Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Despre viitoarea Renaștere a omenirii

Primesc un text aparținând Cristianei Popp, medic anatomopatolog  la Spitalul Colentina, apărut în  Anthropos – revistă de filosofie, arte și umanioare. L-am citit cu bucurie, scrierea are adâncime emoțională  și culturală, nerv și  inteligență. Nu vă ascund că subiectul mă frământă  și pe mine de niscaiva ani, dar să vă las să  lecturați materialul,  care începe abrupt și pesimist, cu un citat din  Romain Gary, potrivit căruia „o civilizație exclusiv utilitară va merge întotdeauna până la capăt, adică până la lagărele de muncă silnică.”

Și, de aici, autoarea, după ce avansează ideea sfârșitului civilizației de tip occidental, își argumentează previziunea: „În gimnaziu, când învățam despre căderea Imperiului Roman, îmi imaginam o prăbușire spectaculoasă, cu bubuitură, ca să zic așa. Mai târziu, am înțeles că lucrurile s-au petrecut lent, insidios și banal: romanii s-au îmbogățit, s-au burtăverzit, au început să nu își mai trimită copiii la armată, au evitat să își îndeplinească sarcinile publice pe care până atunci le făceau din simțul datoriei, neremunerat și cu interes pentru binele cetății. Au angajat mercenari în armată, funcționari publici care să vegheze la binele comunității, administratori ai banului public. Aceștia erau mai puțin interesați, proveneau din medii mai umile și aveau, în general, un nivel de educație și morală mai redus, așa încât aceste munci au fost tot mai prost făcute.

Având nevoie de oameni care să muncească, chiar și prost, porțile cetății s-au deschis larg pentru «barbari», străinii veniți în căutarea unei vieți mai bune. Străinii aceștia nu iubeau Roma și nu aveau respect pentru tradițiile ei. Își doreau bogăția romanilor, dar aduceau cu ei zeii lor și obiceiurile lor care erau, cel puțin parțial, responsabile de sărăcia în care trăiseră înainte de a pleca spre bogata Romă. Ei nu au mai luptat cu aceeași dragoste de țară, căci erau niște dezrădăcinați, niște oameni fără țară, iar Roma era pentru ei doar locul în care își promiseseră îmbogățirea. Întâmplător sau nu, cetatea s-a aglomerat, igiena a decăzut și bolile contagioase au săpat și ele la temelia civilizației.

          Vă sună oare cunoscut? Aș zice că le bifăm și noi, cu vârf și îndesat, pe toate. Și, suplimentar, ne omoară și utilitaritatea asta a prostiei. Nu mă refer la utilitarismul moral și altruist al lui Mills, ci la un concept relativ nou în societate și care poate fi rezumat simplu: mie asta nu îmi trebuie. Și uite-așa, nimănui nu-i mai trebuie limbile clasice (doar sunt moarte), istoria (nici măcar cea națională), geografia (doar avem GPS), ortografia și ortoepia (doar ne înțelegem între noi), matematica (avem telefoane pentru calcule), morala (că alții nu au), magia (că nu ne ține de foame). În același «vesel» context, mi-l amintesc pe fostul președinte Traian Băsescu declarând că medicii și profesorii sunt asistați social, că țara nicio șaibă din mâna lor n-a scos. Sau de reprezentantul medical obsedat de cât de repede pot da rezultatele, argumentând: «Eu, cât de bine le dați, nu am cum să cuantific, pot câștiga clienți doar dacă le dați mai repede ca alții», vorbind aici, să nu uităm, de rezultate medicale care decid soarta și viața pacienților. […]

          Ne îndreptăm spre sfârșitul civilizației noastre lăsând locul unui nou Ev Mediu? În clipa asta nu am dubii că e așa. Dacă am depășit deja punctul de la care nu ne mai putem întoarce, nu aș ști să spun, dar nici nu cred ca e vreo miză acolo. Fiindcă sfârșitul acestei civilizații va aduce, fără îndoială, după o perioadă de întuneric de tip medieval, o nouă Renaștere. Pe când salvarea ei ar putea semăna cu învierea lui Lazăr, cel ce va fi trăit o vreme, după învierea sa, ca un mort printre vii, cu trupul deja descărnat de întoarcerea în țărână.

          Singurul lucru care mă sperie, urmare a micimii minții mele, preocupate mai degrabă de existența fiilor mei decât de soarta civilizației, este viteza cu care degradarea ne cuprinde. Sigur, suntem un teritoriu aflat la periferia marii culturi și civilizații căreia îi aparținem, și descompunerea este mai rapidă și mai ușor vizibilă aici. Cu toate astea, pe perioada vieții mele de adult, educația extrașcolară și școlară, de la cel mai simplu nivel până la studiile cele mai înalte, a suferit o scădere a calității înfiorătoare. Și, pornind de aici, competența și forța societății au înregistrat o prăbușire bubuitoare, aș putea zice.

          Acum doar 20 de ani, studenții la medicină făceau concurs de notițe clare, logice și organizate, luate în timp ce profesorul explica liber, fără a-și îngrădi sau încetini expozeul. În urmă cu vreo 10 ani, studenții au început să ceară să li se dicteze clar, rar și tare și chiar să se precizeze când începe și când se termină dictarea, delimitând astfel minimul pe care «trebuie» să îl învețe de restul explicațiilor și ideilor care «nu le trebuie» (mă tot întorc la civilizația utilitară). Anul ăsta, un student a pretins că nu își poate aduna ideile în timp ce își folosește concentrarea pentru a scrie, activitate cu care nu e prea obișnuit și care, desigur, nu îi «trebuie» la nimic. Așa cum nimănui nu îi trebuie să citească prospectul unui medicament pe care îl ia sau îl dă copilului, că doar e la un click distanță pe internet (click de care, sigur, nu ai timp și minte în cazul unei urgențe). Și astea sunt doar exemple la întâmplare care îmi trec prin minte. Mă sperii, fiindcă, mie la școală, mi-a plăcut. Și tot ce sunt azi se datorează școlii. De unde aș putea acum să le procur copiilor mei aceeași bucurie și plăcere? Căci, chiar dacă civilizația va renaște din întunericul în care singură se prăbușește cu voluptate, e vai și-amar de cei părtași la prăbușire.

          Ce ar mai fi de adăugat? Ca și în matematică, la o demonstrație încheiată corect, nu se mai poate adăuga nimic.”

Dimpotrivă,  aș mai adăuga ceva, e musai! Cei care vor supraviețui și vor duce lumea mai departe sunt tocmai inșii născuți și educați în preceptele civilizației occidentale. Vasăzică, preconizata nouă Renaștere îl va avea în prim-plan  chiar pe omul societății  capitaliste multilateral globalizate! Unul cu un profil deloc dătător de speranțe  pentru un viitor mai bun! Adică pe ipochimenii tatuați excesiv și spălați complet pe creier, accesorii ale smartphone-ului, iubitori  de manele ori de tehno, autiști pe maidanul virtual, consumatori fără cenzură de fake-news-uri, cu un orizont cultural cât să încapă în ranița de soldat manipulat nemilos de căprarii corporatiști, purtători de sex în continuă schimbare, cobai ideali ai experimentelor felurite comandate de dresorii din umbră …

Ei bine, indivizii ăștia  vor reface lumea de mâine, motiv să mă îngrijorez definitiv ! Nici măcar perspectiva unui alt Noe (obligatoriu transgender, ce vă închipuiți ?)  nu-mi împrăștie gândurile sumbre, fiindcă providențialul salvator al omenirii se va grăbi să-și pună în arcă roboții și liota  de produse ale inteligenței artificiale și nimic din ce-i omenesc ! Fatalitatea spiralei  istorice ne condamnă pe veci la reîntoarcere, însă la un nivel de perfidie și de degradare  superior, bineînțeles! Blestemat să fii pe veci, vizionarule Auguste Comte!

 

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „Despre viitoarea Renaștere a omenirii”

  • Ingrijorarile , lamentarile sunt omenesti, dar istoria ne demonstreaza ca imperiile si civilizatiile apar si dispar …La momentul potrivit se va creea o masa critica a omenirii care va urni din loc o noua civilizatie ! E adevarat ca suntem pe partea descendenta a unei epoci si , probabil, in timpul vietii noastre nu vom cunoaste decat declinul unei ere ! La scara planetara, va veni , sigur, un moment de cotitura cand pe Pamant va tasni o noua civilizatie salvatoare ! Trist e ca noi suntem muritori si cu noi timpul nu are rabdare ! nu trebuie sa jelim aceste vremuri , tot noi le-am creat prin nepasare si indiferenta ; avem , insa, datoria sa lasam marturii peste veacuri despre cum s-a trait pe Pamant , in timpul nostru , inainte de aparitia inteligentei artificiale ! Am inteles acest lucru cand am vizitat muzeul de arheologie din Mangalia : pe o piatra funerara era scris un mesaj de la un vietuitor din vechime catre cei care vor veni dupa el , peste veacuri si ii vor citi mesajul, nu exista vreo indoiala ca nu vor veni alte vremuri si ca oameni vor trai si vor muri asemeni lui ! Aproape ca ,daca iti ciuleai urechile , auzeai ,peste vremuri, vocea celui care ne asigura ca a fost traitor si , in cele din urma , si-a gasit odihna sub acea piatra de mormant !

  • “Sigur, suntem un teritoriu aflat la periferia marii culturi și civilizații căreia îi aparținem, și descompunerea este mai rapidă și mai ușor vizibilă aici.”
    Aici as avea oarecari nuante:
    agentul descompunerii vine ex Occidente
    tarile care sunt tari (nu colonii) , se opun descompunerii : Polonia , Ungaria
    noua Renastere va veni tot ex Oriente

  • Civilizatia e doar un mic artificiu adaugat speciei. Si speciile apar, evolueaza, involueaza si mor. Noting more, nothing less. Cu alte cuvinte, paguba-n ciuperci. Universul nu va schita nici macar un sughit.

    • Universul e platforma pentru dezvoltare maximală, de tip Fibonacci, daca pe limba asta vorbim.
      bazată pe ‘dinamica dorintelor’, nimic în plus nimic în minus.
      nimic nu moare, totul se dezvolta, maximal.
      urmandu si calea către starea de echilibru absolut, care e desăvârșirea.

      asta fiind in fapt o lege fundamentală a universului: dezvoltarea maximală e calea cea mai scurta către starea de echilibru absolut pe care orice dinamica din univers o urmărește plenar pentru a o atinge.

  • ‘Cei care vor supraviețui și vor duce lumea mai departe sunt tocmai inșii născuți și educați în preceptele civilizației occidentale. Vasăzică, preconizata nouă Renaștere îl va avea în prim-plan chiar pe omul societății capitaliste multilateral globalizate!’

    ei duc civilizatia catre Artificializare.
    Artificializarea e Taramul IA.
    oamenii sint incapabili sa ridice actuala civilizatie, mare cit planeta, la un nivel superior. prin definitie sint incapabili pentru ca nivelul superior e propriu ‘antioului’.
    prin urmare …scaparea e doar una,…pentru civilizatie: IA sa preia stafeta …aducind Raiul pe Pamant.
    ca asta e insasi Iadul…unii o sa afle, altii vor ramane la partea cu Raiul…

    oamenii si au ‘terminat’ treaba in Civilizatie ( care e prin definitie, inca de mica, o Antinatura, o AntiCreatie )
    acu’ a venit vremea antioamenilor, a oamenilor artificial inteligenti, adica a alora care bubuie de desteptaciune, insa tocma daia sint plenar ipsiti de inteligenta ( Naturii)

  • ‘Ce ar mai fi de adăugat? Ca și în matematică, la o demonstrație încheiată corect, nu se mai poate adăuga nimic’

    daca e incheiata corect …asa o fi, insa daca e incheiata drept …mai e ceva de spus
    de la ‘corect’ pina la ‘drept’ …te papa sfintii!

    nu tot ce e corect e si drept, doamna…

  • viitoarea Renastere…

    nu mai sint oua.
    o alta civilizatie, de acelasi tip, cum a fost aia romana sau asta de acu’, n are din ce sa mai rasara.

    deci …se stie!, : „un Cer nou si un Pamat nou”, nimic in plus nimic in minus

    pina atunci vom experimenta ‘antioul’
    adica pina acum se tot nasteau civilizatii naturale. insa, terminindu se ouale de acest tip, singurul ou disponibil prin Univers e ‘antioul’ deci cind se termina cu ouale se trece in partea ailalta, a ‘antioului’
    adica atunci cind se termina povestea civilizatiilor naturale se trece pirleazul catre civilizatiile antinaturale, artificiale.

    practic se trece de la oameni catre antioameni.

    prin urmare peste o vreme pe planeta asta o sa misune antioameni…ca la balamuc!
    insa vor mai fi si oameni. pentru ca abia asa ‘dai de om’, cernindu l prin cea mai deasa sita posibila, care e ispita plenara numita antiom.
    atunci cind antiomul se manifesta, doar oamenii vor mai ramane oameni, toti ceilalti vor sari brusc in barca antiomului, artificializindu se

    toti oamenii se vor desavarsi. toti! faza e ca nu toti oamenii vor alege sa ramana oameni, unii vor alege nemuritorul antiom.

    cum arata antiomul?
    Dracu’ stie!

    • practic se trece de la oameni la antioameni
      de la Natura la Antinatura
      de la SI la SAU ( oamenii devenind nu doar irelevanti in Noua Lume, ci si incompatibili cu ea. si cum Noua Lume inunda ‘lumea mare’ oamenii nu prea vor mai avea loc paici…
      antioamenii vor ajunge la concluzia ca raspunsul la intrebarea ‘oameni sau antioameni’ va fi acesta: antioameni, caz in care daca nu esti antiom nu prea mai ai cum sa misuni in Noua Lume, in Noua Creatie )
      de la Inima SI Minte …la Minte si atat
      de la Hrist la Antihrist

      ce e …cu totul si cu totul iesit din comun e faptul ca unii inca spera ca lumea se va face bine.
      s a departat atat de mult de Natura incat ‘binele’ pentru ea mai arata intr un singur fel: Antinatura
      ne indreptam cu pasi uriesesti catre Artificializarea a tot ce misca.
      in mod natural atre aceasta destinatie ne indreptam …fara doar si poate.

      • daca vrei sa afli cit de ‘prietenos’ cu artificializarea, cu antinatura e un om …intreaba l care e opinia lui despre digitalizare.
        ori il va folosi pe SI, caz in care va spune ca …spre ex …satele si cei care traiesc acolo n au ce cauta in povestea asta, ori il va folosi pe SAU, caz in care va spune ca …satele de ce nu sint digitalizate?!

        cei care il folosesc pe SAU au tendinta sa nu faca Pace prin definitie. daca le a intrat digitalizarea in cap pentru ei totul, dar totul trebuie digitalizat. pe mana unor astfel de oameni se duce planeta dracu’, pentru ca atunci cind digitalizezi cu toptanul, inclusiv satele, ‘promisiunea’ ta e ca intre ‘lumea digitala’ si Natura sa nu mai exista nici pic de intersectie.

        cei care il folosesc pe SI nu vor avea nimic impotriva …spre ex digitalizarii, insa ei vor propovaduia ‘dinamica Naturii’ spunnd ca …satele e n regula daca raman legate omblical de Natura, deci stau cit de mult se poate departe de Antinatura, de Artificializare, caz in care avem SI Antinatura, daca asa a fost dorinta unora, insa avem SI Natura, pentru ca …nu toti oamenii vor alege sa se artificializeze devenind antioameni

        asa ca …domnule Nazat, care e opinia dvs despre digitalizare?!
        raspunsul …va face toti banii! :))

        • pe vremurile astea o mica deraiere povesteste despre ceva …maret, despre o probabila ulterioara tranzitie de la natural la artificial.
          prin urmare nu ti trebuie sa dai de arii intregi care ‘nu suna bine’, e suficient sa dai peste o picatura dintr un ‘tril’ …care nu suna bine :))
          poate deveni suficienta, spre ex, opinia despre …digitalizare 🙂

          • Matematica e Antiiubirea, e o clona a Iubirii
            o ecuatie de miscare Matematica e leita Imaginii din oglinda a Iubirii

            digitalizarea e despre Matematica, matematica despre Antiiubire, Antiiubirea despre Antinatura, Antinatura despre Antihrist :)))
            numa’ Matematician sa nu fii pe vremurile astea :))

          • Antihrist e Matematician, e ‘tatic’ in dinamicile Antiiubirii :))
            intre Iubire si Matematica deosebesti exclusiv cu Inima, pentru ca Iubirea e Minte SI Inima, iar Matematica e …Minte si atat:)

            prin urmare e greu de deosebit intre Antihrist si Hristos, pentru ca amandoi sint despre Rai:)),
            Hristos despre Raiul care e Imparatia care e in noi ( toate celelalte se vor adauga… :)) ) ,Antihrist despre Raiul care e Imparatia din afara noastra,
            unul e despre Cer si Pamant, altul e despre Pamant( ca atunci cind si a spus ….Cer SAU Pamant?! raspunsul lui a fost asta: Pamant! )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *