Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Dr. Adrian Marinescu: Avem un tratament sigur pentru COVID și avem și protocol, dar nu avem nimic miraculos. Nu există așa ceva

  • Adrian Marinescu: Viața noastră de dinainte era cu o patologie complexă, mult mai interesantă, aveam cazuri. În momentul de față sunt doar cazuri de infecții SARS COV 2, avem niște lucruri clare, cosmonautul… nici relația cu pacientul nu mai e aceeași.
  • Adrian Marinescu: Avem un tratament sigur pentru COVID și avem și protocol, dar nu avem nimic miraculos. Nu există așa ceva și oricum intervalul este foarte scurt. A avea ceva miraculos înseamnă a avea și dovada că el merge pentru o perioadă de timp.
  • Adrian Marinescu: Accidentul a afectat, din păcate, imaginea institutului. Și eu personal și noi toți ne-am fi gândit că la institutul de vârf nu se întâmplă absolut nimic. În momentul în care am aflat în acea dimineață, nu-mi venea să cred. A fost un impact extrem de puternic.

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș din București, a dezvăluit la Interviurile lui Cristoiu cum a schimbat pandemia viața de spital, relația cu pacienții și tratarea acestora, ce a lăsat în urmă incendiul de acum două săptămâni și cum construirea unor spitale noi, moderne, poate preveni astfel de tragedii.

Adrian Marinescu spune că în privința vaccinării lucrurile stau mai bine decât la început, iar oamenii trebuie convinși prin mesaje, nu prin organizare. Medicul spune că în prezent cei care nu vor să se vaccineze reprezintă o minoritate, dar sunt aceiași care nu vor să se vaccineze în general și care nu vor să respecte măsuri de prevenție sau nu sunt de acord cu pandemia.

Medicul atrage atenția că vaccinarea și metodele de prevenție au ca obiectiv scoaterea virusului din circulație deoarece cu cât va sta mai mult printre noi vor apărea alte tulpini care interferează cu vaccinul și atunci trebuie modificat.

Medicul a criticat modul în care guvernanții au comunicat despre necesitatea purtării măștii și crede că aceasta trebuia însoțită și de alte măsuri deoarece a fost percepută ca o modalitate de impunere a autorității.
Adrian Marinescu mai spune că incendiul de la Matei Balș a afectat o treime din capacitatea institutului și admite că această tragedie afectează imaginea spitalului pe termen lung.

Prezentăm principalele declarații ale medicului Adrian Marinescu, duminică, la Interviurile lui Cristoiu, de la Aleph News:

Despre efectele pandemiei în și asupra spitalelor

Adrian Marinescu: Aici e o problemă pentru că tot ce înseamnă spitale de boli infecțioase sunt cam în circuitul COVID și lucrul ăsta s-a discutat de când a început pandemia. Să ai o boală infecțioasă serioasă în momentul de față, chiar ai o mare problemă. Pentru că ar trebui să te duci la un spital județean sau un spital general, nu poți să ajungi țintit la spitalul de boli infecțioase. Înainte ajungeau la noi, la Babeș, erau spitalele de boli infecțioase din București. În momentul de față, amândouă sunt strict în circuitul COVID.

Adrian Marinescu: Înainte de pandemie, la vizita medicală, era interesant. Acum suntem astronauți că trebuie să ne îmbrăcăm în costume de protecție… într-adevăr merg cu un rezident, dar e foarte greu, nu intrăm în același timp. Viața noastră de dinainte era cu o patologie complexă, mult mai interesantă, aveam cazuri. În momentul de față sunt doar cazuri de infecții SARS COV 2, avem niște lucruri clare, cosmonautul… nici relația cu pacientul nu mai e aceeași.

Adrian Marinescu: De când a început pandemia am încercat să explicăm că lucrurile ar trebui echilibrate. În primul rând ar trebui să fie mai multe spitale care să se ocupe de circuitul COVID, nu să fie înghesuiți toți în câteva spitale. Ori asta s-a întâmplat. Noi, Marius Nasta, Victor Babeș și câteva spitale modulare ne-am ocupat de tot ce-a însemnat COVID. Și vă aduceți aminte că la un moment dat în București aveam spre 2000 de pacienți. De 2000 de pacienți infectați era foarte greu să te ocupi. Motiv pentru care în camera noastră de gardă erau zile în care pacientul trebuia să stea peste 24 de ore, 30-40 de pacienți. Au fost momente grele înainte. Acum s-a echilibrat, cel puțin deocamdată. Înainte situația era grea și împărțirea pacienților destul de arbitrară. La Institutul Matei Balș veneau foarte mulți. La un moment dat le explicam că nu mai sunt locuri, veneau în continuare. Și noi încercam să-i ajutăm pe toți. Erau pacienți cu forme grave care aveau nevoie de oxigen și atunci îi puneam cu oxigen prin camera de gardă… au fost imagini din camera de gardă de la spital cu 30 oameni care aveau butelia de oxigen în același timp.

Despre tratamentul anti-Covid

Adrian Marinescu: Avem un tratament sigur pentru COVID și avem și protocol, dar nu avem nimic miraculos. Apropo că se scrie leac miraculos. Nu există așa ceva și oricum intervalul este foarte scurt. A avea ceva miraculos înseamnă a avea și dovada că el merge pentru o perioadă de timp. Ori noi am încercat diverse tratamente care au mers. Noi, la Institut, am încercat tot ce a avut dovezi științifice. Din primul moment și până acum am încercat. De exemplu, cocktailul de anticorpi dat președintelui american reprezintă un tratament bun. Din păcate, încă nu este aprobat și nu este în Europa. A fost la nivel de studii clinice, l-am avut și noi în institut, dar nu e un tratament pe care să-l folosim acum pentru toți pacienții, din păcate. Îl folosesc ei prin America, se încearcă aprobarea în Europa, dar lucrurile sunt puțin mai complicate. În rest, sunt tratamente pe care le încercăm și noi, le putem numi experimentale, adică în studii clinice.

Despre folosirea Ivermectinei

Adrian Marinescu: Eu niciodată nu mă reped să spun că un tratament nu este bun sau că e miraculos. Eu spun că trebuie să demonstreze și dacă în alte părți, în SUA sau în Europa, chiar a dovedit că este eficient, de ce nu? Sigur, să fie autorizat. Nu trebuie să fie forma veterinară. Dar dacă este formă de uz uman, dacă se fac studii clinice și există dovezi, de ce să spun de la început că nu e un medicament bun. Apropo de dr. Ion Alexie, din Statele Unite, noi ne-am împrietenit la începutul pandemiei, nu ne știam înainte, și acum vorbim zilnic pentru că a fost foarte interesant să văd ce se întâmplă acolo. Și el mi-a povestit că în clinica ATI de boli infecțioase din Las Vegas, chiar a avut pacienți, nu a făcut un studiu clinic, dar a avut o experiență cu acești pacienți și că lucrurile au mers bine. Și-atunci sigur că e de încercat. Nu spune nimeni că trebuie luat fără prescripție, fără să fie aprobat, dar eu sunt deschis la astfel de terapii. Eu cred că un medic trebuie să pornească de la ideea că orice tratament trebuie încercat.

Despre pacienții COVID

Adrian Marinescu: Nu există că te ocupi numai de virus. Nu, pacientul are și diabet, are o grămadă de lucruri care pot fi influențate. Îi dai un tratament, te gândești cu ce are legătură, sunt pacienți complecși. Mergem pe varianta evoluției bune. În fiecare zi trebuie să vii cu analize, cu evaluare. Sunt pacienți precum oul de găină, foarte fragili. Oricând pot să evolueze imprevizibil și trebuie să fii foarte atent. Am pe secție între 10- 15 pacienți pe care îi văd în fiecare zi, cu o perioadă de internare în medie cam de o săptămână, înseamnă că pe o lună sunt 50-60 de pacienți pe care i-am văzut personal. În plus, sunt pacienți pe care i-am evaluat telefonic.

Adrian Marinescu: Există așa numite rețete de pe internet, unele au bază reală și toată lumea ia acea rețetă. E clar că se merge pe niște clișee. Pacientul întreabă de ce tratamentul X și nu y. Și eu îi spun în felul următor ați încercat cu primul tratament, nu v-a fost bine, că nu ajungeați la spital, acum mergeți pe mâna noastră. Și marea problemă la acele tratamente nu e că nu ar fi bune, dar fiecare pacient e diferit. El are anumite tratamente pe care le iau pentru bolile de inimă, pentru diabet și lucrurile pot să intefereze și la un moment dat să ia un tratament care e bun, dar să fie probleme destul de mari pentru că ia în același timp 20 de alte pastile. Trebuie să fim atenți la interacțiunile medicamentoase.

(AlephNews)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *