Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

După ce s-au jucat de a lupta cu corupția, instituțiile noastre de forță nu sînt pregătite pentru lupta cu crima organizată

Emoțiile puternice, dar scurte, asemenea focului de paie, produc în România postdecembristă un delir al faptelor și vorbelor.
E un adevăr confirmat din plin de ceea ce se numește Scandalul de la Caracal.
Joi, 26 iulie 2019, în toiul Scandalului, Monica Mihai de la Mediafax, moderatoarea emisiunii Gândurile lui Cristoiu, mi-a zis, după ce mi-a solicitat o declarație, că în țară dacă aș fi fost, am fi făcut o ediție specială a emisiunii despre Caz. I-am răspuns că în astfel de cazuri evit să mă pronunț în legătură cu adevărul celor expuse mediatic. Pe de o parte, pentru că, în căutare disperată de Breaking news-uri, presa mușcă din orice fantasmagorie livrată sub titlul de informație sigură, pe de alta, pentru că un eveniment în desfășurare trebuie abordat cu prudență.
Acum, cînd avem confirmarea oficială a celor două asasinate, îmi permit să comentez și eu cele întîmplate.

Remarc mai întîi o precipitare la nivelul guvernului în materie de sancțiuni.
În timp ce în sectorul de care răspunde Președintele, generalilor bese-n cizme nu li s-a clătinat nici măcar un grad, în sectorul de care răspunde premierul e prăpăd. Premierul demite tot ce vede în cale. S-a scris că reacția Vioricăi Dăncilă a fost una de profitor electoral al unei drame umane. Nu cred că de asta a reacționat atît de dur Viorica Dăncilă. Ea și consilierii au sesizat imediat că Sistemul era pe cale să transforme tragedia într-un nou Colectiv. Unitățile militare din Stradă și cele din Presă se și puseseră în mișcare pentru a îndrepta emoția către Guvern. De ce e în stare SRI în astfel de împrejurări ne dăm seama din delirul lui Rareș Bogdan, infiltratul lui Eduard Hellvig în PNL. Fostul ziarist s-a apucat să bocească Protocoalele și dictatura SRI de pe vremea cuplului Coldea-Kovesi. Alăturat campaniei duse de Divizia Presă în favoarea încălcării drepturilor omului prin legi de tip Raluca Prună demersul halucinant al lui Rareș Bogdan ne avertizează că Sistemul abia așteaptă un prilej pentru a reveni pe înserat sau chiar mai devreme. Un exemplu de puterea Sistemului ne e dat de cazul STS. Am scris că STS, ca și SPP, ca și alte instituții de forță, are drept principal țel al vieții slujirea Președintelui și a familiei sale. Reacția fostului președinte Traian Băsescu, unul dintre cei care datorează multe STS, la acuzațiile din presă aduse instituției specializate în întinderea de cabluri prin București, ca să poată fi mîndri demnitarii că vorbesc Pe scurt, confirmă cele ce am scris și spus despre cine protejează pe generalii incompetenți și corupți. Fostul președinte e în ultima vreme într-o agitație mediatică vecină cu febra. Pentru apărarea STS a alergat de la o televiziune la alta. Fără să obosească, desigur, deoarece îl cară în spinare SPP-iștii. Prestigiul de fost președinte îl obligă să fie mai prudent cu invitațiile televiziunilor de știri de a se pronunța oricînd și despre orice.

Despre delirul de vorbe inutil să mai insist. Ca de obicei, liderii politici s-au grăbit să se dea în stambă. La loc de frunte, Dacian Cioloș, agentul de influență în România a lui Emmanuel Macron. N-a rămas mai prejos, Ludovic Orban, țuțărul Codruței Kovesi. Cît despre liderii de opinie, sărind peste cei specializați în comedii cațavenciene, gen îl bufnește plînsul, nu poți să nu remarci reluarea vechiului clișeu cu Statul nepăsător, cu clientela politică și evident cu plecarea din țară.

Urmărind spectacolul faptelor și vorbelor, am tresărit la lecturarea textului Criminalitatea și corupția, postat de Adrian Năstase pe 27 iulie 2019.
E unul dintre puținele puncte de vedere lucide într-un spațiu de deliruri avînd drept cauză exploatarea demagogică sau SRI-istă a unei tragedii.
Îl redau în întregime pentru că pune punctul pe i într-o chestiune mult mai amplă decît bîlbîiala din Cazul de la Caracal:

„În ultimii 15 ani, tema corupției a ținut agenda internă și externă a României. Era o temă utilă și pentru bătălia politică internă dar și pentru «fezandarea» capitalului național și a liderilor perioadei de tranziție.
În timpul ăsta, mai puțin băgată în seamă, criminalitatea, inclusiv cea organizată, s-au dezvoltat exploziv, «beneficiind» și de experiența unor infractori școliți în străinătate. România a devenit, dintr-o țară de tranzit pentru droguri, o țară de consum. Traficul de femei și de copii, rețele de contrabandă, clanuri organizate, drogați conducînd autovehicule încep să marcheze zilnic emisiunile de la televiziuni și știrile din presă.
Drama Alexandrei ne-a arătat că nu sîntem pregătiți, la nivelul instituțiilor statului, să luptăm cu fenomene aberante ale conduitei umane. Unii au încercat să transforme această dramă într-un rechizitoriu împotriva poliției și, indirect, împotriva guvernului. Evident însă că responsabilitățile trebuie împărțite cu STS și cu parchetele. De aici nevoia de a schimba oameni din diverse funcții, dar și de a face reorganizări instituționale și de a lua măsuri legislative. Vinovații trebuie pedepsiți dar a introduce aceste teme în bătălia electorală ar fi o mare eroare.”

Ce ne spune fostul premier, dovedind încă o dată prin intervenția sa ce crimă împotriva națiunii a fost campania Binomului SRI-DNA de scoatere din joc a politicienilor postdecembriști în stare să se ridice deasupra deșertului de azi?
În cazul de la Caracal, indiferent de rezultat, s-a văzut că instituțiile de forță din România dau chix la cea mai mică zbîrlire a crimei organizate. Să ne reamintim că recent au fost semnalate tone de cocaină adusă în România, fără ca instituțiile de forță să o știe.
Principala cauză a acestei nepregătiri stă în concentrarea tuturor instituțiilor de forță din ultimii 15 ani pe așa-zisa luptă împotriva corupției. N-a fost o luptă veritabilă. A fost un spectacol de sunet și lumini avînd drept efect transformarea Justiției într-un bulan de răfuieli politico-mafiote. Vedetele Parchetului au fost loazele de la DNA. Procurorii, în frunte cu marea cîntăreață la muzicuță, Codruța Kovesi, au fost actori într-o comedie spumoasă. În așa zisa luptă împotriva corupției nu numai DNA, dar și alte instituții de forță, nu s-au confruntat cu un război pe viață și pe moarte. N-a fost nevoie nici de profesionalism, nici de efort intelectual, nici de trudă, nici de asumarea minimului risc. SRI le-a dat totul de a gata. Care SRI nici el nu s-a confruntat cu un inamic nemilos de genul teroriștilor sau spionilor străini, ci cu o clasă politică lașă, care se scăpa pe ea la gîndul c-a supărat ditamai instituția. Așa cum sesizează Adrian Năstase pentru instituțiile de forță comedia s-a încheiat. Acum ele se confruntă cu un război pe viață și pe moarte:
Războiul cu crima organizată.

Crima organizată nu e totuna cu corupția moldo-valahă.
Spun, moldo-valahă, pentru că la noi corupția n-a luat niciodată formele violente din alte țări europene.
În lupta cu corupții noștri, nici procurorii, nici polițiștii, nici ofițerii de informații, nici generalii de la STS, nu și-au riscat viața.
Corupții noștri au fost și sînt niște căcăcioși.
Crima organizată e inteligentă, inventivă, primejdioasă.
Pentru lupta cu ea instituțiile de forță din România nu sînt pregătite. Nici profesional, nici moral, nici tehnic.
Pentru ca România să facă față uriașei provocări a crimei organizate instituțiile de forță trebuie scoase definitiv din jocurile politice.
Asta revine însă viitorului președinte.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „După ce s-au jucat de a lupta cu corupția, instituțiile noastre de forță nu sînt pregătite pentru lupta cu crima organizată”

 • Habar n-am , nu știu cine ce e vinovat. Dar dacă acum ar fi alegeri PSD + ALDE ar lua 5%. Ne-a cam ajuns tuturor PSD … Aici imi sta…

 • Istoricul Marius Oprea are dreptate ; STS este o institutie facuta pe bani publici pentru putere nu pentru oamenii de rand! In tara asta multe institutii au forma , continutul si responsabilitatea lipsesc cu desavarsire ; aici este paradoxul cei care sunt pusi sa rezolve cu adevarat problemele sunt platiti prost motiv pentru care si treaba si-o fac cum se vede , in schimb cei care judeca si trag concluziile au cele mai mari salarii si pensii ! Avem forma nu continut ! Serviciul 112 s-a dovedit neputincios , fiindca nu functioneaza decat pentru demnitari , cum trebuie , pentru omul de rand se spune ca nu aveau dreptul de localizare fiindca nu a semnat contract cu operatorii de telefonie mobila , aceasta motivare a lui ARAFAT este de neinteles fiindca omul nu suna fiindca nu are nevoie urgenta de ajutor! Birocratia actelor si circuitul decizional greoi care amana interventia rapida UCIDE OAMENI ,care mai au speranta 112! Aceasta stuctura a fostei securitati cum spune bine istoricul urmareste convorbirile si a devenit putere decizionala in alegeri nicidecum in localizari punctuale a evenimentelor tragice ! Institutia trebuie relocata armatei sau serviciului de urgenta !

 • Vineri seara, după demiterea sa, seful Politiei Romane a declarat ca Alexandra a fost omorâtă imediat dupa ultimul apel. Adică exact ”marturisirea” facuta de criminal duminica. Sa fie o simpla coincidenta sau varianta cea mai convenabila tuturor?

 • Deja am nimerit din lac în puț !
  Orice om (vorba Veoricăi) ar sesiza că ceva nu se leagă !
  Pe care poartă roșie a fost băgată mașina, pe cea din spate , care am înțeles că era blocată ?
  Polițistul care a răspuns la apelul victimei, de ce a sunat de pe telefonul lui ?!?
  De ce au trecut aproape patru luni până s-a descoperit crima asupra primei fete, despre care probabil nu se afla nimic, dacă nu o declara acest Dincă ?!?
  Vecinii ăstuia, chiar nu știau mai nimic despre el, dau le era frica sa nu-i … POPICEASCĂ ?
  Daca era vorba de o rețea în jurul acestor fapte, doar nu se creease peste noapte, nu-i asa, deci trebuia ca poliția locala să fi „mirosit” ceva, … SAU LE ERA „FRICĂ” !?!

 • Eu doar ma intreb: nu cumva procurorul # avea ordin de zi pe unitate sa tina politia pe loc pana scapa dezaxatul ala de probe? Nu cumva chiar procurorul# sau un superior al lui l-a anuntat pe infractor din timp, ca nu mai poate fi musamalizat cazul, pt ca a ajuns in presa, si sa scape de fata? Daca fata nu apuca sa sune la 112 nu cumva acum era in viata, la produs, cu locatia si identitatea cunoscute si ascunse de „organe” contra unui comision? Dar a sunat la 112 – Vorba unui celebru vanzator de copii adulat de romani: „Ghinion”. Dreptate s-ar fi facut numai daca fata ar fi sunat la parintii ei… in asa un stat #, dreptatea si-o face fiecare individual, indiferent de pret… parerea mea

 • Cel mai suspect mi se pare comportamentul lui Cumpanasu. I s-a luat brusc valul de pe ochi o data cu disparitia nepoatei si a descoperit ca institutiile statului nu sunt atat de nemaipomenite asa cum le lauda mai an. Ma astept sa nu rateze prilejul si sa candideze la presedintie.

 • Dupa Cristoiu guvernul e curat ca lacrima , dupa principiul „eu sunt mic , nu stiu nimic”.
  Vinovati sunt ,si se dau in stamba intotdeauna „ceilalti” .

  • Baiatu ! Daca n-ai fi hashtag idiot ai intelege ca mesajul din text nu e ca ¨guvernul e curat ca lacrima¨, ci ca nu e guvernul, cu institutiile care tin de el, singurul vinovat.

 • Felicitari

 • Bravo, fraților ❗(general vorbind)
  Ați reușit să faceți un CANCAN din acest caz, care a împărțit tara in două ❗
  Unii consideră că autoritățile au acționat corespunzător, in timp ce alții le condamna, ferm ❗
  Probabil KWJ va profita din plin de situația creeată, crezând că aceasta îl va ajuta în obținerea unui nou mandat ❗
  La toate acestea se adaugă și „filmulețele” prezentate de Skynews, respectiv BBC, in legătură cu traficul de ființe umane, din Romania ❗
  Interesant de urmărit va fi … REZULTATUL ANCHETELOR, respectiv multiplele SCHIMBĂRI la care, cei mai mulți, se așteaptă ❗
  Însă, tare mie teamă că totul va fi doar un FÎSS, iar, în afara de o politizare excesiva , nu se va întâmpla mare lucru ❗❗❗

 • Acest Articol de azi al lui Ion Cristoiu ar trebui preluat de intreaga Media românească….poate așa alienarea publicului autohton poate fi oprită….numărul imbecililor ar incepe să scadă.

 • DA, Sistemul Securist al justiției băzisto- johanniste s-a PREFĂCUT că luptă cu corupția….n-a prins nici un corupt….Ca lupta să pară reală, iar banu și tot felul de sinecuri să-i curgă gârlă, a inchis gura babuinilor prin arestarea de… PESTI MARI…..gen Adrian Năstase sau Liviu Dragnea, mizând pe faptul demonstrat că babuinii majoritari sunt proști, creduli și veșnic invidioși pe cei mai dotați spiritual…..Asa s-a făcut că doar cei vinovați de faptele că NU au pus botu la păcăleala securistă și au indrăznit să o demaște au intrat la puscărie…

 • Haita SECURISTĂ cere cu disperare și luptă să păcălească populația pentru a se REINTRODUCE protocoalele secrete dintre Secu și Justiție……Saiturile Adevărul sau Ziare.com se dau de ceasul morții să ne convingă cum că DOAR cu protocoale secrete merge treaba……Dar când a fost accidentul din Apuseni cu avionul lui Iovan….au murit acolo in ger ….că STS a greșit grav localizarea….deși ERA protocol secret in vigoare….

 • Haita SECURISTĂ s-a mobilizat pe toate canalele media…Ea inceacă din răsputeri dar și cu mult tupeu să convingă populația că SECURITATEA era bună, că ne apăra de hoți și de criminali….In realitate, Securitatea se apără pe EA și pe Capul Statului care o ocrotește și o indoapă cu bani și in schimbul FAVORURILOR de tot soiul, de la numărarea voturilor până la spălarea dosarelor penale și până la încătușarea ADVERSARILOR politici ai acestuia…

 • NU există nici un fel de viciu legislativ care ar fi putut impiedica Organili să actioneze imediat după ce victima Alexandra a emis apelul de ajutor către Serviciul 112……Constituția spune limpede că Organili POT intra ORICÂND in oricare reședință in caz de forță majoră. Ori, apelul dat la 112 instituia caz de forță majoră….. Doar PERCHEZITIA este oprită in cursul nopții și DOAR pentru ea e nevoie de ordin judecătoresc………..Procurorul care a BLOCAT pătrunderea Politiei in casa ucigasului NU cunoaște legile….

  • Nu există VID legislativ care ar face accesul limitat sau greoi al Politiei intr-un caz de forță majoră….asa zice Constituția …Deci, CCR nu a putut permite nicio modificare legislativă care ar fi incălcat Constituția…Presedintele Johannis se dovedeste iar greu de cap……nici o modificare legislativă din cele reclamate de această minte putină și greoaie de la Cotroceni NU s-a produs……….

  • BREAKING Mafia avortonilor din Secția de Procurori a CSM s-au trezit din somn și a dat comunicat că ptr cazul de la Caracal trebuie ca Comisia de al Veneția ca să le întărească Justiția. Ăștia iau prafuri în timp ce își fac Comunicatele și văzîndu-i atît de nevolnici, ne întrebăm de ce nu aducem procurori chinezi în Romania? Lista jegurilor #rezist care nu-s în stare să îndeplinească actul de Justiție pt cazul a două fete măcelărite și trag să-și scape idiotul #rezist de la Caracal, Cr. Popescu este- Nicolae Solomon (presedintele Sectiei), Cristian Ban;Florin Deac;-Codrut Olaru;-Tataian Toader.Plătim gras mulțime cde trîntori în Justiție dar întrebarea e cîți sînt în cifre reale? 😎

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *