Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Diamante însângerate și o tradiție a suferinței. Bine ați venit în Sierra Leone!

Sierra Leone și-a dobândit numele datorită exploratorului portughez Pedro da Cintra care, în anul 1462, a navigat în ceea ce este astăzi Peninsula Freetown. În timpul șederii sale în această parte a continentului african, da Cintra a întâlnit o furtună intensă și a ajuns să asocieze terenul muntos din zonă cu răgetul unui leu. Astfel, exploratorul a numit regiunea „Sierra Lyoa”, care se traduce în portugheza nativă prin „Munții Leului”.

Peste 7.000 de foști locuitori ai unei mahalale din orașul-capitală Freetown, distrusă de un incendiu săptămâna trecută, au nevoie de asistență de urgență, a anunțat agenția de gestionare a dezastrelor din această țară. „Avem nevoie de ajutor pentru a le oferi adăpost, hrană, apă și îmbrăcăminte victimelor acestui dezastru”, a declarat șeful agenției, Sinneh Mansaray, adresându-se atât partenerilor, organizațiilor internaționale private și publice din Sierra Leone, cât și ONG-urilor și agențiilor guvernamentale. În seara zilei de 24 martie, un incendiu a distrus complet mahalaua din Susan’s Bay, pe malul Oceanului Atlantic, una dintre cele mai mari din oraș. Nu a fost niciun deces, dar 409 persoane au fost rănite și 7.093 de persoane au fost afectate de dezastru.

Aproape trei sferturi, 73%, dintre sinistrați dorm afară, în timp ce 20% stau la familii gazdă și 7% în casele lor, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor. Guvernul a amplasat 53 de corturi și asigură, în prezent, apă pentru aproximativ 5.000 de persoane, potrivit lui Sinneh Mansaray. Mariama Kargbo, o văduvă care locuiește în Susan’s Bay de peste 20 de ani, declară: „Cantitățile de apă și alimentele furnizate nu sunt suficiente și căldura este insuportabilă în corturi. Obișnuiam să ducem o viață de familie simplă în mahala, acum trebuie să te lupți pentru orice ca să supraviețuiești”. Tot ce a rămas din acest cartier de barăci construite pe un teren insalubru „câștigat” de la ocean, la marginea centrului istoric, sunt grămezi de tablă și pereți rari, înnegriți de fum.

În ciuda unui sol plin de diamante, Sierra Leone, fostă colonie britanică, este una dintre cele mai sărace țări de pe planetă. Economia sa, afectată de corupție, a fost devastată de un război civil (1991-2002), care a curmat aproximativ 120.000 de vieți. Totodată, țara rămâne fragilă după epidemia de Ebola care a devastat-o între anii 2014-2016. Scăderea prețurilor mondiale pentru materiile prime și apariția coronavirusului, sunt doar câteva dintre noile probleme ale acestui stat, oarecum condamnat la suferință.
Uniunea Europeană, Statele Unite și ONU au indicat că sunt pregătite să vină în ajutorul victimelor. Rămâne de văzut.

Oamenii privesc urmările unui incendiu de proporții care a izbucnit într-o așezare informală din Susan’s Bay, Freetown, la 25 martie 2021.
Foto: https://www.africanews.com/2021/03/25/thousands-affected-by-fire-in-sierra-leone-slum-officials-warn/


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *