Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Etiopia anunță încetarea focului în regiunea Tigray pentru a nu perturba sezonul agricol

Etiopia a declarat, luni, o încetare unilaterală a focului în regiunea Tigray, în timp ce rebelii au afirmat că au recucerit capitala regională Mekelle. Într-o declarație, Addis Abeba a afirmat că a pus pauză ostilităților pentru a preveni perturbarea sezonului agricol și pentru a permite distribuirea de ajutoare umanitare. Organizația Națiunilor Unite a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate pentru a discuta situația din țară. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a considerat aceste evenimente ca fiind extrem de îngrijorătoare. „Ele demonstrează, încă o dată, că nu există o soluție militară la această criză”, a declarat el, precizând că este încrezător că va avea loc o încetare efectivă a ostilităților. Statele Unite, Irlanda și Regatul Unit au cerut luni o reuniune publică de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe tema Tigrai, au declarat surse diplomatice, adăugând că aceasta ar putea avea loc vineri.

Mekelle a căzut în mâinile armatei federale la 28 noiembrie, la trei săptămâni după ce premierul etiopian Abiy Ahmed a lansat o ofensivă ca urmare a faptului că forțele din regiune au atacat și ucis trupe federale. În pofida victoriei proclamate după căderea Mekelle, luptele nu au încetat niciodată între forțele Frontului de Eliberare a Poporului Pro-Tigray  și armata federală etiopiană. Rebelii au lansat o ofensivă săptămâna trecută, chiar în momentul în care în mare parte din restul țării se desfășurau alegerile naționale foarte așteptate, ale căror rezultate nu au fost încă anunțate. „Luni, acești rebeli au preluat controlul asupra orașului, i-am văzut eu însumi, au intrat”, a declarat pentru AFP un membru al administrației regionale interimare instituită de Addis Abeba după înlăturarea autorităților TPLF. Un reporter AFP a confirmat că trupele au sosit cu camioane și mașini. Intrarea lor a declanșat scene de bucurie, cu soldați care au tras în aer în semn de sărbătoare, iar locuitorii au ieșit în stradă fluturând steagul Tigrei. „Orașul este în sărbătoare, toată lumea a ieșit să danseze”, a confirmat membrul administrației interimare. „Toată lumea este entuziasmată, este muzică pe străzi. Toată lumea are steagurile scoase și se aude muzică. Nu știu cum le-au obținut, dar toată lumea are artificii”, a detaliat un locuitor, contactat de AFP.

Confruntați cu avansul rebelilor, oficialii administrației regionale interimare au părăsit, luni, orașul, potrivit oficialului administrației. Martorii au relatat că soldații și poliția federală fugeau de asemenea din Mekele, unii jefuind bănci și rechiziționând vehicule private. Tigray, cea mai nordică regiune din Etiopia și care se învecinează cu Eritreea, se află de aproape opt luni în mijlocul unui conflict distructiv. Deși a fost anunțată ca fiind de scurtă durată, operațiunea militară lansată de Abiy s-a transformat într-un conflict de lungă durată, marcat de numeroase abuzuri împotriva civililor, inclusiv masacre și violuri. La 22 iunie, un atac aerian al armatei etiopiene a lovit o piață aglomerată din Togoga, la aproximativ 30 de kilometri de Mekele, provocând moartea a cel puțin 64 de persoane și rănirea a peste 180 de oameni. Armata etiopiană a declarat că a vizat forțele pro-TPLF, îmbrăcate în haine civile în această operațiune, calificând drept inacceptabilă afirmația că au fost vizați civili. Cele aproape opt luni de lupte au făcut ca aproximativ 350.000 de persoane din regiune să se confrunte cu foametea.

Regiunea Tigray este cel mai nordic stat regional din Etiopia. Regiunea Tigray este patria popoarelor Tigrayan, Irob și Kunama. Tigray este, de asemenea, cunoscut sub numele de Regiunea 1, conform Constituției federale. Capitala și cel mai mare oraș al său este Mekelle. Tigray este al cincilea ca suprafață, al cincilea ca populație și al cincilea ca densitate de populație dintre cele 10 state regionale. Limba oficială a Tigray este tigrinya, destul de asemănătoare cu cea vorbită în Eritreea, chiar la nord. Populația totală (pe baza recensământului din 2020, CSA) este de 7.070.260 de locuitori. Majoritatea populației (circa 80%) sunt agricultori, contribuind cu 46% la produsul intern brut regional (2002/2003). Regiunile montane au cea mai mare densitate a populației, în special în estul și centrul Tigray. Ținuturile joase, mai puțin populate, reprezintă 48% din Tigray. Tigreienii sunt predominant creștini ortodocși, reprezentând 96% din populație.

Tigray se învecinează cu Eritreea la nord, cu Sudanul la vest, cu regiunea Amhara la sud și cu regiunea Afar la est și sud-est. Cu o pondere de 96,55% din populația locală, regiunea este locuită predominant de populația tigriană, vorbitoare de limba tigrinya. Limba tigrinya aparține ramurii semitice a familiei de limbi afro-asiatice. Majoritatea celorlalți locuitori provin din alte comunități vorbitoare de limbă afro-asiatică, inclusiv din Amhara, Irob, Afar, Agaw și Oromo. Oromo parțial asimilați trăiesc în sate mai îndepărtate din Raya Azebo și Alamata (woreda), în timp ce în Abergele (woreda) există și Agaw. Există, de asemenea, Kunama, vorbitori de limbă nilo-sahariană.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *