Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Doamna Carmen Pinte, pictorița din Petroșani care scrie poezii

Încep aceste rânduri cu o mărturisire legată de mediul în care scriu. Deasupra calculatorului se vede pe perete un tablou. Pe birou este o carte de poeme. Au fost oferite, cu generozitate emoționantă, de prieteni din spațiul virtual. Făcând o retrospectivă sumară, pictura și poezia au fost două din marile mele pasiuni.
Dar azi, am o bucurie specială. Vă voi aduce în centrul atenției o pictoriță care scrie poeme.

– Vă rugăm să vă prezentați.
– Mă numesc Pinte Carmen, m-am născut în anul 1964, pe 15 martie, în localitatea Vulcan, Județul Hunedoara. Sunt căsătorită, am doi băieți, iar de profesie sunt inginer, economist. Am devenit bunică de fetițe, o bucurie imensă minunatele nepoțele, Katherina-Maria și Sophie-Ioana.

– Cum a fost apropierea de pictură?
– Apropierea mea de pictură înseamnă, de fapt, o continuare a dorinței mele de a mă juca pe hârtie încă din copilărie. Mi-a plăcut desenul de pe băncile școlii, am cochetat cu ideea de a face o pasiune pentru arta culorilor dar, căsătorindu-mă devreme, la începutul studenției, dând naștere celor doi băieți, timpul nu mi-a permis să îmi urmez pașii pe culoarele artei. A urmat angajarea, iar cursul vieții s-a derulat cu problemele profesionale, familiale, cele obișnuite unei familii închegate.

– Cum a început 2022 pentru arta dvs?
– Anul 2022 este începutul „carierei mele” în pictură, dacă pot să mă exprim astfel. Probabil așa a vrut Dumnezeu, ca prin grija ce i-o port mamei să fiu răsplătită cu acest har, să pot să mă eliberez de încărcăturile emoționale, dând frâu liber alegerii culorilor, alegerii tematicii și nu în ultimul rând, trierii materialelor necesare desfășurării acestei activități.
Am început să pictez doar în culori acrilice, culorile în ulei le-am folosit foarte puțin, doar ca o completare, la unele lucrări.

Pregătirea mea, în acest domeniu artistic, constă doar într-un curs online, prin parcurgerea a 19 lecții, curs care m-a ajutat să mă deprind cu tehnica culorilor și câte puțin, în aplicarea lor pe pânză.

O satisfacție nemaipomenită, pentru acest început, a fost invitația mea la expoziția internațională de pictură, la Galeria Rancagua, Pergamino, din Argentina, expoziție regizată de artistul Ricardo Juarez, care s-a desfășurat recent, pe 9 septembrie, unde am participat cu două lucrări. Este un debut fericit și emoționant, culminând cu invitația dumneavoastră. Sunt onorată și în același timp recunoscătoare. Doamne ajută!

– Ce visați pentru finalul anului 2022, dar și pentru următorii ani?
– Îmi doresc să organizez și să inaugurez primul vernisaj expozițional de pictură la Petroșani și la Deva, iar pentru următorii ani, aș vrea să urmez cursurile unei școli de artă, pentru a penetra cât mai mult în acest Univers diversificat al culorilor și al fanteziilor, ca mai apoi, să particip la cât mai multe vernisaje din țară și nu numai, dacă Dumnezeu mă ajută, și în lume.

– Cum vreți să se desfășoare lumea dumneavoastră, lumea artei, lumea în general?
– Sunt de părere, că odată ce am intrat în această lume, voi fi acaparată de tot ce înseamnă culoare, tot ce înseamnă tehnică, tot ce înseamnă iubire față de aproapele nostru. Prin pictură ne exteriorizăm emoțiile, trăirile și sentimentele, toate acestea le amestecăm pe paleta cromatică al sufletului iar apoi dăm curs pornirilor și fanteziilor pe hârtie, pânză, așa cum instinctul ne cere.
Doresc să menționez că, arta cromatică o împletesc cu arta lirică, creând o dependență între cele două, inspirându-mă din culori, inspirându-mă din versuri!

Sunt autoarea a trei volume de poezii și intenționez să mai editez unul, două…
Pentru coperțile viitorului volum am ales două picturi realizate de mine. În volum se va regăsi o mică galerie a lucrărilor mele!

– De la pictură trecem atunci în lumea poemelor. Care sunt titlurile celor trei cărți publicate pana acum ?
– Titlurile celor trei cărți editate sunt:
* Destinul unei Frunze, 2019 Editura Proșcoala Râmnicu Vâlcea, coordonată de Kessy Ellys Nycollas, Editor Dumitru Ciobanu
* Muguri de vis, 2021 Editura Inspirescu Satu-Mare, Editor George Terziu, colecția Cele mai frumoase poezii
* Gând înflorit, 2021 Editura Inspirescu Satu-Mare, Editor George Terziu, colecția Cele mai frumoase poezii.

– Cum a fost începutul apropierea dvs. de poezie?
– Am ales să scriu poezie pentru că îmi place, pentru că o iubesc, ador să aștern gândurile pe o coală hârtie, cu penelul sufletului.
Momentul în care s-a declanșat această „boală” a fost în urma unui accident domestic, accident care m-a imobilizat pentru o lungă perioadă de timp. În această perioadă am citit, am urmărit emisiuni TV și am început să navighez pe rețele de socializare, unde am făcut cunoștință cu mulți poeți. Făceam comentarii ample la postările legate de literatură, iar din acel moment am început dorința de a scrie pentru mine și despre mine, despre trăirile și stările mele.

Mă recreez cu frumosul, mi-am regăsit liniștea, starea, o stare de relaxare, de visare, având acces la un sine profund, necenzurat, undeva în afară timpului, un mod eficient de a face față problematicii noastre existențiale, ce nu ocolește nicio ființă omenească, m-am regăsit pe mine altfel, am prins aripi…să zbor…un zbor lin, ușor…într-un neant de mine creat!

Poezia este cea mai subtilă formă de comunicare a emoțiilor, un instrument util în a ne dezvoltă inteligență emoțională, un instrument terapeutic de a ne vindeca sufletul prin visare, înălțare! Scriind mă redescopăr, mă identific prin creațiile mele, trăirile mele, dau aripi și sens…visurilor mele!
Așa a început povestea slovelor mele, al Universului liric.

Doresc să menționez că cel mai mare sprijin al meu, pe toată această perioadă, a fost și este soțul meu, Cornel. A fost și este lângă mine, susținându-mă și încurajându-mă de fiecare dată. Îi mulțumesc pe această cale și îl iubesc.

– Ce noi volume pregătiți ?
– Am în lucru două volume. Ele trebuie aranjate în pagină, corectate, dacă este cazul și apoi editate.

– Ce vă doriți pentru viitor ca poetă de această dată?
– Dorința mea cea mai arzătoare este aceea de a mă face înțeleasă de public, de cititor, să creez emoție prin ceea ce scriu, cu fiecare trăire a sufletului meu.

– Vă rugăm să prezentați cititorilor câteva versuri.

Zâmbind a flori
Cu gânduri așternute prin condei,
Mi-s pașii mei un zâmbet de cicoare,
Cuvinte preschimbate-n flori de tei,
Par muguri ochii mei cei plini de floare!

Durerea ochilor eu vin s-o spăl,
Am lacrimi de mărgăritar cuvinte,
Cu liniște-n priviri ridic un văl,
Zâmbind a flori de trandafiri cuminte.

Vreau versul să-mi miroase-a Dumnezeu,
Să modelez iubirea la altar,
Lumină să vă fie templul meu,
Cuvântul lut cu gust de dulce-amar.

Blândețea mea un vis să dăruiască,
Osândă fie scrisul pentru voi,
Iubirea mea în vers să dăinuiască,
Minunea a-nceput mereu în doi.

– Vă mulțumesc. Să vedem acum câteva imagini, inclusiv tablouri ale dumneavoastră.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *