atât în țară cât și în străinătate: Hong Kong, Fabriano (Italia), Madrid (Spania), Bratislava (Slovacia), dar nu am reușit să am o expoziție personală. Și da … lucrez la asta.

– Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?
– Sincer mi-aș dori să am mai mult timp pe care să îl dedic picturii. Am foarte multe idei și vreau să le pun pe toate pe hârtie. Pin păcate, aici lumea nu prea pune preț pe arta și trebuie să recunosc că românii sunt mult mai interesați să cumpere un tablou. De fapt, marea majoritate a tablourilor mele sunt în România și asta mă bucură.

Ceea ce nu înțelege lumea este că orice exprimare a artei, că e tablou, sculptură sau orice altceva e mai mult decât un lucru fizic. Arta (mă refer la exprimarea frumosului prin artă pentru că, așa cum știm și vedem, sunt diverse moduri de exprimare considerate a fi artă) este suflet, iar sufletul este o exprimare a Divinității. Cel puțin așa văd eu lucrurile și mi-aș dori ca lumea să înțeleagă asta.

– Foarte frumos. Acum să vedem câteva superbe tablouri.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *