Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Desfășurînd campanie electorală cu o zi înaintea votului, Klaus Iohannis s-a dovedit un șmecher care-ți face Hocus-Pocus pe sub nas ca să-ți ia portofelul

Sîmbătă, 5 decembrie 2020, a fost, potrivit Legii electorale, ziua în care campania electorală a fost interzisă. E un obicei din democrație ca ziua dinaintea votului să fie pentru alegători lăsată de Constituție ca zi de răgaz intelectual și sufletesc în privința bătăliilor dintre partide. Un fel de ziua a 7-a, în care Dumnezeu, sub pretextul că vrea să-și tragă sufletul după săptămîna de lucru, a lăsat muritorilor șansa de a se odihni.

Timp de 30 de ani, această zi dinaintea votului a fost respectată de toată lumea: De ziariști, de politicieni, de agitatori și chiar și de vînzătorii din tîrguri. Nu neapărat din respect față de alegători sau de teama sancțiunilor, ci din conștiința că o acțiune electorală în ajun de alegeri nimerește pe deplin sub semnul zicalei cu Îngrășarea Porcului în Ajun.

Anul acesta, după 30 de ani de democrație, fie ea și democrație cu chiu cu vai, această tradiție (pentru că legiferată mai întîi, încetarea campaniei a intrat în tradiție mai apoi) a fost încălcată.
Autorul acestei infracțiuni nu e un lider de partid pe care sondajele îl previn că nu va trece pragul pentru intrarea în Parlament și, în consecință, mai degrabă descumpănit decît lucid, încalcă Legea, făcînd campanie electorală în contra legii, a tradiției și a bunului simț, ci însuși președintele Republicii, numitul Klaus Iohannis.

Sîmbătă, în ziua în care Legea interzice campania electorală, Klaus Iohannis s-a dedat la trei acțiuni de campanie electorală:

  1. Întîlnirea de la Cotroceni cu primarul Nicușor Dan.
  2. Întîlnirea cu voluntarii SMURD și studenții mediciniști voluntari.
  3. Postarea pe Facebook a unui îndemn de a merge la vot în culorile PNL.

După primele două momente a ținut declarații de presă. Fiecare marcată de îndemnuri de a vota PNL, a doua zi, 6 decembrie 2020, fie direct, ca în cazul celei de după întîlnirea cu Nicușor Dan, fie indirect, doar sugerat, ca după momentul cu voluntarii.

La finele declarației de după întîlnirea cu voluntarii, Klaus Iohannis a zis:

„Tot despre implicare vorbim și mîine. Mîine sîntem chemați să ne implicăm cu toții prin vot pentru viitorul României”.

Aparent, sînt vorbe de protocol, obișnuite a fi spuse înainte zilei de vot.
Asta dacă Klaus Iohannis ar fi fost în ultimul timp Președintele României. Adică omul situat de Constituție deasupra confruntărilor între partide și prin urmare interesat nu în victoria unui partid (toate sînt democratice, toate răspund standardelor europene), ci în victoria democrației, victorie care e participarea masivă la vot. De la începutul campaniei, Klaus Iohannis s-a autosuspendat moral din funcția de președinte. Doar moral, pentru că mai departe s-a hrănit pe rupte din luxul avantajelor prezidențiale. Mai departe Lucian Pahonțu i-a adus papucii la coborîrea din pat dimineața și i-a vîrît în picioare cu limba. Mai departe a călătorit cu avioane puse la dispoziție de Armată și a citit discursuri de la pupitrele cărate de SPP o dată cu ciorapii de schimb. Exploatînd în chip mizer prerogativele de președinte, toate satisfăcute prin taxele și impozitele pe care le plătesc toți românii, el a făcut campanie electorală PNL. Nu o campanie subtilă, ușor de prezentat ca respectînd Constituția, ci una otova, violent partizană, dinadins sfidătoare, gen Mă doare undeva de ce ziceți voi, babuinii, cîtă vreme eu o reprezint aici pe Tușa Merkel, cuprinzînd fapte incredibile pentru un președinte: de la folosirea conferințelor de presă de la Cotroceni pentru publicitate electorală prin TV în favoarea PNL (cu cît l-o fi plătit PNL pentru asta?!) pînă la participarea harnică la ceea ce s-ar putea numi Păcălirea Poporului pentru a-i lua votul și portofelul: inaugurări de cioturi de șosea neterminată, lansarea de planuri ale unor construcții care nu sînt gata nici măcar pe hîrtie, insistența pe lucruri care vor fi făcute departe, în viitor.

Puține au fost momentele în care Klaus Iohannis să nu fi îndemnat pe români să meargă la vot nu ca să voteze pe cine cred ei de cuviință, ci ca să voteze PNL, Partidul Meu. Asta pentru că el are nevoie pe lîngă Guvernul Meu, pe lîngă Sistemul Meu, pe lîngă Lacheii Mei (generalii din instituțiile de forță), pe lîngă Arcul Meu de Triumf, și de Parlamentul Meu.

Prin urmare, simpla participare a lui Klaus Iohannis la o acțiune publică, mediatizată ca fiind a președintelui, sîmbătă, 5 decembrie 2020, a avut semnificația unei publicități electorale în favoarea PNL. Iar îndemnul la vot din final a fost îndemnul de a merge la vot și a pune ștampila pe PNL.

Întîlnirea cu Nicușor Dan a fost însă o acțiune electorală evidentă pînă la dezgust.
Despre avatarurile morale ale lui Nicușor Dan, cel care trecea pînă nu demult drept întruchiparea demnității, a bărbăției în fața politrucilor, n-are rost să mai vorbim.

Ales primar ca reprezentant al USRPLUS, altfel zis ca reprezentant al unui altfel de a face politică, Nicușor Dan s-a manifestat în ultima vreme ca un veritabil Cuțu-Cuțu al PNL. A anunțat că va vota PNL. A participat, îndoit de șale, ca ospătarii înaintea ciubucului, la parangheliile electorale ale PNL.
Poza care-l surprinde stînd în picioare, cu mîinile lipite pe lîngă corp, fără pupitru, ca un soldat Svejk în fața Comandantului, între doi lideri PNL care au pupitru, va rămîne în istoria postdecembrismului ca mărturie a ce poate să facă politica dintr-un om.

Sub acest semn, al slugărniciei de Cuțu-Cuțu, Nicușor Dan a dat fuga la Cotroceni convocat și nu invitat de Stăpînul Klaus Iohannis.
Din cîte spun toate sondajele, PNL e în mare rahat la București. Întîlnirea cu Nicușor Dan, urmată de un discurs electoral pro-PNL, s-a vrut o încercare de a mai aduce cîteva procente PNL la București, arătîndu-l pe Nicușor Dan în fereastra PNL ca înghețată pe băț electorală.

De fiecare dată cînd am întrebat pe cineva care mi-a spus că merge să voteze PNL, așa cum i-a spus Klaus Iohannis, mi-a răspuns că președintele trebuie ajutat să facă, în fine, reforme.
Să-i dăm majoritatea pe care o cere pentru a moderniza țara.
Cu necesitatea vitală a reformelor pentru România sînt și eu de acord.
Aceste reforme trebuie să pună capăt tuturor năravurilor moldo-valahe postdecembriste care au ținut și țin România departe de Standardele europene.

Printre aceste năravuri, aș trece la loc de frunte șmecheriile de alba neagra ale partidului de guvernămînt în campania electorală.
Postdecembrismul e plin de șmecherii meșterite de partidele de guvernămînt sub semnul Păcălirii electoratului:
De la aruncarea cu pomeni de la Buget pînă la inaugurări de lucrări neterminate.

Toate aceste șmecherii electorale le-au înfăptuit PNL și Klaus Iohannis pe parcursul campaniei electorale.
Ele au ca premisă teza că Poporul e prost, că Poporul e ușor de păcălit, că Poporul poate fi ușor victima lui Alba Neagra.
Chestiunea cu deschiderea piețelor în ajunul alegerilor e un exemplu de astfel de șmecherie de doi bani.

Susținerea unor acțiuni electorale sîmbătă, în ziua interzisă pentru campanie, sub acoperirea de acțiuni ținînd de președinte, e una dintre aceste șmecherii la care s-a dedulcit Klaus Iohannis.
Ea ni-l dezvăluie pe Klaus Iohannis într-o ipostază la care nu ne-am gîndit:
Cea de șmecher care-ți face Hocus-Pocus pe sub nas ca să-ți ia portofelul.

Cum să credem noi atunci în Mărețele Reforme pe care le va face Klaus Iohannis cînd va avea Parlamentul Meu?
Pînă duminică, 6 decembrie a fost un Șmecher de duzină.
De luni, 7 decembrie, va fi un Mare Reformator!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Desfășurînd campanie electorală cu o zi înaintea votului, Klaus Iohannis s-a dovedit un șmecher care-ți face Hocus-Pocus pe sub nas ca să-ți ia portofelul”

  • dupa cum se arata opinia publica asa e si ‘cel care e la putere’
    sa fii plenar de acord cu cel care e la putere e Intelepciune.

    dupa cum se arata opinia publica asa e si ‘cel care e in opozitie’
    sa fii plenar impotriva celui care e in opozitie e Intelepciune.

    sa fii de acord, manifestandu-te!, cu opinia poporului nu e Actiune ci Nonactiune.
    deci e Intelepciune.

    poporul isi exprima azi opinia.
    fiind plenar de acord cu opinia exprimata, ce faci nu e Actiune, ci Nonactiune.
    teoretic votul de azi ar trebui sa fie cel mai sanatos vot exprimat…de multa vreme.
    practic, ramane de vazut.
    teoretic, sint ochi care sa vada.
    practic ei chiar exista.

    • alegerile de azi sint primele alegeri libere dupa ’89.

      • …am si io o-ntrebare:
        prezenta la vot a fost mica pentru ca, de data asta, pentru prima data de la revolutie, votul a fost corect? :)))
        adica, de data asta, pentru prima data de la revolutie n-au votat si…romanii din neant?, digital, bineinteles?:))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *