Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Din hârdăul politic

Lângă blocul meu,  și-a mutat în vară biroul de parlamentar un deputat de la AUR. După niscaiva  luni, peste fotografia locatarului cu imunitate a apărut  lipit un anunț: „De închiriat !”  Și urmează, desigur,  un număr de telefon la care doritorii să sune. Ptiu, drace, știam că  aleșii neamului sunt traseiști, dar nici prin cap nu-mi trecea că ei pot fi și închiriați cu ora, cu săptămâna sau cu demnitatea ciobită… Asta da democrație originală!

 

*

 

În primii ani postdecembriști, m-am căznit să-mi explic  resorturile lăuntrice ale mâncătorilor publici de rahat din vremea comunismului. Voiam să aflu ce-i mânase pe ei în lupta aia cu strigoii  capitaliști. Să fi fost vorba despre  credința lor sinceră în noul sistem,  sau  interesul îi îmboldise să  golească hazna după hazna? Ori frica? Acum, am răspunsul… Mi l-au oferit, involuntar, devoratorii  de fecale din media oficială postdecembristă. Care înjură la comandă stafia comunistă și se prefac că realitatea e altcumva,  bineînțeles  mai vrednică. De ce mint cu atâta nerușinare ? mă  iscodesc scârbit. Simplu – ca să trăiască  bine, d-aia ! Ca și predecesorii lor cu cravată roșie… Iar cei mai caraghioși sunt analiștii „sportului rege” băștinaș, deplorabili prin strădania  de a cosmetiza o marfă lipsită de valoare. Din Superliga dâmbovițeană  n-o să iasă în veci decât o Superfarsă, oricât s-ar strofoca  alde Naum și compania! Dar ei sunt plătiți ca să ne fenteze, girând un produs expirat. De aceea, între  toți ăștia recenți și ceilalți răposați cu Programul PCR în  brațe nu-i nicio diferență…

 

*

 

Un medic de statura profesională a lui Cătălin Cîrstoiu s-a decis să  plonjeze în smârcul politic dâmbovițean. Un smârc plin cu lighioane primitive și veninoase. Abia ce și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei, că un terchea-berchea ca Rareș Bogdan i-a și sărit la gât. Un neica-nimeni,  un gurist contra-cost, exponent al grupului manipulator „Cu televizoru’ ați mințit  poporu’ !”, creat  încă din decembrie 1989, s-a și băgat în seamă   ca un șmecheraș de cartier, un fel de bombardier cu cravată și batista atârnându-i la buzunar! Concluzia? Dacă ești cu adevărat profesionist în ceva, stai departe de șerpăria politică!

Se adeverește încă o dată că „oamenii care nu muncesc şi nu fac nimic în viaţa lor își pierd uşor răbdarea şi greşesc atunci când judecă munca altora.”[1]

*

 

Rusia fierbe! O sută și jumătate de nefericiți au pierit,  uciși de o strânsură de teroriști musulmani într-un mall. Imaginile cu unul dintre mercenari m-au dezamăgit  teribil ! Dacă astfel arată un terorist, înseamnă că nimic nu mai e ce era înainte… Culmea, tocmiți și pe Instagram ca să ucidă, haida-de, că pute al naibii de rău! De parcă îi angajai să-ți  recolteze o postață de cartofi ori să-ți sape un  șanț de colectare a reziduurilor menajere! Apropo, puștile și muniția le-or fi  procurat cumva prin Glovo? Nu contest că prostimea înghite minciuni cât nu suntem capabili să-i producem, însă mai există și   câțiva inși cu glagore!  Și, involuntar, mi-au încolțit în minte două scenarii în stare să deslușească masacrul din apropierea Moscovei.

Primul. Votat  balșoi, Putin a comandat diversiunea, astfel încât și opozanții săi să-l cântărească altcumva, să-l reevalueze pozitiv. În plus, o  mai fi nevoie și de  o curățenie  de primăvară prin serviciile lui  secrete, bașca noi măsuri  de urgență, de-o strictețe  nemaipomenită. Nu în  ultimul rând, norodul îi va fi și mai devotat și-și va trimite  fiii la răzbel, căci Maica Rusia merită orice  sacrificiu,  istoria ne-o dovedește cu prisosință!

Al doilea. Perverși ca-ntotdeauna, americanii și-au atenționat cinic dușmanii  de moarte că vor fi atacați. De unde știau ? Ce întrebare stupidă ! Păi, chiar ei au orchestrat măcelul, interesați să demonstreze comunității  internaționale că nimic nu mișcă pe planetă fără  știrea lor. Pe de altă parte, Vladimir Vladimirovici e musai să  se trezească din  beția puterii absolute și să constate că nu-i deloc sigur în bătătura de acasă.  Ci dimpotrivă, vulnerabil și efemer! Dar și-au pierdut viața atâția nevinovați? mă  luați la  rost pe bună dreptate. Ete-na, la Pearl Harbour nu s-a întâmplat aidoma ? Ori la 11 septembrie 2001, la New York? Ca să nu amintesc și genocidul nuclear din Nagasaki și Hiroshima ! Victime  colaterale, nu ? Iar  revendicarea atentatului de către ISIS mă duce cu gândul la comedia executării și îngropării pe fundul oceanului a fiorosului Bin Laden, o marionetă cândva tot a yankeilor.

Am mers prea departe cu închipuirile mele conspiraționiste ? Nu neg, însă, cu siguranță,  America și Rusia sunt în stare de orice nelegiuire ca să-și impună supremația la nivel global, sunt fețele Diavolului pe cale să ne trimită în Iad!

 

*

 

Destui „cântăreți de curte” contemporani își omagiază stăpânii de-o clipă. O șleahtă în stare să-mi provoace silă, nu vă ascund! N-are importanță  meridianul pe care trăiesc ei, sunt toți așijderea, niște scârnăvii. Ah, cum li se mai potrivește  un citat andrićian: „Ştii tu oare pe cine glorifici şi preamărești? Ştii tu că împăratul e nebun – nebun de legat! – şi că se menţine doar prin sângele vărsat pentru izbânzile lui, care n-au niciun sens şi nu duc nicăieri? Ştii tu că suntem cu toţii pe punctul de a ne prăvăli într-un abis căruia nu-i cunoaştem înfricoșătoarea adâncime? Îți dai seama ce cumplită catastrofă ne așteaptă la capătul tuturor victoriilor noastre? Nu ştii! Ei, vezi, de aceea și poţi să scrii poeme în cinstea acestor victorii.”[2]

De-ar citi cuvintele cu pricina adoratorii unora ca Biden, Zelensky, Netanyahu,  Putin…

*

 

 

În anii ’50, șlagărul la modă în România  sovietizată era: „Stalin și poporul rus/ Libertatea ne-au adus !” Peste vreo patru decenii, versatili din cauze istorice, concetățenii mei au înlocuit cuvintele „Stalin” și „poporul rus” cu „Bush” și „întregul Apus” ca să rimeze  cu mult visata și râvnita libertate. Ca efectul să fie maxim, au improvizat și un curcubeu, anticipând, probabil, revoluția LGBT de mai târziu… Cât despre libertate, noi, valahii,  o tot căutăm de secole, geaba versificările populare de-o naivitate  strigătoare la cer…

 

*

 

Cică Klaus Iohannis ar fi propozabil la șefia NATO! Eu, deformat profesional iremediabil, am așezat în termeni juridico-penali întreaga daraveră. De corupție, mai precis de dare și luare de mită, pe înțelesul mulțimii   educate în „câmpul tactic”. Adică „dă-mi ca să-ți dau!” Și  șeful statului  cu capitala la Deveselu le-a  dat tot americanilor, că altfel n-ajungeam un  scutlâc prăpădit  la granița cu Imperiul muscălesc. Or, conduita prezidențială,  de-o slugărnicie abjectă, trebuia să  fie recompensată, ca-n orișice raport dintre corupător și corupt. Propagandiștii de la Casa Albă mă  vor contrazice, spunându-mi că  a fost vorba de lobby, nicidecum de șpagă,  dar cine îi mai crede după puzderia de gogoși livrate gloatei instagramate? Altminteri, ce merite să i se fi descoperit deodată figurantului gonflabil de la Cotroceni?  Dacă mi le surprinde careva, promit să învăț limba japoneză și să lecturez jurnalul Anei Blandiana!

 

[1] Ivo Andrić,  E un pod pe Drina…

[2] Ivo Andrić, Cronică din Travnik


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Din hârdăul politic”

 • Cum sa n-aiba iohannis merite? Nu cred ca in istoria recenta se mai poate gasi vreunul care sa fi fost atat de total obedient unor ordine externe vizibil distructive, doar pentru a-si asigura un confort temporar, strict personal!

  Se vorbeste atat de mult in ultima vreme de AI si lumea se cutremura. Bine, asa se zice la TV, ca lumea se cutremura dar in fapt e ca la Radio Erevan: inteligenta artificiala nu e chiar inteligenta si eventuala ei independenta e de fapt dependenta stricta de programator… La iohannis insa, se constata esenta “inteligentei artificiale”: individul nu gandeste, in afara de auto-conservare (care in esenta, la el, inseamna un egoism care depaseste limitele umane), n-are nimic propriu, totul e conform programarii fauritorilor lui. Notiunea de “idiot util” dusa la extrem, asta e iohannis…

  Pana la urma, vorba lui Mark Twain, “avem cel mai bun guvern pe care-l pot cumpara banii” (americani, adaug eu)

  Despre atacul de la Crocus:
  – Daca atacul ar fi fost pus la cale de administratia rusa, Putin n-ar fi avut decat de pierdut, nimic de castigat. Extrem de putin probabil ca el sa accepte o punere in scena de genul asta, dat fiind ca astfel ar fi aratat propriei natiuni ca rusii nu sunt deloc in siguranta, nici macar in sau in apropierea moscovei, in special dupa proaspata sa realegere… Spre deosebire de noi, romanii, care consideram ca a pedepsi faptuitorii dovediti e singura solutie valabila pentru orice, rusii sunt obisnuiti cu prevenirea faptelor care sa-I afecteze si pedeapsa post factum, nu prea ii impresioneaza.
  – Habar n-am daca americanii chiar i-au avertizat pe rusi despre posibilitatea unui atac ISIS-K. Poate da, poate nu. Oricum, pare putin probabil ca americanii sa fi avut informatii serioase despre intentiile acestei formatii teroriste, in conditiile in care cu doar cateva zile inainte, generalul american Michael Kurilla, comandantul US Central Command, afirma ca ISIS si-a dezvoltat capabilitati de a ataca tinte din Europa si Asia, fara vreo referire la Rusia si oricum, in presupusa zona de activitate a comenzii actiunilor ISIS, americanii nu prea mai au resurse informative. Mai degraba, informatia, daca a existat, a venit dinspre Israel, pe filiera iraniano-siriana, extrem de serios supravaegheata de MOSSAD, israelienii preferand sa dea informatiile americanilor decat direct rusilor. Si americanii, daca le-au transmis ceva rusilor, ma tem ca le-au transmis fara prea multe probe, asa incat rusii nu prea au avut motive sa ia foarte in serios informatiile.
  – Se tot bate moneda ca ucrainenii n-au fost amestecati in actul teorist de la Crocus dar: e de notorietate deja faptul ca au fost intalniri intre ofiteri GUR, cu membrii de varf, atat ai diasporei, cat si ai disidentei politice din Kirkizan si Tadjikistan, sub presupusa supraveghere a unor varfuri MI6 si CIA, la Ankara, Istambul si Izmir, cu putin timp inainte de atentatul de la Crocus. Pe de alta parte, orice terorist “normal”, si-ar fi cautat calea de fuga spre Ucraina, stiind ca acolo nu risca nimic, refugiindu-se intr-un stat inamic rusiei!
  Din punctul meu de vedere, actul terorist de la Crocus e exact pe aceeasi linie cu invadarea si faramitarea Yugoslaviei, cu atacarea Irakului, cu ruperea Nord Stream 2 si are acelasi autor care striga “hotii”, un autor care a fost tolerat de toti sa creada ca interesul lui national e oriunde vrea el, pe planeta asta.

  Nu mai locuies de vreo 25 de ani in Bucuresti, asa incat nu ma intereseaza batalia pentru locurile de primari de acolo dar ai extrem de multa dreptate cand afirmi ca “Dacă ești cu adevărat profesionist în ceva, stai departe de șerpăria politică!”

  Un medic dedicat si care chiar isi cunoaste meseria, nu are ce cauta intr-o batalie pentru un loc de primar. Orice profesionist adevarat si dedicat, trebuie sa ramana la a-si dovedi excelenta in profesia lui si sub nici o forma nu are voie sa se coboare la lupta pentru un ciolan politic. Din fericire pentru mine, n-am avut de-a face cu medicul Carstoiu si nu stiu daca e bun sau nu dar daca s-a angrenat in lupta pentru un loc de primar, ma gandesc ca si functiile pe care le detine ca medic, sunt obtinute pe nemeritate si locul lui, nu a fost niciodata si nu e intr-un cabinet medical, ca medic ci, ca slujbas in folosul vreunui grup de interese, partid, de exemplu…

  Ca unul care deja a trecut de 63 de ani, pot confirma ca singurele diferente dintre mancatorii de rahat pre-decembristi si cei post-decembristi, sunt placerea de ingurgitat fecale, infinit mai mare la cei de dupa decembrie 1989 si exercitiul tradarii nationale + al subminarii economiei nationale, care au devenit conditie sine qua non a accederii in functiile de decizie din Romania. Ambele, cam scoase din codul penal autohton, pe modelul american, care a eliminat coruptia schimbandu-I denumirea in “lobby”

 • Curajos si fascinant articolul sau, mă rog, curajoasă analiza. M-a oripilat insă limbajul abject din primele fraze! Oare chiar așa disperați suntem? Nu vă inteleg! Norocul că am avut rabdarea sa citesc tot, altfel ….nu vă mai citeam in veci analizele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *