Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

EURO 2020 – un turneu bizar: Bucureștiul, adversar înverșunat al competiției

Trec, cu grație, peste informația că azurii deschid azi balul, la ora 22 trecute fix, pe Stadio Olimpico, din Roma eternă, în confruntarea cu dramatică în care îi vor avea ca adversari pe otomani. Așa se deschide acest ciudat EURO 2020. Cu o mare bătaie de cap pentru mine. Poate întrebați în ce constă ea? Vă precizez acum. Sentimental, eu sunt cu urmașii irezistibilului vârf Paolo Rossi, decedat anul trecut. Din punct de vedere al familiei, țin cu spahii deoarece una din fetele mele este profesoară de limba turcă.

Mă gândesc, mă întreb și îmi închipui destul de greu cum va fi deschiderea unui turneu care are loc în 12 orașe.

Dar, onorabili cititori, să trecem „a nos moutons”, cum spun parizienii. Adică la adversitatea teribilă a orașului București față de EURO 2020. Trec rapid peste dureroasa chestiune a toaletelor sigilate din București, dezbătută inconfundabil de Maestrul Ion Cristoiu într-un foarte recent jurnal video. Noi, și așa aveam puține, dar acu, vai de noi și de noi. Cu atâția locuitori abia ieșiți din ghearele de fier ale atmosferei pandemice, la care mai vin și numeroșii suporteri de peste hotare puși pe băut și mâncat copios, vă dați seama cam cu ce disperare se vor căuta din ochi locurile unde se pot ușura oamenii. Invariabil ei sunt orientați fie către tufișuri, fie către ganguri care vor ajunge să pută mai rău ca pestilențialele haznale.

Ajungem la alte aspecte penibile cu care românii își primesc oaspeții. Aici, intră în scenă colegul meu A. Țone, cu următoarele cuvinte.

Ziariştii străini care sosesc la Bucureşti pentru partidele de la EURO 2020 au parte de o primă experienţă total neplăcută până să ajungă să-şi ridice acreditările de presă. Accesul către Centrul de Acreditare Media se face prin strada Sergent Vasile Şerbănică, mai degrabă o „uliţă”, desfundată şi plină de gropi, care face ca traficul să devină un calvar pentru şoferii care trec prin zonă. Praf, gropi la fiecare 20-30 de centimetri, claxoane asurzitoare, maşini parcate pe o parte şi cealaltă a străzii, toate sunt obişnuite aici, iar gunoaiele şi crengile copacilor tăiate şi lăsate morman întregesc un tablou deloc agreabil.

Nici paznicul de la intrarea în stadion nu este foarte încântat de primirea pe care o face Bucureştiul oaspeţilor străini: „De când sunt eu în post aici, de vreo patru ani, nu s-a schimbat nimic la strada asta. E la fel şi nici nu cred că se va schimba ceva. Au venit la un moment dat şi au aruncat nişte nisip la mişto în gropi, dar s-a dus, vă daţi seama. Ne facem de râs în faţa oamenilor care vin aici. Asta e. Zisese Nicuşor Dan că o să o asfalteze în două luni… De unde două luni? Aşa a rămas. Am înţeles că ar fi o stradă privată, dar cum e posibil să fie stradă privată, nu înţeleg”.

Pentru ziariştii străini care vin la Bucureşti şi vor să se acrediteze la evenimentul sportiv, surprizele se ţin lanţ. Intrarea în sediul Federaţiei Române de Fotbal din strada Sergent Vasile Şerbănică este parţial blocată de lucrările la rampa de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, care se construieşte. Mai mulţi muncitori lucrează de zor la finalizarea lucrării, cu aparate de sudură şi flexuri.
Am întâlnit și eu niște voluntari pe stradă. În loc de jucători pentru EURO 2020, noi avem voluntari. Adevărat, au echipament care arată bine.

Ce au de câştigat cei care participă la organizarea meciurilor de la EURO 2020 la Bucureşti? Nimic, doar dă bine la CV. O spun doi tineri voluntari îmbrăcaţi cu tricouri cu însemnele oficiale ale competiţiei: „Noi suntem studenţi la Facultatea de Educaţie Fizică şi suntem atraşi de tot ceea ce ţine de sport. Normal că am răspuns afirmativ imediat. Este totul bine organizat, o competiţie importantă. Dacă avem ceva de câştigat? Nimic, doar dă bine la CV, atât. În rest, plăcerea de a fi voluntar şi cam atât”.

Mult mai optimişti în ceea ce priveşte organizarea meciurilor de la EURO 2020 sunt comercianţii din zona Bulevardului Basarabia. Managerul unei şaormerii din zonă afirmă că este pregătit să gătească nu mai puţin de 3.000 de porţii de mâncare cu specific oriental pe zi pentru suporterii care vor veni pe stadion.

România a primit organizarea a patru meciuri pe Arena Naţională din Capitală. Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciurile Austria – Macedonia de Nord (13 iunie, ora 19:00), Ucraina – Macedonia de Nord (17 iunie, ora 16:00), Ucraina – Austria (21 iunie, ora 19:00), toate în Grupa C, precum şi partida din optimi care va opune câştigătoarea Grupei F şi formaţia clasată pe locul al treilea într-una din grupele A, B sau C (28 iunie, ora 22:00).

P.S.: Cititorii sunt rugați să participe și ei cu observații personale ce vor fi introduse în text. Specificați nume, prenume, de unde scrieți. Textele se primesc pe contul de Facebook Aristo Bunescu, ori pe email  aristotel.bunescu1@gmail.com

În fotografie, legendarul atacant italian Paolo Rossi


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *