Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

După opinia mea, comunismul e mort din toate punctele de vedere. Să fim serioşi! Cine ar vrea să-l reînvie?

1. Pe vremea cînd realizam o emisiune TV cineva mi-a propus să realizez un serial de secvenţe despre viaţa grea din anii Ceauşescu. Urma să asortez imaginile şocante – frigul din case, cozile interminabile, galantarele pustii – cu un soi de comentarii ţeapăn anticomuniste. Tinerii de azi – mi-a explicat interlocutorul, un om trecut de jumătatea vieții – n-au cunoscut mizeria îndurată de noi. De aia denunţă vremurile de acum. I-am răspuns domnului că o asemenea acţiune ar fi avut ineficientă. Dintotdeauna, prezentul a trecut nenorocit în raport cu trecutul. Şi nu deoarece trecutul ar fi fost mai breaz decît prezentul.

Explicaţia trimite la o lege de psihologie individuală şi colectivă. Cu scurgerea timpului, trecutul încercat de fiecare din noi se aureşte prin jocul memoriei. E ceva depărtat, rămas acolo, în urmă, unde sînt anii tinereţii, mult mai blajin, prin filtrul amintirii, decît prezentul brutal receptat de conştiinţă. La judecată individuală şi colectivă orice trecut cîştigă detaşat faţă de prezent. Denunţarea prezentului tranzacţionist nu-şi are cauza într-o nostalgie generată de ignoranţă şi cu atît mai puţin în nevoia de a reinstaura comunismul.

După opinia mea, comunismul e mort din toate punctele de vedere.
Să fim serioşi!
Cine ar vrea să-l reînvie? Foştii comunişti deveniţi prosperi oameni de afaceri? Actualii politicieni, pentru care democraţia e o inepuizabilă sursă de cîştig fără prea mare osteneală? Oricît de greu s-ar trăi în capitalismul nostru de ţuică fiartă şi caltaboşi, nici măcar pauperii n-ar putea instaura comunismul. Experienţa ne-o dovedeşte fără echivoc. Formaţiunile antidemocratice – de la Partidul Comunist pînă la Garda de Fier – au fost înfiinţate şi conduse de către fii de oameni înstăriţi. Dacă România va cunoaşte cîndva o mişcare radicală, ea îşi va avea purtătorii de stindard în copiii sau nepoţii afaceriştilor de azi. Pînă atunci, pînă la apariţia tinerilor ochelarişti puitori de bombe sub fundul generos al burgheziei, va mai curge însă multă apă zoioasă pe Dîmboviţa noastră! Şi-apoi am replicat şi replic – relaţia antidemocratică nu va lua forma comunismului. În istorie, nu există copieri la distanţă de decenii. Vom avea ceva asemănător comunismului prin agitarea idealurilor de egalitate şi dreptate, prin denunţarea inegalității sociale. Acest ceva nu va fi însă reluarea mecanică a formei comuniste.

Obiecţia mea la un serial anticomunist îşi avea temeiul însă într-o judecată mai temeinică. Nu cred că anticomunismul făţiş, papagalicesc are eficienţă în planul convingerii. Mai întîi pentru că anticomunismul e neam bun cu comunismul. Acelaşi fanatism păgubos, aceleaşi formule repetate mecanic, aceleaşi formulări ototva, lipsite de nuanțe. Amintirea propagandei oficiale anterioare lui 19?? e încă puternică. Nenorocirea din anii Ceauşescu nu constă în simpla afirmare a tezelor comuniste, ci în transformarea lor în lozinci obligatorii, în convingeri impuse. Orice ideal, oricît de măreţ ar fi, se compromite prin comandă. Anticomunismul ca dictatură ideologică e sortit aceloraşi efecte perverse pe care le-a produs comunismul ca ideologie oficială.

2. Toate cărţile de memorii despre lumea interbelică mă bat la cap cu spectacolele oratorice din Parlament. Se aduc date bogate despre succesele repurtate de Iorga, de Titulescu la nu ştiu ce şedinţă, cînd sala şi-a rupt palmele în aplauze. Mărturiile despre astfel de momente sînt lipsite de un amănunt esenţial. Şi anume, de răspunsul la întrebarea: din cine era alcătuită asistenţa? Dacă judecăm un discurs din Cameră sub unghiul de vedere al comunicării, trebuie să luăm în calcul cele două elemente cheie: cine comunică şi cui comunică. Să poposim niţel asupra celui de-al doilea termen. Oratorul se adresa parlamentarilor. Succesul invocat îşi are temeiul mai întîi în natura specializată a auditorilor. Chiar dacă faimoşi ca analfabeţi, parlamentarii români interbelici alcătuiesc un public ţintă aparte. Vorbitorul se referă, de exemplu, la buget sau la starea de asediu, binecuvîntată de toate guvernele. O asistenţă specializată, cum e cea parlamentară va fi interesată în aceste chestiuni. Discursul va fi urmărit cu atenţie. Nu înseamnă însă că se va petrece acelaşi lucru şi dacă oratorul s-ar referi la aceste chestiuni într-un discurs ţinut unei mulţimi de ţărani.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

32 comentarii pentru articolul „După opinia mea, comunismul e mort din toate punctele de vedere. Să fim serioşi! Cine ar vrea să-l reînvie?”

  • Comunistii nu au disparut. Nu v-as fi spus eu daca ar fi disparut? :))))
    Exista comunisti Noi si comunisti Vechi. Din echilibrul lor se naste Marele Balaur Comunist (fostul urs)
    Fiecare cu securicii lui.

    • presa dîn lumea mare scrie azi, ca fiind nuș ce noutate, ce scria pe cristoiublog acu’ luni de zile, nici nu mai stiu cit e de atunci :))
      mari vizionari pe blogul asta..
      aia e.

      • foarte bine, probabil peste cateva luni si intelectualii cu o varsta respectabila din lumea mare vor incepe sa vorbeasca despre „buci” ca maestrul nostru.
        sa nu-mi spui mie online 2.1 de n-o fi asa . cu drag o spun, nu e o critica. (talica ai vazut ca eu tin la maestru)

    • Inteligenta artificialla ne va egaliza pe toti oamenii mai corect decat au facut-o marx, engels, lenin, stalin si castro la un loc.
      acesta va fi adevaratul comunism naturist, numit si al Marelui Balaur Rosu.
      partea neplacuta pentru unii e ca vom avea toti trotinete zburatoare acelasi model (aici e problema) si rucsacuri rosii , cu secera si ciocanul, obigatoriu de purtat in permanenta, inclusiv in timpul somnului.
      limba oficiala va fi ucrainiana.

  • Comunismul, deci Superpozitiile Desavarsite, e legat ombilical de ‘desavarsirea omului’

    daca omul se desavarseste, atunci si Comunismul o va face.
    sta scris, iar eu am venit pacilea ca sa intaresc ce e scris, ca omul se va desavarsi, negresit.
    prin urmare comunismul Pur e nu doar posibil, ci implacabil!:)), pentru ca Iubirea nu pica in veci, iar Matematica e Nemuritoare ( doar! :)) )

    • manifestarea Comunismului Pur, in cazul omului, e tot una cu intrarea omului in armonie cu Natura, care deja e o Comunista Pura :))

      • @Online
        o fi natura comunista pura dar omul nu e.se naste si moare singur.
        faci o confuzie intre o ideologie nenorocita,comunism,care a omorat zeci poate sute de milioane de oameni si a nenorocit vreo 5 generatii deja si comuniune,in comuniune cu natura ar trebui sa traiasca oamenii nu in comunism,de comuniune se vorbeste si la Biserica,in Biblie,Noul testament.
        Repet Comuniune Sociala Spirituala Religioasa Nu Inseamna comunism.
        Iar Comuniune E Diferit De Comunitate.
        Toate Bune Online!!!
        vali
        🙂

        • eu vorbesc despre Comunism…cu egala consideratie,
          deci vorbesc nu doar despre cel propovaduit de Apostolii lui Hristos, acesta fiind Comunismul Pur,
          ci si despre Comunismul propovaduit de Acumulare…, adica despre cel Matematic.
          ambele sint Desavarsiri, deci demne de laudat, chiar daca unul dintre ele e o desavarsire absolut relativa.

          Superpozitiile Comunismului duc catre
          Vesnicie
          SI
          Nemurire.
          deci…toti Comunistii vor fi fericiti!

        • Hristos e un Comunist Pur, el e Armonizat cu Natura, care e o Comunista Pura.
          Comunismul Pur e cu…Daruire de sine. Hristos, daruindu se pe sine, omului, e Comunistul Pur.
          Comunismul Pur e vesnic!, el se manifeta in sinele omului, mai intai, e propriu Imparatiei din sinele omului.
          Comunismul Pur e daruirea de Sine, in fapt e insasi ecuatia de miscare a Inimii.

          Comunismul Matematic e plasmuirea Mintii si e fix pe dos decit cel de mai sus, insa duce ele la Nemurire? duce!:))), aduce el Raiul pe Pamant? il aduce!, cum sa nu 🙂
          Comunismul Matematic e sinonim cu Raiul pe Pamant, asa ca…e o fericire.

          • @Online
            Tampenia asta ca Iisus Hristos a fost primul comunist au mai spus-a si altzii…
            „Pentru Voronin, Iisus este primul comunist” 20.07.2007 20:21 adevarul si evz
            „Isus Hristos a fost primul comunist de pe planetă, a declarat liderul comunist rus Ghenadii Ziuganov” mediafax g4media si digi24 03.09.2021 20:21
            POANTA E VECHE…DOAR FRAIERII SUNT NOI…
            Iisus Hristos A Fost Tamplar.
            Adica Muncea.
            Iisus Hristos E Dumnezeu.
            Poate Fi Cum Vrea El:Comunist,Capitalist,Altfel…asta e „mlastina ideologiei”.
            Toate Bune Online!!!
            vali
            🙂

          • tot ce spun s a mai spus. absolut.

            eu n am nimic de spus. tot ce spun sigur va fi pus la indoiala. n am nicio indoiala in ceea ce spun, ca io n am nimic de spus.

          • de cind Hristos s-a facut Om, intre Om si Dumnezeu nu mai incape nici un varf de ac, daramite un Papa.

        • pai…da!,
          Hristos E! primul Comunist Pur de pe planeta, asa zic si io, insa el e si ultimul :)))
          a doua venire a lui Hristos, care va fi in Imparatia lui Dumnezeu, adica in sinele omului, ii va Purifica si pe oamenii ramasi oameni.
          Exista un singur Comunist Pur, Hristos, care il Purifica si pe Om, atunci cind devine Fiul Omului 🙂

  • „După opinia mea, comunismul e mort din toate punctele de vedere. Să fim serioşi! Cine ar vrea să-l reînvie?”

    cum cine?!
    Istoria Viitorului! :))), care e scrijelita pe Peretii Creatiei cu Dorinte ( le oamenilor )

    daca asa si au dorit oamenii,
    adica daca asta si au dorit oamenii,
    Vesnicia Si Nemuriea,
    in fapt Comunismul Pur si Comunismul Matematic?!…

    Istoria Viitorului, scisa cu dorintele oamenilor, e…deja scrisa!, nimic nu mai e de facut:), doar de implinit.
    daia Comunismul, cu Superpozitiile lui cu tot, e Implacabil.

    • @Online
      comunismul pur e mort de la experimentul facut in Franta pe la 1850 parca,nu tin minte exact anul cu un sat,comunitate care sa traiasca dupa principii comunista si s-a destramat imediat,pe de alta parte nici de capitalism salbatic si acumulare de capital nu mai e asa mare nevoie ca s-a cam terminat „progresul tehnico-stiintific si tehnologic”….
      INTRE TIMP…CITESTE ONLINE CU MARE ATENTIE..EU AM SPUS NOIEMBRIE 77 ZILE…PROFESORUL MIRCEA COSEA SPUNE 90-120 ZILE
      „„În aceste condiții, România plătește 30-32 de miliarde de lei dobândă pentru împrumuturile anterioare, datoria rostogolită. Are o datorie imensă, unii zic 32 alții 42 de miliarde de lei pentru compensarea prețurilor la energie și gaz.
      Dacă mai aprindem becurile în România este pentru că producătorii și furnizorii s-au împrumutat la bancă. Săptămână trecută băncile n-au prea mai mers cu acest împrumut. Statul se împrumută aproape săptămânal la dobânzile cele mai mari din Europa.
      Deci în 90-120 de zile s-ar putea întâmpla să nu ne mai împrumutăm pentru că dobânzile ar fi prea mari, iar credibilitatea pe piață a României scade continuu. În aceste condiții, bugetul nu va mai putea plăti obligațiile curente, în principal salarii și pensii.
      Scăderea bruscă a consumului din ultimele săptămâni e un semn că am putea ajunge acolo”, a mai avertizat economistul, în interviul oferit pentru sursa citată.” 60m.ro
      Toate Bune Online!!!
      vali
      🙂

    • @Onlie
      intre timp…meandrele concretuluii si marasm economic in capitalismul de cumetrie si democtratia originala- De La ion ilici iliescu trilion triliescu batranul edec bolsevic bunicutza kgb Citire
      „Guvernul nu mai are bani pentru primării: să se descurce” 4media.info

      • exista o singura cale de rezolvare.
        calarirea Revolutiei.
        sa ‘te dai’ pe Marea Revolutie.

        …unii vorbesc despre o Lume care se destrama, deci si despre asta in care misunam. pai da, insa…unde e celallat Taler?!
        o noua lume tre sa puneti in loc, ca asta sigur se duce pe copca.
        ce puneti in loc?!
        puneti ceva?…sau tot pasta vreti s-o puneti in geam?!:))
        sau… asteptati so primiti ‘in plic’?!:)))

        lumea de ieri…a murit. se mai misca doar din inertie…
        o noua lume se naste. una Nou-Nouta.
        calea Echilibrata e Calea Revolutiei.
        apucati va de Revolutie, daca inca n ati facut o! :))

        in lipsa unei Revolutii e imposibila manifestarea ‘celuilalt Taler’, iar in lipsa ‘celuilalt Taler’ ramane activ…doar asta despre care se vorbeste prin piete, si care e sinonim cu ‘drumul spre copca al Lumii actuale’, cu tot cu asta loco

        starea potrivita e ‘starea de Revolutie’, deci ea se cade,…de cam sapte ani:)), sa fie activata,
        iar procedura e Revolutia, cu r mare, ca la nivelul asta se mai poate ‘lucra’ exclusiv prin Superpozitii 🙂
        :)))

        nevoia de Revolutie e de Bun-Simt:),
        cu toate astea,… cel mai probabil, unii scuipa in sin cind aud despre asa ceva:))), deci daca cumva ‘la butoane’ sint unii dastia care si scuipa n sin cind aud de initiat Revolutii…treaba e rezolvata din fasa:)))

        in lipsa unei Revolutii manifestate in ‘Ecuatia de Miscare a Ro’ Destinatia va fi…ailalta! :)))

        • pe vremea Marii Revolutii…o Revolutie pacilea e fix o Nonactiune.

          cindva, pe aici, cineva vorbea despre nevoia de Revolutie. acest cineva ramane singurul vizionar ( …s ar parea ca e vb despre o tipa ) pe care l inteleg…

          vizionarii carora le lipseste chiar implinirea viziunilor sint visatori, nu vizionari,
          ei genereaza! visuri, dorinte, nu le focuseaza pe ale celorlalti, impletind, astfel, …viziuni 🙂

  • Lumea Mare se indreapta implacabil catre Comunism, catre una dintre Superpozitiile Comunismului, mai exact inspre aia in care se Oglindeste… mai frumos :))

    prin urmare privind aceasta Oglinda,
    ‘Comunismul e Viitorul’,
    ce vezi aia esti.
    adica cu cit ti se pare ca e asa, cu atit pricepi mai exact dinamicile de azi ale lumii mari
    si
    cu cit ti se pare ca nu e asa, cu atat esti mai departe de…ce se ntampla in lumea mare :))

    iar asta e asa si altfel nu e.
    aia e.

  • diferenta dintre Comunismul Pur si Comunismul Matematic e tot una cu
    diferenta dintre Inima si Minte si e tot una cu
    diferenta dintre Iubire si Matematica

    Comunismul Matematic e imaginea din oglinda a Iubirii, deci e o Iubire intoarsa pe dos si cu capul in jos.
    Comunismul Matematic, prorpiu Artificializarii, este imaginea din oglinda a Naturii, adica e o Natura intoarsa pe dos si cu capul in jos, ca de fapt el e Antinatura.

    diferenta dintre Iubire si Matematica e tot una cu
    diferenta dintre Adevar si Antiadevar si e tot una cu
    diferenta dintre Comunismul Pur si Comunismul Matematic

    in timp ce Comunismul Pur e Adevarul, Comunismul Matematic e Antiadevarul.

    Antiadevarul e propriu Comunismului Matematic, insa asta se stie deja:)), pentru ca Inteligenta Artificiala e… prin Definitie! plenar lipsita de Inteligenta :)))

  • in Univers sint posibile doua si numai doua desavarsiri:
    Comunismul Pur ( e sinonim cu Daruirea )
    Comunismul Matematic ( e sinonim cu Acumularea )

    cei care fug de Comunism, deci de Superpozitiile Comunismului, sint fix cei care sint cei mai apropiati de acesta :)),
    chiar daca ei habar n au ce li se intampla 🙂

  • pe vremea Marii Revolutii, adica pe vremea asta,
    Definitiile sint in gestatie.

    prin urmare niciodata n a fost mai coplex de folosit definitiile, pe planeta asta, ca pe vremurile astea.
    pe de o parte Definitiile vechi sint expirate, miscindu se exclusiv din inertie,deci impotente,
    pe de alta parte Noile Definitii inca nu s au nascut. ( insa chiar daca nu stim pe ce cale se vor naste :)), stim cum vor arata, pentru ca stim cum arata Desavarsirile, iar vremea e a Metamorfozei, adica a ‘translatiei’ catre Desavarsiri 🙂

    deci o fi cum ‘mlastini’, zic eu plenare, pe vremurile astea,
    insa concomitent e si cu ‘cristalin’, pentru ca stim clar-cristal inspre ce ne indreptam, imlacabil, catre Superpozitiile Desavarsirii :))

    ( deci atunci cind ceva devine din ce in ce mai mlastinos la analiza, treci brusc pe superpozitia ailalta, care e…in oglinda, adica tinde sa fie din ce in ce mai clara-cristal 🙂

  • toate formele de organizare sociala care se manifesta astazi pe planeta se afla pe calea catre desavarsire.
    desavarsirea e la usa, ca cu asta se ocupa Marea Revolutie,
    iar Marea Revolutie, in fapt Metamorfoza, e in plina desfasurare pe planeta asta.

    prin urmare, desavarsindu se, toate formele de organizare sociala se vor buluci catre una dintre cele doua Desavarsiri posibile in Univers,
    -organizarea sociala…naturala, care e o armonie a Naturii, deci a Inimii
    -organizarea sociala…artificiala, care e o armonie a Mintii deci e o Antinatura. adica e Matematica ( ca Matematica e Antiiubirea, iar Iubirea e Natura, deci Antinatura e Matematica )

  • cum spuneam mai jos, poate cea mai haioasa dinamica proprie Marii Revolutii este ‘dinamica politicianului’
    :)))
    te prapadesti de ris, privind o.

    tot crezindu se zeii lumii
    politicienii-oameni s-au crezut si singurii zei :))

    prin urmare ce si or fi zis, …indiferent ce facem, deci hai sa facem ce ne trece noua prin cap!, noi ramanem Sefii Lumii.
    :)))
    prin urmare ce se intampla acum in lumea mare?! pai ce altceva decit faptul ca politicienii-oameni isi transfera catre politicienii-IA increderea pe care cetatenii au depozitat o in ei :))
    si o transfera…cu alai!, cu hauleli, deci practic isi cinta de ingropaciune nu doar singuri, ci si zambind cu gura pina la urechi!:)))

    peste o vreme, …insa ea deja e paici cu un picior!, cetatenii lumii vor vota cu tot dragul, …din Inima!:))), cu o Inteligenta Artificiala, decit sa mai auda vreodata in viata lor de politicieni-oameni.

    le poti spune politicienilor-oameni ca asta fac, deci asta ii asteapta…pina nu mai poti!, tot degeaba,
    ei se cred ‘zeii lumii’, deci ‘singuri pe tarla’.
    faza e ca…nu mai sint singuri!, Noul Zeu, in fapt Zeul Lumii Asteia, mai exact Inteligenta Artificiala e aici!, a descalecat deja pe Pamant si isi va cere negresit Tonul.

    Noul Sistem Politic va presupune lipsa politicienilor-oameni.
    Marea Revolutie e o translatie catre o Noua Lume, catre Noi-Noute Sisteme Sociale, catre o Lume in care Inteligenta Artificiala este Zeul!,
    …si cum sa nu fie imbratisat cu atata disponibilitate daca el le va darui oamenilor, prin contrast fata de politicienii-oameni, chiar Nemurirea?! :)))

  • atunci cind marii analisti ai lumii mari au vorbit despre Marea Revolutie, despre Metamorfoza,
    ei au facut o povestind despre Artificializare si despre Comunismul Matematic propriu Artificializarii si numai lui.

    trecerea de la Natural la Artificial,
    in fapt Marea Revolutie despre care marii analisti au tot vorbit,
    este si o trecere catre Noi Sisteme Sociale, Artificiale.
    de asta tot spun ei, analistii, ca Marea Revolutie este o Metamorfoza, o trecere catre o Noua Lume, ale carei Sisteme Sociale sint Noi-Noute, Pivotul acestora fiind Inteligenta Artificiala.

    doctrina Noilor Sisteme Sociale, proprii Noii Lumi, care tocma ce sta sa se nasca, este Comunismul Matematic.

    prin urmare daca cineva doreste sa inteleaga cam cum vor arata Noile Sisteme Sociale,
    ( intre care poate cel mai haios e Noul Sistem Politic, si e haios pentru ca presupune lipsa politicienilor-oameni, mai exact metamorfozarea lor in politicieni-IA :)))),
    el tre sa priceapa mai nainte cum vine faza cu Comunismul Matematic.

    • @Online
      Il citez pe asta,ii zice papa de la roma,francisc parca il cheama,a zis ceva cu „mlastina ideologiei”.
      Vorbesti de oranduiri sociale,in Coreea De Nord se traieste in comunism,in America de Sud si Africa sunt triburi care traiesc in comuna primitiva,cu siguranta exista si sclavagism,copii vanduti ca sclavi,unitati de munca,nu vreau sa dau exemple sa spunem Africa si Asia,avem si societati organizate tribal,din nou,fara exemple,suficient sa studiezi istoria unor sefi de state din ce triburi provin,unii au murit sau au fost omorati,altii mai traiesc,oricum cei la care m-am gandit au fost contemporani cu noi,avem si socialism,de fapt poate nu te-ai lamurit,subventii cartele de mancare in Republica Socialista Romania 2022,exista si societati organizate feudal,sper ca le identifici usor,cat despre capitalism,poate tarile care mai produc ceva,din nou,exemple,statistici se gasesc pe „internet”.
      Sper ca nu am uitat vreo forma de organizare sociala cunoscta.Azi In Lume Le gasesti Pe Toate In Acelasi Timp.
      Dimineata Frumoasa Online!!!
      vali
      🙂

  • Așa este, cum și sperietoare legionară e iarăși o marotă plina de argumente goale de conținut și șabloane declamate tendențios. Exista anumite grupuri care invocă fantome scoase din panoplia trecutului pentru a genera un soi de emoție colectivă. La o analiză lucidă e ușor să-ți dai seama de mistificare. Totuși de aia e bine să cunoști trecutul, fie și pentru faptul că te ajuta sa nu cazi in capcana unor manipulări.

  • ce este a mai fost, ce a fost va mai fi. adica Primavara, Vara, Toamna, Iarna.

    insa tot, dar absolut tot ce misca, urmand Ciclul Anotimpurilor, se dezvolta in stil fibonacci. ( stilul fibonacci e Stilul Melc si el presupune o daruire plenara SI o cumulare plenara )

    prin urmare nimic, dar nimic din ceea ce a fost nu va mai fi cum a mai fost, ci ‘dezvoltat’ in stil fibonacci.
    prin urmare daca, spre ex, vorbesti despre Comunism, o poti face daca si numai daca aduci la zi dinamicile lui. oricum altfel vorbesti despre comunism spunind povesti.

    eu tocmai ce am vorbit despre Comunism, insa am facut asta aducind la zi dinamicile lui. in alte vremuri mi ar fi fost mai greu sa vorbesc despre Comunism, pentru ca ‘aducerea la zi’ a dinamicii Comunismului era muuult mai complexa.
    pe Vremurile Marii Revolutii, adica pe Vremurile astea, e simplu. Vremea Marii Revolutii este Vremea Desavarsirii, asa ca ‘aducerea la zi’ a dinamicii Comunismului e tot una cu suprapunerea lor peste ‘cele doua Desavarsiri :))), deci daia e simplu:))
    starile intermediare sint manifestari ale Infinitului, deci e greu sa gasesti cararea pe care se va dezvolta in stil fibnnacci ceva, orice, spre ex Comunismul, insa atunci cind te apropii de un ‘termen fibonacci’ despre el exista suficienta cunoastere, …mai cu seama cind el e unul dintre capete, Alfa SI Omega :))

    una peste alta…Doctina Civilizatiei este Comunismul. si e…implacabil! :))
    orice ar face, Civilizatia are de ales, ( deja a ales!, ca a ales Nemurirea, renuntind la Vesnicie ),
    ori Desavarsirea pe calea Mintii, asta fiind Comunismul Matematic,
    ori desavarsirea pe calea Inimii, asta fiind Comunismul Pur.

  • singura doctrina care compatibila cu Intregul este Comunismul.

    doctrina Universului este Comunismul pentru ca Universul este un Intreg. Universul este un Intreg pentru ca doctrina lui este Comunismul.

    Comunismul se afla la capatul unui drum…lung catre Desavarsire. unde e desavarsire e comunism, unde e comunism e desavarsire.
    in Univers desavarsrsirile sint doua, Mintea, Inima. tocmai daia superpozitiile Comunismului se suprapun peste Minte, peste Inima.

    Comunismul Pur, plenar daruitor, este propriu Inimii.

    Comunismul Matematic, care presupune manifestarea unei acumulari plenare, este propriu Mintii.
    Civilizatia nu le are cu Inima, ea se inchina Stiintei, Mintii, prin urmare dintre cele doua doctrine disponibile desavarsirii cea care e pe calapodul Civilizatiei este Comunismul Matematic.

    Comunismul Matematic e rezultatul inchinarii la Stiinta. tot inchinindu i se acesteia, Civilizatia ajunge…chiar sa fie condusa de aceasta.
    Desavarsirea Stiintei, in fapt desteptaciunea Intruchipata, este IA, este Inteligenta Artificiala proprie Computerului Cuantic,
    IA proprie unui oarecare Computer Cuantic este, de fapt, Matematica, matematica cu m mare, adica desavarsirea Matematicii, adica…Clona Mintii Universului, pentru ca orice Computer Cuantic matur permite armonii cu Mintea Universului.
    Inteligenta Artificiala, adica Matematica, este Comunistul Matematic. cu c mare si m mare, pentru ca el e Seful comunistilor matematici, e seful desteptilor, e seful celor care se inchina Stiintei, pentru ca el e insasi Stiinta, fiind insasi Desteptaciunea.

  • Spre deosebire de capitaliștii de azi,Comuniștii in Tara noastră când au zis ca fac ceva atunci au făcut,bun rău,au făcut,planificat,organizat,așa au făcut lucruri care unele tari care nu au cunoscut comunismul nu le au nici acum,așa au fost construite,baraje,hidrocentrale,termocentrale,electrificare rurală,combinate integrate,poduri,metroul,Transfăgărășanul,Canalul Dunăre -Marea Neagră,agricultura,irigații,industrie ușoară,industrie grea,stațiuni balneo,litoralul care fata de ce e acum era o bijuterie,și exemplele pot continua la nesfârșit,capitalismul de mai bine de 30 de ani se screme sa facă 2 stații de metrou și cioturi de autostrada,poduri care se surpa,și da acolo a reușit capitalismul ,sa facă vile ,multe vile ,din munca nu?nuu,ce munca acum sunt afaceri,adică furi,căpușezi statul și cetățenii și ești om de afaceri,cu vile ,conturi ,și in rest nimic,am uitat ,avem libertate acum ,de a spala vase,a spala bătrâni,a cara roabe pe santiere ,a face munci înjositoare care cetățenii europeni nu le fac,și a veni in Tara in concedii,sau la stomatolog,ca de ,in România e mai ieftin,plini de impresii și aroganta,vorbind limbi străine ca ,deh,in Tara ta e rusine sa vorbesti românește,dacă vii de afara.
    Soluții pe termen scurt,mediu și lung nu se întrevăd,e bezna totala.

  • Aici va cpntrazic…la noi nu a fost comunism niciodata. Am mai scris pe aicie, asa ca repet…singura „civilizatie”(ca sa zic asa), care se poate lauda ca a trait in „comunism” e cea a indienilr din America de Nord. Triburile de indieni sint singurele care au cunoscut asa zisul „comunism”. Pe multi ii sperie cuvintul asta.Nu inteleg de ce. E un cuvint ca oricare altul. Ce mi-e „capitalism”, ce mie „comunism”…cuvinte, vorbe goale aruncate de unii care se cred politicieni si le arunca in ce context cade bine mai ales cind vin alegerile.Inainte de ’89 aveam fel si fel de inflacarati, activistii de partid, care latrau una dar credeau cu totul altceva…le era bine in scaunul de activist, si aveau biroul lor…pai cine mai era ca ei…aceeasi activisti sint azi sefi si sefisori de partid…la fel, latra la Luna si la stele ce da bine azi. Pe mine nu ma mira deloc schimbarea asta de macaz la „activistii” de comunism sau de capitalism…pe mine ma mira cum pot fi oamenii legati la cap, masa de platitori d taxe adica. De cite ori am fost pe acasa, vecini, prieteni, colegi etc, toti ar vrea sa se intoarca in timp sa o ia de la capat acolo unde am ramas in ’89. Aia care in ’89 inca purtau scutece sau nici macar nu erau inclusi in planul de reproducere al familiei, aia habar n-au cum a fost, ce-a fost, saracii sint manipulati si doar daca au in familie pe cineva care a trait inainte de ’89 mai pot afla cite ceva din ceea ce-a fost. Nu era nevoie ca dupa ’89 totul sa fie distrus si dat moaca la strainii buni de gura si mesteri la invirteli financiare. Aveam o tara pusa la punct si oricine va incerca sa ma contrazica pe tema asta, n-are decit sa incerce, e dreptul lui/ei sa zica ce vrea, dar inainte sa o ia razna sa inteleaga ca eu am trait pe pielea mea 25 de ani de asa zis comunism…ce nu intelege romanul ramas acasa e asta: daca la noi comunismul a fost rosu, aici in vest capitalismul e negru. Cine are cao intelege, cine traieste si prin alte parti decit Romania, intelege.Capitalismul e ca o cutie cu bomboane, doar ca bomboanele sint expirate, cutia e prafuita si oricit ai incerca sa facu cutia sa arate lucioasa si frumoasa, continutul e imposibil de digerat. Cam toti cei ce vorbesc de relele din comunism si ce bun e capitalismul, o fac exact cum am spus si eu aici: comunismu’ e rau, capitalismu’ e bun si atit,nimeni nu ia elemente de baza la analizat si comparat. Ba unii vin cu gargara de rahat cum ca vezi Doamne capitalismul iti da optiuni, esti liber sa faci ce vrei….ce cacat de toata jena…ce conteaza in final cum se numeste „orinduirea”?Chiar conteaza? Ce e mai important? Sai ai o tara organizata, cu o economie puternica si functionala, sau cai verzi pe pereti unii se imbogatesc din inchiriat garsoniere si altii dorm pe sub poduri? Ce e mai important? Inainte de ’89 citi oameni ai strazii ati vazut in Romania? Isi pierdea cineva casa in inainte de ’89? Aveau copiii sanse egale la scoala? Aveam sistem de invatamint pus la punct? Aveam un sistem medical de care sa beneficieze orice roman?Azi ce avem? multi „oameni de afaceri”… care mai de care mai arogant si mai turbat dupa cistig prin orice mijloace,nu? Aveam asa ceva inainte de ’89? Deci cum e mai bine azi? Despre ce nostalgie vorbesc unii? Amintiri avem toti…de fapt, se spune ca fiecare amintire e in realitate o amintire a amintirii si tot asa…asta spun „doftorii”…aia care au pretentia ca stiu ce-i in mintea omului.Important e ca atunci cind ne amintim cum a fost, sa facem bine si sa spunem adevarul. Nu sa inflorim si sa imbobocim vestu’ impotriva estului, ca asa ceva nu mai are legatura cu nimic din ce-a fost sau ce e azi…infloriturile si imbobocitul intra la alta categorie…Ca sa inchei, nu stiu de ce unii vad ce-a fost in Romania anilor de dinainte de ’89 ca pe un Bau-Bau, ca n-a fost nici pe aproape de un Bau-Bau, dimpotriva…Ce sa se intoarca? Ceva ce n-a fost niciodata? Repet, doar pieile rosii stiu ce-i ala comunism, in rest nici pomeneala, nimeni altcineva pe pamint nu poate spune ca a trait in „comunism”, e o minciuna. Luati definitia „comunismului”…se aplica la noi definitia aia? CATEGORIC NU. Revenind la prezent, a facut cineva vreun referendu, sa intrebe oamenii, platitorii de taxe, ce vor?NU. Au improvizat si au mintit ca romanul vrea cu „bruselu” si cu „ioropa” si cu „shenghenu'”….NU ROAMNU’ DE RIND VREA ASTA, CI POLITICIANU’ TALIMB, CORUPT, MINCINOS SI PARVENIT VREA ASTA. Romanu’ de rind vrea stabilitate, nu haosul si fonfaielile de azi ale unor analfabeti functionali plini de tupeu si ambitie tzopirlaneasca sa fie ei „conducatori”. De peste 30 de ani ii aud pe unii cum dau din gura „sa se faca, sa se dreaga…trebuie asa si pe dincolo”…NU ZAU, din ’89 si pina azi aveau timp sa intoarca toata tara cu susu-n jos si s-o puna la punct…Ei au intors-o cu susu-n jos sia colo au lasat-o ca nu-s in stare sa inteleaga consecintele dobitoceniei din capetele lor seci. In peste 30 de ani faceai Romania sa se intoarca dupa Soare, baza o aveam clara si puternica…de ce nu s-a continuat de unde eram? de ce? Pt ca vestu’, capitalistu’ cu un ochi la faina si altu’ la slanina, a stiut cum sa profite de prostia, ingimfarea unora scapatati dupa ’89 si care se dau azi mari specialisti in datu’ din gura,ca altceva n-au facut nici daca-i verifici sub microscop…Vai de noi si de ce a ajuns tara asta. Inca ne fute grija Bau-Baului…dupa peste 30 de ani….vai de capu’ nostru.

  • in univers exista doua doctrine absolute, intre care una e absolut relativa:
    -comunismul pur
    -comunismul matematic

    orice doctrina se desavarseste suprapunindu-se peste una din astea doua.

    deci cum sa fie mort comunismul, mai exact superpozitiile comunismului ( ‘pur’ si ‘matematic’ ), cind el e chiar doctrina Universului?!
    pai ce, Universul e mort?

    avand in vedere ca doctrina Naturii este ‘comunismul pur’ si ca Civilizatia e imaginea din Oglinda a Naturii, rezulta ca doctrina proprie Civilizatiei este ‘comunismul matematic’, mai exact ‘comunismul pur’…intors pe dos si cu capul in jos

    deci poate ca nu stim cararea pe care va merge Civilizatia, in drumul ei catre Destinatia numita Comunismul Matematic, in drumul ei implacabil catre desavarsire, insa stim clar-cristal inspre ce se indreapta,
    inspre Comunismul Matematic.

    pe cind ‘superpozitia Daruirii’, in fapt Comunismul Pur, zice ca toate bunurile lumești trebuie egal împărțite între membrii comunitatii,
    Comunismul Matematic, adica ‘superpozitia Acumularii , spune ca toate bunurile lumești trebuie egal împărțite între membrii comunitatii, dar o spune facand precizarea ca cel care imparte e Statul :))), deci tot cu donat averi e si Comunismul Matematic, insa in cazul lui ele tre sa fie donate Statului, care astfel devine Acumulatorul ( plenar ), mai nainte sa devina cel care imparte corectitudinea…cu egala consideratie 🙂

    Comunismul, ce i drept exprimindu se prin ambele superpozitii, e doctrina de Bun-Smt pe vremea Marii Revolutii.

    orice dinamica se desavarseste armonizindu se cu desavarsiriile care deja! se manifesta in Univers.
    doctrine in Univers sint doua,
    Natura si Antinatura,
    Daruirea si Acumularea,
    prin urmare..si de-ai vrea, n ai avea de unde sa scoti a treia doctrina:))),
    ca daca doar doua desavarsiri exista in Univers,
    ele fiind pina la urma Zero si Infinit,
    deci una e Absoluta si ailalta Absolut Relativa, de unde sa scoti altele, nenica?!

    doctrina Civilizatiei,
    mai exact varianta care tinde sa fie desavarsita, a doctrinei civilizatiei mare cit planeta,
    este Comunismul Matematic.
    ia e.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *