Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

După ce s-au curcănit pe Facebook la Florin Cîțu, ministrii USRPLUS s-au dus la ședința de guvern ca niște oițe pe trotinete

Adevărul e că de mult n-am mai rîs de cineva ca acum.
De cine?
Cum, de cine?
De mine.
Om bătrîn, cu peste 50 de ani de experiență de presă, dintre care 30 în supa de tăiței numită democrație postdecembristă, mă găsii să susțin pe cristoiublog.ro și la emisiunile lui Marius Tucă și a lui Ionuț Cristache, și nu oricum, ci pasional, că USRPLUS nu se va lăsa pînă cînd nu-l va debarca pe Florin Cîțu, autorul Loviturii de guvern, prin care un ministru al USRPLUS, a fost demis în zori, fără ca Dacian Cioloș și Dan Barna să știe, și, mai ales, fără nici o explicație dată opiniei publice.
Pentru a vedea, după nici 24 de ore, că miniștrii USRPLUS s-au dus la ședința de guvern ca oițele, fără să ridice măcar privirile cînd Florin Cîțu, luîndu-i peste picior, le-a urat Bun revenit în Coaliție.

Să mă explic.
Miercuri dimineață, sunat fiind de la Aleph News pentru a interveni în direct ca să comentez demiterea lui Vlad Voiculescu, am întrebat de îndată, cum era și firesc:
„De unde știți că Vlad Voiculescu a fost demis?”

Era o întrebare nu numai profesionistă, de ziarist care nu poate da din gură despre ceva pînă n-are confirmarea oficială a întîmplării, dar și una exprimînd o neîncredere în această informație. Cui să-i treacă prin cap, după derularea evenimentelor din ultimele săptămîni, că Vlad Voiculescu va fi demis de însuși Florin Cîțu. E suficient să amintesc faptul că la începutul săptămînii burzuluiala PNL împotriva lui Vlad Voiculescu s-a sleit după ce Ludovic Orban a declarat că ministrul e responsabilitatea USRPLUS.
A venit apoi confirmarea că Florin Cîțu a fost de dimineață, contrar obiceiului său de a se trezi tîrziu, la Cotroceni, cu documentul prin care cerea revocarea din funcție a lui Vlad Voiculescu.

Evenimentele s-au derulat cu repeziciune. Președintele a semnat pe loc, fără să ezite, dezvăluindu-se dacă nu că autor al Loviturii de guvern, atunci măcar complice, și deja pe la prînz decizia a apărut în Monitorul Oficial. Aveam programat pentru miercuri, ora 14, la Evenimentul zilei, la emisiunea lui Mirel Curea, Dosarele presei un interviu despre istoria presei postdecembriste, despre meseria de gazetar, despre ce cred eu în legătură cu presa de azi. Am ajuns la Evenimentul zilei (desigur, pe drum parcurgînd în viteză ultimele știri de pe site-uri) și, înainte de emisiune, care și-a schimbat tema (de la Istoria Presei am sărit la Istoria Clipei) am stat de vorbă cu Mirel Curea, cu Robert Turcescu și cu directorul executiv al Evenimentului zilei, Virgil Munteanu. Mirel Curea spunea că USRPLUS nu va ieși de la guvernare, că în afară de a face un pic de gură nu se va întîmpla nimic. Eu, dimpotrivă, m-am apucat să arăt că USRPLUS nu-și poate permite să înghită o asemenea lovitură cu bocancul în gură. Dacă o înghit, dracu i-a luat. Era greu de crezut că liderii formațiunii nu percepeau importanța covîrșitoare a momentului pentru relația dintre PNL și USRPLUS în Guvernul de Coaliție. Dacă se mulțumesc să dea din gură și nu merg pînă la ieșirea de la Guvernare dacă nu li se dă satisfacție, PNL va începe să-i călărească. Așa cum a procedat cu Voiculescu, Florin Cîțu va proceda cu orice alt ministru care va căuta să transpună în practică programul USRPLUS.

Într-un Guvern de Coaliție, fiecare partid își desemnează, în urma negocierilor, omul pe post de ministru. Din punct de vedere formal revocarea aparține premierului dar din punct de vedere politic aparține partidului care l-a trimis în guvern. Acest lucru se mai discutase în momentul în care Florin Cîțu a declarat că revocarea este o prerogativă exclusivă a premierului, din punct de vedere constituțional, la care Dan Barna, vicepremier și unul din șefii USRPLUS, a reacționat de îndată, după părerea mea în chip corect, amintind că e vorba de un Guvern de Coaliție și că într-un Guvern de Coaliție premierul nu este Șeful, Dictatorul, ci doar Primus inter pares, cu misiunea principală de a negocia cu celelalte partide deciziile importante, chiar dacă el vine din partea unui partid. Funcția de premier într-un Guvern de Coaliție, și mai ales guvern de colaborare, nu e dată de alegeri, de rezultatul alegerilor, ci de rezultatul negocierilor. Și nu întotdeauna negocierile duc automat la desemnarea unui premier din partea formațiunii cu cel mai mare scor electoral. În cazul guvernului PNL-USRPLUS-UDMR se putea ajunge ca premier să fie cineva de la UDMR, în schimbul unor concesii făcute celorlalte partide în alte domenii.

Nu numai într-un Guvern de Coaliție se întîmplă asta, dar și într-un Guvern monocolor. E greu de crezut că Viorica Dăncilă și-ar fi permis să demită un ministru PSD fără aprobarea conducerii PSD. Legea e valabilă și cînd premierul e președintele partidului. Chiar și atunci decizia o ia în ultimă instanță conducerea colectivă a partidului. Ea nu funcționează cînd guvernul e tehnocrat, cum a fost cel condus de Dacian Cioloș. Precizarea se impune, deoarece ziariștii de casă ai PNL i-au sărit în ajutor lui Florin Cîțu susținînd că și Dacian Cioloș a demis pe cineva fără a avea aprobarea partidului.
Acesta era un prim argument că USRPLUS nu-și poate permite să accepte gestul de forță, ostentativ brutal, al lui Florin Cîțu.

Un alt argument adus de mine în aceeași discuție s-a referit la electoratul USRPLUS. Am susținut că e un electorat aparte, un electorat fanatic. USRPLUS nu se bazează pe un electorat scos din case la vot de baronii locali, ci pe unul care crede în programul partidului. Vlad Voiculescu exprima poziția acestui electorat față de administrarea unui domeniu în România de azi. Dincolo de gafele ministrului, electoratul USRPLUS nu avea cum să nu remarce bătălia pentru transparență, pentru curmarea miș-mașurilor de tip USL, adică PNL+PSD, în materie de pandemie, prin care baronii locali își asigură un județ verde, cu toate instituțiile, cu toate crîșmele deschise, numai și numai pentru că nu fac testări, deși infectați și bolnavi sînt cu duiumul.

La toate acestea Mirel Curea mi-a răspuns că cei de la USRPLUS nu vor pleca de la friptură. Și-au plasat și ei neamuri, neveste, cumnate, ibovnice în diferite șefii. Cum să lase toate astea și să plece în Opoziție?!

În acest dialog, repet, plecam de la premisa că USRPLUS este un altfel de partid, un partid deosebit de partidele tradiționale, partide dispuse să lase arunce principiile pentru a fi mai sprintene în fuga spre friptura din zare.

Spre finele emisiunii Robert Turcescu a intervenit prin Zoom și ne-a anunțat că birourile reunite ale USR și ale PLUS au decis să retragă sprijinul lui Florin Cîțu.
Această știre îmi confirma într-un fel credința că liderii USRPLUS sînt conștienți de momentul de răscruce pe care-l reprezintă nu atît demiterea lui Vlad Voiculescu, cît mai ales modalitatea brutală, dictatorială, ceaușistă aș putea spune, prin care un ministru al USRPLUS a fost dat afară. Ca să nu mai spun că Dacian Cioloș și Dan Barna au fost tratați de Florin Cîțu ca niște slugi proaste din bucătăria Stăpînului, care-și fac veacul pe lîngă supa aburindă din cazan și bucile pline de nuri ale bucătăreselor.

Florin Cîțu a avut două intervenții în ziua respectivă în care n-a suflat o vorbă despre motivele demiterii. E drept că televiziunile care au participat la complot, unele dintre ele așa-zis PSD-iste, sau așa-zis de Opoziție, nu au ridicat nici un moment această problemă absolut inevitabilă într-o democrație care se bazează pe transparență:
Necesitatea ca premierul, demnitar al României, să explice un gest de o asemenea importanță.

A trecut mai mult de 24 de ore și mi-am dat seama cît de prost am fost pariind pe USRPLUS ca un alt fel de partid, decît partid postdecembrist românesc.
După ce s-au curcănit pe Facebook, liderii USRPLUS s-au resemnat. Vor mai da din gură în bula lor de pe Facebook. Da, dar cînd vor ieși îi vor face plecăciuni lui Florin Cîțu.

Desigur, am rîs de mine, mai întîi.
După asta, mi-am dat seama că nu e nici un temei să rîd de mine. Era inevitabil să fac o asemenea greșeală, să-i cred pe cei de la USRPLUS politicieni altfel decît politicienii postdecembriști:
Uitasem, între timp, că trăiesc în România.
Cei de la USRPLUS sînt și ei români.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „După ce s-au curcănit pe Facebook la Florin Cîțu, ministrii USRPLUS s-au dus la ședința de guvern ca niște oițe pe trotinete”

  • PREA MULTE PARTIDE. Nici un partid n-are sens, nici macar unul. Toti uita ce promit in campania electorala, TOTI fara exceptie, zici ca-s amnezici imediat cum se vad cu sacii in caruta. Eu as interzice toate partidele, fara exceptie. As termina in felul asta si cu imbecilitatea aia de idee de partid pe criterii etnice. Cui ii trebuie asa ceva intr-o tara care vrea sa fie normala, ma rog, daca mai e ceva normal pe lumea asta. Sa-mi explice mie, platitorul de taxe, cetateanul caruia i se cere votul,sa-mi explice mie politicianul din ultimii 31 de ani, ce-a facut concret pt tara in primul rind, pt mine in al doilea rind. Politicienii nostri zici ca umbla turmentati 24 din 24, in fiecare zi a anului, indiferent de an.Nu-mi mai pasa cm se numeste un partid sau altul, nu-mi mai pasa daca e partid de vaza care in ziua de azi e mai degraba varza, sau daca e vreun partid jigarit care vrea sa creasca si el in sondaje, nu mai imi pasa de circoteca asta ordinara, de aia nici nu ma mai prinde vreodata la votat, n-am pe cine vota si oricum votul meu e zero barat, o tara intreaga daca voteaza, noii nascuti daca voteaza si rezultatul va fi acelasi, tot cine trebuie iese, si „cine trebuie” e lovit de amnezie cind vine vorba de tara si poporul care cica l-a ales, el da raportul prin telefon, in persoana la ambasade, sau mai noi „teleconferinta” pe skype sau masa pe gheata pe ce. Partidele sint o insulta la adresa bunului simt, o insulta la adresa celui mai neinsemnat IQ posibil, 0 IQ daca as avea, tot insulta se numeste ceea ce fac partidele astea. Asa ca FARA PARTIDE, FARA MASCARADA ASTA. Oameni competenti ca avem si din astia, doar ca nu se baga in cloaca, prefera sa plece pe coclauri straine de sila, de nevoie, de disperare, in dorinta de a-si cladi o viata decenta, daca mai mult nu se poate, pt familie si pt copii. Am plecat de acasa, ma doare sufletul la propriu de decenii, ma doare sufletul sa nu fiu in tara, dar si cind am fost, m-au tratat de sus toti shmecherii si tirfele ajunse ceva, mi-au vorbit din virful buzelor, „durerea” lor fiind „de ce v-ati intors in tara”, sau si mai si „te-ai intors sa ne furi joburile”, ca daca zicea „locurile de munca” se inneca cu vorbele, trebuia sa se „englezeasca” ca sa nu fie mai prejos. Asa ca m-am intors dupa 30 de ani, si intr-un an, am plecat din nou pt ca nimic nu-mi mai amintea de tara pe care o stiam. Am plecat cu nervii la pamint, intr-o depresie crunta cum n-am stiut pina atunci ca e posibil, am plins luni de zile, in fiecare zi, neintelegind ce rau am facut oricui prin intoarcerea mea acasa, venisem sa-mi traiesc anii de pensie in locul meu natal, nu sa mor printre straini si nicidecum sa iau locul de munca cuiva. Asta e ce-au facut partidele in 31 de ani, au creat haos, au invrajbit pe toata lumea impotriva lor insisi (si insele), au creat posibilitatea ca toti analfabetii si analfabetele, derbedeii si curvele sa ocupe locuri cheie in ministere si departamente de stat, doar pe criterii de rudenie, prietenie, troc si ce masa le mai bese mintea pe acolo. Am dat de indivizi care erau in familie la vama,la Ministerul de Finante, la justitie, la externe, la pizda masii, oriunde intorci capu’ acolo,dai doar de familii intregi, rude, fini, nepoti, cuscrii, s.a.m.d., mi s-a parut de noaptea mintii anul ala petrecut LA MINE ACASA, ACOLO UNDE M-AM NASCUT SI AM CRESCUT. Din partea mea praful si pulberea sa se aleaga de partidele astea, exact ce s-a ales de tara si de relatiile dintre oameni. Pot sa scriu pina miine, cu nume, exemple concrete si dovezi, n-ar schimba nimic, partidele vor merge inainte, asta pt ca li se permite,dau chix in tr-un partid, hopaaaaaa demisioneaza si-si face propriul partid. Baiii, daca ai fost bou in partidul X, ce crezi ca o sa ajungi in partidul Y?Vaca?Vai de noi. Concluzia? JOS PARTIDELE, LASATI OAMENII COMPETENTI SA REZOLVE PROBLEMELE PE CARE LE-ATI CREAT INESTIMATI PULITICIENI. In 31 de ani ati zobit tot. AJUNGE!

  • Mi se pare mie sau maestrul nu mai poate dormi de grija USR-ului?Mai ales ca singur a declarat ca i-a votat ori de cate ori au fost alegeri.Sa fie vorba de vreo iubire interzisa?Nu stiu de ce ,mi se pare ca in tara asta putinii oameni care mai inspira incredere si respect vor sa imbatraneasca urat.

  • Asa zisa ”suveranitate” si ”altfel de politica” a USR-PLUS au ”explodat” cu ocazia demiterii sfidatoare si umilitoarea a unui ministru de-al lor intr-un..pîrț fîsîit..!
    ”Garagața” fanfaronarda si revenira cuminte si cu mainile la spate in banca lor de mici politruci flamanzi, la doar o zi dupa ”scandalul” cu fost revocarea lui Vlad Voiculescu din functia de ministru (revocare echivalenta cu o flegma primita in ochi de catre ”pluseristii” lui Barna si Cioloc, de la liberali), au dovedit ca USR-PLUS nu a fost, nu este si nu va niciodata altceva decat ”partidul balama” al PNL-lui..!

  • una e electoratul de tip nou, alta e partidul care aduna acest electorat.
    electoratul de tip nou e chiar cel peste care a dat…din greseala!,
    …de care s-a impiedicat, la inceput, si usr…nevenindu-i sa creada ca e atata!:))

    mai intai a fost electoratul de tip usr si abia dupaia un partid, usr gen, a observat ca acest electorat ultradeosebit exista.
    dupa cum mai intai a fost electoratul de tip aur si dupaia partidul care a atras acest electorat ultradeosebit.

    prin urmare:
    electoratul de tip nou e rezultatul metamorfozei distributiei normale, care tinde sa lipeasca tot ce misca de extreme,
    el exista pur si simplu!,
    el exista chiar daca usr sau aur n-ar exista,
    ba chiar mai mult: el tinde sa fie singurul tip de electorat disponibil pe piata!

    ( partidele clasice mai existand exclusiv din inertie, adica…ele sint!, darvor ramane fara electorat!, ca electoratul disponibil pe piata se va lipi de partidele Extremiste :)),
    partidele Extremiste fiind astea si numai astea:
    ProNatura si AntiNatura.
    adica Natural, Artificial.

    singurele partide cu temelie, pe vremurile astea, sint cele care fac din Natura propria doctrina, sau din Artificial propria doctrina.
    adica vor mai exista, in curind, doar doua tipuri de oameni: unii, spre ex, vor dori sa manace oua de la gaina din curte iar ailalti vor dori sa manace exclusiv oua printate!:))), prin urmare si partide care sa i reprezinte vor mai exista tot doar doua:) )

    faptul ca electoratul de tip nou e adunat in jurul unor conducatori…melanj cel putin:)), adica si de tip nou si de tip expirat, e ceva tranzitoriu, la conducerea acestor partide vor ajunge negresit exemplare pur singe:)), care se vor afla in armonie plenara cu electoratul de tip nou, pe care l reprezinta cu propria fiinta:)

    in final Partidul Dinamicilor Artificiale va duce Civilizatia spre Taramul Artificial, aici manifestandu-se si Noul Om,
    iar Partidul Dinamicilor Naturale va sustine omul pe calea Dinamicilor Naturale.

    Civilizatia fiind o Constructie…altfel decit Natura poate sa se desavarseasca exclusiv intr o manifestare artificiala cu totul, artificiali cu totul fiind si oamenii care-o populeaza:)),
    oamenii mai avand loc exclusiv in Sanul Naturii.

    nu partidele definesc electoratul!, ci invers.
    asa ca indiferent ce idei stau in mintea conducatorilor de partide, ideile care conteaza sint cele din mintea ‘electoratului de tip nou’,
    …care va reactiona chiar brusc!:)), adunindu-se instantaneu in jurul propriului baci, atunci cind acesta le canta ghiersul potrivit:) ( tocmai dasta se prea poate ca un partid nascut cu 3 luni inainte de alegeri…sa le si castige!:))), iar asta e valabil peste tot in lumea mare )

    ideea e ca aceste electorate de tip nou, care devin dominante in mod implacabil, vor accepta lideri exclusiv pe marura lor, indiferent care sint strategiile existente pe piata.
    FORTA din spatele acestor doua tipuri de electorate e…colosala!, pentru ca aceste doua electorate se suprapun peste…Bine si Rau! :))

    • mai intai electoratele de tip nou si abia dupaia partide pe masura acestora!

      momentan doua partide,
      usrplus si aur
      au dat…fara sa vrea!, din greseala!, peste acest electorat de tip nou.
      insa usrplus si aur… nu prea cred ca inteleg ca acest tip de electorat, nou-nout, e…tot electoratul disponibil pe piata!:)) ( si care se afla in plin proces de limpezire!, prin urmare te poti trezi la orice ora cu alte doua partide care sa devina Cuib pentru acest tip de electorat ultradeosebit! )

      • creca va fi un picut haios de vazut cum aur si usr isi cauta definitia de Cuib pentru electoratul Naturii respectiv pentru electoratul Artificialului…:)

        procesul e controlat in sens invers, adica cu cit timpul trece, cu atat mai mult limpezirea electoratului de tip nou se exprima si ea si, proportional, se arata la fata si liderii nascuti pe masura vremurilor:))
        procesul e implacabil, n-ai ce sa i faci. la vremuri noi, lideri armonizati cu vremurile. peste tot prin lumea mare.

        faza tare e ca un aur mai capabil se poate naste oricind, iar un usrplus mai capabil…tot asa.
        pentru ca mai intai e electoratul de tip nou si abia dupaia partidul…in care electoratul isi face cuib…daca masura e potrivita sau…mai potrivita!:)). adica…electoratul e!, exista deja!, tre doar sa i canti la fluierul potrivit:))
        dinamica la moda, pe ‘vremurile revolutiei mondiale’, adica pe ‘vremea metamorfozei’ este…Intamplarea!

  • Sa nu uitam ca de fapt Catu este premierul Partidului Prezidential,iar presedintele are institutiile de forta in mana(alea cu dosare si catuse).Pai stiu si curcanii ca nu Catu le a tras o ci insusi Jupanul,Catu fiind doar purtator de cuvant al Sefului(Putinica din Deal),iar daca USR nu se lasa pagubas si nu trece inapoi la Guwernare,adica „La loc comanda!” s ar putea ca,”Ghinion!” sa apara brusc la DNA,DIICOT ceva dosarele pe la oamenii lui Barna.Asa ca si o simpla coincidenta.Emit si eu niste ipoteze,orice asemanari cu realitatea sunt pur intamplatoare. 🙂 🙂 🙂

    • De aia devin curcanii oite.D’AIA.

    • Ca sa nu mai vorbim de faptul ca USReii ,care reprezinta Capitalul strain din Romania au dat o serios in freza reprezentantilor Capitalului autohton,format in marea lor majoritate din afaceristi cu Epoleti(pe care i a mai lovit si pandemia),in timp ce Capitalul strain din Romania este bine mersi.Astfel ca Sistemul,lovit in afacerile sale,s a decis sa retalieze, luandu i la tinta pe USRisti,exponentii capitalului strain.Razboiul PNL USR mai arata ca s a rupt lantul de iubire intre Baietii cu Epoleti si Corporatisti,dupa ce mult timp astia au fost aliati.Cadavrul Romaniei a devenit prea mic pentru hienele cu epoleti(capitalul romanesc) si hienele corporatiste(capitalul strain),asa ca meciul a devenit unul la”rupere” intre fostii aliati(dupa victoria asupra PSD).Orice coalitie se rupe la victorie cum bine zicea Maestrul,iar ingustarea serioasa a halcii numita Romania,de catre criza Covid,a facut ca si concurenta intre cei doi fosti aliati sa devina si mai acerba,nemaifiind loc pentru ca ambele gasti sa poata coexista.

      • Asa ca si Iohann va fi la mijloc intre ingerintele straine(telefoane din strainatate),si presiunile puse asupra lui de catre Sistemul cu epoleti caruia criza Covid i a subtiat businessurile,trebuind sa joace intre astia ca sa ramana in picioare.Vor veni vremuri interesante.Sange pe pereti baieti.Sa fie show.

  • Aveți să-i dați un stilou domnului Marius Tucă!

    • Nu l a demis Matu, l a demis Jupanul din Deal(Stapanul Catuselor) pe Vladut Diamant,Jupanul din Deal i a oferit Matului o pereche de coaie ca sa aiba Matu curajul sa pronunte sentinta de mazilire a lui Vladut Diamant ,hotarata din Deal,de catre insusi Jupanul Romaniei. 😆 😆 😆

      • Nu fiți supărat, n-ați fost singurul prost. Au mai fost 900 000 care i-au votat.
        Să zicem că au fost naivi, dar dacă o mai țin langa că partidulețele astea două sunt fecioare, atunci chiar sunt proști.
        Și nu, nu suntem în România, suntem în politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *