Primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, a expus, la cristoiuTV, ediția de joi seara, și punctul de vedere al edililor, cei care sunt implicați în organizarea examenelor naționale și de bacalaureat având în vedere că unitățile de învățământ sunt în administrarea municipalității.
„Faptul că elevii dau examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională este un lucru bun. Noi am cerut demult, de aproape două luni, să ne anunțe din timp modalitatea în care vor fi organizate aceste examene. Eu am fost adeptul ideii de a nu începe școala, deoarece cunosc foarte bine comportamentul copiilor și ar fi fost greu de gestionat, în contextul psihozei create în timpul pandemiei. Pentru examene, însă, am cerut din timp toate informațiile pentru că trebuiau pregătite școlile: săli duble, număr dublu de profesori, de supraveghetori etc. Eu am intervenit în ultima perioadă când am văzut circul cu termoscanarea. Măsurarea temperaturii la intrarea în examene mi se pare chiar ciudată”, a afirmat Florea.
Primarul spune că greșeala autorităților de la centru a fost că nu au inițiat un dialog, că nu au creat o relație de încredere cu părinții și elevii. În schimb, au aruncat toată răspunderea pe capul primarilor:
„Eu am susținut de fiecare dată că poate să își ia temperatura acasă, pot anunța dacă sunt bolnavi. „Unii cred că primăria trebuie să trateze bolnavi sau copii, să-mi asum eu anumite responsabilități, este o mare eroare. Deci au cerut ca acești copii să fie termoscanați, au băgat un 37 cu 3 așa, să nu fie 37”.
Dorin Florea, de profesie medic, a explicat că există și alte stări care pot influența temperatura. „În afară de copii care au o termoreglare mai ciudată până la adolescență, tinerii, în general au reacții vegetative foarte rapide, foarte ușoare. Ușor te poate împiedica o astfel de situație să dai un Bacalaureat, și să nu fii bolnav, ci să ai o mic emoție. Fetele sau domnișoarele sunt la o vârstă la care pot avea fiziologic temperatura un pic crescută, să nu mai spun de alte multe motive pentru care ar putea avea 37 cu trei. Părerea mea că fiecare părinte și copil în momentul în care se simte că are afecțiuni sau e bolnav să stea acasă și să anunțe medicul de familie, singurul capabil să judece sau să analizeze să poată să îndrume într-o anumită direcție. Dacă e bolnav, e clar că trebuie să aibă o variantă alternativă de a da Bacalaureatul. Îl dă ulterior sau în altă perioadă”, a explicat primarul. Acesta s-a referit, ca medic chirurg, și la purtarea măștii: „Trebuie făcut apel la responsabilitate, trebuie lăsată partea cu masca, eu știu ce înseamnă să porți masca și nu e o bucurie, Nu e o bucurie pentru că, de regulă, copiii sunt tentați să creadă că această masca îl apără, ori o mască strânsă pe nas, care nu permite aerul să intre prin ea creează hipoxie, pe termen îndelungat. Deci purtatul măștii nu e o bucurie, nu e o fericire”.
Primarul a rugat inspectoratele școlare să facă apel la asistente medicale, „cu un ecuson în piept, ele știu cum să comunice cu oamenii”.