Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Drum bun printre stele, domnule Diriginte!

MOTTO:
„Se moare des, se moare mult, se moare
De parcă numai moarte-ar fi rămas.”
Dumitru Vasile-Delceanu, Rondelul morții

S-a mai prăbușit un stâlp al lumii mele adolescentine. Zilele trecute s-a stins, la Turnu Măgurele, profesorul de limba română Dumitru Vasile-Delceanu. Mi-a fost diriginte în clasele a XI-a și a XII-a la Liceul „Unirea”. Un dascăl aparte, cu un licăr niciodată domolit în privirea-i azurie. Zbuciumul neodihnit vreodată îl măcina pe dinlăuntru, iar ochii aceia pârjolitori îi trădau nepotolita căutare de adevăruri, de sensuri poetice. Fiindcă omul de la catedră, devenit mai apoi și directorul colegiului, dar și senator, scria versuri, ca orice „trubadur înjunghiat de-o stea”. Bicisnica efemeritate i-a împuținat trupul și i-a cariat sănătatea, lăsându-i doar tumultul acelei priviri iscoditoare și arzătoare. Cu ultimele puteri le-a lăsat celor doi fii un testament mai greu decât lespedea ce separă viața de moarte:

„Ceasul greu în care totuși strig
Cu tăcerea mea să-mi fiți alături
Eu vi-l las să nu vă fie frig
La căderea nunților-omături”.

Astfel s-a petrecut domnul Profesor, despre care Gheorghe Filip nota cândva, premonitoriu, că „«sandalele de aur» îl așteaptă pe Dumitru Vasile-Delceanu la ușă. Nu are decât să le încalțe și să pornească încrezător în lume”. În cea de dincolo, desigur, unde poate își va găsi liniștea și împăcarea, pacea. N-am nicio îndoială, știindu-i revelația onirică de demult:

„Am visat dinainte de a fi c-o să-mi porți
Grija, doamne,-ntre vii, grija, doamne,-ntre morți”.

Dumnezeu să vă aibă în pază și drum bun printre stele, domnule Diriginte!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *