Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Despre cum a aflat Ludovic Orban după două luni, treaz fiind, că ministrul USRPLUS al Justiției lucrează pe cont propriu la Legile Justiției

Iată faptele!
Luni, 1 februarie 2021. În debutul sesiunii parlamentare, liderii USRPLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, prezintă, într-o conferință de presă extraordinară, prioritățile legislative pentru noua sesiune parlamentară. Între prioritățile prezentate se numără și „Legile Justiției”.

USRPLUS nu guvernează singură, ci împreună cu PNL și UDMR alcătuiesc o Coaliție de Centru Dreapta. În Parlament, USRPLUS are un procent de doar 15%. Modificarea Legilor Justiției nu poate fi făcută decît dacă votează întreaga Coaliție. Ar fi fost normal ca prioritățile legislative să fie prezentate de toți liderii partidelor din Coaliție și nu doar de liderii unui singur membru.

PNL, partener de Coaliție, nu zice nimic.

Acceptă ca URSPLUS să prezinte prioritățile USRPLUS ca fiind ale întregii Coaliții, și ale PNL, așadar.

Vineri, 12 martie 2021. Stelian Ion anunță printr-un Comunicat de presă că „a avut mai multe consultări cu organizații profesionale ale magistraților” în cadrul cărora „au fost analizate toate propunerile, sugestiile, criticile și contribuțiile primite pînă în prezent la textele proiectelor Legislative”. Potrivit Comunicatului, Ministrul Justiției a terminat Proiectele de Legi ale Justiției, proiecte pe care le-a trimis asociațiilor de magistrați.

Ministrul Justiției face parte din Guvernul Florin Cîțu. Nu se înțelege de aici dacă despre aceste proiecte știe premierul.
Ministrul Justiției e lider USRPLUS. Un partid din Coaliție redactează Legile Justiției, care urmează să fie depuse în Parlament, fără ca tovarășii de Coaliție să știe ce conțin. Legile Justiției sînt unul dintre cele mai sensibile și mai controversate subiecte ale României lui 2021. Chiar dacă au fost redactate doar de un partid, proiectele, ajunse la asociațiile de magistrați, apar ca ale întregii Coaliții.
PNL nu reacționează, deși ar fi fost obligatoriu s-o facă. Eventuale nebunii din proiecte vor fi decontate politic și de PNL.

Marți, 23 martie 2021. Potrivit unui Comunicat, Stelian Ion, ministrul USRPLUS al Justiției, a prezentat experților europeni Proiectele de modificare a Legilor Justiției. Despre aceste proiecte PNL și UDMR n-au habar.

Miercuri, 24 martie 2021. În Camera Deputaților, de la Tribună, Stelian Ion anunță că joi, 25 martie 2021 va trimite CSM pachetul cu proiectele de Legi ale Justiției. Deși parlamentarii PNL, în frunte cu Ludovic Orban, sînt în sală nici unul nu se întreabă:
Ce dracuʼ conțin Legile astea alcătuite de USRPLUS fără știrea PNL și UDMR dar prezentate ca ale Coaliției de guvernare?

Vineri, 26 martie 2021, Legile Justiției au ajuns la CSM.
Luni, 29 martie 2021. Stelian Ion prezintă la Ministerul Justiției Legile Justiției. Ministrul vorbește din nou de un Proiect asupra cărora PNL și UDMR n-au fost consultate:

„De-a lungul timpului au survenit foarte multe modificări, deja legislaţia pe alocuri este incoerentă, sunt multe lucruri care nu se mai potrivesc unele cu altele şi, în urma modificărilor survenite şi în 2018, a devenit foarte clar pentru noi că este nevoie de adoptarea unor noi legi. Simple modificări punctuale nu mai sunt suficiente. Justiţia are nevoie de o haină nouă şi aceasta o poate reprezenta acest pachet legislativ (…)

Este un pachet legislativ construit cu migală în decursul timpului, nu a fost făcut pe grabă. De asemenea, consultarea publică a fost una consistentă. După cum ştiţi, proiectul a fost pus în dezbatere acum aproximativ 6 luni. Au fost consultate instituţiile care ţin de sistemul judiciar, asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi am ţinut cont de toate propunerile care ne-au venit, le-am analizat pe toate şi a rezultat această variantă care pentru mine este una foarte, foarte bună, reprezintă un fundament nou pentru sistemul judiciar, reprezintă o bază de plecare spre o justiţie mai eficientă şi mai corectă”.

Dinspre PNL nu se aude nici măcar un început de tuse seacă. Toată lumea a fost consultată, cu excepția partidelor de Coaliție.
Conferința de presă a fost un eveniment mediatic de excepție. Imediat întreaga presă a început să dezbată proiectele de Legi.
Din nou PNL și UDMR n-au zis nimic.

Stelin Ion a prezentat modificări controversate, printre care se numără și „eliminarea restricțiilor referitoare la libertatea de exprimare a magistraților”.
PNL nu spune nimic.

Vineri, 2 aprilie 2021. Întreaga presă publică următoarea depeșă:

„Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat vineri că proiectul privind modificarea legilor justiţiei pe care ministrul Stelian Ion l-a trimis către CSM nu a fost discutat în coaliţia de guvernare şi nici nu a fost unor dezbateri publice ample. Reproșurile vin după ce ministrul Justiției a inițiat proiectul fără ca acesta să fie prezentat liderilor PNL și UDMR. Surse politice susțin că decizia ministrului i-a nemulțumit pe liberali, care se plîng că miniștrii USR PLUS sunt «într-o campanie de imagine proprie».

«Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fie supus unei dezbateri publice ample, aşa cum de altfel solicita şi Comisia de la Veneţia atît în privinţa legilor justiţiei cît şi în privinţa codurilor penal şi de procedură penală», i-a reproșat public Ludovic Orban, ministrului Justiției Stelian Ion.

Surse politice susțin că decizia ministrului de a iniția și de a trimite către CSM proiectele de modificare a legilor justiției, fără o consultare în coaliția de guvernare i-a nemulțumit pe liderii PNL.
«Cei din USR PLUS nu înțeleg cum să guverneze în coaliție, ei sunt în continuare într-o campanie de imagine proprie», le reproșează liberalii partenerilor de guvernare.

Stelian Ion a trimis, în urmă cu o săptămînă, Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, proiectele de modificare a legilor justiţiei.
Întrebat Ludovic Orban dacă la nivelul coaliţiei există o problemă de comunicare cu ministrul Justiţiei, acesta a declarat că «este firesc» să existe mai întîi o consultare în coaliție. «Dacă nu există o decizie comună, nu se poate construi o majoritate parlamentară care să permită adoptarea acestor legi», a spus Orban.”

Cum adică?
De două luni USRPLUS invocă proiectele de Legi ale Justiției.
Ministrul USRPLUS al Justiției, membru al Guvernului condus de Liberalul Florin Cîțu, a ținut la curent opinia publică de la noi cu etapele procesului de redactare a Legilor Justiției.

Că ministrul lucrează la ele, că le-a terminat, că le-a trimis CSM, că le-a prezentat experților europeni știe o țară întreagă numai Ludovic Orban nu știe.
Vorba aia:
Ce știe tot statul, nu știe bărbatul!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Despre cum a aflat Ludovic Orban după două luni, treaz fiind, că ministrul USRPLUS al Justiției lucrează pe cont propriu la Legile Justiției”

  • Este ultima sesiune parlamentara pentru PNL .
    La primele alegeri , PNL ( impreuna cu aripa franta PDL ) va pleca dupa PNTcd , la muzeul de istorie ( unde va si ramane ) .

  • Pai nu i-@ informat securitatea!
    Ca doar au acelasi stapan!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *