Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

După dezvăluirile de la cristoiuTv, MAE a demarat o anchetă

Dezvăluirile făcute de jurnalistul Dan Tomozei din Beijing, la cristoiuTv, preluate de întreaga presă, unele publicații fără a cita sursa, au avut un impact puternic și la nivelul Ministerului de Externe.

Tomozei a vorbit despre isprava incredibilă a ambasadorului român la Beijing Vasilică Constantinescu. „Avem un ambasador care se urcă beat la volan, face accident, distruge o mașină diplomatică și un autobuz, fuge de la locul accidentului, fiind băut și se ascunde în reședința diplomatică”, a spus el în emisiunea de la cristoiuTv.

Jurnalistul a făcut, vineri, următoarele precizări, o cronologie a fatelor, cu mențiunea că este de datoria MAE să rezolve problema:
„Ambasadorul României la Beijing a fost implicat într-un incident auto, la o oră la care traficul în capitala Chinei este îndeobște ZERO. La ora 3 din noapte sunt rarisime mașinile în trafic, în toată capitala.
2. După impactul cu autobuzul (mijloc de transport în comun) – mașina cu număr diplomatic 197-086 marca Huyndai, a pierdut plăcuța de înmatriculare
3. După impact, mașina cu număr diplomatic aparținând Ambasadei României nu a oprit și se pare că a fost protejată în rezidența ambasadorului.
4. Principalul motiv pentru care ambasadorul nu a oprit la locul incidentului a fost, se pare, starea bahică în care se afla acesta. Potrivit legilor chineze, un conducător auto aflat sub stare de ebrietate la volan este arestat de îndată.
5. Deși regulamentul cere ca absolut toate autoturismele diplomatice să fie parcate în cadrul ambasadei, mașina implicată în incident, cunoscută ca fiind folosită exclusiv de ambasador, se pare, că a fost reținută în rezidența aceastuia. 6. În dimineața incidentului, Ambasada României a fost contactată de autoritățile chineze pentru a solicita date despre conducătorul auto și pentru a înapoia plăcuța de înmatriculare pierdută la locul incidentului.
7. Autoturismul înmatriculat cu număr diplomatic 197-086 marca Huyndai a revenit în ambasadă la câteva săptămâni de la incident, după ce în complicitate cu angajați ai ambasadei a fost reparată.
8. Celelalte aspecte prezentate în cadrul interviului acordat domnului Ion Cristoiu sunt cunoscute în centrala MAE”, a spus jurnalistul.

Tot vineri, MAE a transmis următorul comunicat: „Cu privire la informațiile apărute în mass-media referitoare la implicarea ambasadorului României la Beijing într-un accident de circulație, fără victime, MAE precizează că situația semnalată face deja obiectul unor cercetări în curs, aspectele în cauză fiind tratate cu maximă seriozitate. În acest moment al cercetărilor, nu pot fi oferite informații suplimentare”.

Joi, Guvernul l-a mandatat pe ambasadorul Vasilică Constantinescu să negocieze și să semneze un acord între Ministerul Educației și Cercetării din România și Ministerul Educației din Republica Populară Chineză privind recunoașterea reciprocă a diplomelor și certificatelor din învățământul superior.