Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

E o pornire ciudată la marii noștri ziariști din trecut nevoia de a fi puternici nu doar prin scris, dar și prin influențarea directă a politicienilor

În 1929, William Martin, directorul gazetei, „Journal de Genève”, publică la Paris, la Editions des Horizons de France, o carte despre Primul Război Mondial, botezată Les Hommes d’État pendant la guerre. Nimic suprinzător în denigrarea lui Ionel Brătianu, căruia i se consacră un capitol. Pentru că la Conferința de la Paris nu și-a plecat șira spinării, cum ar fi făcut-o ștabii de azi ai României, Occidentul s-a străduit să-l caricaturizeze pe Ionel Brătianu. În carte, pentru a fi mai veninos, autorul consideră Actul prin care Prințul Destrăbălat Carol a fost declarat persoană particulară o simplă răzbunare a lui Ionel Brătianu pe cel care i se opunea în drumul către dictatură. O calomnie, firește, pentru că Ionel Brătianu a acționat în cazul ibovnicului Lupeascăi ca un veritabil bărbat de stat. Printre protestele din țară împotriva cărții se remarcă și cel semnat de Eliza Brătianu, văduva marelui om politic. Ea semnează în „L’Independance Roumanie” din 22 septembrie 1929 ceea ce ziarul numește Elise J. Brátiano, Lettre ouverte à M. William Martin.

Scrisorii îi răspunde Nae Ionescu printr-o succesiune de articole din Cuvîntul de înfățișarea unei campanii:
„În marginea unei nobile apărări. Scrisoarea doamnei Brătianu”, Cuvîntul, 3 octombrie 1929, „Antimilitarism, pacifism și alte …crime, Scrisoarea doamnei Brătianu”, Cuvîntul, 4 octombrie 1929, „Ura contra monarhiilor. Scrisoarea doamnei Brătianu”, Cuvîntul, 5 octombrie 1929, Despre „alungarea princepelui Carol. Scrisoarea doamnei Brătianu”, Cuvîntul, 6 octombrie 1929, Agnus dei…, Scrisoarea doamnei Brătianu”. Cuvîntul, 8 octombrie 1929, „Cine a alungat pe princepele Carol. Regele Ferdinand și actul de la 4 ianuarie. Scrisoarea doamnei Brătianu”, Cuvîntul, 10 octombrie 1929.

Campania lui Nae Ionescu se concentrează pe abordarea Actului de la 4 ianuarie 1926, necesar pentru salvarea țării, așa cum se va dovedi în Istorie, ca un act de răzbunare a lui Ionel Brătianu, nedrept față de Prinț. Nae Ionescu va continua cu această serie Războiul pentru reabilitarea lui Carol al II-lea și pentru pregătirea Restaurației. Articolul Agnus Dei… nu se dă în lături de la debutul unui Cult al personalității înainte ca persoana să devină Personalitate:

„Să recunoaştem, doamnă, împreună, că nu a existat mai stăruitoare şi mai infamă campanie de defăimare, ca cea care s-a purtat în ultimii trei ani împotriva principelui Carol. Era «un om mort», şi totuși, parcă nici o piatră nu era destul de grea pentru ca – răsturnată deasupra mormântului – să asigure împotriva umbrelor nopții veghea speriată a făptuitorilor.

Un om mort? Cît va trăi el acolo, în pribegie, undeva dreptatea va lăcrima înfruntată, iar neamul nostru se va agita ca în durerile amputării. Cine a pus la cale actul de la 4 ianuar a fost, în vanitatea sau în orbirea lui sinistră, un om lipsit de curaj; s-a oprit la jumătatea drumului: aici trebuia, în bună consecinţă, să lucreze fierul, otrava sau glontele. Și poate că nici asta nu ar fi fost îndeajuns. Căci, la doi stînjeni sub iarbă să fi fost, și încă – chiar de acolo l-ar fi dezgropat destinele noastre istorice şi dragostea, văduvită în chip năprasnic de vlăstarul domnesc –, a țării credincioase.”

Sărmanul Nae Ionescu!
Asemenea multor intelectuali români, paria pe un Dictator convins că acesta, venit în țară și cu sprijinul dat de cuvintele publiciștilor, va fi recunoscător celor care l-au ajutat. Nae Ionescu spera la mai mult. Spera să fie Sfetnicul Autocratului și prin asta adevăratul Stăpîn, cel din umbră. E o pornire ciudată la marii noștri ziariști nevoia de a fi puternici nu doar prin scris, dar și prin politică. Am întîlnit-o și în scrisorile de mustrare ale lui Stelian Popescu adresate Generalului Ion Antonescu, după venirea acestuia la Putere, că nu-l ține la curent cu deciziile luate, că nu-i cere sfatul. Intelectualii sînt aici asemenea ibovnicelor. Încearcă orgasmatic plăcerea de a conduce țara din așternuturi. Viața l-a contrazis pe Nae Ionescu. Odată parvenit la Putere, Carol al II-lea n-a simțit nevoia nici unui Sfetnic de taină. A făcut ceea ce i-a trecut prin cap și mai ales prin hormoni. Va fi stat de vorbă cu Maestrul Nae, dar așa, ca să nu-l supere că nu-i dă atenție. Cînd s-a pus problema luptei cu Garda de Fier, Carol al II-lea n-a ezitat să închidă Cuvîntul și să-l trimită în Lagărul de la Miercurea Ciuc pe Nae Ionescu. Se spune chiar că acesta a fi murit otrăvit de Majestatea Sa. Eu, care știu asta, citesc articolele lui Nae Ionescu împotriva Elisei Brătianu (care avea dreptate, totuși) stăpînit de un zîmbet ironic.
În același timp, îmi dau seama că greșesc. Îi cer lui Nae Ionescu postura mea, de om care a trăit deja viitorul la care se gîndește Nae Ionescu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „E o pornire ciudată la marii noștri ziariști din trecut nevoia de a fi puternici nu doar prin scris, dar și prin influențarea directă a politicienilor”

 • Cazul CTP e unul penibil. Acest individ a mancat rahat propagandistic progresist cot la cot cu cei de la Digi24, pentru ca apoi sa se inchine ca fost dat afara ca o sluga. Astia nu-s oameni de presa, sunt niste slugi penibile care dau din gura pentru influentarea publicului in directia in care merge curentul dominant.
  Dincolo de asta se reconfirma faptul ca, dupa venirea neomarxistilor la putere e posibil sa fie aruncati la cos tocmai cei mai fideli slugoi ai sistemului, fiind considerati oameni de carpa. Asa ca, multi asa-zisi jurnalisti isi risca prestigiul si cariera slugarind un sistem profund corupt.

 • Ar fi bine dacă informația corectă, adevărată ,din presă ar putea să le lumineze mințile politicienilor din zilele noastre, dar in niciun caz aceasta nu le va putea influența acțiunile ,așa cum o face, prim știrile false, presa aservită puterii ,dacă nu cumva această presă reflectă cu fidelitate doar ceea ce vor să audă mai marii puterii ! Excepțional editorial, superb ,Maestre Ion Cristoiu ! A câta oară ne demonstrați că „viața bate filmul „,fără a dori cu orice preț acest lucru ,dar având marea clarviziune de a-l vedea !

 • Presa e un serviciu de informatii
  prin urmare marii nostri ziaristi din trecut au fost in fapt sefi in acest serviciu,
  caz in care ‘pornirea ciudata’ pare a a fi un simplu caz particular
  ea fiind mai degraba expresia-intersectie
  comuna serviciilor de informatii…din trecut

  • @online
   Domnule Ion Cristoiu
   Greu,sa incerc sa fiu concis.
   Presa,massmedia,cum doriti sa numiti aceasta Putere….e Putere.
   Stiu….legislativ….executiv….judecatoresc….dar si presa……la fel…treime dar si fratele cazut…..
   Acum Domnule Ion Cristoiu…online…chimie-biologie…la tangenta…la limita…efectul pelicular…la granita dintre Puteri…se intampla”fenomene”…
   Cel mai „pasnic” „gand”,,,ar fi sa stea fiecare „putere” in „hotarele ei”.
   Toata Stima!!!

   • cineva, intr un moment de, pesemne, ratacire potenta, a facut un ou.
    el arata asa: Informatia inseamna Putere.

    atit s-a scremut, cu ocazia oului, incat fix caldura rezultata din proces o fi aia care a ‘definit’ oul ca fiind ‘ou clocit’
    .
    pentru a afla care e ‘starea’ ‘serviciilor de informatii dintr o tara, spre ex asta, e suficient sa urmezi acest pas:
    le asterni in fata tuturor capilor ‘serviciilor de securitate’ o coala pe care, in mijloc, scrie asa:
    Informatia este Putere DA NU

    in cazul in care nu se vor gasi trei insi, la limita barim unul, care sa bifeze casuta cu NU, atunci este clar ca, mai devreme sau mai tarziu, insa in mod implacabil, ‘serviciile de informatii’ isi vor exercita Puterea, prin urmare vor deveni participante la procesul de destructurare a Natiei, in mod normal pe pozitia de lider…
    .
    Informatia este NonPutere!
    informatia e cea care te ajuta sa ti gasesti cararea catre Casa, iar asta se intampla daca si numai daca Informatia este NonPutere.

    daca Informatia este Putere, atunci ea are la temelie Actiunea, care in mod absolut e Distructiva.
    daca Informatia este NonPutere, atunci ea are la temelie Nonactiunea, caz in care ‘facerea’ va fi intotdeauna subordonata procesului de armonizare a dinamicilor Neamului cu Natura.

    prin urmare…daca exista barim un curios, dispus sa afle cam care e starea ‘serviciilor de informatii’, si e in pozitia in care si poate sa activeze…’intrebarea din buricul paginii goale’, atunci… ar putea afla si cam care e traseul pe care-l vor urma, in mod absolut, ‘legile securitatii’

    • online&Anonim
     Sa incercam sa gandim un pic costructiv………
     Ion Cristoiu si Cristian Tudor Popescu sunt Ziaristi Jurnalisti Oameni de Presa.in nici un caz securisti,oameni ce au covingeri foarte puternice si le sustin.
     Acum…online…DA.iti voi da doua definitii „securistice” fundamentale cu care lucreaza ei.Eu Inginer…cu Fizica…Matematica…asta e Tortura
     1.Informatia e acea stire cu caracter de noutate ce contine amprenta unui fapt ce nu era cunoscut anterior
     2.Cine are informatia controleaza situatia.
     Poate ai nevoie si de un exemplu practic…..sa spunem ca stii ca o companie pe bursa se va prabusi,sau dimpotriva,alta companie a concesionat un teren cu resurse de metale rare…..si doar TU STII…asta inseamna INFORMATIE….Resurse…..Bani…..Putere….despre asta este vorba….
     Acum…mai e ceva…information sharing versus information hoarding…adica impartirea informatiei vis a vis de ascunderea/tezaurizarea ei…
     Tot Tata m-a invatat…”doar cine stie putine nu arata sau nu spune”….
     Toate Bune si Toata Stima!!!

     • Presa Libera e gradinarita in acest fel daca si numai daca barim un serviciu de informatii il manifesta pe SI.

      insasi Natura s-a preocupat cu Informatiile, ele au fost Daruite prin ‘termeni fibonacci’ gen Einstein, Ford, etc…

      atunci cind Presa Libera se manifesta Natura va folosi aceasta cale pentru a oferi Informatii.

      prin urmare, oricare ar fi tara, in ea se manifesta SI daca si numai daca se manifesta si Superpozitiile Informatiei, in fapt cea care e olecut mai subtila, Noninformatia, aceasta neavand nimic impotriva Informatiei ( care e temelia Actiunii, a Acumularii )

      pe vremea Marii Revolutii, pe vremea Metamorfozei, adica pe Vremurile astea, NonInformatia ofera ‘informatii’ cu egala consideratie,
      ca asa ii e felul,
      prin urmare chiar Informatia e cea care, …o vreme, va folosi NonInformatiile n mod fundamental

      insa NonInformatiile sint, in esenta, informatii despre Dinamica Marii Revolutii, despre ecuatia de miscare a Metamorfozei, pentru ca atunci cind ea se manifesta,…deja o face, Antiadevarul sa fie Recunoscut!

      NonInformatiile ( care sint Informatii Absolute ), pe vremea Metamorfozei
      sint Daruite cu egala consideratie Cerului SI Pamantului 🙂

      ( Antiadevarul nu poate fi cunoscut, ci doar eecunoscut, ca el e…chiar Infinit! :)) )

   • ‘Informatia’ se manifesta prin superpozitii.

    ‘Informatia este NonPutere’ SI ‘Informatia este Putere’

    ‘serviciile de informatii’ Gradinarindu-l pe SI vor ‘face’ Pace.

    oricum altfel se va exprima SAU, caz in care, la soroc, cel care va fi pus plenar la indoiala prin manifestarea ‘bolilor autoimune’ va fi chiar Neamul.

    • @online
     ca sa incerc sa iti explic „FIZIC”…..Fenomenul….
     Forta Putere…..Intensitate Inductie…..
     Actiune Informatie…..Activ Reactiv…..Capacitiv Inductiv……din nou…Intensitate elmg…..Potential elmg….E D H B…4 Vectori….Intensitate Camp Electric Potential Camp Electric Intensitate Camp Magnetic Potential Camp Magnetic….asa gandesc….adica forta/energie versus latent/potential
     Sper ca asa umil si cat mai ma duce mintea am explicat…..

     • Schema electronica a serviciilor de informatii? Cat de interesanta poate fi ideea asta. Controllerul (sau procesorul) presupun ca e in afara, asa ca in realitate.
      As fi fost tentat de o analogie cu un organism uman, dar dupa ce am vazut asta, ma gandesc ca e mai bine asa, pentru ca din cand in cand mai trebuie schimbate piesele si la biologice e prea greu.

     • @promi
      nu chiar,am facut o mica greseala,am scris „potential” si de fapt e inductie,de asta m-am corectat.asadar intensitate si inductie elmg e d h b.cat despre legi…ohm kirchhoff maxwell…componente pasive rezistori capacitori inductori adica rezistente condensatoare bobine si active,semiconductori,diode,tranzistori…..circuite integrate…asta asa ca sa ma joc un pic.
      Acum asta cu serviciile de informatii…Eu m-am lamurit…..stiti cu a ajuns tara asta….nu stiu daca ati vazut prin tara….unii isi fac castelute cu turnulete si traiesc in bordeiul sau cortul din fata lor sau nu au ce manca dar ard la nunta hartii de 500 euro,vin cu masini de lux pe platforma din vest….fala e mare….la fel si romania cu securistii….un bordei pazit de secret service…..adica noi nu avem bani sa trecem strada cum se spune dar ne permitem un aparat opresiv represiv politienesc supradimensionat…..exact ca niste cetateni ca sa spun asa care trag de cal pana moare sub ei….asa a ajuns tara asta…..cat despre ce spuneti…”procesor”…controller…de unde isi iau „ora exacta”….”frecventa de tact”….”sincronizare”….ceasul/quartzul….da…de la americani….nu e nici un secret….stie toata lumea…nu doar ce scrie in presa….o stiu si de la ei din sistem….adica de la ofiteri superiori….iar treaba asta se intampla din 1992-1994….aia cu parteneriatul strategic din 1997….era pentru „impresia artistica”….iliescu predase romania americanilor aproape imediat dupa prabusirea urss
      Toate Bune!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *