Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Eșecul Moțiunii de cenzură ar fi un dezastru nu numai pentru țară, dar și pentru PNL, pentru Florin Cîțu și chiar pentru Klaus Iohannis

Am încheiat luni, 4 octombrie 2021, emisiunea România9 de la TVR, concluzionînd, împreună cu Ionuț Cristache:
Mîine, marți, 5 octombrie 2021, Guvernul Florin Cîțu va pica la Moțiunea de cenzură. E atît de sigur, încît trecerea Moțiunii de cenzură nu va fi o știre. Va fi o știre dacă nu trece și Guvernul Florin Cîțu va rămîne la Palatul Victoria.

Acestor concluzii le-aș adăuga acum una mult mai importantă:
Supraviețuirea Guvernului Cîțu ar fi nu numai o știre. Ar fi un dezastru. Pentru toată lumea.

Pentru țară în primul rînd. Dar și pentru PNL și pentru Klaus Iohannis. S-a invocat de către George Simion, liderul AUR, al unui partid aflat într-o ascensiune fulminantă, că nu știu ce deputat PNL ar fi încercat să cumpere un parlamentar AUR, ca să nu vină la Moțiunea de cenzură. Dacă așa stau lucrurile, parlamentarul respectiv ar trebui dat afară din PNL.

Pentru prostie, deoarece numai un tălîmb ar fi riscat un gest atît de periculos pentru ceva absolut inutil. Admițînd că insul de la AUR nu venea la vot, cum ar fi supraviețuit prin asta Guvernul în condițiile în care Opoziția are o rezervă de peste 50 de parlamentari pentru a trece Moțiunea?

Pentru acțiune în contra intereselor PNL, deoarece PNL are tot interesul ca Guvernul Florin Cîțu să cadă. Și cînd spun PNL mă refer la PNL-ul condus de Florin Cîțu. Și nu la orice Moțiune, ci la Moțiunea depusă de PSD. Oricît ar părea de ciudat, încă din dimineața lui 28 septembrie 2021, cînd PSD s-a grăbit să depună o Moțiune pe care o uitase prin sertare, s-a întrezărit o înțelegere între PSD și PNL. Bănuiala a devenit certitudine cînd, la prînz, după decizia CCR, Birourile reunite ale Camerelor au votat intrarea în circuit de urgență a Moțiunii PSD. Constituția și Decizia CCR reclamau repunerea în circuit a Moțiunii AURU-USRSPLUS deja citită în Plen. Programarea Moțiunii PSD era imposibilă fără acordul PNL.

De ce avea nevoie PNL ca Guvernul să cadă la Moțiunea PSD și nu la cea semnată de AUR și USRPLUS?
E o întrebare ce ar putea să surprindă. Ea presupune implicit că PNL condus de Florin Cîțu nu și-a mai pus problema să lupte pentru supraviețuirea Guvernului. Da, PNL și-a dat seama că plecarea Guvernului Florin Cîțu era fatală. Dacă nu se întîmpla cu Moțiunea AUR-USRPLUS atunci se întîmpla cu Moțiunea PSD, pe care PSD-ul ar fi depus-o imediat ce ar fi picat prima Moțiune. Ca să nu mai spun că Guvernul era obligat să vină în Parlament cu noii miniștri.

Căderea la Moțiunea PSD are pentru PNL următoarele avantaje:

1) Confirmă existența pe scena politică a două partide mari, cu adevărat importante PNL și PSD.

2) Trecerea Moțiunii AUR-USRPLUS ar fi marcat pentru opinia publică victoria USRPLUS. PSD n-avea nici un interes să facă din AUR un partid în stare să prăbușească Guverne. PNL n-avea interesul să umfle mușchii USRPLUS prin victoria asupra PNL.

3) Moțiunea AUR-USRPLUS cerea, prin textul din care AUR scosese orice referire la miniștrii USRPLUS, doar căderea lui Florin Cîțu. Deși trecerea unei Moțiuni avea semnificația constituțională a Căderii întregului Guvern și nu numai a premierului, USRPLUS ar fi impus imaginea că Moțiunea a dat jos doar premierul. Prin trecerea Moțiunii PSD, care atacă și miniștrii USRPLUS, se creează premisele unei campanii PNL pe tema „USRPLUS și-a dat jos propriul Guvern așezîndu-se în trena Ciumei Roșii”. De vor fi negocieri, USRPLUS nu va mai avea aplombul din ziua cînd a depus Moțiunea.
La o adică sprijinul dat Căderii Guvernului PNL de către USRPLUS poate fi un motiv pentru PNL să nu mai negocieze cu USRPLUS. Mai ales că liderii USRPLUS, inclusiv foștii miniștri, au denunțat nu numai pe Florin Cîțu, dar și PNL și pe Klaus Iohannis.

4) În eventualitatea unui Guvern minoritar, PSD își poate permite să-l sprijine în Parlament fără a pierde prea mult în ochii propriului electorat. Uite, am dat jos Guvernul, dovadă a forței PSD! Am fi vrut alegeri anticipate. Klaus Iouannis s-a opus. PSD e un partid responsabil. Nu-și poate permite să vadă o țară neguvernată.

5) PSD are voie o singură Moțiune pe sesiune. Admițînd că va fi pusă pe rol și Moțiunea AURPLUS (greu de conceput, dacă ne gîndim la prestația AUR din ultimele zile), îndreptată împotriva Guvernului care se va forma peste ceva timp, ea va suna ca dracu pentru electorat. Cum să depui Moțiune împotriva unui Guvern care n-a intrat bine în pîine? Ar fi și pentru PSD un motiv de a refuza să voteze Moțiunea.

De ce ar fi un dezastru pentru țară dacă Moțiunea nu trece?
E limpede că nu doar Florin Cîțu, dar și întreg Guvernul s-au epuizat din punct de vedere al suflului politic. Presupunînd că Guvernul va supraviețui Moțiunii de cenzură, el va fi lipsit exact de ceea ce-i trebuie unui Guvern în perioada dificilă care urmează: un minim capital politic.

E limpede, de asemenea, că după încheierea celor două Congrese, la nivel de administrare a țării se simte nevoia unui nou început. Acest nou început înseamnă formarea unui nou Guvern, condus de altcineva decît Florin Cîțu. Prin nou Guvern nu se înțelege același Guvern, dar fără Florin Cîțu. Indiferent că USRPLUS va reveni sau nu la Guvernare, noul Guvern trebuia să aibă multe fețe noi, la unele ministere cu miniștri beneficiari de capital politic însemnat. S-ar cuveni să se schimbe și structura Guvernului. Tot pentru a lăsa impresia de nou început. Acest nou început ar da Puterii de Dreapta (doar PNL-UDMR sau PNL-UDMR-USRPLUS) un răgaz de cîteva luni în ochii electoratului. Multe dintre dificultăți vor fi suportate mai ușor de populație sub puterea iluziei c-a început o nouă Eră. Acest nou început presupune și-o imagine de forță, dată de Unitate. Aici intervine chestiunea alierii cu USRPLUS. Dacă USRPLUS nu renunță la aroganță, chiar din primele zile noul început va fi compromis de reluarea certurilor. De aceea, cred că deși se va juca teatrul mîinii întinse USRPLUS, în realitate PNL și Klaus Iohannis au interesul unei Guvernări doar a PNL.
Ipoteza contrară – adică supraviețuirea Guvernului Cîțu – nu vreau s-o iau în considerare. Atît de proastă e pentru țară.

Nu iau în considerare nici ipoteza unei desemnări a lui Florin Cîțu ca premier. Nu cred că Klaus Iohannis e atît de iresponsabil încît să-l desemneze pe Florin Cîțu. Chiar pentru Florin Cîțu ar fi un dezastru:

1) Ar putea ajunge să fie mai urît decît Nicolae Ceaușescu. Dacă acum stă deoparte, mai are șanse să revină ca premier pînă în 2024.
2) Ar scăpa PNL din mînă. Florin Cîțu are nevoie de energie pentru a pune mîna pe PNL de-adevăratelea. Ocupat cu Guvernarea, în ultimele zile a lăsat PNL de izbeliște. Trebuie să rezolve dizidența Ludovic Orban prin atragerea de partea echipei cîștigătoare a susținătorilor lui Ludovic Orban.

Nu mai spun ce dezastru ar fi pentru Klaus Iohannis rămînerea lui Florin Cîțu în fruntea Guvernului.
Ca orice siguranță arsă, un Florin Cîțu premier ar lăsa să treacă toată ura împotriva Puterii spre Cotroceni.

Tot ce-am scris mai sus se bazează pe ipoteza unui comportament lucid, inteligent, responsabil al lui Florin Cîțu, al liderilor PNL, al lui Klaus Iohannis.
În postdecembrism au fost multe situații în care calculele întemeiate pe comportamentul rațional al politicienilor au fost infirmate.
De aceea, repet, în final, luîndu-mi măsuri de precauție pentru a nu mă dovedi un fals profet:
Ipoteza mea se bazează pe ceea ce cred c-ar trebui să fie un comportament responsabil de oameni în toate mințile.
Nu uit însă învățătura care spune că Dumnezeu le ia mințile oamenilor, cînd vrea să-i piardă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Eșecul Moțiunii de cenzură ar fi un dezastru nu numai pentru țară, dar și pentru PNL, pentru Florin Cîțu și chiar pentru Klaus Iohannis”

  • practicati cenzura!

  • Cine n-are popcorn sa-si cumpere (din intelepciunea stramoseasca)

  • Domnu’ Cristoiu,

    Ati sarit extrem de usor fix peste „stirea” cu deputatu’ PNL care incerca sa-l mituiasca pe deputatul de la AUR. In opinia mea asta chiar era un subiect care intereseaza opinia publica mai mult decat „profetiile” despre Cutu’ lu’ Johannis, de care eu unu’ m-am saturat pana peste cap!…

    In Germania de exemplu, daca s-ar fi intamplat asa ceva, mass-media si „profetii” ar fi facut un adevarat scandal. Domnia voastra o bagatelizati. Si-atunci cum credeti ca va ajunge vreodata Romanica o tara in care populatia sa aiba incredere in guvernanti? La ora actuala singurul partid care creste in sondaje e AUR. Si daca o vor tine tot asa cu politica lor „extremista” si „suveranista” prin care refuza sa intre in combinatiile pe sub masa pe care le practica partidele „serioase”, eu spun ca partidul asta va obtine asa un scor incat va putea guverna singur.

    Si cand spun asta ma bazez doar pe bunul-simt al romanului de rand care vede si pricepe exact ce se intampla, fara sa aiba nevoie de vreo „profetie”… 🙂

  • O să plece Câțu și o să rămână Iohannis. Impasul politic va fi rezolvat doar pe jumătate. Și cum, ceea ce este rezolvat doar pe jumătate nu duce nicăieri niciodată, vom avea parte în continuare de instabilitate politică, iar asta atrage după sine necazuri pentru românii care vor suporta și vor suporta din nou ca aleșii lor să le facă mai mult rău decât bine.
    Punct și de la capăt.

  • Mi se rupe daca pica sau nu Citu. Oricum, la ora asta Romania e condusa de Arafat. Iar ala mai are un pic si va impune sharia. Hai salam!

  • Cîțu trebuia să demisioneze singur pentru că a ratat vaccinarea, ocupându-se mai mult de a-l bate pe Orban în alegerile PNL.

  • @nicu
    Mai ai puțin și o să-i reproșezi domnului Cristoiu „comportamentul iresponsabil” de a nu se înscrie în AUR.
    Ai un tupeu ieșit din comun! După tine, Ion Cristoiu nu are voie să spună că s-a vaccinat, dar șeful tău de partid și Șoșoacă au dreptul să-i instige pe români să refuze vaccinul.

  • Asa e..omu la batrinete se prosteste….

  • vine o vreme a scadentei , cand totul se plateste , asa cum miliardarii lumii cad din avioane ( culmea bogatie sa ai avion particular ) si politicienii ajunsi in functii nemeritate cad glorios la pamant din varful ierarhiei … nu mai e vremea catuselor , vor pleca de buna voie , mediocritatea ii trage in jos … vremurile care vin vor fi atat de grele incat cei lipsiti de suflu isi vor cauta o gaura in care sa se bage numai sa dispara din peisaj … asa s a mai intamplat pe vremea pntz cd ului , s au dezintegrat …

  • Catu va disparea din peisaj , ca presedinte de partid ii va infuria pe multi prin capacitatea lui scazuta de a coagula energiile partidului , ca politician nu mai poate invoca nimic in apararea lui , are o minima experienta si obtinerea presedintiei partidului cu pretul caderii guvernului va pune in lumina adevarata fata a lui catzu ; vor vedea cu totii ca IMPARATUL E GOL

    presedintele e deja un expirat … el a esuat o data cu statul pe care l conduce , singur a dat verdictul . In plus Europa se schimba asa incat schimbarile vor veni in Romania indiferent cat se vor mai agata de putere unii si altii .

    exista indicii clare care arata ca PNL ul se va duce pe tobogan la vale si totul s a jucat pe mana lui , ceilalti nu au facut altceva decat sa stea de o parte si sa priveasca . o data cu pnl ul Johannis isi va pierde bruma de credibilitate pe care o mai are .

    Cu aceasta motiune se va termina golania din politica . Derbedeul din politica nu va mai fi acceptat.

  • Incalcarea Constitutiei si a legilor acestei tari este cea mai buna dovada ca suntem condusi de non-valori inhaitate.De 32 ani,in curand,se vehiculeaza termenul „un nou inceput”. Acesta este insa pentru cei care chipurile conduc si sub nici o forma pentru tara care e aproape distrusa.Amin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *