Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Dilema tuturor conducătorilor ruși: Ar trebui să imităm Europa pentru a o depăși sau mai bine ar fi să ne ferim de ea?

Am ajuns din nou la Kyralina, Librairie française, Bucarest, cum scrie pe punga de hîrtie oferită la casă, dacă ceri, dar mai ales dacă cumperi. Pe peretele din stînga, cum intri, dai de cărți de istorie și biografii, memorii.

Nu mă surprinde că multe cărți sînt despre Rusia și cele mai multe despre Putin. Editurile franceze urmează cu abnegație moda vremii. A fost un timp cînd librăriile gemeau de cărți despre Cuba. Le-au urmat cărți despre Iran, toate scrise de tipe care pretindeau că abia au scăpat din iadul islamic. Le concurau afgane oprimate ca femei de către talibani. Și iraniencele și afganele locuiau bine mersi la Paris, puse pe cîștig din jeluirea suferințelor îndurate. A venit rîndul femeilor exploatate de ISIS.

Acum la modă e Rusia.
Culmea, nu Ucraina, ci Rusia. Și la noi editurile dau peste margini de cărți despre Putin, multe gen Ce-i în capul lui Putin. N-au apărut cărțile în care ucrainencele să povestească despre cum au fost violate de ruși. Dar nici mult nu mai este pînă vor apărea. Pariez că nu vor avea succes. Sau mai bine zis nu vor avea succesul cărților despre Putin.

Dintre multele cărți despre Rusia, scoase de francezi, desigur, nu de români, editurile noastre tremură de frică să nu fie acuzate de putinism, cuvînt care, la Găgești Deal, e văzut ca desemnînd un ins care adoră putinile, cumpăr:

  1. Dictionnaire insolite de la Russie de Catherine Alexeiev.
  2. Marie-Pierre Rey, La Russie face à l’Europe: D’Ivan le Terrible à Vladimir Poutine, Flammarion, collection Champs Histoire, apărută în 10 februarie 2016, ediție adăugită a cărții Dilemme russe din 2002.

Pe coperta din spate, citesc textul de prezentare:

„Este Rusia europeană? Ce înseamnă să fii rus? Din secolul al XVI-lea, Rusia a menținut o legătură complexă şi ambiguă cu Europa de Vest.
În fruntea unui veritabil continent-stat, care se întinde din Europa pînă în Asia, țarii Rusiei, apoi conducătorii sovietici, nu au încetat să se întrebe despre identitatea țării lor și a relațiilor care urmează să fie stabilite cu Europa, rînd pe rînd percepută ca un model de modernitate și eficacitate sau ca o sursă de pericol și subversiune. De la Ivan cel Groaznic la Vladimir Putin, factorii de decizie ruși se confruntă cu această dilemă:
Ar trebui să imităm Europa pentru a o depăși sau mai bine ar fi să ne ferim de ea?

Cu un stilou alert, bazîndu-se pe un întreg vast documentar, Marie-Pierre Rey explorează chinurile identităţii ruse, la răscrucea istoriei relaţiilor internaţionale şi istoria reprezentărilor.”

Urmează fișa biobliografică a autorului:

„Marie-Pierre Rey, normalienne, profesor de istorie a Rusiei la Universitatea Paris-I Panthéon-Sorbonne, este autorul biografiei de referință a lui «Alexandru I», tradusă în rusă și engleză. Ea este de asemenea, autoarea cărții «L’effroyable tragédie: une nouvelle histoire de la campagne de Russie» (Înfricoșătoarea tragedie: O nouă istorie a campaniei în Rusia), (Champs, 214), încoronată cu premiul Fundației Napoleon, și 1814, un tsar à Paris: 1814. Alexandre I-er et la Chute de Napoléon (1814 Un Țar la Paris. 1814: Alexandru I și căderea lui Napoleon), Champs, 2015.”

Și fără această prezentare aș fi cumpărat cartea. Ea abordează una dintre marile teme ale Istoriei Rusiei: Relația cu Occidentul. Volumul a apărut în februarie 2016. Mai putea să apară în martie 2022, cînd nu se poate scrie despre Rusia decît în termenii demonizării? Admițînd că ar fi publicat o ediție revizuită și adăugită, ar mai fi avut autorul calmul istoricului obiectiv sau s-ar fi transformat într-un propagandist bolșevic?
Am serioase îndoieli.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

24 comentarii pentru articolul „Dilema tuturor conducătorilor ruși: Ar trebui să imităm Europa pentru a o depăși sau mai bine ar fi să ne ferim de ea?”

  • Buna vreme dle Cristoiu
    Dragi drage si dragute…
    Ca tot sinteti doar 12 la Masa….
    Sper sa apuc sa VA vad obosit in a tot cita si cinsti ce Drake tot scriu vesticii despre rusi.
    Oare s au sters din memorie faptele reale ale romanilor la Odesa?Se uita Stalingradul.
    Am avut ocazia 45 de ani de a intelege ca nu trebuie suparati rusii.
    Daca asta se sterse din memorial romanilor degeaba scormonitul asta prin istorie.
    Permiteti o biata sugestie…daca tot sinteti istoric.
    Eu cred ca sinteti si un cronicar
    Aflati cind si cine si cum a orientat Romania spre vest.dupa 90…Care personaje…
    Scormoniti si aratati cine e personajul care si a aratat admiratia data de atitudinea balticilor fara de rusi.
    Astia au -25% din populate si sint de o prostie sinucigasa egalata doar de a polonezilor.
    Sore rusinea mea am ascultat asta cindva demult dar nu am retinut numele.Sa l trec la acatist.
    Ati sesizat poate gazetari care au descoperit ca au supt si euroatlantism odata cu lapticul mamucii lor?
    De ce scriu toate astea…nu cred ca vreodata vesticii ne vor trata ca pe egali. Si e normal asa.
    Toti vesticii sint foster puteri coloniale,poate fara scandinavi.
    Pot intelege pe Coana Chirita sa admire Parisul…poate pe Zoe Trahanache…Pe vreo Udrea…vreo demimonda…
    De ce importa ce cred rusii despre Europa Mai mult decit ce credem noi despre ea?
    Sau v ati resemnat deja?

  • Va fi cum a zis Putin, un buffer intre EU si Russia…no man’s land: Ucraina, Moldova, tarile baltice….Bideu vinde arme iar Putin isi consolideaza pozitia de Țar…iar puturoasa EU cea socialista va veni in genunchi dupa gazul rusesc….ce-i nou?…

  • Maestre cam ce să imite rușii? Cam pe ce să fie invidioși? Mai există cultură europeană?
    Numiți un mare scriitor contemporan, un compozitor, un pictor, un arhitect. Ia să vedem găsiți?
    De ce vizităm vestul? În nici un caz pentru arhitectura actuală.
    În sălile de concetre, pe scenele de operă, oare ce se cântă? Totul s-a oprit în secolul trecut.
    În rest rușii trăiesc ca și occidentalii, acasă au același confort, conduc mașini ca și restul europei.
    Occidentul nu mai oferă nimic, nici creativitate, nici eleganță, nici spiritualitate.
    Vreți un exemplu? Priviți clădirea parlamentului european. Practic sunt niște schele cu sticlă în formă de conservă. Nici un stil. Înăuntru mobilier minimalist de doi bani, impersonal. Parcă e făcut de roboți, nici un „touch” uman.

  • tocmai am citit articolul postat pe cristoiublog „Nu e o criză mică, nu e o Criză Mare: Este o Mare Revoluție Socialista”

    :)))

    comentarii:
    1.ce traim e Marea Revolutie…si atat.
    ea nu e o revolutie socialista, pentru ca nu e o revolutie ‘in sistem’,
    e o revolutie plenara,
    pentru ca fix ‘sistemul’ e pus la indoiala ( un alt sistem, nou-nout, il pune la indoiala )
    2. a patra revolutie industriala…nu exista :))
    gata!, …s-a terminat cu ‘revolutiile industriale 🙂
    Revolutia Mondiala e povestea Metamorfozei. ‘revolutiile industriale’ s-au manifestat ‘in sistem’, si tocma dasta si au si consumat potentialul,
    acum vorbim, traim, o Metamorfoza, care o fi ea o ‘revolutie industriala’, insa e cu totul speciala, pentru ca atunci cind treci de la un ‘sistem’ la…mai exact ‘antisistem’, deci la un alt ‘sistem’, nou-nout, ‘revolutia care insoteste procesul e plenara, nu doar industriala,
    prin urmare e de bun-simt sa vorbim despre Metamorfoza, nicicum despre ‘a patra revolutie tehnologica’ ( atunci cind ‘revolutia tehnologica’ il vizeaza pe om ea se numeste Metamorfoza )

    • ocolind pe la Ploiesti, sau pe cine mai stie unde, …tot la Marea Revolutie se va ajunge :)),
      adica la Metamorfoza,
      adica la manifestarea unei lumi Artificiale.

      Green Deal-ul e despre cum intre om si Natura nu va mai exista intersectie, nu despre cum intre om si Natura va exista Armonie:)),
      prin urmare preotii Green Deal sint fix preotii Artificializarii 🙂

      de fiecare data cind auzim despre Green Deal noi despre Artificializare auzim, indiferent cine e cel care vorbeste… 🙂

      Marea Revolutie, Metamorfoza, este despre manifestarea unoor ‘noi-noute sisteme sociale’.
      in frunte cu cel politic :))
      prin urmare e chiar haioasa harnicia cu care ‘politicienii-oameni’ muncesc in solda Green Deal, pentru ca e ca si cum ti ai sapa groapa in care o sa cazi…peste o vreme :)),
      adica atunci cind ‘noi noutele sisteme sociale’ vor povesti despre ‘politicienii inteligente artificiale’ :)))

      Marea Revolutie, spre fundamentala deosebire de alte revolutii sau resetari, este un proces natural,…un soi de Iarna, prin urmare e implacabil.
      ce traim se numeste Metamorfoza, iar procesul duce la Artificializarea Dinamicilor Civilizatiei, in frunte cu Noul Om cu tot, Artificializat si el:)

      Rezumat:

      puteti sa va invartiti pina obositi, …eventual:)), ca tot acolo veti ajunge,
      adica aici:
      ‘razboiul mondial’ si-a pierdut definitia:)), acu’ daca nu mai are definitie…aia e!
      cum sa mai vorbesti despre ceva care…nu mai are definitie?!
      orice discutie despre un eventual ‘razboi mondial’ e despre ceva lipsit de definitie:))

      noua Definitie a ‘razboiului mondial’ e Revolutia Mondiala,
      iar ea e, concomitent, un ‘razboi mondial’ de 1,6 ori mai capabil decit suma celor doua razboaie precedente,
      insa maniefestat intr o stare de echilibru, de ‘pace cu p mic’ tot de 1,6 ori mai potenta decit cea manifestata pe vremea ‘celor doua razboaie mondiale’

      Revolutia Mondiala e o desavarsire,
      ti se cere fix Metamorfoza, care in sine e cel mai cumplit razboi mondial posibil, adica manifestarea unui ‘razboi mondial… plenar!’, purtat chiar impotriva Naturii,
      insa demonstrandu ti, concomitent, putinta de a tine in frau dinamicile aferente.
      Marea Revolutie e un soi de ‘razboi mondial desavarsit’ purtat intr o stare de ‘pace cu p mic’…desavarsita si ea.

      Revolutia Mondiala e o dinamica a Marelui Reflux, construita pe temelia Marelui Flux.

      n ar fi nicio mirare daca omul va rezolva problema secetei care-l vizeaza tot asa cum a rezolvat problema secetei…la plante:))), imbunatatindu le genetic in acest sens:)))),
      de fapt n-ar fi nicio mirare daca omul va rezolva toaaate problemele care l vizeaza, …intre care ‘moartea naturala’ e pe primul loc, prin ‘imbunatarire genetica’

      (
      caz in care chiar Facerea Omului e pusa la indoiala, nu-i asa? :),
      pentru ca daca ceva inca mai trebuie imbunatatit la om inseamna ca Impotentul e fix Creatorul Omului :))
      suna ciudat?
      e na!:))),
      doar stati si priviti cum oamenii il declara, cu tupeu!, Impotent, fix pe Creator!,
      imbunatatindu l genetic pe om.
      ca Metamorfoza despre asta este,
      despre Mintea Universului care pune la indoiala Inima Universului( Minte VS Inima )
      ( despre Armonia Mintii Universului,
      care se numeste nu doar Desavarsirea Turnului Babel,
      ci si Inteligenta Artificiala,
      …e plin blogul Maestrului 🙂 )
      )

      • intrebare:
        pe vremea Metamorfozei, pe vremea Green-Deal ului, o mai fi existind ‘curvasareala buna’ si ‘curvsareala rea’?:))

        • @Online
          Sincer…ma mir cum Maestrul Ion Cristoiu nu a sters niste comentarii de la articolul de ieri cu „nostalgia imperiului otoman”…oameni rai…vrei sa-ti spun niste porecle pe care le-am avut…ca asta cu nume conspirative a trecut moda…asadar…de pe la 10 ani…dumbo…minerul…soferul…meserie…under pressure…gugoi…grasu…master of disaster…milica…de astea imi amintesc dar au fost mai multe…acum….avem un termen…azi e 28 Iulie 2022…23 August 2022 Intram in Zodia Fecioarei…bine..asta e Zodiacal…78 ani de la insurectia/lovitura de palat de la Bucuresti si eliberarea Parisului…si 23 Septembrie Zodia Balantei….dar si Echinoctiul de Toamna…Online…Superpozitii…pai e un Calendar pe 58 Zile…asa mi se pare…acum..Eu,,,cu semne zodiacale…dar uite ce zice cineva…si E Bine Informat…
          Statiile europene ale CIA-ului i-au transmis lui Zelenski sa se pregateasca pentru data de 1 septembrie, cel tarziu inceputul lunii octombrie. Mda…
          http * s://veghepatriei.wordpress. * com/2022/07/27/ * statiile-europene-ale-cia-ului-i-au-transmis-jid * anu * lui-zelenski-sa-se-pregateasca-pentru-data-de-1 * -septembrie-cel-tarziu-inceputul- * lunii-octombrie-mda/
          Online…mai e ceva…iti povesteam de stirea ca s-au spalat astia pe maini de pensiile sistemului represiv…i-au dat pe mana bancii mondiale din martie,adica de 5 luni…s-a cam terminat reprezentatia pe aici…adica cei cu bani…probabil au plecat de aici deja…ma refer la unii care nu se vad..
          Referitor la rusi…nu poti avea incredere in ei…azi medvedev a publicat o harta cu impartirea ucrainei…dar cica nu e facuta de rusi…e facuta de occidentali…
          Acum…sa iti spun ceva..considera asta barfa…daca insa e Adevarat…iti cam poti imagina ce s-a intamplat pe aici prin Romania…cineva…mi-a spus…ca in ultimii ani…prin Romania…s-au spalat…800 miliarde Euro…ai citit bine…800.000.000.000 Euro spalati prin Romania in ultimii ani…pare neverosimil…dar totul e imposibil…pana se demonstreaza ca e posibil…
          Bun…alt Subiect…Locuim In Bucuresti…cunoastem Orasul Asta…cum se va „stinge lumina” la Bucuresti…ca e o „procedura”…
          1.s-au scumpit gazele,electricitatea
          2.metroul vine acum la 20 minute in loc de 3 minute
          3.parcuri neingrijite…tot ce inseamna sercicii publice oferite de o metropola incep sa dispara
          4.apa calda cam nu,avarii
          5.cei cu casele ipotecate…nu vor mai putea plati si vor fi scosi cu executorii afara
          Adica sper ca intelegi…e un plan..un pattern…o procedura…de trimitere a oitzelor in transhumanta catre alte meleaguri…
          „It always seems impossible until it’s done.” Nelson Mandela
          Pai cam Atat Online
          Zi Frumoasa!!!

      • @Online
        Mintea Universului…Inima Universului…Bine…Impotentul e fix Creatorul…
        Dar ce ai zice tu…daca Nenorocitul asta de Creator Impotent…ar putea face dintr-un sufletel de omuletz….1 milion de sufletele de furnicutze…cica sufletelul de omultetz ar avea 4.2 grame…mai stii…si omultezul nu a fost cuminte…si faci din sufletelul lui un musuroi de furnicutze…sau 9 pisicutze…sunt variante…cum s-ar zice…sufletelul e divizibil…se poate imparti…ai un standard…multipli si subdiviziuni…cum suna asta…mm cm m km…analogie foarte simpla…pai daca tot e Impotent Creatorul…e si rautacios…are si el rautatile lui…
        Zi Frumoasa Online!!!
        😛 🙂 😀
        ps.astia din sistemul represiv ma gandesc ca pot fi transformati in musuroaie de furnicutze…harnici…ca oricum au stat o viata intreaga…pe hipocrati…gargaritze si gargaritzoi fluturasi efemeri ce traiesc o zi…iar magistratii…broaste raioase si broscoi plini de bube…la cate „broaste” au inghitit…e doar „karma”…legea actiunii si reactiunii…

    • @Online
      Ai spus o vorba mare…doar o completez…Nu Doar O Societate Post Industriala…Ci Si Una Post Informationala…Post Digitala…Si-a Atins Limitele…Nu Are Curaj Nimeni Sa Spuna Asta…Spun Eu…Oricum Nu Conteaza Parerea Mea…Repet…Societatea Informationala…Digitala…Comunicatiile…Si-au Atins Limita…Maximul De Potential…Au Tins Asimptotic Catre O limita…Cam Acolo E…
      Intre timp…romulanii din romanistan…cumpara minireactoare nucleare experimentale care cica produc de 9 ori mai multe deseuri radioactive decat cele obisnuite…poate nu stii cat e „perioada de injumatatire”….adica pana cand scad radiatiile X dar mai ales Gamma de 2 ori…in cel mai bun caz…zeci de mii de ani…si trenuri cu hidrogen…tot experimentale…
      Adica…S-a Incheiat De Vreo 40 Ani…Revolutia Industriala…Si Tocmai S-a Incheiat si Cea Informationala…iar romanashii cretinoizi si imbecilizati de spagi si peschesuri…redescopera trenul si hidrogenul de acum 200 ani…trenurile au 200 ani…bine pe la 1830 prima cursa comerciala in anglia dar erau si inainte…repet..200 ani…baloane cu aer cald si hidrogen…reactoarele atomice au si alea vreo 70 ani…si papuasii grobieni suferind de obezitate morbida si bolanda ca bolovanul transpirat de ciuca…un oltean hot si prost…viseaza..ca mai e ceva de furat…se va incheia foarte prost pentru unii…mai e o stire ieri…aia de afara si-au luat mana dupa iohannis…ieri si securistii si-au luat mana dupa el…miroase prea urat a mort…a cadavru politic…si daca primul om in stat nu e garantat…nimeni nu mai e garantat…
      Toate Bune Online!!!

    • @Online
      Superpozitii…serii fibonacci…ce avem noi aici…2 STIRI ADEVARATE…Se pare ca nu au rezolvat problema cu pandemia tinut oameni in casa…tot se consuma resurse „in draci”….pai hai sa ne gandim….EU…consum ca si om cateva zeci de kilowatti EE pe luna….mananac…vreo 3 mc apa calda si rece…nu folosesc Auto desi am doua…se pare ca am „amprenta de carbon” micutza….nu AC…nu masina de spalat…Nu Aragaz…Frigider doar vara…pai tanti queen elisabeth parca…si-a oprit ac-urile de la buckingam palace…sau tanti ursula…cu alea 32.000 pramatii birocrate parazite de la bruxelles…cica le-ar fi dat 8% in plus la salariu…banuiesc ca foloseste si casalotul de kovesi AC…la prosecutors…EU..NU AC….gigeii aia din hong kong…cica isi aduc….capsuni congelate cu avionul…tanti a lu ursula 50 km cu un private jet…distanta o poti acoperi cu o trotineta…sa iti spun ALTCEVA….VERIFICA ASTA ONLINE DACA VREI….pe la arabi prin golf…parca dubai…aia se dau cu schiurile si patinele intr-o incinta plina cu zapada si gheata artificiala…ACUM…IN LUNA LUI CUPTOR JULY….EMISFERA NORDICA….or fi 50 grade acolo…ca sa faci si sa mentii -10…..adica o diferenta de 60 grade celsius…pe niste hectare…cam cat o fi consumul….10 Tone petrol pe MINUT…..e MARE IPOCRIZIA PE LUMEA ASTA…
      1.O predicție din anul 1972, care prevedea colapsul lumii până în anul 2040, este pe cale să se întâmple, după ce un nou studiu efectuat în 2021, a reconfirmat prognoza din urmă cu aproape cincizeci de ani. Analiza de acum susține că alimentele vor deveni mai puține, populația globului va scădea și se va produce o catastrofă socială de proporții, în următoarele două decenii.
      În 1972, o echipă de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Statele Unite, a prezis că după creșterea economică din lume va urma o prăbușire a societății până la mijlocul secoului al XXI-lea, potrivit Daily Mail.
      În 2021, Gaya Herrington, de la firma de analiză și audit KPMG cu sediul la Amsterdam, Tările de Jos, a vrut să verifice dacă afirmațiile studiului MIT din 1973 mai sunt valabile. Ea a folosit un model de simulare mondial, analizând dezvoltarea lumii din anul 1972 și până în 2100.
      Experta a analizat zece variabile cheie, cum ar fi populația, producția industrială, poluarea și a stabilit că mentalitatea pământenilor va declanșa un declin al creșterii economice, în următorul deceniu.
      Cu toate astea, datele au dezvăluit un viitor și mai sumbru, lumea noastră ar putea intra într-un colaps total până în anul 2040. Asta ar însemna scăderea bruscă a calității vieții, a producției industriale și a alimentelor și în cele din urmă și a populației mondiale.
      https * ://ziare. * com/magazin * /fenomen * /colapsul * -omenirii- * 2040-studiu * -1690608
      2.Omenirea a consumat până pe 28 iulie toate resursele pe care planeta le poate produce într-un an fără să se epuizeze
      Omenirea a consumat până pe 28 iulie toate resursele pe care planeta le poate produce într-un an fără să se epuizeze, iar planeta va supravieţui restul anului „pe datorii”, au avertizat organizaţiile non-profit Global Footprint Network şi WWF, relatează Le Libre.
      Altfel spus, ar fi nevoie de 1,75 planete Terra pentru a satisface nevoile populaţiei într-un mod durabil, conform acestui indicator creat de cercetători la începutul anilor 1990 şi care continuă să se înrăutăţească, scrie News.ro.
      Datele corespund momentului în care „omenirea a consumat tot ce pot regenera ecosistemele într-un an”, potrivit celor două ONG-uri.
      „În cele 156 de zile rămase (până la sfârşitul anului), consumul nostru de resurse regenerabile va consta în consumul de capital natural al planetei”, a declarat Laetitia Mailhes de la Global Footprint Network, în timpul unei conferinţe de presă.
      Acest lucru nici măcar nu ţine cont de nevoile altor specii care trăiesc pe Pământ.
      https * ://www. * g4media.ro * /omenirea-a-consumat-pana * -pe-28-iulie-toate-resursele-pe- * care-planeta-le-poate-p * roduce-intr-un-an-fara-sa-se-epuizeze * .html

      • Toate celelalte civilizatii, atunci cind au ajuns la acest nivel de dezvoltare fibonacci, s au dovedit incapa ile sa se mai dezvolte in acest stil, singurul acceptat in Univers.

        ibtre timp pe planeta a mai ramas o sibfura civilizatie, mare cit planeta

        e complexa discutia, insa rezumata ea zice asa: civilizatia asta va face Pasul Urmator, care e unul singur, Artificializarea.

        de ce poate?
        Pai pentru ca va descoperi, deja a facut o, Perpetuum Mobile, care e, povestea e complexa, Computerul Cuantic, Inteligenta Artificiala, adica Boul Turn Babel.

        deci…la un moment dat Urmatorul Pas e ori..Armonia cu Natura, ori cu Antinatura.

        Civilizatia asta e o armonie a Antinaturii, ca Matematica e AntiIubirea :), iar Esenta Civilizatiei e Acumularea, cu stii ta ei cu tot, Matematica:)

        • @Online
          Asta Nu E Compliment Flatare…Asta E Puterea Presei…Forta Acestei Puteri…E De Acum 170 ANI…Traducerea…Sper Ca Ideea….
          Wendell Phillips on January 28, 1852
          “Eternal vigilance is the price of liberty; power is ever stealing from the many to the few. The manna of popular liberty must be gathered each day or it is rotten. The living sap of today outgrows the dead rind of yesterday. The hand entrusted with power becomes, either from human depravity or esprit de corps, the necessary enemy of the people. Only by continued oversight can the democrat in office be prevented from hardening into a despot; only by unntermitted agitation can a people be sufficiently awake to principle not to let liberty be smothered in material prosperity.”
          „Vigilența veșnică este prețul libertății;puterea fură mereu de la cei mulți la cei puțini. Mana libertății populare trebuie adunată în fiecare zi sau este putredă.Seva vie de astăzi depășește coaja moartă de ieri. Mâna încredințată puterii devine, fie din depravarea umană, fie din esprit de corps, dușmanul necesar al poporului.Numai printr-o supraveghere continuă democratul în funcție poate fi împiedicat să se întărească într-un despot.numai prin agitație neîngrădită poate un popor să fie suficient de treaz pentru a nu lăsa libertatea să fie sufocată în prosperitatea materială”

          • …l as pune si pe tipul asta, Wendell Phillips, la indoiala, insa…n am de unde sa l apuc:))), prin urmare zicerea lui… vad ca rezista!:)), e capabila… 🙂
            nu gasesti pe toate drumurile o asfel de opinie 🙂 :The manna of popular liberty must be gathered each day or it is rotten. , cu precizarea ca nu ‘manna’ ‘is rotten’, ci ‘popular liberty’ 🙂

          • e tare, tipul

      • ‘În 1972, o echipă de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Statele Unite, a prezis că după creșterea economică din lume va urma o prăbușire a societății până la mijlocul secoului al XXI-lea, potrivit Daily Mail.’

        orice analiza e de folos,
        daca are ca matrice ‘cei trei piloni’,
        adica Superpozitiile si Referinta acestora,
        …sau nu face doua parale daca e oricum,
        dar altfel.

        de unde rezulta ca analiza MIT din 1973 e impotenta. prin urmare concluzia e eronata, indiferent ce o spune,
        …nici nu mai are sens sa dai barim o diagonala peste concluziile unei astfel de analize, oricare ar fi domeniul la care se refera.

        • dupa Marele Flux vine, …nu tre sa fii MIT ca sa spui asta:)), Marele Reflux.

          insa tre sa fii mai mult decit e MIT, pesemne, pentru a completa zicerea de mai sus astfel:
          finalul Marelui Flux initiaza dinamica Marelui Reflux, insa dinamica fibonacci isi vede de dezvoltarea in acelasi stil.( pentru ca ‘dezvoltarea fibonacci’ este, concomitent, cea mai eficienta cale catre atingerea starii de echilibru absolut. aceastei dinamici fibonacci ‘in foarfeca’ io i am zis… fix asa :))

        • @Online
          Presupun…ca n-am de unde sa stiu ca analiza celor de la MIT…ca sa fie Foarte Serioasa…a luat in calcul doar vreo 3 maxim….4 variabile….
          Foarte interesant ca in plin „razboi rece” nu ii preocupa subiectul…asta spune multe…se gandeau la 2040…adica nu razboi nuclear…
          Sa incerc sa ghicesc un pic ce variabile ar fi putut lua in calcul….
          1.progresia aritmetica a populatiei Globului…1800 mai putin de 1 miliard…1900 mai putin de doua miliarde…1937..parca 2.3 miliarde…1975 parca vreo 4 miliarde…2022 aproape 8 miliarde….si asta gradient/divergenta/diferentiata pe continente tari etc…
          2.natalitatea diferita/cu gradient…in functie de zona…in Africa Asia exploziva….in alte parti negativa…mai era o stire…se bucurau astia ca in China s-a inversat trendul natalitatii si din 2025 populatia va scadea…
          3.epuizarea resurselor naturale…aici e o discutie…nevoile unui conglomerat de oameni in crestere vis a vis de niste resurse ce raman cel mult constante…mai e o stire Foarte Interesanta Online…poti cauta asta si se leaga cu pandemia…curba extractiei de petrol a atins maximul si a luat-o la vale prin 2018….dupa care a venit pandemia in 2019..uite titlu unei Licente…”Depletion and Decline Curve Analysis
          in Crude Oil Production”Licentiate thesis Mikael Höök May 2009…adica treaba e veche…se cunostea ce va urma…de aici si cu auto electrice…trotinete…greendeal…
          4.dezvoltarea economica inegala a diverselor zone pe glob si de asemenea cresterea economica inegala….
          Ca Sinteza…fiind mit…americani….anglo-saxoni…1972-1973…nu era o amenintare blocul comunist sau urss atunci se pare pentru ei….mai degraba china…si uite ca nu 2040…2022..2023….
          Seara Frumoasa!!!
          😀 😛 😆 🙂

    • @Online
      Pot Sa Confirm Si Asta.S-au Prins Oamenii Ca E Tot O Arma De Razboi Psihologic.
      „AMBULANȚELE – UN MIJLOC DE TERORIZARE, PANICARE A POPULAȚIEI ȘI DE POLUARE FONICĂ! ȚĂRANI PE AMBULANȚE, MONȘTRII ANGAJAȚI PE LINIE POLITICĂ SĂ ALARMEZE CETĂȚENII ÎN NUMELE AȘA ZISELOR PLANDEMII ÎN CARE SCOPUL ESTE DE FAPT CONTROLUL SOCIAL! STOP AMBULANȚE FĂRĂ CREIER ȘI MEDICI ȘPĂGARI ȘI CORUPȚI, VÂNDUȚI OMS!”
      http * ://www. * euroinfonews * .ro/ambulantele * -un-mijloc-de-terorizare- * panicare-a-populatiei * -si-de-poluare-fonica- * tarani-pe-ambulante-monstrii-angajati- * pe-linie-politica-sa-alarmeze- * cetatenii-in-numele-asa- * ziselor-plandemii-in-car/

  • Rușii din germania
    Vecinii mei ca eu aici trăiesc in fostul DDR
    Foarte putini știu ca ultimele tancuri sovietice au părăsit germania de est in 1992
    Atunci după bunul lor obicei rușii kgb -ul și-au lăsat in urma coloana a cincea
    Numai cine nu a vrut nu a primit bani de la kgb sa își facă o mică afacere sa își deschidă o prăvălie sau un bussines
    Mulți din ei aflați aici de 3-4 generații cu străbunici din 1944 rămași nativi germani vorbitori perfecti ai limbii ii regăsești in toate paturile sociale in toate activitățile
    Celebru cartier vest berlinez Clarlotenburg este cumpărat de ruși aproape tot casa cu casa au acolo hoteluri pensiuni restaurante
    Dacă vrei repede loc de munca alfabetul chirilic și cunostiinte de limba rusa sunt un avantaj neprețuit
    La cursul de limba germana am avut o colega cetățean rus născuta in Weimar- Turingen in Garnizoana militară de acolo și care a căpătat cetățenia rusa nu germana
    Practic aici rușii au fost stat in stat și asta se simte încă și astăzi
    Relațiile ruso- germane numai in aceasta cheie trebuiesc privite și discutate
    Iar a ignora anii in care Putin a fost șeful kgb din Dresda este o prostie inimaginabila
    Este in momentul de fata singurul șef de stat al planetei care are la baza experiența muncii de informații de ani buni intr-o alta țara și intr-o alta cultura
    Sunt extrem de multe de spus dar șocul vine abia atunci cind tu însuți te lovești de aceasta realitate cel puțin in privința Germaniei ea nu este dependentă de Rusia ea este azi in simbioza cu Rusia
    Opinia mea este ca in mare măsura acest fapt se regăsește pe tot parcursul de la Moscova la Berlin chiar dacă șefii acelor state o neagă cu vehementa

  • Domnule Cristoiu, subiectul Rusia in atentia planetei e din ce in ce mai fortat. Aici unde-mi tirii zilele, unii m-au intrebat daca „chestia cu Ucraina mai e de actualitate”. Pe cuvint, la atit se rezuma razboiul asta intre rusi si rusi ucraieniei. Omul de rind amerolac are alte griji, doar politicienii au interesele lor, interese care-s paralele cu nevoile platitorilor de taxe. Am mai scris, repet, pt Romania nici un strain nu-i bun.Nu conteaza cum se numeste strainul, ca-i amerolac, rus, neamtz, francez,macaronar, spanioloi,etc, nici unu’ nu-i bun…nu mai zic de astia care ne-au invadat sub pretextul „refugiului” ca ma apuca disperarea…Interesele clasei politice din perioada asta cica moderna, sint pur financiare, dar nu sub forma prezentata in gura mare de ei – chestii gen „binele poporului”,”dezvoltare economica s.a.m.d.m, ci interese financiare de grup…cu pandelia s-au mutat trilioane de la unii la altii…au inceput ususrel sa ne intoxice din nou cu ideea ca vine pandelia inapoi in Septembrie.Ca sa ne obisnuiaca bine cu noua pandelie de Septembrie, au inceput in presa cu articole lamentabile cum ca vaccinarea(ii zic ei imunizarea) copiilor impotriva covid e, citez,”la pamint”…apoi ne intoxica cu povesti lacrimogene si poze cu perechea luptatoare, Jeleshtii, care joaca intr-o parodie execrabila, de-o penibilitate rara.Stiti ce fac Jelestii in realitate?BANI, asta-i ocazia lor sa-si mareasca conturile prin banci prin Cipru, Turks and Caicos si pe unde se mai practica dositu’ banilor. Nu m-ar surprinde sa-l dea lovit pe nea Jelescu, si sa-i faca ca-n filmele cu Jean Legatura, ajentu au au shepte,o operatie estetica si sa-si traiasca apoi viata pe vreo insula cine stie pe unde…Mitzele grase din „ocident” joaca la cacialma absolut tot, inclusiv se joaca cu vietile oamenilor. E grav sa se puna puterea si toti banii in miinile citorva ageamii clapaugi,ca uite unde se ajunge. E imoral chiar sa-i lasi pe unii sa cistige,cica prin munca cinstita, cind realitatea a dovedit ca nici un milionar,miliardar n-a facut banii aia muncind cinstit.Mishculatiile, mish-mashurile financiare sint o moda,nu mai sint un moft, au depasit faza asta, acum se adapteaza diversele escrocherii in asa fel incit sa para legale chiar si atunci cind nu sint. Criza din 2008 a fost creata artificial. S-au bazat pe prostia sus pusilor, a ignorantei lor si a faptului ca si-au angajat „iesperti” cu mult sub nivelul cerut de mediul financiar.Au fost pusi in functii tineri talimbi cu dorinta de afirmare si de construire a unui CV , nicidecum sa invete ceva cap-coada.Cei care au mirosit ca e rost de profitat, au facut-o imediat stiind ce dezastru va urma. Exercitiul ala din 2008 le-a deschis usa larg spre haosul de azi care include pandelia asta din capu’ maharilor. Vesticii au un obicei de a repeta „figurile”pina crapa ceva si li se intoarce impotriva, daca nimeni nu le trage vreo scatoalca, ei merg inainte cit de mult se poate. Nu e perseverenta ce descriu, e dementza totala. Stiti ce-i foarte important in fiecare institutie,indiferent de domeniu?Sa arati bine la „tabla alba”…”white board meeting”…ca minti, ca bati cimpii, nu conteaza…conteaza sa spui convins si cu tupeu ce ai de zis…sa te fereasca sfintii sa spui ceva adevarat negativ, ca esti terminat…aia a fost in 2008…multe „white board meetings” si multe minciuni care au lasat milioane de familii pe drumuri. Tari ca Nemtzalia, Frantzalia, jagardeii aia de englezoi de exemplu, au profitat sub diverse forme si au adaptat planurile lor de extindere si „cucerire” ca sa zic asa acaparind piata pt anumite produse.Nemtalia de exemplu, e tartor in domeniu cuceririi pietelor.Apropos de-o chestie mica, cica neimportanta: stiati ca in multe spitale amerolace in curind nu vor mai putea aplica pacientilor epidurale?Cica au ramas fara „materia prima” care se produce in Germania.Se pare ca-s calati toti pe vaccinuri acum, de’, doar vine Septembrie, nu?Ne-au pregatit deja cu lamentari puerile…probabil nemtzalaii si-au recalibrat institutiile unde produceau epidurale si se apuca de facut vaccinuri.In zilele noastre totul e posibil, ce mai cnteaza aprobari, daca esti aprobat pt una sau alta, daca trebuie sa schimbi ceva la liniile de productie…nu mai conteaza, cind e „urgenta” totul devine posibil in numele „salvarii omenirii”…Apoi, pe alta tema, mmutatul altor sute de milioane, chiar miliarde in numele „dezvoltarii” si al asa ziselor „investitii”…E un articol pe evz despre grozaviile lu’ nea primu’ nostru, „dom’ jeneral” ciuca, „iespertu”in framintat cozonaci la cort prin Afganistan sau pe unde zice el ca „shi dai, shi lupta, shi dai, shi lupta”…pariez ca i-au crescut cozonacii la temperaturile alea din cort…nici n-a trebuit sa faca focu’ ca sa-i lase sa creasca la cald…acu’ e „iespert” in investititi si atragere de fonduri de la „iuniunea ioropeana”…cica o sa investeasca masiv in „digitalizare”…alta „gaselnitza”,masina de tocat bani, taiat frunza la ciini…gargara peste gargara , tun dupa tun cu banii platitotilor de taxe.JAF la drumul mare.Cum sa nu te enerveze cind vezi atita minciuna si bataie de joc, cind vezi bogati si saraci intr-o tara in care totul era echilibrat si fiecare isi gasea un loc in societate? Alta traznaie facuta de politicieni, era un articol in care spuneau ca oamenii din zonele poluate se vor pensiona cu doi ani mai devreme: Harghita, Gorj, Neamt. Da’ in Bucuresti nu e poluare?La Constanta nu e poluare?La Craiova?La Turnu Severin?La Buzau?La Brasov?Suceava?Prahova?Acolo nu-i poluare?TOATA TARA-I POLUATA de nu poti respira aer curat. deci criteriul asta cum s-ar putea num? Prostie a autoritatilor?Discriminare? Ce mama masii e?In loc sa reduca virsta de pensionare bazat pe criterii care tin de capacitatea fizica a oamenilor si pe disponibilitatea numarului de locuri de munca, ei ce fac? Vor pe de-o parte sa te munceasca pina la 70 de ani ca nu cumva sa incasezi pensia prea multi ani, da vin cu legi discriminatorii?Pai ba nene ba, deja cind ajungi la 50 de ani incepi sa simti schimbari in tot ce faci si tot ce poti sa faci.La 55 deja e clar ca nu mai ai putere sa muncesti la fel ca unu’ de 18 ani. Unde-i echilibrul?HR angajeaza tineri ca sa-i plateasca prost si sa traga pe ei pina cad lati.Nu intru in detalii referitoare la cum iti tai singur ani buni de viata orin munca zi lumina, in medii stresante, fara zile libere sau vacante serioase. De asta tine cineva cont?In Romania e bine,cit o tine..vacanta o luna inca din primul an de angajare…in hamerica 2 saptamini.ATIT…daca le prinzi si pe alea…Ai nostri politicieni au copiat prostiile vestice, deja sint birfe si fitile sa aduca si Romania la „standardele ocidentale” (intentionat cu un”c”)…sa vedeti ce va asteapta si acolo…in alta ordine de idei, v-am mai scris aici cind a inceput paranghelia cu rusii si ucraienienii…toti se vaitau ca o sa suferim din cauza alimentarii cu gaze si ce mai distribuie rusii prin lume…Asa un rahat imputit…asta e alta „gaselnizta” ca sa se imbogateasca sharlatanii si miliardarii…Rusii au contracy cu Israel, Iran si cu sauditii sa le distribuie lor diverse, iar astia 3 au mina libera sa distribuie mai departe…deci punind sanctiuni rusiei si jongling cu materia asta prima, ce s-a rezolvat?NIMIC. S-au dat la intermediari ca sa mareasca pretul, de parca nu erau destui intermediari pina acum…in imobiliare?Intermediari.In asigurari?Intermediari?in spitale, cabinete medicale?Intermediari sub diverse „forme”…cui foloseste nene ideea asta de”intermediar”Nu credeti ca-i timpul sa fie eliminata grupa asta de capushe???Ca asta sint intermediarii: CAPUSHE, doar sug nu fac nimic, absolut NIMIC, fac doar tranzactii pe hirtie cu bani pe care nu-i vede nimeni de cind totul e electronic si se muta electronic de la o banca la alta…Ata-i viitorul?Pai, fara suparare, repet, nici un strain nu-i bun pt Romania, da’ e greu sa-l compari pe putin cu restul clapaugilor din politica de pe toata planeta pt ca nu are competitie: e patriot pt tara lui sis-i cunoaste interesele.Ca o fi si asta hotz si o fi dosit si el milioane?Habar n-am, dar ce se vede clar e ca-si vede de tara lui si poporul lui, interesele tarii lui sint pe prim plan.La noi?Aiaiaiaiaiaiaaaaa… ne explica dom'”jeneral” cum o sa ne umple de bunastare si investitii…aaa, era sa uit…cind o sa scapam de herr ciolhanis, ca-i in doi ani sau mai devreme, o sa ne pricopsim cu alt cretin clapaug, unu’ umblat pe la case mari, altu’ care bubuie de „intelijentza”…”Miaielaaaaa dragostea mea”…a aparut Stolo de ceva timp cu multe laude la adresa „traficantului” de lubenitze de Dabuleni…or cind apare Stolo…eeee, ce mai, lumea tre’ sa cada’n cur de emotie si sa-l asculte…sa vedem cine plinge in direct acum ca sa ne creeze iar un moment de ala de „emotionat pe noi”…sau pe ei…lacrimi de croco, gesturi largi cu mina sa-si scoata batista …umerii care tremura de la hohotele de tristete …ce mai…”Holiud”curat…sau mai bine zis „Holi-Moli” what a crap…scuze domnule Cristoiu ca scriu, intentionat, „americanismele” asa cum le vedeti pe ici-colea…sper sa va determine sa va „emotionati pe dvs” si daca folositi vreo batista, s-o folositi din cauza risului si nicidecum din motivele pretinse de Base…va amintiti momentul difuzarii scenetei „Basescu-Stolo”…
    Inchei nu inainte de a va recomanda „Istoria in date”…e o carte mai veche…o sa vedeti acolo ca interesele anumitor tari au ramas neschimbate de sute de ani…era sa uit…in timp ce ciuca si ala cu „Jó napot kívánok, PSD!” si-o freaca, hoghioroshii-moghioroshii isi vad de interesele lor care sint strict ale lor,ii dore-n basca de oricine altcineva pe planeta asta. Se dezvolta cum nu va puteti imagina…nu doar la ei in tara, ci si in lume…noi o sa raminem de caruta din cauza unor neghiobi cica „alesi”…culmea e ca noi i-am ales…cel putin asa se spune, deci vina e a noastra alegeri prost facute…Apropos: mai e vreo sansa de refacere a Romaniei?De peste 32 de ani tot sper, da’ parca am pierdut 32 de ani de ani din viata crezind ca se mai poate face ceva…Mare pacat.Aia e.
    P.S. NATIONALIZARE. PUNCT.

  • cred ca cea care e… putin defecta e chiar dilema :))
    de ales nu e intre cele doua, ci fix ce e intre cele doua.

    important e sa fii tu insuti,
    ca neam, daca despre el e vorba.
    la fel de importanta e armonia cu Dinamica Anotimpurilor, care se manifesta chiar si in sanul unui neam.

    in rezumat… chiar dilema conducatorilor rusi e cea care e nepotrivita,
    ( daca asta o fi dilema!,…ca io habar n am care le e dilema:)) ),
    pentru ca referinta…de bun-simt la nivelul Rusiei e Mersul Lumii, nu felul cum se misca un neam sau altul atunci cind incearca sa se armonizeze cu Mersul Lumii.

  • Bun găsit, Maestre Ion Cristoiu ! Foarte interesante atât editorialul dumneavoastră cât și întrebarea de la sfârșitul lui,Maestre ! Rusia de astăzi nu diferă prea mult de Rusia privită prin ochii copilului rus Peșkov – personajul principal din”Copilăria „lui Maxim Gorki, -copilul uimit de măreția Romei de altădată cu nostalgia că ar fi vrut să cunoască cu adevărat – în toată splendoarea lui –
    acest ținut minunat în timpul vieții lui și nu din amintirile unui manual studiat la școală ! Precum copilul rus uimit de măreția strălucitoare a Romei din vechime, Rusia are nostalgia puternicului ,minunatului, ei imperiu țarist creat de conducătorii ei de elită de altădată ,printre care și Țarul Alexandru I ! Excepționale editoriale, Maestre ! Felicitări !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *