Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Dinu Săraru, in memoriam

 Dinu Săraru și-a strâns ultimele  cuvinte, și-a pus pălăria pe cap, și-a luat bastonul și s-a întors acasă,  la Slătioara. Pentru totdeauna, Dumnezeu să-i înveșnicească numele și faptele!

 L-am vizitat  și eu acolo, deunăzi, în paradisul acela cuprins între Vâlcea și Gorj, și am tăifăsuit  niscaiva ore  de neuitat. Am și scris ceva, text pe care simt să vi-l aduc iarăși sub ochi… Alți ochi, desigur, acum, la plecarea în lumea de dincolo a scriitorului, a omului Dinu Săraru…

 

*

Aflu că scriitorul este la casa părintească din Slătioara încă de dinaintea pandemiei. Fără să-l anunț, îl vizitez, din când  în când mă dau în vânt după astfel de surprize. Deschid emoționat poarta moroșenească  de la intrarea în raiul pământesc, așa mi se pare. Poteca duce pe lângă „plantația” de mure, mărginită  de trandafiri viguroși cu buchete cărnoase, și  o cotește la stânga. Totul e verde crud și parfumul florilor  te îmbată. „Mesteceni albi cădelnițând frunzare” iscodesc cerul de-un albastru scăpărător, poate că Serghei Esenin  i-a văzut cândva aici… Ușa conacului este deschisă, semn că n-am venit degeaba. Le zăresc   pe soția prozatorului  și pe una dintre fiice. Mă întâmpină călduros și îl cheamă  pe amfitrion. Autorul capodoperei literare Niște țărani apare șovăielnic,  îmbrăcat impecabil și sprijinit în bastonul  cu măciulie argintie. Este proaspăt bărbierit  și are aerul acela boieresc pe  care doar puțini l-au moștenit  de la părinți. Îl îmbrățișez cu dragoste și îl însoțesc  la foișorul ridicat la umbra unui tei uriaș. O farfuriuță cu dulceață de cireșe și un pahar cu socată mă trimit nostalgic în lumea de altădată – una așezată și ospitalieră, infinit mai cumsecade decât cea de astăzi.  Memoria octogenarului  grăbit să devină nonagenar este fabuloasă, l-aș asculta zile în șir. Istoriarele depănate au savoare, au chip și tâlc, slătioreanul s-a născut cu harul atât de rar al povestirii. Amintiri despre lunile petrecute în lagărele  de la Medgidia și Cernavodă,  pavoazate  cu o lozincă  absurd-grotescă: „Trăiască lagărul păcii  democrației socialismului !”… Apoi, cele despre Grigore Vieru, Nicolae Dabija și călătoriile la Moscova și Chișinău, în căutarea mormântului  tatălui, erou al ultimului război mondial. Aidoma bunicului, căzut în răzbelul din 1877, neam de patrioți răsplătiți de Regele Mihai înainte de  descălecarea sovieticilor, în 1944…  Fostul director  al teatrelor „Mic” și „Național” se plânge că „l-au  lăsat ochii”,  apoi mă invită să văd capela din curte, cripta funerară și casa, pregătită să fie transformată în muzeu. Ce privilegiu! Mulțumesc Domnului că l-am  cunoscut pe Dinu Săraru și că m-a primit în  templul acesta de românism și ortodoxism ! Duhul Sfânt a pogorât, nu-i nicio exagerare, în grădina dindărătul porții maramureșene pe care tocmai am închis-o cu inima învolburându-se peste răscoale. Poarta, ca gură de rai…

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *