Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Despre cum se prostesc şi cei mai lucizi politicieni

Pentru noul meu proiect, Linguşirea cu sclipici, despre Cultul personalităţii lui Carol al II-lea, luînd locul unui nou proiect abandonat – cartea despre Fidel Castro –, recitesc volumele 5 şi 6 din Însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu.
Am citit şi fişat cele două volume dedicate anului 1938, cu vreo cîţiva ani în urmă, cînd mă apucasem de proiectul cărţii despre Corneliu Zelea Codreanu.

Urmărisem atunci amănuntele din jurnal despre Procesul Căpitanului.
Găsesc acum, la relectură, semnele făcute pe marginea filei, cu stiloul, în dreptul pasajelor despre Proces şi despre Garda de Fier.

Sînt şi semne de reamintire a unor amănunte despre destinul lui Dem Dimăncescu, şeful Presei din Ministerul de Interne, subiectul unui eseu care, slavă Domnului! a văzut lumina tiparului.
Acum însă sînt interesat de amănuntele despre Carol al II-lea, despre Cultul Personalităţii Regelui Dictator, subiectul proiectului asumat.

Faţă de lectura anterioară, observ:
Boala memorialistului de a se considera buricul pămîntului.

C. Argetoianu consemnează harnic toate zvonurile despre venirea sa în fruntea Guvernului.
Mai mult, el transcrie, fără o umbră de îndoială, şi declaraţiile pe care le fac alţi politicieni – Armand Călinescu, Gheorge Tătărescu – despre nevoia unui Cabinet condus de Constantin Argetoianu.
Unele declaraţii sînt făcute de cei interesaţi.
Altele îi sînt invocate memorialistului de reporterul politic al Adevărului, Brumfeld, neobosit colportor de informaţii „din surse“.

Nu ştim dacă într-adevăr ditamai politicienii români, însufleţiţi de obsesia de a fi ei înşişi premier; i-au făcut astfel de declaraţii lui Constantin Argetoianu.
Poate că memorialistul le născoceşte post factum pentru a ne convinge de cît de mare sculă era el în epocă.
Poate că, totuşi, şmecherii de Armand Călinescu şi Gheorghe Tătărăscu, îi ziceau asta bătrînului politician, ştiindu-l cu trecere la Majestatea-Sa Carol II-lea.

Oricum, indiferent de ce i se făceau sau nu astfel de declaraţii, te-ai fi aşteptat de la un cinic precum Constantin Argetoianu să le întîmpine cu scepticismul de rigoare într-un jurnal ce se vrea intim.
Constantin Argetoianu nu face.
Prilej de a constata că pînă şi cei mai lucizi politicieni se prostesc la modul absolut cînd vine vorba de şefii!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *