Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Diplomaţia căluşului în gură

După cum era de aşteptat, marea dezamăgire pe care o resimţim cu toţii după ce, prin veto/ul Austriei, României i-a fost refuzat accesul în Spaţiul Schengen a atras şi cu siguranţă va mai atrage, multe şi severe comentarii în mass media ca şi pe canalele de socializare. Deloc întâmplător, majoritatea acestor comentarii îi numește ca principali răspunzători pentru acest eşec pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Situaţie cu care, fireşte, cei direct vizaţi nu se pot prea lesne împăca. Domniile lor având nu numai dreptul dar şi datoria să răspundă, în mod public, aducând argumente şi dovezi. Iar dacă, pe acest subiect fierbinte, preşedintele Klaus Iohannis a luat poziţia lui nu aude-nu vede, în schimb, Bogdan Aurescu, şeful diplomaţiei române, a transmis un mesaj foarte iritat punându-le, pur şi simplu căluş la gură celor care cutezau să îşi exprime dezamăgirea. Mesaj în care aceştia erau taxaţi, la grămadă, în următorii termeni: „Am văzut tot felul de sfaturi care ne-au fost date de către persoane care nu şi-au negociat nici măcar propriile salarii”.

Sincer să fiu, dacă o asemenea zicere ar fi fost pusă în circulaţie de către o altă persoană publică, fie chiar şi de către un alt demnitar de rang înalt, aş putea spune că l-a luat gura pe dinainte şi aş închide discuţia. Dar aşa, venind de la şeful diplomaţiei române, redutabil negociator pentru care proprietatea termenilor, acurateţea limbajului şi respectul pentru cel căruia te adresezi reprezintă atribute esenţiale ale nobilei sale profesiuni, nu pot decât să mă declar revoltat de nivelul limbajului la care domnia sa a recurs pentru a exprima o gândire care nu are nimic în comun cu libera confruntare a opiniilor într-un stat de drept şi într-o democraţie consolidată. Nu contest, poate că, sub presiunea emoţională generată de aflarea acestei veşti, au apărut în spaţiul public şi dătătorii cu părerea, persoane care vor fi cuvântat nişte sfaturi fără noimă. Că doar asta şi este media online, un alt fel de Poiană a lui Iocan, ediţia 2022! Dar de aici şi până a eticheta, în bloc şi în asemenea termeni pe cei care consideră că preşedintele Klaus Iohannis, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu sau alte persoane cu atribuţii în domeniu nu au fost suficient de convingători sau pur şi simplu nu au cunoscut prea bine cu cine discută, este o cale foarte lungă.

Că, procedând de o asemenea manieră, ministrul Bogdan Aurescu nu a făcut decât dovada că nu doreşte (sau nu poate?) să recunoască răspunderea actualilor diriguitori pentru noua amânare a accesului ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie al Uniunii Europene, este un fapt evident. Aşa după cum, în spiritul respectului faţă de adevăr, trebuie să se recunoască şi că în comunicarea autorităţilor cu publicul s-au înregistrat serioase carenţe. Are dreptate domnul ministru atunci când consideră că s-a greşit atunci când data de 8 decembrie anul curent a fost vehiculată ca termenul la care, cu siguranţă, vom fi primiţi în Spaţiul Schengen, dar îl rog să ne indice fie şi un singur mesaj dat de către ministerul pe care cu onoare îl conduce în care frenezia faptului împlinit să fi fost temperată.

De acord cu domnia sa şi atunci când îi pune la punct pe cei care consideră că diplomaţia „înseamnă să te duci, să zâmbeşti frumos şi şăgalnic câteva minute, spui o glumă şi ai rezolvat problema”, dar ţin să îl asigur că nu acesta a fost şi nici nu este orizontul de aşteptare al nostru, al cetăţenilor care am crezut şi, încă, mai credem că Interesul Naţional al României Europene poate şi trebuie să fie promovat,susţinut şi, la nevoie, apărat pe parcursul atât de încâlcit al negocierilor. Fireşte, de către adevăraţi profesionişti angajaţi în aceste dificile şi asidue negocieri. Negocieri care, evident, nu au nimic în comun cu peisajul frivol pe care domnia sa l-a schiţat cu fină ironie. Peisaj care, iertat să fiu, îmi aduce aminte de o anumită secvenţă surprinsă, prin mai 2020, într-un cabinet din Palatul Victoria, în care, aflat într-o super selectă companie, excelenţa sa, domnul Bogdan Aurescu era pozat cu mănuşi şi cu trabuc. Dar fără mască de protecţie, aşa cum ni se impusese la acea vreme în condiţii de pandemie, nouă, celor care nu ne-am negociat nici propriile salarii…

Poate că nu aş fi dat curs acestor gânduri dacă ele nu mi-ar fi fost pricinuite de ieşirea, greu de acceptat, a actualului ministru de externe al României. Mandat pe care l-a onorat în mod exemplar Nicolae Titulescu, cel pe drept cuvânt numit „omul care a adus România în Europa şi Europa în România”, de la a cărui naştere s-au împlinit, pe 4 martie, 140 de ani. Aşa încât nu pot găsi un răspuns mai nimerit pentru maniera în care domnul ministru Bogdan Aurescu a dorit să închidă discuţia şi să le închidă gura celor care au cutezat să îşi exprime dezamăgirea faţă de recentul insucces de etapă al negocierilor pentru admiterea României în Spaţiul Schengen- în care nu puţini văd consecinţele unor erori de strategie ale actualilor guvernanți-, decât reamintindu-i mereu actuala cugetare a lui Nicolae Titulescu: „Daţi-mi o bună politică internă, pentru ca să pot face o bună politică externă”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *