Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

După radio și televiziune, a venit rîndul rețelelor sociale să devină o unealtă a Istoriei

1. Abajurul e motivul folosit cu geniu de Mihail Bulgarov pentru a creiona Viforniţa din Rusia Revoluţiei şi a Războiului Civil.
Capodopera sa, Garda albă, debutează în iarna anului 1918, în Kievul (Oraşul în roman) asediat de Iarnă şi de Istorie.
Asupra căminului cald, ocrotitor, al Turbinilor se năpustesc viscolele omăturilor şi frigul, dar şi Istoria (Petliura, bolșevicii).

Imaginea căminului pierdut în imensitatea nopţii viscolite de Iarnă şi de Istorie îşi are întruchiparea în abajur.
Scriitorul însuşi, făcîndu-şi apariţia în lumea romanului ca în pragul unei uşi, înalţă un elogiu ardent abajurului:

„Pe urmă… pe urmă odaia păru oribilă, ca orice odaie în care domneşte haosul pregătirilor de plecare şi care arată şi mai de nesuferit cînd abajurul e dat jos de pe lampă. Niciodată, niciodată să nu daţi jos abajurul de pe lampă! Abajurul e un obiect sacru. Niciodată să nu fugiţi de pericol, precum şobolanii, în necunoscut. Rămîneţi lîngă abajurul vostru, să vă cuprindă somnul ori să răsfoiţi o carte – în jur n-are decît să urle furtuna – şi aşteptaţi să vină şi la voi cineva“.

De ce abajurul?
Răspunsul nu e prea greu de aflat:
Abajurul face lumina lămpii sau a becului dulce, domoală, familiară!

2. Istoricii cad de acord că fascismul şi bolşevismul au luat amploare şi s-au consolidat ca regimuri prin folosirea radioului drept instrument de propagandă. În Rusia sovietică, auzul a ținut loc cititului. Prin urmare, masele analfabete au fost uşor de îndoctrinat. În Germania, ţară alfabetizată, radioul a fost exploatat pentru seducerea maselor prin vocea cunoscută, familiară, chiar dacă răcnită, a lui Hitler. Gîndindu-ne că şi Roosevelt a apelat la puterea de convingere a vocii (a se vedea rubrica sa La gura sobei), dibuim că spre deosebire de scris, radioul făcea mult mult mai familiar pe autorul textului, decît articolul iscălit într-un ziar.

După Război, televiziunea a înlocuit radioul.

De ce n-a avut şi ea un rol social-politic asemănător radioului?

Foarte simplu.

Radioul a ajutat dictaturile dintre războaie ca instituţie de stat.

Radioului de stat, deţinut de Putere, nu i se contrapuneau zecile, dacă nu sutele, de radiouri particulare. Cînd regimul sovietic a pus la lucru televiziunea ca televiziune de stat, era prea tîrziu. Între timp, masele se alfabetizaseră.

Şi încă ceva.

Am impresia că televiziunea n-a reuşit să apropie pe politician de popor ca radioul.

Vocea dacă e caldă, prietenoasă poate, în absenţa figurii, să seducă mult mai tare decît imaginea, cultivată de televiziune şi care exclude concentrarea pe o singură dimensiune.

Rămîne de văzut ce rol vor avea rețelele sociale ca unealtă a Istoriei.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „După radio și televiziune, a venit rîndul rețelelor sociale să devină o unealtă a Istoriei”

  • Buna ziua,domnule Cristoiu, ma intrebam daca ati gasit pana la urma o posibilitate de a va deplasa in jurul Manchester-ului data fiind greva trenurilor, locuiesc in zona si mi-ar face placere sa va ajut fie sa va orientati sau va pot conduce cu masina daca doriti.

  • De la sfârșitul secolului XIX gânditorii s-au confruntat cu fenomenul maselor și dilemele legate de acest concept nou apărut. De atunci omenirea a trecut prin dictaturi, războaie, experimente sociale și politice și tot n-am rezolvat puzzle-ul. Sunt masele inexorabil incapabile să reziste manipulării sau dinăuntru lor emerg acțiuni care balansează pozitiv mișcările aparent haotice ? Uitându-ne la vremurile noastre pare că democrația e așezată pe butuci numiți de unii idealiști (sau oportuniști) roți.

  • Ca instrument puternic al progandei de altadata, eu imi amintesc acele jurnale cinematografice de actualitati.Apreciez ca erau realizate cu ceva talent,prin voce prezentatorului si imaginile redate.Acum un puhoi de propaganda,dar talente eu nu vad.

  • Astept cu nerabdare momentul in care massmedia romaneasca se va denazifica, aruncand la cosul de gunoi steagul Ucrainei de pe frontispiciu paginei de web, afisata cu ostentatie si doar din slugarnicie, ca si disparitia textului tampit „Sustinem Ucraina”. De ce s-o sustinem? Nu avem nici un motiv. Daca ma gandesc, e chiar dimpotriva.
    Acum, cand Europa vireaza dupa SUA, (care a constat ca doar 30% din sumele alocate ajung sa sustina razboiul contra Rusiei iar restul de 70% intra in buzunarul oligarhilor) care se intreaba ce rost are sa sustina un stat intr-o lupta pe care oricum acesta o va pierde, declansand niste procese evidente pentru altii, doar pentru strategii SUA nu (dedolarizarea lumii, distrugerea Europei, care va vira si ea spre Rusia, fiindca nu poate trai fara energie de la ei, apropierea Rusiei de China, castigare de catre BRICS a noi membri), vreau sa vad cum se va debarasa media romaneasca colaborationista cu nazistii ucrainieni, de stampila cu doi Z imbarligati de pe frunte. Metoda ar fi simpla. Sa stearga Z-ul orizontal si sa-l lase pe cel normal la vedere. Grafic e simplu, mai greu va fi sa-l faca pe cititor sa uite ca respectivele surse de informare au ajuns o troaca de porci in care nici unui cititor nu-i va place sa se balaceasca.
    Aceeasi echilibristica va trebui s-o faca si politicienii romani din lantul guvernamental, slugi preaplecate ale occidentului, in speta PSD si PNL, care vor suferi si mai mari pierderi in sustinerea electoratului. Dar, pentru ei, acest lucru va fi imposibil, fiindca romanii nu vor acepta aceasta noua pacaleala. Ei vor fi schimbati cu totul, fiindca in politica virajul brusc si nesemnalizat din timp este mai periculos decat pe drumurile publice.

  • Mai este un aspecte care nu cred ca trebuie ignorat
    Adresabilitatea prin radio sau difuzoare era către o populație cu un anumit grad de cultura și instrucție
    Azi rețelele sociale au in mare măsura alfabetizați nu școlarizați și asta se vede la tot pasul
    Aici este poate diferența

  • Poporul Paralel

    retelele sociale sint vocea ‘poporului paralel’,
    care e folosit de ‘statul paralel’ pentru a si demonstra obarsia…sanatoasa.

    statul paralel,
    ( care in fapt nu exista, pentru ca el nu exista de sine statator, ci doar ca un cap al Balaurului cu multe capete, care e definit asambland state paralele, )
    este legat ombilical de poporul paralel,
    de vocea artificiala care prinde viata tot asa
    pe retelele sociale.

    odata cu nasterea retelelor sociale democratia a devenit si o rezultanta a vocii poporului paralel,

    prin urmare…s ar parea… ca e lipsit de orice dubiu faptul ca astazi exista
    popoare paralele,
    state paralele,
    democratii…paralele

    • Poporul Paralel are si el parlamentarii lui, care sint ong urile

      Starul Paralel,
      Poporul Paralel, care fara retele sociale e…mort,
      si Democratia Paralela, ..paralela cu democratia,
      e o constructie cu ștaif, …gindita adanc

      • Tot ce mai trebuie e un vehicul politic, parte a Poporului, Democratiei, Statului, care sa functioeze pe post de masca, in care sa se imbrace Balaurul, pina la urma.
        Tare!, nimic de zis, pentru ca vehicule politice de acest tip se manifesta…pe planeta:))

        • Retelele Sociale au nascut Poporul Paralel, care a nascut Cauza Artificiala, care a nascut Efectul.
          Astfel, odata cu manifestarea Retelelor Sociale a fost posibila definirea Efectului si abia ulterior a construirii Cauzelor Artificiale care sa l implineasca…in mod democratic, ca urmare a manifestarii …vocii poporului, chiar daca ‘poporul’ e Poporul Paralel.

    • @Online
      social media e ceva extrem de toxic pentru oameni.bun,au fost initial retele de chat instant messaging pe la sf anilor ’90 apoi prin 2002 mi se pare s-au pus „bazele stiintifice” ale social media…doar ca unii si-au batut joc de „reteta”…oricum e daunator…parintii sau bunicii nostrii aveau cerc de prieteni..albume foto…dar era ceva discret…intim…social media azi e mai daunatoare ca pornografia…unii oameni au intuit asta…si offline..
      Toate Bune!!!
      vali

  • Retelele sociale au o valenta in plus fata de radio si tv, iar ea e ‘vocea poporului’.

    retelele sociale devin instrumente de propaganda a ..vocii poporului, deci ele sint tocmai bune de folosit in nasirea, cresterea si dezvoltarea revolutiilor,
    insa si in folosirea vocii poporului intru sustinerea unor dinamici absolut artificiale, adica in construirea unor Efecte rezultate din Cauze pur artificiale.

    Marea Resetare, care in fapt e o revolutie, ar fi fost imposibila fara prezenta retelelor sociale care sa permita manifestarea vocii poporului in armonie cu ideile revolutionare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *