Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Despre vaccin. O rază de speranța pentru a scoate omenirea din blocaj, chiar dacă se va dovedi falsă sau periculoasă

Surescitarea produsă în România de eventuala sosire a vaccinului în țară m-ar uimi, dacă ea nu s-ar înscrie perfect în atmosfera generală a dezbaterilor pe orice tema: cine nu-i cu mine, e împotriva mea. Ce simplu ar fi să ne informăm și pe urmă să dezbatem, cu calm și argumente.

Atrăgeam atenția, în urmă cu câteva zile, asupra unei știri care ar fi trecut aproape neobservată dacă n-ar fi fost preluată de către dr. Astărăstoae: fabricanții vaccinului au obținut un angajament din partea clienților (țările care l-au comandat) că nu vor fi făcuți responsabili de eventualele rateuri. O intervenție în emisiunea Sinteza zilei ne informa că singurii responsabili vor fi medicii care administrează vaccinul. Ba chiar dr. Streinu Cercel, care probabil își depășise ora de culcare, propunea ca medicii care nu recomandă vaccinul pacienților lor să își piardă licența. Ferească Dumnezeu să îl vedem ministru la Sănătate!

Sunt pro-vaccin? Sigur, dacă el este obținut în condiții de securitate. A trecut un veac de la perfecționarea tehnicii de vaccinare, iar în mod empiric era deja folosită (împotriva variolei, la Curtea Franței de exemplu). Știința a evoluat și medicii știu prea bine că vaccinurile trebuie testate și retestate pentru a fi administrate în deplia securitate. Dezvoltarea unui vaccin se face în 8-10 ani, în medie 12 pentru a ajunge pe piață. Și între timp, mulți candidați sunt abandonați pe drum.

Etapele dezvoltării unui vaccin

Care sunt aceste etape ?
1- Testele preclinice: vaccinurile sunt studiate în laborator și testate pe animale.
2- Studii clinice pe om, incluzând trei faze succesive care corespund unor obiective diferite.

Faza I (inocuitate) durează între unul și doi ani. Ea are ca obiectiv determinarea inocuității candidatului-vaccin la om pentru a vedea dacă provoacă efecte indezirabile serioase, dacă este bine tolerat și în ce fel corpul reacționează la produs, imunogenicitatea, respectiv dacă acest candidat-vaccin generează un răspuns imunitar.

Faza II (imunogeneticitate și dozaj) durează între unul și doi ani. Testele sunt realizate pe un număr foarte mic de voluntari. Se continuă monitorizarea toleranței și inocuității candidatului-vaccin și supravegherea imunogenicitatii. Se caută doză optimală.

Faza IIIB, numită „proba de concept” sau „validarea de principiu” durează între trei și cinci ani. Testele sunt realizate pe un număr ridicat de voluntari și au ca obiectiv să se determine dacă vaccinul procură efectiv o protecție durabilă împotriva infecției, dacă strategia vaccinală (în ce moment, în ce doză, ce frecvența trebuie să se adopte?) este susceptibilă să funcționeze pentru a reduce riscul transmiterii agentului patogen. Testele realizate pe sute, chiar mii de persoane, au că scop verificarea raportului beneficii/riscuri pentru candidatul vaccin în cauza. Aceste studii-pilot permit definirea condițiilor și precauțiilor folosirii vaccinului.

Două etape de cercetare pot fi asociate (testele din fazele I și II, de exemplu) ceea ce poate accelera, într-o oarecare măsură, procesul dar un calcul simplu ne conduce oricum la minimum 5 ani.

După obținerea acordului de comercializare din partea Agenția Medicamentului, acesta intră în faza de farmacovigilență (numită și faza IV). Pacienții și medicii sunt invitați să declare efectele secundare nesemnalate instanțelor de supraveghere. Această faza durează pe toată perioada folosirii vaccinului.

 

Există un anumit număr de texte fundamentale care reglementează scoaterea pe piață a unui vaccin: „Good clinical practice” CPMP/135/95, „General considerations for dinical trials” CPMP/291/95, „ Note for guidance on dinical investigation of medicinal products în children „ CPMP/EWP (Efficacy working party) /462/95.

Cred că multă lume se întreabă cum se face că Franța, inventatoarea vaccinului, patria lui Pasteur n-a anunțat încă obținerea nici unui vaccin, în timp ce societăți mai mult sau mai puțin anonime par să fi obținut, în câteva luni, un aquis extraordinar în domeniu ? Ei bine, pentru toate motivele de mai sus.

Studii alternative

Institutul Pasteur lucrează asupra mai multor proiecte de vaccin dintre care trei sunt în faza avansată. Două dintre ele utilizează vectori virali (virusul atenuat utilizat împotriva rujeolei-MV, respectiv un lentivirus). Ultimul este un vaccin pe bază de ADN.

Vaccinul care utilizează vectorul lentivirus (virus lent, cu o perioadă de incubație lungă, modificat genetic pentru a deveni inofensiv) se administrează pe cale nazala, a arătat o bună eficientă și o producție de anticorpi foarte ridicată în studiile preclinice.

În sfârșit, vaccinul care utilizează AND se bazează pe injectarea unei molecule de ADN în celule umane. Aceste celule recunosc moleculă ADN și o transcriu într-o moleculă ARN capabilă să producă proteină Skipe a virusului SARS-CoV-2.

În mod evident, graba cu care liderii lumii se aruncă pe vaccinurile insuficient verificate are că scop repararea pagubelor pe care ei înșiși le-au produs: panică, isteria colectivă, dezastrul economic. O rază de speranța era absolut necesară pentru a scoate omenirea din blocaj, chiar dacă ea se va dovedi falsă sau, în timp, periculoasă. La urmă urmei, știm foarte puțin despre acest virus și tot ce era valabil azi este contrazis mâine. Fie virusul evoluează cu o viteză amețitoare, fie interpretările cercetătorilor sunt greșite, fie presiunea factorului politic a pus capac peste lumea științifică. Reamintesc, și am scris deja despre asta, scandalul Remdesivir. Medicamentul menit să trateze infecția a fost adoptat de UE ca regulă impusă, a fost singurul autorizat deși prețul sau este enorm (2000€/doză), a fost dezvoltat pentru o altă maladie și insuficient verificat, ba chiar cu unele semnale de alarmă privind toxicitatea lui. OMS, aceeași care l-a „scos în lume” ca pe o față de măritat, tocmai ne-a recomandat să nu-l mai folosim.

Surse :

https://www.sanofi.com/fr/Votre-sante/vaccins/production

http://ipubli-inserm.inist.fr/bitstream/handle/10608/197/?sequence=30

https://www.pasteur.fr/fr/espace-presse/documents-presse/covid-19-avancement-trois-programmes-recherche-candidats-vaccins-institut-pasteur

https://www.lecrips-idf.net/professionnels/dossiers-thematiques/dossier-VIH-vaccin/VIH-vaccin-essai.htm


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Despre vaccin. O rază de speranța pentru a scoate omenirea din blocaj, chiar dacă se va dovedi falsă sau periculoasă”

  • Ghici care a fost rostul pandemiei? Cine s-a imbogatit de pe urma ei? Cine a saracit? Si astea sunt doar cateva dintre intrebarile la care se incearca din rasputeri ocultarea raspunsurilor. Saracul Orwell, ce si-a inchipuit el a fost pistol cu apa fata de ce le-a dat unora de azi prin cap. Si asta e doar inceputul. Nu-i asa ca mai credeti inca in povestile frumoase cu democratia, drepturile omului si alte nascociri pentru gugustiuci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *