Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Discursurile omului politic supraviețuiesc în timp doar dacă au idei generale

Despre oratoria politică. Ca şi gazetăria, oratoria politică stă sub semnul efemerului. Oricît de mare ar fi impactul unui text tipărit în ediţia de dimineaţă a unei gazete, dacă nu pînă seara, atunci pînă în dimineaţa zilei următoare, a şi fost uitat. Un alt text, încolţit de un alt eveniment, îi ia locul.

Discursurile omului politic depind şi ele de evenimente, ba chiar şi de împrejurări. Suit la tribună, omul politic trebuie să se refere la un anume eveniment, astfel încît militanţii partidului să găsească în discurs un soi de ordin de luptă. Nu în ultimul rînd, oratorul se vede constrîns să ţină cont de auditoriu. E greu de crezut că, adresîndu-se unor ostaşi, în sala de festivităţi a unităţii, omul politic va vorbi despre relaţia dintre stat şi arta coregrafică.

George Călinescu spunea undeva –într-un articol din anii de după război, dacă nu mă înşel – că marea gazetărie rezistă în timp prin ideile generale pe care le conţine şi le cultivă. Altfel spus, deşi se opreşte exclusiv asupra unui eveniment trecător, textul de gazetă trebuie să-l exploateze din perspectiva eternităţii. Gazetarul Mihai Eminescu a comentat, la Timpul, întîmplările şi evenimentele vieţii sale. Citim azi articolele scriitorului politic Eminescu, fie el şi Conservator, cu un interes la fel de mare, dacă nu chiar mai mare, decît cel din epoca lui Carol I. Deşi nu ştim prea multe despre scena politică din vremea lui Eminescu, ideile generale din scrierile politice ale marelui poet de la Timpul au rezistat la trecerea vremii.

Asemănător, discursurile omului politic supravieţuiesc în timp dacă ele conţin idei generale. Ca şi în cazul gazetarului, aceste idei generale, prezente într-o cuvîntare supusă evenimentului şi împrejurărilor concrete, există doar dacă autorul însuşi posedă o viziune proprie asupra lumii.

Pe gazetar această viziune îl călăuzeşte în abordarea realităţii concrete, deseori efemere.
Pe politician, această viziune îl călăuzeşte în schimbarea realităţii concrete, deseori efemere.

*

Grupul de Presă al Măriei Sale. Citind despre entuziasmul stîrnit în România de bătăile pe umăr ale președinților americani, mă lovește melancolia faţă de sufletul nostru de slugă.
După decenii, în care România numai în cap n-a stat pentru a fi pe plac Americii, o călătorie la Washington e urmărită în ţară cu aceeaşi nelinişte cu care era urmărită cîndva călătoria la Constantinopol a domnului fanariot.

Imediat însă mi-am amintit că Ţările Române au o lungă tradiţie a transformării Primirilor la Stăpîn a conducătorilor români într-un moment de infarct naţional, şi m-am amuzat.
Pe acest fond, m-am dus la fişele despre prima călătorie la Înalta Poartă a lui Alexandru Ioan Cuza pentru a fi confirmat ca domn al ambelor ţări române.

Am găsit mai întîi amănunte despre cum decurgea primirea la Sultan în cazul domnitorilor de dinainte de 1860.
Vine la rînd, cum mă aşteptam, reportajul encomiastic al lui Dimitrie Bolintineanu, din Grupul de Presă al Măriei Sale.

Esenţa relatării:
Descoperirea şi publicarea amănuntelor menite a convinge că Al. I. Cuza s-a bucurat de o primire deosebită.

*

Rechinii imobiliari atacă Istoria. Realitatea contemporană a Istoriei Parisului – o realitate care ne-ar putea face să medităm pe noi cei care asistăm la dezvoltarea abramburită a unui oraş.
La noi, la Bucureşti, edificiile noi, moderne, cele mai multe consacrate închirierii de birouri, s-au ivit peste tot în cuprinsul Oraşului, după cum s-au găsit petece de pămînt ieftine şi după cum au fost mituiţi funcţionarii Municipalităţii.

La Paris nu vei întîlni asemenea monștri moderni înfipți între clădirile istorice.
Şi asta pentru că astfel de construcţii s-au înscris organic într-un Proiect de largă respiraţie, ţintind o întreagă zonă a Marelui Oraş.

Gîndită cu ajutorul arhitecţilor, toţi convinşi, spre deosebire de ai noştri, că arhitectura e şi altceva decît o profesie din care se scot bani cu orice preţ, prin nimic diferită de Prostituţie, zona respectivă cuprinde atît clădiri moderne, cît şi clădiri vechi, declarate monumente istorice.

Zona Halelor a fost amenajată potrivit unui Proiect asumat de George Pompideu, şi nu ca urmare a intereselor din partea rechinilor imobiliari.
Edilii parizieni n-au plantat zgîrie nori lîngă Madeleine sau pe malul Senei, ci într-un cadru aparte, precum Defence.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Discursurile omului politic supraviețuiesc în timp doar dacă au idei generale”

  • Asemănător, discursurile omului politic supravieţuiesc în timp dacă ele conţin idei generale. Ca şi în cazul gazetarului, aceste idei generale, prezente într-o cuvîntare supusă evenimentului şi împrejurărilor concrete, există doar dacă autorul însuşi posedă o viziune proprie asupra lumii,
    insa ceste idei generale devind si idei calauzitoare daca si numai daca viziunea proprie asupra lumii se suprapune peste viziunea Naturii asupra Lumii.

    un om politic, insa si un gazetar,
    vorbeste despre propriul univers, atunci cind viziunea proprie asupra lumii il calauzeste
    si despre univers pur si simplu, atunci cind Natura il calauzeste.

    poti aea propria opinie despre care va fi ‘starea vremurilor’ peste citeva luni, peste citiva ani, peste citeva zeci si sute de ani, insa ‘starea vremurilor’ va fi intotdeauna leita anotimpului la care vremurile se refera.

    Calauzitorii sint exclusiv cei care …n au viziuni proprii.
    indiferent care va fi viziunea ta, Anotimpurile se vor succeda dupa cum au fost definite la Facerea Lumii,
    prin urmare intotdeauna un Calauzitor isi va face Referinta din Dinamica Naturii.

    • ‘Discursurile omului politic supraviețuiesc în timp doar dacă au idei generale’

      punerea la indoiala a acestei ziceri poate genera …o carte :)))

      exista Timp si exista Anotimpuri
      tot ce e sub Timp, moare
      tot ce se afla sub Anotimpuri, renaste.

      teama de moarte naste nevoia de supravietuire,
      iubirea anotimpurilor disponibilizeaza Nadejdea, care nu e o poveste a supravietuirii, ci a renasterii 🙂
      Speranta e mai degraba o poveste a supravietuirii, pe cind Nadejdea e mai degraba una a renasterii.

    • atunci cind un om care are o viziune proprie asupra lumii ajunge sa i conduca pe alti oameni, el ii va conduce in …propriul univers!:))))))))))))

      prin urmare tot spilul e sa …nu cumva sa ajunga in fruntea altor oameni unul care are o viziune proprie asupra lumii!:)))))),
      ci mai degraba unul care se ghideaza dupa Dinamica Anotimpurilor, neavand nimic impotriva vreunui anotimp:))),
      pentru ca in acest caz ‘viziunea proprie’ asupra lumii se suprapune peste viziunea Naturii asupra lumii, iar asta din urma sigur se va si intampla!:))) ( ca, vorbaia, Primavara vine la soroc!:)) )

      cea mai capabila calauza e, spre banal insa fundamental exemplu, aia care sta si se gindeste,…si se gindeste,…si se gindeste:))), dupa care spune:
      apucati-va sa construiti sanii, ca in curind va veni Iarna!:))))))))))) :)))))))))))))))))))))))

    • zicerile lui Eminescu,…cele care sint viabile si astazi, sint cele care au fost zise sub Anotimpuri, nu sub Timp.

      mai intai Anotimpurile si abia dupaia Timpul,…care ‘vi se va adauga voua’ :)))

      • in scoli ar trebui sa se invete …Superpozitiile Vemurilor, care sint Vesnicia si Timpul,
        anotimpurile si timpul

        atunci cind nu se foloseste SI-ul dinamica sfarseste prin a fi exclusiv despre Timp.
        Civilizatia e despre Timp, …Natura e despre Anotimpuri,
        tocmai daia Civilizatia e o Antinatura :))

        cum sa studiezi Stiintele Naturii folosind…Timpul ca unitate de masura?!:)))))))))))))))))))
        faza e glumeata din start!:))))))), pentru ca Natura e o poveste a Anotimpurilor, mai nainte sa fie una a Timpului…

        • Stiintele Naturii sint altceva decit …niste glumete:)) daca si numai daca opereaza cu Superpozitiile Vremurilor, in fapt cu Anotimpurile SI Timpul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *